Így neveld a sárkányodat 2

„Egy főnök védje meg az övéit”


A világ:

A szokásos körítés helyett kezdjük azzal, hogy folytatást készíteni enyhén szólva nem egyszerű feladat és a jó második rész ritka, mint a fehér holló - ennek oka, hogy egy alkotásnak, jelen esetben egy filmnek többféle folytatása lehet, így könnyű hibázni.

A legrosszabb az első filmet semmibe vevő, alapból is szörnyen rossz film, amely mind folytatásként, mind különálló alkotásként megbukik (pl.: a Pirosszka vagy a Vuk második része).

De az is probléma lehet, ha a második epizód önmagában nem rossz, de nem (eléggé) kapcsolódik az alapműhöz, mivel ilyenkor érezni, hogy a már megismert és megszeretett hősökkel próbálnak eladni valamit (pl.: Verdák 2).

Ám ennek ellentéte sem jobb: ha a rajzfilm csak a rajongóknak szól (követi az eredetit, de semmi nagy durranás), akkor eleve gyengébb minőséget érdemes várni, mivel a rajongók így is, úgy is megnézik (pl.: Gru 2, Jégkorszak 2).

A legjobb folytatás az lehet, amely megtartja az előd jellegzetességeit, de tovább tudja gondolni azt, ráadásul önmagában is kellően ötletes, ezért a legnagyobb rajongót és az egyszeri nézőt is el tudja kápráztatni - több szempontból ez utóbbi kategóriába tartozik jelen alkotás is.

Az Így neveld a Sárkányodat első része egy béna filmcím mögé rejtett korrekt kis történetet tálalt (ezen alkotásnak semmi köze nincs a két évvel korábbi Sárkányvadászok című európai animációs filmhez).

E történet középpontjában Hablaty, a fiatal viking srác állt, aki okos és rendes, de túl nyüzüge harcos-vikingnek, ezért apja, a törzsfőnök (és mindenki más) lenézi és még azt sem engedik neki, hogy a falut fenyegető sárkányok ellen harcoljon.

Egy nap Hablaty összefut egy fiatal sárkánnyal, akit bizonyítási vágytól fűtve először véletlenül megsebesít, de aztán összekovácsolódnak és végül szuper-sárkánylovasként ők védik meg a törzset és elnyerik Hablaty apjának tiszteletét. Aranyos film, de lássuk be, nem igazán folytatható. Vagyis igazán nem. Vagy mégis?

Az Így neveld a Sárkányodat 2 ott veszi fel a történetszálat, ahol az első végén abbahagyta: a viking falu, Hibbant-sziget teljesen megváltozott, mióta Hablaty és sárkánya, Fogatlan összebarátkoztak: most már ember és tűzokádósárkány boldogan él együtt, akár egy nagy, boldog család.

Együtt fedezik fel a szigeteket, tágítva ismereteiket a nagyvilágról, ám nem csak sosem látott területekre tévednek, de összefutnak egy régen látott, rettenetes ellenséggel is, akivel pedig jobb lenne nem összeakasztani a bajszot...

Az így neveld a sárkányodat 2 látványvilága még mindig színes, különösen a különféle fajú sárkányok ötletesek és bár szárazföldi harcjelenetből nincs sok, ezért kárpótolnak a sárkányos repülések (amik még mindig látványosak és jól koreografáltak).


Szereplők:

Az első és a második rész között öt év telt el és ez valamennyire meglátszik a fiatalokon. A főszereplő Hablaty magasabb és kicsit férfiasabb lett, arcszőrzete is majd’ kiserken, de ettől még ugyanaz a cingár alak maradt, aki korábban volt (viszont a találmányok gyártásával sem állt le). Hablaty az első rész végi csatában bokából elvesztette a bal lábát, de kiismerte sárkányát, akivel rendkívül jó kapcsolatot ápol és kiválóan tudnak együtt repülni.

Most már gyengéd szálak fűzik álmai hölgyéhez, Astridhoz, aki szintén vállasabb lett, de ettől még ugyanúgy egy sokadrangú mellékszereplő maradt (helyzete hasonlít Hibbant-sziget néhány más fiataljáéhoz, pl.: Kővér és Halvéréhez vagy épp Takonypócéhoz).

Sokkal fontosabb Pléhpofa, a törzsfőnök: ő nemcsak apaként és rettenthetetlen harcosként szerepel, de törzsfőként is, aki mindig azt teszi, ami a népének a legjobb. Mivel feleségét Hablaty születése után nem sokkal elvesztette, Pléhpofa legfontosabb ismerőse barátja, Bélhangos, a félkezű, féllábú viking lett, aki bölcs tanácsaival támogatja a falu vezetőjét.

Ezen kívül nem sok említésre méltó vikinggel találkozhatunk, ám az Így neveld a sárkányodban (így a második részben is) az emberek mellett számos sárkány bukkan fel: kicsik és órások, egy és kétfejűek, a szemtelentől a hatszeműig méretben és alakban is széles a választék.


Történet:

Hibbant-sziget lakói összegyűlnek, hogy láthassák a fiatalok által űzött fiatal szórakoztatási formát, a sárkány-versenyt (ez gyakorlatilag egy birkákkal játszott kézilabda-szerűség), Hablaty azonban rendre elszökik, hogy új tájakat fedezzen fel.

Ez egyfajta menekülés is a számára, mivel apja, Pléhpofa közölte vele: ő lesz az új törzsfőnök - Hablaty barátnője nagyon megörül a hírnek, hogy a srác ilyen magas elismerést kap, Hablaty viszont nem apjára ütött, ezért inkább azt szeretné megtudni, ki is ő valójában.

A keresgélés során találnak egy kis erődöt, amit egy óriási jégförgeteg pusztított el. A túlélők megtámadják a két fiatalt és sárkányaikat, mivel úgy hiszik, ők a felelősek az előretolt bázis pusztulásáért.

Kiderül, hogy a sárkány-csapdász csoport és vezetője, Eret fia Eret Drákó Vérdung-nak dolgozik, aki egy sárkány-sereget épít. Megpróbálják elvenni Fogatlan-t és Astrid sárkányát, Viharzó-t is, de az éjfúria (Fogatlan) segítségével könnyedén elmenekülnek.

Amikor otthon beszámolnak a kalandról, a többiek csak vicces történetnek tartják a dolgot, de amikor kiderül, hogy a csapdászok vezetője Drákó Vérdung volt, a törzsfőnök, Pléhpofa halálra rémül és lezáratja a szigetet.

Kiderül, hogy Drákó egyszer már megkísérelte behódoltatni a viking törzsfőket, de azok kinevették, ezért ő sárkányokat uszított rájuk és Pléhpofá-n kívül a tanács minden tagja meg is halt. Hablaty nem ismeri a rettegett férfit, ezért a tárgyalásos konfliktus-rendezés híve, Pléhpofa azonban a népére gondolva nem engedi a dolgot.

A fiú és Astrid mégis kiszöknek és elkapatják magukat Eret-tel, hogy beszélhessen Drákó-val, ám Pléhpofa jön, hogy megmentse a fiát, ezzel elrontva a tervet.

A fiú elrepül Fogatlan-nal, ám ekkor egy furcsa páncélos alak jelenik meg, aki elviszi egy sárkány-oázisba, ahol számtalan különböző sárkány él harmóniában. A sárkányokkal él Valka, aki nem más, mint Hablaty anyja - ő és a tűzokádók egy óriási alfa-sárkány védelmét élvezik (ő rombolta szét a csapdászok erődjét is).

Eközben Drákó is készülődik: seregével a sárkány-fészek ellen indul, hogy aztán Hibbant szigetet is leigázza. A támadással jól haladnak, de a gigantikus, hófehér alfa-sárkány, a fészek királya előjön - azt azonban sem ő, sem Valka nem sejti, hogy Drákó-nak is van egy alfa sárkánya.

A hatalmas csatában minden rosszra fordul: a fehér alfa meghal, így az életben maradt sárkányok a Drákó irányította fekete után mennek. A legszörnyűbb azonban a férfi képessége: irányítása alá tudja vonni a sárkányokat is és kényszeríti Fogatlan-t, hogy ölje meg Hablaty-ot, ám a fiú helyett apja, Pléhpofa áldozza fel az életét.

Drákó elindul Hibbant-sziget felé és vele van az összes sárkány, ráadásul a falu vezetője is meghalt. Az egyetlen reményük most a csatát túlélt kis csapat, akik korábbi sárkányaik híján az irányíthatatlan ifjú tűzokádókat próbálják megülni. Esélyük nincs sok, de valakinek muszáj lesz megállítani az őrült Drákó-t.


Apróságok:

Az Így neveld a sárkányodat 2 alapvetően nem rossz film, de kiemelkedővé a háttérben meghúzódó elemei teszik. Ilyen például a rajfilmben ritka mozgássérültek jelenléte: Hablaty és Fogatlan is sérült, egyedül a sárkány nem is tud repülni, de együtt tökéletes párost alkotnak, akik bárkivel felveszik a versenyt (csak úgy mellékesen a főellenség, Drákó sem rendelkezik mindegyik végtagjával, ám ez őt sem akadályozza világuralmi terveiben).

A film (főleg az első rész) főszereplője nem is igazán Hablaty, hanem az eszméletlenül jól kivitelezett éjfúria, Fogatlan és érzelmei, ám mondanivalót illetően a fiú szolgál meglepetésekkel.

A legtöbb filmben ha a főszereplő összebarátkozik egy nagy erejű lénnyel, akkor vele győzi le az ellenséget, Hablaty azonban a tárgyalásos megoldás híve: profi agitátor, aki pillanatok alatt meggyőzi a csapdászokat arról, hogy talán a rossz oldalon állnak.

Érdekes Hablaty megőrült anyja, Valka is, akin meglátszik a két évtized, amit a sárkányokkal töltött. Jellemfejlődésre azonban nem csak ő, de még a sárkányok korábbi nagy ellensége, Pléhpofa is képes, úgyhogy az út mindenki előtt nyitva áll.

A filmben egyedül a fordításba lehet belekötni, melynek eredet címe How to train your dragon 2, tehát az Így neveld a sárkányodat 2 szó szerinti fordítás, pedig ezen még dolgozhattak volna kicsit - de jó, fogadjuk el, a fordító nem változtat, csak szépen mindent lefordít.

De akkor miért kellett a viking törzsfőt, Stoik-ot átnevezni Pléhpofára? Főleg úgy, hogy a feleség nevét nem tették beszédessé, és Valka mellett Hablaty barátnője, Astrid is megtarthatta a nevét. Ha már Hablaty: az eredeti Hiccup (Csuklás) név miért nem volt jó?

Bárhogy is, az Így neveld a sárkányodat jó kis animációs film lett, amelyből a Dreamworks A Madagaszkár pingvinjei és a Kung Fu Panda után egy sorozatot is készített (ezt magyarra Sárkányok-nak fordították, de sem ez, sem a film nem követi az alapot adó - Cressida Cowell által írt - 12 részes könyv-sorozatot).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Chris Sanders és Dean Deblois

Megjelenés éve: 2014

Hossz: 105 perc

Költségvetés: 165 millió $ (~ 36,3 milliárd Forint)

Ajánlott: az idősebbeknek, a rajongóknak és akik szeretik a sárkányokat


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.