Hupikék törpikék - Az elveszett falu

„Törpilla az lehet, ami csak lenni akar”


A világ:

Az amerikai rajzfilm-gyártó óriáscégek (konkrétan: a Disney, a Dreamworks és az immár szintén Disney-irányítású Pixar) miatt úgy tűnhet, minden világszerte ismert gyerekmese az Amerikai Egyesült Államokból származik, de ez azért nem teljesen igaz. Az egyik furcsa kivétel Belgium, a Franciaország és Németország közé beékelődött miniország, amely mégis több híres képregény és belőlük készült rajzfilm szülőhelye.

Ma már nem sokan emlékeznek a belga Nero kalandjaira vagy Blake és Mortimer párosára, a Lucky luke vagy a Tintin viszont a fiatalabb generációs számára is ismerős lehet (utóbbiból 2011-ben Steven Spielberg is készített egy remek rajzfilmet, Tintin kalandjai néven). Ugyanebbe a szűk csoportba tartozik Pierre Culliford Les Schtroumpfs (angolul Smurfs) című meséje is, amelyet Magyarországon Hupikék Törpikék néven ismernek. Az alkotó 16 képregényt rajzolt, amelyekből 1965-ben még fekete-fehér, 1976-ban viszont már színes film készült.

Később is születtek Hupikék törpikék rajzfilmek, rajzfilm-sorozatok, sőt, további 20 képregény és (elég gyengécske) élőszereplős filmek is, de a rajzfilmek szerelmeseiről később sem feledkeztek meg: 2013-ban debütált a Hupikék törpikék - A Törpösvölgy legendája, 2017-ben pedig a Hupikék törpikék - Az elveszett falu című egész estés mesefilm (a Sony gondozásában).

Utóbbi alkotás ott kezdődik, ahol a többi Hupikék törpikék mese is: egy sűrű erdő mélyén, a gombák alatt, ahol az emberek vizslató szemétől távol élnek a rikítóan hupikék törpikék: kis, fehér sapkás lények.

Nemcsak egy-két hupikék törpike el az erdőben: egy egész faluravaló! Ez Aprajafalva, ahol a kissé együgyű, naiv törpök boldogan élik világukat, azonban egy gonosz mágus, Hókuszpók és macskája, Sziamiaú állandó veszélyt jelent rájuk. Hókuszpók egyetlen célja, hogy megtalálja Aprajafalvát, elfogja az összes törpöt, majd kinyerje belőlük a hupikékségüket, amivel hatalmas mágussá válhat.

Eredetileg minden törp fiú volt, ám egyszer Hókuszpók megelégelte, hogy a törpök mindig kicsúsznak a markából, ezért megalkotta Törpillát: egy hupikék lány törpöt. A kék agyagból fekete mágiával életre keltett Törpilla eredetileg gonosz volt, akit Hókuszpók a törpök felkutatására szánt, de amikor végül rájuk talált, Aprajafalva vezetője, Törpapa megtörte az átkot és Törpilla boldogan csatlakozott a törpökhöz.


Szereplők:

A Hupikék törpikék - Az elveszett falu felsorakoztatja a legtöbb hupikék törpikét. Ott van a kissé kelekótya Ügyifogyi és a kétbalkezes Törpojáca, a mindenből viccet csináló Tréfi és az izmos törperős, de olyan kevésbé ismert törpök is, mint a leskelődő Kotnyeli, a mindentől félő Törparás, Nyertörp és Vesztörp, vagy éppen a helyi pszichológus, Törapeuta.

A törpök épségéről egy másik törp, a körkaszakállas Törpapa gondoskodik, aki Okoskát megszégyenítő tudásával és bölcsességével irányítja a falu életét és gondoskodik arról, hogy Aprajafalva minden lakója békében, biztonságban élhessen. Ez a mese azonban nem a törpfiúkról vagy a törpférfiúról szól, hanem Törpilláról, az egyetlen lány-törpről szól, bár hamarosan kiderül, hogy Törpilla egyáltalán nincs egyedül - ám ehhez még Hókuszpók-nak is lesz egy-két szava.


Történet:

Törpilla először boldog volt, hogy a törpökkel élhet, de hamarosan felmerült egy kérdés: ki és mi is ő valójában? Mert hát Aprajafalva minden lakójának neve beszédes: Okoska okoskodó, Dulifuli mindig mérges, Ügyifogyi meg hát, nos, ügyefogyott, Törpilla neve viszont semmit nem árul el arról, hogy ki is ő, miben jó vagy rossz.

Törpilla mindenféle foglalkozást kipróbál, de csak annyi derül ki, hogy Törpilla nyilvánvalóan egy olyan törp, aki illa - de hogy mi is az az illa, az továbbra is rejtély. Amikor Okoska feltalál egy szerkezetet, ami megállapítja, hogy miféle-fajta a viselője, Törpilla kapva-kap az alkalmon és elszegődik tesztalanynak: a zöldség-alapú fejfedő azonban elromlik, Törpilla pedig egyszerűn beszippantja az energiát - Okoska szerint azért, mert a lány nem ”igazi” törp (hiszen eredetileg Hókuszpók készítette).

Közben viszont hegyoromra épült házában az emlegetett gonosz mágus újabb tervet forral a törpök elfogására. Tudja, hogy a hupikék törpikék túlságosan fürgék, emiatt képtelen egyszerűen megfogni őket, ezért elkészít jó néhány immobilizáló gömböt, amelyek képesek bárkit és bármit megdermeszteni a levegőben.

Hókuszpók-nak szerencséje van, ugyanis távcsövén át meglátja, ahogy néhány törp a falun kívül játszik, ezért utánuk küldi a madarát. A fák tövében játszik Törpilla is, aki mintha egy törpöt látott volna, ráadásul nála van a kalapja. Azt viszont sajnos nem veszi észre, ahogy Hókuszpók keselyűje, Monty lecsap, ezért Törpilla rövid úton a varázsló ketrecében találja magát.

Hókuszpók először dühös, hiszen Törpilla az egyetlen törp, aki nem valódi, ezért belőle nem nyerheti ki a kékséget (mivel ő a teremtője), de Sziamiaú, a macska rámutat, hogy ez egy olyan törp-sapka, amit még sohasem láttak.

Törperős, Ügyifogyi és Okoska megpróbálja kiszabadítani társukat, ami végül sikerül, csakhogy varázslat segítségével Hókuszpók megtudja, hogy a Törpilla által talált törp-sapka egy egész falunyi törpöt rejt, ráadásul amíg Aprajafalva pontos helyét nem ismeri, ez az új hely a tilalmas erdő mélyén, három magas fánál fekszik.

Törpilla és a fiúk visszatérnek Aprajafalvá-ba, de a lány nem tud nyugodtan aludni, tudván, hogy Hókuszpók a titokzatos másik falu felé tart, ezért éjszaka elszökik - vele tartanak barátai, a már említett Okoska, Törperős és Ügyifogyi.

A magas kőfalon túl egy új világ várja őket és miután dacoltak számos veszéllyel, végül megtalálják a titokzatos falut, amiről viszont kiderült, hogy egyetlen törp-fiú sem lakik benne: a lakók ugyanis mind egy szálig lányok! Ezt a falut Törpfűzi, a bölcs törpanya vezeti és a többi hölgy sem az a tipikus virágszál (kivéve talán Törpvirág-ot és Törpliliom-ot) - Törpvihar, a nagy harcos mellett pedig még Törperős is eltörpül.

Törpilla először úgy érzi, végre hazaért, hiszen itt mindenki megérti, de továbbra sem tudja, hogy ki is ő valójában, ráadásul Hókuszpók egyre közelebb ér és erejükben bízva a törplányok súlyosan alulbecsülik a varázslót...


Apróságok:

A Hupikék törpikék - Az elveszett falu a Sony Hupikék-törpikék univerzumának újragondolása. Az először Belgiumban bemutatott animációs film egyértelműen a legkisebbeket szólítja meg, története egyszerű, könnyen követhető, ennek ellenére meglepően sokat ki tudtak hozni az alapműből.

A Hupikék törpikék alapja az, ami a film és a cikk elején is látható: minden törp fiú és mindegyikük egyetlen dolgot tud - azt, ami a neve (Törpilla pedig mindössze egy olyan törp, aki azt tudja, hogy lány). A Hupikék törpikék - Az elveszett falu azonban nem bújik ki a kérdés alól, sőt, a menő törplányokkal jelentősen bővíti a palettát, miközben érzékelteti, hogy elbizakodottságuk miatt a lányok is elbukhatnak, ráadásul mindenki, köztük Hókuszpók is többé-kevésbé hű maradt képregénybeli másához.

A mese egyértelműen a fiatalabb közönséget célozza, így az idősebbeknek nem sokat tud nyújtani, az Eiffel 65 1999-es Blue (Da Ba Dee) című számának, a féltucat rettenetes felnőtt ”poénnak” és a szinte már kötelező film végi táncnak a mesébe erőltetéséről pedig kár szót ejteni, de a kicsiknek és a Hupikék Törpikék mese kedvelőinek mindenképpen megérhet egy próbát.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Sony Pictures Animation és The Kerner Entertainment Company

Rendező: Kelly Asbury

Megjelenés éve: 2017

Hossz: 90 perc

Költségvetés: 60 millió $ (~ 13,2 milliárd forint)

Ajánlott: a legkisebbeknek, a Hupikék törpikék kedvelőinek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.