Hős6os

„Egy egytől tízig terjedő skálán értékeld a fájdalmadat”


A világ:

Évszázadokkal ezelőtt a hősök hatalmasak voltak és erősek, fényes páncélban arattak győzelmet a gonosz felett és szilaj paripákat megülve vágtatnak a naplementébe, ám ennek ára volt: többségük még olvasni sem tudott és a mai világban egy napig sem bírnák.

Ma már (a számítástechnikának hála) akár egy kisfiúból vagy bárki másból válhat hős, a lényeg csak az, hogy az elvek mellett kellően magas szintű tudás birtokában legyen.

E mese főszereplője, Hiro is egy fiatal géniusz, aki zsenge kora ellenére igazi számítástechnikai géniusz. Hiro azonban nem szeret tanulni, idejét illegális robotharccal múlatja. Ebben igen sikeres, aprócska robotjával legyőzi a korábbi bajnokot, ”kis” Yama-t, ám a rosszarcú bűnözők ezt nemigen veszik jó néven.

Hiro szerencséjére azonban nem verik laposra, mert bátyja, Tadashi kimenti őt szorult helyzetéből. Tadashi hasonló informatikai tudással rendelkezik, mint öccse, ám ő hisz az iskolarendszerben: szerint a fiatal fiú csak elvesztegeti tehetségét az illegális robotharcban.

Márpedig Tadashi nem akarja, hogy Hiro elkallódjon, ezért először úgy tesz, mintha robogóján elszállítaná a fiút a következő robot-összecsapás helyszínére, valójában azonban arra az egyetemre viszi, ahol ő is tanul.

Hiro húzódozik: szerinte az iskola dögunalmas, de azért kénytelen bemenni. A fiú nagyon meglepődik, az egyetem ugyanis egyáltalán nem olyan, mint amilyennek elképezte: tele van érdekesebbnél érdekesebb találmányokkal.

Tadashi összeismerteti Hiro-t barátaival, GoGo-val, Mézvirág-gal, Wasabi-val és Fred-del, majd prezentálja saját alkotását: egy pufi robotot, Baymax-et, akit egészségügyi asszisztensnek szán.

A látogatás végén Tadashi még egy embernek bemutatja öccsét: ő nem más, mint Robert Callaghan, a Callaghan-féle robotika atyja és mellékesen Hiro győztes kis robotjának alapját is ő fejlesztette ki.

A látottak teljesen meggyőzik a fiút, hogy bármi áron be kell jutnia az egyetemre - ez azonban nem könnyű: évente egyszer megrendezik a diákkiállítást, ahol a fiatalok találmányaikkal próbálják lenyűgözni Callaghan-t, a legjobbak pedig felvételt nyernek az egyetemre.

A Hős6os egy 2014-es animációs film a Diney-től, amely azonban több tekintetben eltér a korábbiaktól: pörgős akcióval operál, a szereplők pedig az eszüket használják (királykisasszonynak vagy szerelmi szálnak azonban nyoma sincs).


Szereplők:

E mese főszereplője Hiro Hamada, a bezárkózó zseni, aki egy igazi született tehetség, másrészt viszont olyan, mint bármelyik 14 éves: nincsenek komolyabb céljai, nem látja át a történéseket és gyakran változik a véleménye - akárcsak a végletek között ingadozó kedélyállapota.

Ez nem kizárólag az ő hibája: a fiú háromévesen elvesztette a szüleit, így azóta mindössze két élő rokona maradt. Az egyik Tadashi Hamada, Hiro bátyja. Tadashi maga a megtestesült tökéletesség: öccséhez hasonlóan magasan képzett a robotikában, aminek hála felvételt nyert az egyetemre, ahol éppen a Baymax nevű egészségügyi robotot fejleszti.

Tadashi bárkin önzetlenül segít, sosem adja fel, vidám és igyekszik vigyázni öccsére: nem csak fizikailag (kimenti bűnözők közül), de lelkileg is - sikeresen próbálja inspirálni Hiro-t és akkor is segít, amikor öccsének nincs semmi ötlete.

Tadashi ugyan egyedül dolgozik Baymax-en, de négy jóbarátja is akad az egyetemen. Ők sorban GoGo Tomago, egy alacsony, sportos lány, aki felfüggesztés nélküli kerékpárt fejleszt, Mézvirág, a kissé fura, magas kémikus és Wasabi, a nagydarab afroamerikai srác, aki a rend és a szabályok megszállottja. És a halálos lézerindukált plazmáé.

Szintén a csapathoz tartozik Fred, aki az egyetem kabalája, de gyakorlatilag külsős: túl buta, hogy bármit is kifejlesszen, ő inkább a csapatszellemért felel.

Mellettük néhány felnőtt is feltűnik a színen: Cass néni, aki Hiro és Tadashi nagynénje, (ő viseli a gondját a fiúknak), Robert Callaghan, a robotika atyja és az egyetem névadója, illetve Alistair Krei, egy üzletember, aki korábban már többször rossz fát tett a tűzre.


Történet:

Hiro végül kifejleszti a mikrobotokat, amellyel elindul a megmérettetésre. Az előadás remekül sikerül és Alistair Krei felajánlja, hogy gyártaná Hiro találmányát: úgy tűnik, minden sínen van, de később a bemutató helyszínéül szolgáló pavilon hirtelen kigyullad.

A lángokból álló épületből sokan el tudnak menekülni, de egy túlélő elmondja, hogy Callaghan professzor még bent van, ezért Tadashi, aki addig Hiro-val a pavilon mellett beszélgetett, azonnal beveti magát az épületbe, ám a mentési kísérlet kudarcba fullad, mivel nem sokkal később a pavilon felrobban, megölve Hiro bátyját.

A fiú lelkileg összetörik: mindenkitől elzárkózik, egész nap ki sem mozdul a szobájából és még az egyetemre sem jár (annak ellenére, hogy korábban minden vágya az volt, hogy felvegyék).

Egy nap megtalálja Baymax-et, bátyja egészségügyi robotját, aki elkószál és miután a fiú utoléri, szörnyű felfedezést tesz: valaki sorozatban gyártja a mikrobotjait és ez a valaki, egy kabuki-maszkos alak megpróbálja eltenni láb alól Hiro-t, aki azonban nem hagyja magát: ő egyedül ugyan csak egy puhány tizenéves, de ha használja az eszét, szinte legyőzhetetlen.

Mivel a rendőrség bizonyíték híján nem hisz kusza meséjének, Hiro a robotikához fordul. Elkészít egy harci-chipet Baymax számára és páncélzattal is felszereli, majd együtt visszamennek, hogy legyőzzék a maszkos alakot, aki minden bizonnyal felelős Tadashi haláláért.

Tadashi barátai találkoznak Hiro-val és megpróbálják lebeszélni erről az őrültségről, ám ekkor feltűnik a kabuki-maszkos férfi - Hiro viszont nem ijed meg és ráküldi a robotot ellenfelére.

A baj csak az, hogy a mikrobotok ellen mit sem ér a nyers erő, ezért a csapatnak menekülnie kell. Egy észvesztő autós üldözést követően (amelyből csak GoGo félelmet nem ismerő vezetésével tudnak elmenekülni) bőrigázva, fáradtan vonszolják el magukat Fred házáig (akiről kiderül, hogy habár tök hülye, legalább iszonyú gazdag).

Hiro nem adja fel: látott egy jelet és hiszi, hogy ezt követve meglelheti azt a férfit, aki bátyja haláláért felelős, ám ehhez fel kell turbóznia barátait. A fiú tudását (és a többiekét) felhasználva személyre szabott szuper-ruhákat készít, amikkel már lehet esélyük (még Baymax is kap egy új páncélzatot).

Együtt betörnek egy lerombolt laborba, ahol két felfedezést tesznek. Egyrészt Callaghan lánya Alistair Krei miatt halt meg, amikor egy teleportáló szerkezetet próbáltak létrehozni, másrészt a kabuki-maszkos férfi nem Krei, ahogy sejtették, hanem Callaghan, aki a lányát akarja megbosszulni.

A csapat képes legyőzni Callaghan-t és robotjait, majd Hiro kiadja a parancsot: Baymax-nek el kell pusztítania a férfit. A többiek nem akarnak gyilkossá válni, de épp csak, hogy képesek megfékezni az őrjöngő robotot, ám közben Callaghan elszökik.

Hiro teljesen elkeseredik és végleg ki akarja venni Baymax orvosi chip-jét, hogy megállíthatatlan gyilkoló-gépként levadássza a férfit, ám a robot megmutatja neki Tadashi tesztfelvételeit, amely hatására Hiro visszatér a jó oldalra.

Kérdés, hogy ennyi elég lesz-e, ugyanis közben Callaghan sem tétlenkedett: elkapja Alistair-t és újra létrehozza a hibásan működő teleportálót, amely környezetében mindent elpusztít...


Apróságok:

A Hős6os érdekes rajzfilm - olyan mint a Mulan: legnagyobb erénye, hogy az alkotók eltértek a megszokott Disney-normáktól: nincsenek rettenetesen erőltetett dalok, sem hercegnők, sem hős lovagok, akik a semmiből bukkanva mentik meg a csajt, akit akkor látnak először (de a halott szülő-klisétől a Disney ezúttal sem tudott szabadulni).

Persze az éremnek van egy másik oldala is: jó hír, hogy e mese végre kissé felnőttesebb, de talán túl is lőttek a célon (olyan, mint a Doboztrollok: a felszínen az is csak egy kedves kis mese sajtról és aranyos trollokról, aztán Bumm!, mini-holokauszt).

A Hős6os főszereplője, Hiro remek karakter: egy igazi fiú, nem egy mini-férfi, csak az a baj, hogy bátyja halála után depressziós lesz és valószínűleg poszttraumás stressz szindrómában szenved (mármint ez nem baj, csak talán ez egy gyerekeknek szóló rajzfilm központi témájának megtenni kissé túlzás).

A mese tudományos részével sincs minden rendben, ami kissé kukacoskodásnak hangozhat, de hol várja el az ember a pontosságot (vagy legalább az ésszerűséget), ha nem egy tudományos-fantasztikus jövőbeni, de nem túl távoli alkotás esetében?!

Például mire jó, hogy egy orvosi robot fél tonnát is meg tud emelni? Mármint persze, remek, de az alkatrészek miatt (szénszálas váz, hiperspektrális kamerák, bonyolult szervórendszer, stb.) Baymax ára nyilvánvalóan csillagászati lenne, tehát nem terjedhetne el (persze a többiek találmányainak sincs komolyabb haszna, de azokat legalább tovább lehetne fejleszteni).

Csak még egy apróság: Mézvirág áltudományos blablával fűszerezve gyakorlatilag szétrobbant egy óriási gömböt. Mint megtudjuk, a gömb 200 kg-nyi tömör volfrám-karbidból áll. A gond csak az, hogy a hivatalos információk szerint Hiro magassága 152 cm, a gömb pedig ennek kb. a fele. A gond nem ez, hanem az, hogy a volfrám-karbid sűrűsége 15,63 g/cm3, tehát ebből egy 200 kg-os tömör gömb csupán 29,02 cm átmérőjű lenne (magyarul a térfogata igazából 94%-kal kisebb, mint a Hős6osban).

Ez persze mind csak csipkelődés, a Hős6os alapjában véve egy jópofa film, ami párját ritkító autós üldözéssel és sok-sok szomorú (és néhány vidám) pillanattal ajándékozza meg a nézőt (és akkor még szó sem esett Cass néniről, aki jó, ha 30 éves és valami hihetetlenül aranyos, kár, hogy összesen ha fél percet szerepel).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Don Hall és Chris Williams

Megjelenés éve: 2014

Hossz: 102 perc

Költségvetés: 135 millió $ (~ 36,3 milliárd forint)

Ajánlott: iskolásoknak, a nagyobbak mellett a robotok szerelmeseinek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.