Gru

„Ez idegesítőnek számít?/…Nagyon!”


A világ:

A világ számos országában születtek szuperhősök, egyes országokban különösen sok - ezek azonban a képzelet szüleményei: a valóságban nincsenek szuperemberek, mivel magától senki nem tud repülni, óriási súlyokat emelgetni vagy lézert lőni a szeméből.

Ha valaki fel is talál egy rendkívül szerkezetet, az inkább kirabolja a legközelebbi ékszerüzletet, hogy törlessze a gép fejlesztésére felvett hitelt - hiába, az élet nem habostorta.

A kisszámú szuper-gonosztevők egyike Gru, aki nem olyan kis puhány, mint a címszereplőről elnevezett Megaagy (utóbbi alkotást néhány héttel később mutatták be) - Gru egy igazi gonosz zseni, aki éli a másodvonalbeli negatív karakterek szokványos életét.

Síró gyerekeknek csinál lufi-állatokat (hogy aztán kipukkassza őket), a sorban lefagyasztja az előtte állókat és megijeszti a szomszédját.

Igen, a szomszédját, mivel Gru háza nem egy magányos sziklaszirten, hanem a kertvárosi részen áll és hatalmas földalatti laborja mellett csak néhány szuper-járműve meg egy kis kutyaszerű lénye van. Gru ugyanis nem a legprofibb gonosz: súlyosan eladósodott és a nagy dobása még mindig várat magára.

A Gru egy érdekes animációs alkotás: a legtöbb hasonló filmben valamilyen szuperhős vagy hősök állnak a középpontban (pl.: A Hihetetlen család), itt azonban éppen az ellenkezője történik: két gonosztevő rivalizálásának lehetünk szem és fültanúi.

Kiderül, hogy a másik oldalon sem fenékig tejfel az élet, a bűnözők élete tele van kudarccal és problémákkal és még a legprímább tervek is balul sülhetnek el.

A film mindezt hétköznapi környezetbe csomagolva adja el: itt nincsenek házak között ugrálás, percekig tartó harcjelenet vagy autós üldözés - persze vannak robbanós rakéták és lövős lézerek, de ezek csak megbolondítják kicsit ezt a furcsa világot.


Szereplők:

Bármilyen meglepő, de a Gru főszereplője maga Gru, a csúcsára állított háromszög-testű, lapos homlokú, kopasz, megkeseredett férfi, aki már számos dolgot ellopott, ám ennek ellenére Gru állandóan morcos, senkivel sem barátkozik.

Sikertelensége miatt Gru-t anyja még mindig nem tiszteli és lenézi fiát, akinek már gyerekkora óta az a vágya, hogy eljusson a holdra.

Gru nem egyedül viszi véghez ördögi terveit, ő csupán a csapat esze. Munkás-seregét a minyonok alkotják: kicsi, sárga lények, akik maguk ugyan nem nagyon tudnak beszélni, de megértik a parancsot, amit megpróbálnak teljesíteni.

A minyonok a szuper-gonosz tervek megvalósításában is részt vesznek, de csak mint kisegítők és általában ez jellemzi ténykedésüket is: ők építik és kezelik a gépeket, ám komolyabb feladatokra nem alkalmasak. A minyonok nemcsak Gru földalatti bázisán dolgoznak, de itt is élnek és bár úgy tűnik, ezért nem kapnak elég fizetséget, elégedettek sorsukkal, Gru-t pedig vezetőjükként imádják.

A címszereplő szuper-fegyvereit (például a fagyasztó sugarat) azonban nem Gru és még csak nem is a minyonok találja fel - ez a feladat Doktor Senkiházira marad. Ő egy öreg, de nem vén tudós, aki bár kis háromkerekű elektromos robogóval közlekedik, sorban találja fel a furábbnál furább kütyüket.

Erre szükség is van, mert feltűnik a színen Vektor, egy új gonosztevő, aki fiatal kora ellenére Gru babérjaira tör.

Végül a fontosabb karakterek közül itt van három árva kislány is: Agnes, az aprócska, szeretnivaló csöppség, aki haját szökőkútszerűen hordja, Edit, a fegyverbolond, állandóan rózsaszín kötött sapkát hordó lány és Margo, aki igyekszik vigyázni a két fiatalabb lányra.

Furcsaságuk miatt a lányokat senki nem akarja örökbe fogadni és ezt Miss Hattie, az árvaház édesnek látszó, ám valójában szörnyű vezetője nem átallja minduntalan a lányok orra alá dörgölni, ám azt sem ő, sem a lányok nem tudják, hogy hamarosan szükség lesz rájuk.


Történet:

Gru a történet elején éppen hazafelé tart - miután kigonoszkodta magát, leül a nappaliban tévét nézni, ám három süti árus lány zaklatja, amikor pedig őket lerázza, Dr. Senkiházi keresi és közli a kellemetlen hírt: valaki ellopott egy egész piramist.

Ez rossz fényben tünteti fel Gru-t, aki ezért a laborba siet és igyekszik lelkesíteni minyonjait. Előadja nekik tervét, amellyel arany betűkkel írhatja majd be a nevét a gonoszok nagykönyvébe: ellopja az Ázsiában feltalált zsugorsugarat és ezzel picike labdává változtatja a holdat!

Az egyetlen problémának az látszik, hogy erre Gru-nak nincs elegendő pénze, de nem baj, hiszen „Gonosz bankja” hitelintézet korábban is mindig adott hitelt.

A zsugorsugarat el is tudja lopni, ám Vektor meglopja és a sugárral lekicsinyíti Gru repülőjét, megalázva a szupergonoszt és kirobbantva a ”háborút” - innentől Gru fő célja a fegyver visszaszerzése lesz.

Először álruhában megpróbál bejutni Vektor erődjébe, de a biztonság rendszer kiszúrja és jól ellátja a baját. Gru nem adja fel, de az ifjú gonosz minden alkalommal a földbe döngöli.

A sokadik kudarc után Gru épp kormosan hever az út közepén ütött lyukban, amikor ismét meglátja a három árvát, ahogy Vektor-nak próbálnak sütit eladni. Csak kárörvendeni akar, de meglepődve látja, hogy az édesszájú Vektor minden további nélkül beengedi őket bunkerébe - ekkor megszületi a gonosztevő új terve.

Gru örökbe fogadja a lányokat, hogy ellopják neki a zsugorsugarat, ám ez a vártnál nem is kicsit több kellemetlenséggel jár.

A lányok már szinte érkezésükkor megkezdik áldatlan tevékenységüket és csakhamar rátalálnak Gru földalatti laborjára, sőt, a minyonokkal is találkoznak. A lányokkal ugyanis nemcsak a zsugorsugár megszerzésének lehetősége, de számos feladat is Gru ölébe hullik: a három kislányt például el kell vinni balettra, amit aztán végig is kell várni.

A szemvedéseket követően - végül - nagy nehezen sikerül megszerezni a fegyvert, de a visszaúton a lányok addig nyafognak, amíg Gru meg nem áll egy vidámparknál. Gru csak azért hajlandó erre, mert le akarja rázni a kölyköket, ám ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Kezdetben a férfi csak morog (a hullámvasúttól pedig rosszul lesz), mikor viszont az egyik várási bodegában az árus becsapja a lányokat, Gru megmérged és egy lövéssel szinte porig rombolja a placcot, megszerezve Agnes-nek a régen vágyott plüss egyszarvút és lenyűgözve a másik két lányt is.

Gru lassan ráébred, hogy a lányokkal rengeteget kell foglalkozni, de megéri, ugyanis végre egy kis örömöt csempésznek az életébe. Csak egyetlen, ám hatalmas probléma van: bohóckodásuk miatt Mr. Perkins, a bank igazgatója már nem ad több hitelt, ezért hiába van meg a zsugorsugár, a hold elérhetetlennek tűnik.

A lányok és a minyonok azonban Gru segítségére sietnek és végül a pénzükből, valamint a roncstelep alkatrészeiből elkészítenek egy űrhajót. Már csak egyetlen döntést kell meghozni: a holdat csak akkor lehet lezsugorítani, amikor ideális helyzetbe ér, csakhogy ez éppen egybeesik a lányok balett-előadásával, így Gru-nak döntenie kell.

Valaki mindenképpen elbukja élete álmát, ráadásul visszatér Vektor is, akiről kiderül, hogy nem teljesen önerőből jutott ilyen messzire: apja nem más, mint maga Mr. Perkins, a Gonosz bank igazgatója. A reménytelen helyzet megoldásához szerencsére nem kell szuperhősnek, sőt, még csak szuper-gonosznak sem lenni, elég, ha az embernek van egy kis esze és nagy szíve.


Apróságok:

A Gru egy érdekes rajz-(animációs)film, amelyben a gonoszokból lesznek a jók, de legalábbis a főszereplők. A történet az Illumination Entertainment alkotása, melyet csak 2007-ben alapítottak és ez az első filmjük.

Azért a csapat nem teljesen kezdő, az alapító Chris Meledandri korábban több animációs filmen dolgozott (pl.: Jégkorszak, Robotok). Az Illumination a kis költségvetésű filmekre specializálódott, a financiális...de kit érdekel ez egyáltalán?

Ami számít, az a fim elején a Mózes-paródia, ami vicces, de semmi köze a történethez, csupán egy poén, utalás - ezekből nem egy található a filmben és nem csak több ezer éves történetek kerülnek elő. A Gru modernkori eseményekre is reflektál: ilyen a Gonosz bankja, amely korábban a Lehman Brothers-é volt.

A filmben rejtett utalásokból nincs hiány, például Vektor erődjének hátterében ott áll az ellopott és kékre festett gízai piramis, ami remek dolog, ám az már kevésbé, hogy a képünkbe tolják, ahogy a fiatal gonosz egy Nintendo Wii-vel játszik - ez a pofátlan termék-elhelyezés netovábbja.

A poénok egy része nem is gyerekeknek szól: miután a bank nem ad több hitelt, Gru-ék kijelentik, hogy „Kinek kell a bank?!” és az akciót ezután a helyi közösség finanszírozza, ám ez egy tízévesnek nem poén. Esetleg Agnes vakbuzgó egyszarvú-szeretete.

A címmel sincs minden rendben: az eredeti, angol kifejezés hevenyészett magyar fordítása Vess meg (engem), ebből lett a Gru és a minion-ok (a főnököt követők, alattvalók, számítógépes játékokban a főszörnyet védő kisebb lények) a filmben minyonokká keresztelődtek át, de végül is ez a lényegen nem változtat (hasonló átnevezésekre máshol is akad példa, ld.: Így neveld a sárkányodat 2).

A Gru pedig költség-takarékos fejlesztése és furcsa megoldásai ellenére komoly siker lett, amelyből a tulajdonos a Jégkorszak-hoz hasonló márkát fejlesztett: egymás után készültek a rövidfilmek, jött a második rész, ezen cikk írásakor már betervezték a harmadikat és egy minyon-os spin-off is készülődik.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Illumination Entertainment

Rendező: Chris Renaud és Pierre Coffin

Megjelenés éve:2010

Hossz: 95 perc

Költségvetés: 65 millió $ (14,3 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban az iskolás-korúaknak, azoknak, akik szeretik a pónikat és a meglepő dolgokat


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.