Goofy

„Már korábban is tetszettél. Az első perctől, ahogy nevetni hallottalak...”


A világ:

A The Walt Disney Company, röviden Disney mára a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari cégévé vált: számos vidámparkot (Disneyland-eket), élőszereplős filmeket (köztük a Csillagok Háborúját) és játékot készít, a cég mégis elsősorban rajzfilmjeiről ismert. Az első egész estés Disney-rajzfilm az 1937-es Hófehérke és a hét törpe volt és a cég idővel számos további mesével nyűgözte le a nagyközönséget. A kezdeti lendület azonban az alapító, Walter Elias Disney halálával megtört és a 80-as évek végére a Disney rajzfilmjei kifulladtak, a cég azonban nem adta fel és az 1989-es A kis hableány című mesével megkezdődött egy újabb Disney-reneszánsz.

A következő években olyan Disney-filmek születtek, mint az Aladdin, Az oroszlánkirály és a Mulan, de közben a Disney rajzfilm-sorozatok is komoly sikert arattak: ilyen volt a Balu kapitány kalandjai, a Kacsamesék vagy a Chip és Dale - A Csipet Csapat. A Disney új karakterei mellett régieket is leporolt - ebbe a táborba tartozott Goofy, a jóakaratú, de kissé lökött antropomorf (emberalakú) kutya is, aki az 1930-as években Mickey egérrel és Donald kacsával együtt szerepelt, majd az 1950-es években (immár önállóan) rövid, humoros rajzfilmekben mutatta be a lovagi tornák, a síelés vagy éppen az autóvezetés világát.

Goofy ezt követően eltűnt a vászonról, 1992-től viszont feltűnt a televíziók képernyőjén, Dinka banda (eredetileg Goof Troop, későbbi magyar fordításban Goofy és csapata) című sorozatával. A Dinka banda sikerének köszönhetően 1995-ben Goofy visszatért a széles vászonra is egy, a sorozaton alapuló filmmel, amely egyszerűen a Goofy címet kapta (eredetileg: A Goofy movie).

Ebben a néhány évvel a Dinka banda után játszódó mesében nemcsak az apává vált Goofy-t ismerhetjük meg, de fiát, Max-et is. Max szerelmes egyik osztálytársába, Roxanne-ba, ugyanakkor retteg attól, hogy lebőg a lány előtt, hogy olyan kétbalkezes dinkává fog válni, mint apja. Álmokra és rémálmokra azonban nincs idő, ugyanis ma van a nagy nap, ezért Max - miután apját lerázta - rohan az iskolára. Még éppen időben beér, bár lebucskázik a lelátón és úgy érzi, bohócot csinált magából a segítségére siető osztálytársa, Roxi előtt, ám nincs ideje aggódni sem, mert itt az ideje a nagy csínynek.

Az egész diáksereg összegyűlik, lévén ez az évzáró napja. Miután egy osztálytársuk, Stacy bejelenti a bejelenteni valókat, a színpadra lép Mazur igazgató, aki egy újabb rettenetes szózatába kezd. A diákok borzalmasan unják a süketelést, amikor egyszer csak megszólalnak a hangszórók, felemelkedik egy kivetítő, majd Mazur hirtelen eltűnik a színpad csapóajtóján. Max társaival együtt ugyanis egy látványos koncertet ad, ahol a fiú Villanyanydrót-ot utánozva énekel.

A tanulók imádják a spontán műsort és Roxanne-nak is bejön az akció, de mielőtt Max álma valóra válna, Mazur igazgató közbelép, ami teljesen keresztül húzza Max nyári szünetről alkotott elképzeléseit.


Szereplők:

A mese címe (Goofy) nem a legszerencsésebb, ugyanis nem jön át, a címben szereplő angol goofy szó jelentése: lökött, ostoba. A film címe azért is félrevezető, mert a címben szereplő Goofy valójában nem a főszereplő, ”csupán” az apja.

E mese ugyanis Maximilian-ról (röviden Max-ről), Goofy fiáról szól. Max egy átlagos tinédzser: nem különösebben népszerű, nincsenek különleges képességei, hatalmas Villanyanydrót-rajongó (a földgolyó leghatalmasabb rocksztárjáé) és retteg attól, hogy leég a többiek előtt. Max emellett reménytelenül szerelmes a bájos, vörös hajú Roxanne-ba és mindent megtesz azért, hogy lenyűgözze. Ebben segítségére van két jó barátja: a duci, félénk Pajti és Robert Zimuruski, becenevén Bobby, egy őrült tini.

Max apjával, Goofy-val él, aki furcsa alak. Goofy kisgyerek-fotósként dolgozik - imádja a kicsiket és azok is szeretik a szétszórt férfit, aki feleség nélkül igyekszik otthon rendet tartani és nevelni fiát, de láthatóan semmit nem ért a serdülő kor nehézségeiből, vagy abból, hogy mennyire megalázza fiát, amikor törölközőbe csavarva rohan utána, hogy indulás előtt csókot nyomhasson Max arcára.

A filmben még felbukkan Goofy munkatársa, Pete, a kövér macska, aki egyben Pajti agresszív apja és Roxy apja is, de a hangsúly végig Goofy-n és Max-on van.


Történet:

Goofy abban a hitben élt, hogy jól kijön a fiával - nem is sejti, hogy közben Max éppen az igazgatói iroda előtt várakozik. Mazur igazgató fel van háborodva a bajkeverő trió tettén; legjobban Max-ra mérges, hiszen ő volt a főműsorszám az évzárón. Max magába zuhantan vár a sorsára, csakhogy (Stacy bíztatására) odajön hozzá Roxanne, akinek nagyon is tetszett a fiú csínytevése. Max ettől teljesen feldobódik, amit Mazur nem tűr és felhívja az apját, Goofy-t, figyelmeztetve a férfit, hogy változtassa meg a nevelési módszerét, mielőtt Max-ből bűnöző válna.

Goofy ezért úgy dönt, a nyári szünetben fiával elmegy horgászni az idahooi Végzet tóhoz. Max mámoros hangulatban ér haza a Roxy-val történt beszélgetés után (ráadásul a suliban egyszerre mindenki menőnek tartja), ezért aztán hideg zuhanyként éri, amikor apja csomagol és közli vele: együtt fognak horgászni a Végzet taván, együtt fogják végigjárni azt az utat, amelyet annak idején Goofy, az apja, az ő apja és minden korábbi Goofy is végigjárt.

Max semmiképpen nem akar menni, hiszen bulira hivatalos, ahol közelebbről is meg szeretne ismerkedni Roxy-val, de apját nem lehet meggyőzni. Max így kénytelen Goofy-val tartani, de mielőtt elindulnának, még megállnak Roxy házánál, ahol egy kisebb füllentéssel még inkább keresztbe tesz saját magának.

Maga az út is gyötrelem számára és Goofy láthatóan nem képes megérteni, hogy fia már nem kisgyerek, ezért bábelőadásra viszi Max-et és mindenki előtt hülyét csinál magából és a fiából is. Goofy egy kicsit dinka, de nem akar rosszat a fiának, sőt, kifejezetten neki akart jót a nyaralással, csak éppen arra nem figyelt, amit Max akart.

Max egyetlen vigasza, hogy a sátor felállításakor egy luxus-lakóautó fékez le mellettük: kiderül, hogy Pete és fia, Pajti, Max legjobb barátja is éppen itt táboroznak. Az öröm azonban gyorsan ürömbe fordul, mert hiába invitálják meg őket ebédre, Goofy ragaszkodik az apa-fia horgászathoz: hogy azt egyék, amit kifognak és együtt nyomorogjanak egy kis sátorban.

Sajnos a fogás nem az, amit vártak: hal helyett a szörnyűséges Nagylábú, egy igazi szörnyeteg akad a horogra, aki elől be tudnak menekülni az autóba, de étlen-szomjan kénytelenek végignézni, ahogy a szörnyeteg feldúlja a táborukat és megdézsmálja a felszerelésüket. A közös nyomor végül megtöri a jeget, de még hosszú az út, mire apa és fia újra közel tud kerülni egymáshoz, főleg, miután Max éjszaka átrajzolja a térképüket, hogy azt követve ne a kietlen Végzet-tóhoz, hanem Los Angeles-be menjenek, Villanyanydrót koncertjére, ami újabb galibába sodorja a duót és a kapcsolatukat...


Apróságok:

Erre a filmre különösen igaz a sokszor emlegetett kettősség. Egyrészt a rajzfilm Disney-mércével rettenetesen ronda, olcsó hatású, arról nem is beszélve, hogy a minimális hangszeres kísérettel előadott dalok kritikán aluliak (annak ellenére, hogy többen, köztük Max külön énekhangot kaptak), ami egy muscialnél elég komoly probléma (arról nem is beszélve, hogy a film végi - amúgy szintén rettenetesen gyenge - számot valamiért nem fordították le). Mindennek az az oka, hogy a Goofy-t a Disney nem tartotta elég jónak egy teljes értékű nagyfilmhez, így azt a rajzfilmeket gyártó részleg filmes csapata, a Disney MovieToons készítette (ez volt a második filmjük a Kacsamesék: Az elveszett lámpa kincse után).

Emellett a szinkronba egy kisebb hiba is becsúszott: amikor Mazur igazgató felsorolja Max bűneit, a magyar fordításban ezt mondja: „az egész diák-közösséget féktelen tanulásra buzdította” (amit Goofy is megismétel), ami nem tűnik olyan rossz dolognak. Valószínűleg féktelen bulizást akartak mondani, ugyanis az eredeti szövegben (Mazur szerint) Max dühöngő őrülteket csinált a diákokból. Persze ez csupán egyetlen mondat, de megüti az ember fülét.

A rajzfilm másik oldaláról sem szabad azonban elfelejtkezni. A Goofy meglepően realisztikus csonka családot mutat be, ahol nincsen egyértelműen rossz fél: Max egy átlagos fiatal fiú, aki a tündéri Roxy-nak csapná a szelet, míg apja minden erejével igyekszik fiának kellemes életet teremteni, még ha nem is érti, mit is akar Max.

Arról nem is beszélve, hogy a Goofy mesefilm az 1990-es évek élő, lélegző lenyomata: a karakterek, a stílus, az egész világ a millennium előtti évek kvintesszenciája, annak minden pozitívumával és negatívumával. Az 1980-as, 90-es években születettek közül sokak számára kedves emlékeket évresztő Goofy filmnek 2000-ben folytatása is született, An Extremely Goofy Movie címmel (ezt Magyarországon már nem mutatták be és mozikban hazájában sem játszották), az eredetit azonban a mai fiataloknak is érdemes lehet megnézni.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Disney MovieToons

Rendező: Kevin Lima

Megjelenés éve: 1995

Hossz: 78 perc

Költségvetés: ismeretlen millió $ (ismeretlen milliárd forint)

Ajánlott: tinédzsereknek és nosztalgiázó fiatal felnőtteknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.