Gólyák

„Nem is akarod elvinni az igazi szüleihez?”


A világ:

A mai rajzfilm-kínálatot szemlélve az embernek az az érzése támadhat, hogy az animációs filmeket csakis a legnagyobb cégek (Disney, Pixar, DreamWorks, stb.) és kis, független társaságok készítik. Pedig közöttük található egy harmadik, átmeneti csoport is: olyan tőkeerős vállalatok, akik szinte mind ugyanazt az utat járják be. Elkészítenek egy kísérleti filmet, amely hatalmas árbevételt hoz - ezen fellelkesülve aztán újabb és újabb folytatásokkal próbálják a lehető legtöbb pénzt kinyerni az adott címből és időnként próbálkoznak néhány nem túl sikeres független filmmel is.

Ez történt többek között az Illumination Entertainment-tel, amelyet a közönség a Gru-ról ismerhet: a cég ezt követően elkészítette a Gru 2-t és a spin-off Minyonok-at, de sem ezek, sem a Dr. Seuss-adaptációik nem tudták megismételni a Gru sikerét. Hasonló a helyzet a Blue Sky Studios-szal, amely a Jégkorszak rajzfilmeket gyártja sorozatban, ezen kívül viszont csak a Rio-t és a Rio 2-t tudja felmutatni.

Ezen kategóriába sorolható a Warner testvérek által több mint egy évszázada alapított Warner Bros. Entertainment is. E vállalat élőszereplős filmeket készített, 1933-ban viszont megalapította a Warner Bros. Cartoons-t, amely ontotta magából a rajzfilmeket (ezek közül a legsikeresebb és leghosszabb életű a Bolondos dallamok volt). Később az üzletágat bezárták (a Bolondos dallamok készítésével külső cégeket bíztak meg), de 1980-ban létrehozták az egész estés rajzfilmeket gyártó Warner Bros. Animation-t.

A cég első új filmje az 1993-as Batman: A rém álarca volt, amely egy remek rajzfilm, de pénzügyi oldalról kudarcnak számított. Az ezt követő rajzfilmek egyike sem hozott elég bevételt (ez alól csak a félig élőszereplős Space Jam - Zűr az űrben jelentett kivételt), ezért 2003-ban ez a stúdió is befejezte működését.

Több mint 10 év kihagyást követően, 2014-ben (immár Warner Animation Group név alatt) debütált A Lego-kaland, amely akkorát robbantott a kasszáknál, hogy a Warner egyből bekerült a közepes filmgyártók csoportjába. 2017-ben bemutatták a Lego Batman - A film-et (ez nem kapcsolódik a 2013-as, azonos nevű animációs filmhez) és ezen sorok írásakor már készül a Lego film második része, egy spin-off és a szintén a LEGO világában játszódó Lego Ninjago film.

Ez az egész persze nem több tölteléknél: a Warner ugyanis 2016-ban bemutatott egy nem-lego rajzfilmet: jelen alanyt, a Gólyák-at. Ebben a mában játszódó alkotásban az emberek mellett a gólyák is értelmes lények és évezredeken át ők hozták az újszülötteket az ifjú pároknak.

Kezdetben egy szál pelusban repültek a babákkal, ami nem volt olyan egyszerű, mivel az unatkozó bébi szállítása gólyát próbáló feladatnak bizonyult, de idővel a gólya szállítási-szolgálat komoly fejlődésen esett át: páncélozott fülkében, szuper GPS-szel felszerelve indultak útjukra. Egy tragikus esemény hatására azonban a gólyák egy csapásra felhagytak a babaszállítással - mégsem maradtak munka nélkül, ugyanis a sarkibolt.com-nak végeznek futár-feladatokat: ők hozzák az új mobiltelefont, vagy amit csak kell.

E történet részben egy ilyen gólya-futár, Fióka körül forog, aki igazi nagyágyú: éppen leszállította egy milliomodik csomagját, amikor hívatja Vadász, a nagybetűs FŐNÖK hívatja. Hamar kiderül, hogy nincs gond, sőt, nemsokára Fióka lesz a főnök. Már csak egyetlen dolgot kell megtennie, mielőtt kinevezik: megválnia a vállalat egyetlen emberi lakójától: Tulipánról, az árvától, ám ez olyan kalamajkát indít el, ami örökre megváltoztatja a gólya-szállítás (és Fióka) életét.

A Gólyák annyiban követi A Lego-kaland által is bejárt utat, hogy ez a film sem igazán követi a trendeket (aminek van pozitív és negatív oldala) és a koherens történet helyett a hangsúly a vizuális humoron és a gyors akciójeleneteken van. Abban is hasonlít a Warner előző rajzfilmjéhez, hogy semmitmondós (sőt, ezúttal félrevezető) címet kapott, de az animáció ebben az esetben is teljesen rendben van.


Szereplők:

A Gólyák című animációs film (címét meghazudtoló módon) valójában mindössze egyetlen gólya körül forog. Ő fióka, egy fiatal (felnőtt) gólya, akit látszólag mindenki kedvel. Fióka külsőre átlagos gólyának tűnik és bár közismert alak, nincsen igazi barátja, hiszen munka után mindenki a feleségével vagy a cimboráival tölti az időt, de nemsokára mindez már nem fog számítani, mivel Fióka lesz a Főnök.

Látszólag fontos szerepet tölt be a történetben Vadász, a gólya-szállítmányozási vállalat jelenlegi vezetője. Ő maga a megtestesült kemény főnök: szereti kínozni a kisebb madarakat (főleg az apróságokat) - például csak azért építetett üvegfalú irodát (noha a madarak üvegvakok, magyarul nem érzékelik az üveget, ezért fonton nekirepülnek), mert jól esik neki.

Valójában Vadász mindössze néhány jelenet erejéig bukkan fel: Fióka mellett a másik kulcsfigura Tulipán, az árva kislány, aki kisbaba-kora óta lakik a cégnél. Tulipán kedves és segítőkész lány, ráadásul jól ért a gépekhez, de túlbuzgósága pusztító hatású: minden alkalommal, amikor segíteni próbált, a cég profit-görbéje zuhanni kezdett.

Ez pedig nagy szó, mert a gólyahegyi főfészekben immár nem kizárólag a szállítást végző gólyák dolgoznak: kisebb számban más szárnyasok (például fürj, emu és csirke), de a furcsa kis Güzü Galamb (aki egy galamb) is a vállalatot gazdagítja.

A nagy kalandban ezen kívül még egy bébi, egy gólya és egy csomó farkas játszik fontosabb szerepet, a háromtagú Garden (ember) család; Sarah, Henry és kisfiúk, Nate viszont jobbára csak várakoznak az oldalvonalon.


Történet:

Visszatérve a gólyákra: Fióka feladata nem más, mint hogy kirúgja Tulpián-t, az árva lányt, aki éppen betöltötte a 18-ik születésnapját (hogy végre véget érjen az általa keltett pusztítás), de az is kiderült, hogy a gólyák pontosan 18 éve miért szálltak ki a baba-biszniszből: éppen Tulipán miatt.

Anno egy Jasper nevű gólya meg akart tartani egy kisbabát, akit ki kellett volna szállítania. A kavarodásban azonban az újszülött, Tulipán címzője eltörött, emiatt aztán nem tudták leszállítani (hiszen ahhoz tudni kellett volna, hogy hová kell vinni a gyereket) - Vadász ekkor döntött úgy, hogy a babákat a biztonságosabb és kevésbé stresszes csomagokra cserélik.

Tulipán egy újabb (balul végződő) kísérletét követően Fióká-nak tehát meg kell szabadulnia az ifjú felnőttől, de a lány úgy összetörik, hogy nincs szíve kirúgni, ezért inkább megteszi a levél-válogató főnökévé. Tulipán teljesen felpörög, noha a levélválogató már évek óta nem működik és csak azért kerül ide, hogy ne legyen útban.

A gond az, hogy egy kisfiú, Nate nem tud egyedül játszani, a szülők pedig nem érnek rá foglalkozni vele, ezért levelet ír a gólyáknak: szeretne egy kistestvért. A levél hosszú utazást követően megérkezik a gólyák magashelyi bázisára, ahol Tulipán eljuttatja a célhoz: a bébigyártó-üzembe (persze a levélnek valójában a levelek között lett volna a helye). A betoppanó Fióka és Tulipán olyat lát, amit 18 éve senki: a gép a levélből gyárt egy kisbabát, ráadásul miközben Fióka megpróbálja leállítani a masinát, az bedarálja a jobb szárnyát.

Mindketten (de főleg Fióka) óriási pácba kerülnek, de még van esély: ha 3 napon belül úgy leszállítják a babát, hogy senki nem veszi észre, Fióká-ból még lehet főnök. Éppen kapóra jön Tulipán, akinek van egy repülő masinálja, így ketten (plusz a bedobozolt baba) elindulnak a célállomás felé - nem is sejtve, hogy a megőrült Jasper a nyomukba szegődött, sőt, Güzü Galamb is gyanút fog (Fióka eredetileg egyszerűen elrepülne a célig, de sérült szárnnyal ez nem lehetséges).

Egy ideig gond nélkül repülnek járművükkel a cél felé, de Tulipán-on leküzdhetetlen késztetés lesz úrrá és megpróbálja kinyitni a babát rejtő csomagot, aminek meg is lesz az eredménye: lezuhannak egy kihalt jégmezőn. A dühös Fióka otthagyja Tulipán-t és a babával együtt elindul, de nem jut messzire, ugyanis egy csapat farkas mindkettejüket elrabolja (ugyanezt teszik Tulipán-nal is).

A rózsaszín-hajú bébiből mégsem lesz farkas-eledel, ugyanis a kis lény cukiságával egy pillanat alatt meglágyítja a farkasok szívét, akik úgy döntenek, befogadják az apróságot, időt hagyva az ember-gólya párosnak, hogy elmeneküljenek. Magukkal viszik a bébit is, de a mindenfélévé átalakulni képes farkasok a nyomukba szegődnek.

Idővel a gyerekvárás izgalma Nate mellett a Gardner család többi tagján is úrrá lesz, de egyenlőre nem érkezik meg a várva várt ”csomag”, ugyanis Fióka és Tulipán még messze vannak a céltól és ami nagyobb gond, a baba elkezd sírni és ezzel elkezdődnek a szülői lét hatalmas feladatai. Idővel a páros egészen belejön a baba-pesztrálásba és úgy látszik, minden rendbe jön: kiderül, hogy az öreg gólya, Jasper segít Tulipán-nak eljutni a családjához, Fióka pedig leszállítja a babát az ő családjához.

Arra azonban a gólya nem számítanak, hogy Vadász (aki Güzü Galamb-tól értesült a helyzetről) megváltoztatta a címet, így Fióka csapdába sétál: őt elkapják, a babát pedig elviszik. Arra viszont Vadász nem számít, hogy Tulipán egyenlőre mégsem a csönget be a családjához, ehelyett megmenti a megkötözött Fióká-t és együtt elindulnak, hogy visszaszerezzék a bébit...


Apróságok:

A Gólyák egy érdekes animációs film. Nem akkora durranás, mint A Lego-kaland, de kétségkívül más, mint a megszokott Pixar vagy éppen Disney-mesék. Más, de nem feltétlenül jobb, ugyanis a film humora nézőtől függően nagyon betalál vagy nagyon mellélő. A jelenetek szinte ész nélkül követik egymást: ide-oda ugrálunk a Gardner család és a Tulipán-Fióka párosra, Güzü Galambra, Jasper-re, a farkasokra, mégsem tudunk meg szinte semmit egyikükről sem.

Az, hogy valamit ki talál viccesnek és ki nem, természetesen változó, de a magam részéről Güzü Galamb erőltetése óriási baklövésnek tűnik és hiába a megfelelő animáció, valahogy nem áll össze a film (és a gólyák foga nemcsak természetellenes, de félelmetes is).


De az is igaz, hogy a túláradó érzelmeinek parancsolni képtelen Tulipán-t egyszerűen nem lehet nem szeretni (a film eleji vitája saját magával a Gólyák egyik csúcspontja) és Fióka is emberibbnek hat a legtöbb rajzfilm-szereplőnél: csak azért, mert férfi, még tele van kétségekkel, önző és látszólag képtelen leküzdeni az üveg-fóbiáját. És a gyerek-fóbiáját.

Egyes poénokon ha a néző nem is tele szájjal nevet, de legalábbis szokatlanok és elismerendő az újítási szándék (ilyen például a főnöki napba-bámulás vagy a csendes harc a pingvinekkel). A Gólyák azonban nem ettől lesz különleges: igen, ez egy átlagosnál valamivel jobb, de nem kiemelkedő film - a gyerekeknek. Úgy tűnik, mintha a Gólyák-ban nem is elsősorban a kicsiket, hanem a felnőtteket szerették volna megszólítani: a gyerekáldás napos- és árnyoldalaival küzdő anyukát és apukát.

Egyszerűen fogalmazva: Tulipán és Fióka olyan, mint egy fiatal pár, akinek lett egy kisgyereke. Ezúttal azonban a fókusz nem a szerelmen, csábításon és csalódáson van, hanem azon, hogy mit jelent a fiatalok életében a baba érkezése. A néző átélheti a meglepően realisztikus veszekedést, a baba érkezése okozta óriási feszültséget, a kérdéseket, de a (kezdetben látszólag az anyára korlátozódó) örömet is.

A sűrűsödő problémák, a lezuhanást követő ”szakítás” és a teljes elutasítás ellenére Fióka segíteni akar a feleségének (akarom mondani Tulipán-nak) és a film szülőknek szánt csúcspontján az apuka végül elfogadja (kezébe veszi) a gyereket. Ez a párhuzamot az olyan mondatok is erősítik, mint a „nem tudódhat ki, hogy az új főnök véletlenül csinált egy babát”, a „mintha szülők volnánk” vagy a „te csináltad, te vigyed”).

Összességében a Gólyák egy érdekes kaland nemcsak a gyereknek, de az egész családnak, csak készüljenek fel a szülők a kínos kérdésre: honnan jön a gyerek? (akinek nem lenne tiszta: ”a gólya hozza a gyereket” fordulat éppen a kisgyerekek ”honnan jön a baba?” kérdésére adott kitérő válasz visszatérő fordulata). És végül a tanulság: a szülők játszanak a gyerekeikkel, különben a csemete kész feldúlni nem csak az ő életüket, de egy jól működő multinacionális vállalatot is.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Warner Animation Group

Rendező: Nicholas Stoller és Doug Sweetland

Megjelenés éve: 2016

Hossz: 87 perc

Költségvetés: 70 millió $ (~ 15,4 milliárd forint)

Ajánlott: a gyerekek mellett a kisgyermekes (és leendő) szülőknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.