Elvitte a víz

„Azt gondoltad, hogy lehúzol? Azt gondolom, hogy elhúzol!”


A világ:

Akár tetszik, akár nem, az egész estés rajzfilmek világát a 2010-es évekig nagyrészt három cég uralta: a Pixar, a Disney és a Dreamworks. Természetesen jelentek meg más vállalatok címe is, de az imént felsorolt hármas készítette a legtöbb nagysikerű alkotást. A Pixar és a Disney mellett a Dreamworks, teljes nevén a DreamWorks Animation-re (a cég rajzfilm-készítő leányvállalata) ritkábban kerül a rivaldafénybe, pedig a cég több maradandó animációs filmet készített (pl.: Shrek, Szinbád - A hét tenger legendája, Kung Fu Panda).

A Dreamworks látvány terén messze elmarad nem csak az ezen a téren szinte verhetetlen Disney, de a Pixar mögött is, amit viszont pattogós párbeszédekkel és felnőttesebb témákkal ellensúlyoznak: az álomgyár legtöbb animációs filmjébe több-kevesebb kifejezetten nem gyerekeknek szánt utalás vagy akár komplett történetszál kerül. A Csibefutam például egy aranyos mese, amelyben csirkék próbálnak megszökni egy farmról, mielőtt pitébe darálnák őket, de egyben a második világháborús német koncentrációs táborok allegóriája is, míg a Shrek a Disney tündérmeséit parodizálja.

A Dreamworks abban is eltér a másik két ”nagytól”, hogy bevállal olyan dolgokat is, amelyet mások nem, például nyíltan vallásos történeteket, nem (átszínezett) európainak ábrázolt főszereplőt vagy az indiánok többé-kevésbé valósághű ábrázolását. A korábban említett Csibefutam mellett a Dreamworks a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény című filmjét is a brit Aardman Animations-nek közösen készítette, akik ismertek gyurmafigurás meséikről.

A Dreamworks 2006-os Elvitte a víz című filmjénél szintén az Aardman Animations segített, ám ezúttal (meglepő módon) csak úgy tűnik, mintha gyurmafigurákat használtak volna, valójában animációs filmről van szó (ennek oka, hogy a mesében nagy mennyiségű víz található, ami kárt tett volna a figurákban).

De ennyi mellébeszélést követően térjünk rá az Elvitte a víz-re. E mese egy gazdag családról szól, pontosabban a háziállatukról. Ő Roddy St. James, egy ifjú patkány, akit a család kislánya háziállatként tart, egy pompás, kastélyszerű ketrecben.

A kensingtoni család nyaralni megy, a patkányukat viszont nem viszik magukkal, bár ennek Roddy nagyon is örül, ugyanis így egyedül marad otthon, ezért az egész ház a játszóterévé válik. A fiatal férfipatkány élete azonban gyökeres fordulatot vesz, amikor feltűnik Sid: egy őrültnek látszó csatornapatkány, aki saját elmondása szerint egy csőtörést követően került egy kocsmából a házba.

A baj az, hogy Sid-nek nagyon is tetszik a királyi lakosztály, a hatalmas TV, az annyit eszel, amennyi beléd fér, hogy a hatalmas, pihe-puha, hófehér ágyról már ne is essen szó. Roddy azt hiszi, becsaphatja a dagadt csatornapatkányt azzal, hogy a WC-t jacuzzinak nevezi, de pórul jár és Sid őt húzza le a vécén (innen származik a film címe is), jókora kalamajkába keverve a fiatalembert.

Ahogy fentebb is olvasható, az Elvitte a víz animációs film ellenére a hagyományos gyurma-animációk látványvilágát hozza, ami nagyon illik a csatornák szűk, számunkra ismeretlen világához. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a főszereplő hangját Hugh Jackman és Kate Winslet adja, amíg a főellenségét például Sir Ian Murray McKellen, akit az idősebbek A Gyűrűk Ura Gandalf-jaként és az X-Men mozik Magnetó-jaként ismerhetnek (aki emelett több mint 100 színházi darabban is játszott).


Szereplők:

Roddy St. James egy fiatal patkány, de ő nem a rágcsálók bujkáló, kuporgató életét éli: egy felső-osztálybeli családnál lakik és soha semmit nem kellett tennie egész életében, hiszen aranytálcán kapott mindent - amellett, hogy annyit ehet, amennyit csak akar, egész ruhatára van különböző kosztümökből és a nyaralás alatt még a kislány játékaival is játszhat, golfozást, strandröplapdát vagy kocsikázást szimulálva.

Roddy-nak látszólag semmi gondja nincs, bár élő emberrel (mármint patkánnyal) valószínűleg még sohasem találkozott. A konyha lefolyójából előbújó Sid Roddy tökéletes ellentéte: koszos, szakadt a ruhája és nem éppen jó modoráról ismert, mert őt az élet nevelte - ő eddig csak koplalt és menekült, ezért nagyon megörül, amikor bejut a házba.

Sid azonban nem játszik túl nagy szerepet a mesében, szemben Rita-val, a csatorna egy másik élelmes patkányával, pontosabban patkánylányával, aki a Varangy, egy óriási béka és bűnöző-szindikátusa ellen harcol. A lány egymaga persze nem bírna el a féltucatnyi gengszterrel, de szerencséjére nem csak szép és erős, de egyben ügyes és okos is, ezért eddig egészen jól állta a sarat.


Történet:

p>Roddy a lefolyón át a csatornába kerül és teljesen kétségbeesik, hiszen ő csakis egy dolgot akar: hazajutni (majd kiebrudalni Sid-et, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba). Szerencséjére rövid keresést követően Roddy egy egész patkányvárost talál a csatornában, amely a fenti London kicsinyített másának tűnik, szemétből épült Big Ben-nel, Tower Bridge-dzsel, de még a piros londoni emeletes buszok is felbukkannak (emeletes csóoknak képében).

A csatornában Roddy egy ütődött hajóstól megtudja, hogy rajta csakis egyvalaki segíthet: a Jammy Dodger nevű hajó kapitánya. A hajót meg is találja, bár rájön, hogy a férfias kapitány igazából nő: ő Rita, a fiatal patkánylány, aki éppen a patkány-maffia elől menekül. Roddy semmit nem tud a föld alatti világról, ezért nemhogy nem segít Rita-nak, de ügyetlenkedésével mindent elront, ezért rövid úton mindkettejüket elkapják.

Roddy itt kapja a Méz Előd becenevet, ami egy félreértésből ered: mint a patkányfiú elmondja, ő nem több egy néz-elődőnél. A patkány-maffiát ez nem hatja meg. Ők csak a rubintot akarják, amit meg is szereznek, ezért lemennek a nagyfőnökhöz, a jókora Varangy-hoz. Mint megtudjuk, a Rita által ellopott rubin valójában az ő öröksége, de a Varangy nem véletlenül egy bűnszövetkezet vezére.

Roddy még mindig azt hiszi, hogy tisztázhatja a félreértést és azért segít visszajuttatni a követ, hogy a jókora varangy cserébe feljuttassa a felszínre, ám csalódnia kell: az őrült béka megpróbálja hidegre tenni őket, méghozzá szó szerint: egy üveg alatt folyékony nitrogénnel le akarja fagyasztani Roddy-t és Rita-t. Az élelmes lánynak (és egy kis részben Roddy-nak) köszönhetően végül elkerülik a jeges véget, de menekülniük kell (főleg, mivel a lány visszalopta a drágakövet).

Roddy menne a lány után, aki viszont cseppet sem rajong az ötletért, hogy egy kétbalkezes, a lenti világról semmit sem tudó, csak magára gondoló ficsúrt keljen védenie, de nincsen választása. Miközben meglógnak, Rita kitép egy fémdarabot, ami - mint megtudjuk, nem más, mint a mesterkábel - de a patkánylány csak övként használja. Roddy Rita hajóján köt ki és úgy látszik, végül minden jól alakul, de a rubintról kiderül, hogy hamis (amit Roddy úgy bizonyít be, hogy összetöri, hiszen egy igazi drágakövet szinte lehetetlen összetörni).

A lány abban bízott, hogy ettől a rubintól meg fog változni az élete, ezért teljesen összezuhan, amikor kiderül, hogy álmokat kergetett, de aztán felcsillan előtte egy halvány reménysugár: Roddy megígéri, hogyha feljuttatja a felszínre, vissza a házába, akkor megjutalmazza Rita-t a család ékszeres dobozából több igazi drágakővel.


A két ifjú patkány megegyezik és rögvest útra is kelnek, de útközben megállnak, Roddy pedig megismerheti a lány rendkívül népes patkány-családját, akik végtelenül szegények, ám ez sem szegi kedvüket. Roddy már megint félreérti a helyzetet: azt hiszi, el akarják árulni, ezért inkább kisomfordál a házból és ellopja Rita hajóját. A vezetés viszont nem nagyon megy neki, ezért Rita újra képbe kerül, de a rosszak is felbukkannak. A patkány-páros végül győz, de nem sejtik, hogy a Varangy közben felbérelt egy igazi profit, a francia Le Béka képében.

Az egymást egyre jobban megkedvelő patkány-páros egy jó adag akció és kaland után végül feljut a felszínre (bár ez Rita hajójába kerül), de a lány üres kézzel kénytelen távozni, miután kiderül, hogy a férfi fogolyként tengeti a felszínen mindennapjait. Roddy mérgesen ül le nézni a futball-világbajnokság döntőjét Sid-del, a pocakos patkánnyal, aki továbbra is a családi házban randalírozik, de közben rájön, hogy mit tervezett a Varangy, akinek álma, hogy egy csapásra elmossa a patkány-várost a föld felszíne alól, amire a világbajnoki döntő kiváló alkalmat nyújt. Roddy-nak nincs sok ideje, mielőtt az Elvitte a víz-ben a patkányokat elmosná a víz...


Apróságok:

Az Elvitte a víz amolyan igazi Dreamworks-alkotás - ugyanaz az erőssége, ami a gyengéje. A film nem éppen kisgyermek-barát, tele van olyan utalásokkal, amit a gyerekek valószínűleg nem is értenek.

Le Béka magyarhangja például Szilágyi Tibor, aki a francia filmek kedvelőinek ismerős lehet, ami nem véletlen: a jellegzetes hangú, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész ugyanis számos filmben volt Jean Reno magyar hangja (ami szintén nem véletlen: Le Béka-t az Elvitte a víz eredetijében Jean Reno szólaltatta meg, aki a Leon, a profiban is játszott).

Hasonló utalás a főszereplő hangját adó Hugh Jackman X-Man beli szerepére, a Farkas nevű mutánsra, amikor a film elején Roddy egy régi Farkas-kosztüm és egy diszkó-ruha közül választ (vannak utalások a Dreamworks más filmjeire is, de ezek szinte csak villanások, például a film eleji DVD-k a polcon).

A hibák és hiányosságok ellenére két dologért viszont dicséret illeti a készítőket. Egyrészt a vizuális humor egy része remekül sikerült: öröm nézni, hogy a készítők mit tudtak kihozni a szemétből (akárcsak A Lego kaland-ban a kis építőkockákból). Az Elvitte a víz maffia-csoportjának jetski-jei például elektromos habverők, bár egy tag vízbe ejtett kenyérpirítóval próbálkozik - megrázó sikerrel (az apró részletek is jópofák, például a söröskupakokból összeállított szék).

Másrészt az Elvitte a víz kompetens női karakterétől az összes animációs film készítőjének lenne mit tanulnia. Rita valódi karakternek hat (annak ellenére, hogy egy patkánylány, akit gyurma-szerű animációval formáltak meg): vannak gyengéi és érzelmei, de közben egy talpra esett hölgy, nem holmi megmentésre váró királykisasszony. További pozitívum, hogy Rita mellett a kissé szerencsétlen, de alapvetően szerethető férfi főhőst sem teljesen tökkelütöttként ábrázolják és kettejük kapcsolatának kibontakozását sem siették el.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation és Aardman Animations

Rendező: David Bowers és Sam Fell

Megjelenés éve: 2006

Hossz: 83 perc

Költségvetés: 149 millió $ (~ 32,8 milliárd forint)

Ajánlott: leginkább idősebbeknek (felsősöknek)


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.