Egy bogár élete

„Ha úgy tetszik, ez a természet örök rendje”


A világ:

Csak azért, mert egy rajzfilm nem emberekről szól, még lehet emberi: a Toy Story játékai például mind szerethető karakterek voltak. Kicsit nehezebb, de nem reménytelen a helyzet, ha a szereplők a valóságban nem élnek, elég csak a Verdák autóira gondolnunk.

Az igazán bátrak viszont olyan szereplőket választanak, akik az életben sokak számára nem túl bizalom gerjesztőek: ilyen az egér (L’ecso, 2007), a csiga (Turbo, 2013) vagy akár egy óriási ogre (Shrek, 2001).

Gyerekeknek rajzfilmet készíteni bogaraktól sem könnyű, hiszen többségük nem valami szép (főleg közelről), életül pedig nem túlzottan izgalmas - ott vannak például a hangyák, akik egész életükben csak robotolnak.

Szerencsére vannak ellenpéldák is: ilyen például e cikk tárgya, az Egy bogár élete, amely a hangyák hétköznapjairól és egyikük kalandjáról szól, amely kis híján a boly életébe kerül.

A miniatűr történet a hangyák szorgos mindennapjaiba kalauzol: láthatjuk, ahogy gyűjtögetnek télire, de a nagy, csúnya sáskák megkeserítik az életüket - elviszik a télire való élelem felét. A hangyák, ha szűkösen is, de túlélnek, ezért ez az elnyomó rendszer már időtlen idők óta fennáll.

Egyszer azonban egy hangya miatt odavész a sáskáknak felhalmozott élelem, ettől pedig felbolydul az egész boly.

Az Egy bogár élete a Pixar 2. egész estét rajzfilmje (a Toy Story - Játékháború után) és mint a stúdió (majdnem) minden terméke, ez is rendkívül ötletesre és látványosra sikerült. Igaz, itt a bogarak hangját még nem a legnagyobb sztárok adták, viszont sikerült egy kis tanító jelleget csempészni a párbeszédekbe.

Mai szemmel az animáció már kissé avítt, de a bogaraknak még jól is áll ez a kevésbé részletes és nem valósághű külső (akárcsak a Szörny Rt szereplőin a furcsa bunda).

Aki tehát elég bogaras ahhoz, hogy az apróságok világraszóló tetteit kövesse, az feltétlenül nézze meg ezt az ezredforduló előtt készült kis remekművet vagy legalábbis olvassa el a zanzásított változatot.


Szereplők:

Az Egy bogár élete középpontjában - mily meglepő - egy bogár, jobban mondva egy hangya áll: Fürge, aki nevével ellentétben nem gyors, sokkal inkább eszes. Több találmánya van (pl.: egy vízcseppből és fűszálból készült távcső, pitypang-ejtőernyő), de rendkívül ügyetlen, ezért rendszerint többet árt, mint használt.

Ezt nem nézi jó szemmel az öreg Királynő leendő utóda, az állandóan idegeskedő Atta hercegnő, sőt igazából a többiek sem (kivéve Atta húgát, Pötty-öt, akit lenyűgöznek Fürge találmányai és végig hisz benne).

A hangyákon kívül további állatok is felbukkannak az Egy bogár életé-ben: ilyen például Szökken, a sáska (aki nem bogár, hanem rovar). Szökken vezér-alkat - csak magában bízik, de megvan a magához való esze és kiváló szónok: pontosan tudja, hogy muszáj félelemben tartani a hangyákat, különben a többszörös létszámfölényben lévő bogarak könnyedén legyőznék. Van egy ügyefogyott öccse is, Korpa, aki barátja tökéletes ellentéte: buta, nem szeret harcolni és még a többi sáska is könnyen átveri.

A hangyákon és sáskákon kívül egy cirkusz is feltűnik az Egy bogár életé-ben, akik kezdetben a pöttöm, de ugribugri P.T. Bolha alkalmazásában állnak. A fellépők négy párosra oszlanak, valamint ott van Herrmann, a hernyó, aki egymaga is kitesz egy párost (legalábbis méretben).

Mellette ott van Fickó, akinek a neve félrevezető, hiszen első látásra egy nőies katicabogár. Legjobb barátja Botond, a botsáska, aki hosszú, vékony teste miatt a mutatványokban gyakran kellékként szerepel (pl.: kard, seprű).

A cirkusz egyetlen valódi előadó-párosa Mólya és Manó: előbbi egy gyönyörű szárnyú pillangó (gyapjaslepke), Manó pedig egy fakírhoz hasonló mágus.

Velük szemben a hatalmas Butus csak vérszomjas fenevadnak alkalmas, sőt, annak sem teljesen, hiszen rendkívül félénk. Talán éppen ezért ő gyakran Rózi-val együtt jelenik meg, aki egy többszörösen elvált, anyáskodó fekete özvegy (a Northrop P-61-es repülőnek is ez a beceneve, de Rózi tényleg egy pók).

A cirkuszosok utolsó két tagja Ász és Bubi, akik képesek gömbbé kuporodni, ezért általában ágyúgolyót játszanak (amúgy artisták).Történet:

Egy hangyaboly élete elég monoton és ez igaz a rajzfilmben szereplőre is. Egyetlen nyári program van: a lehető legtöbb magot és bogyót kell összegyűjteni, hogy a sáska-támadás után is maradjon elég (közben pedig a vezetők, élen a leendő királynővel, Atta-val aggódnak, hogy sikerül-e elég élelmet szerezni).

Végül el is készül egy megfelelő méretű étel-oltár, de Fürge egy újabb találmánya, az automata vágó-magozó szerkezet szó szerint romba dönti a terveket: a hangyafiú ügyetlensége miatt az összes felhalmozott mag odavész, pont amikor jönnek a sáskák.

A Szökken vezette sáskahad nem örül túlságosan a helyzetnek és az sem érdekli őket, hogy ezért egy ember a hibás. Közlik, hogy nyár végén újra eljönnek, addig pedig újra be kell gyűjteni a magokat, ez viszont halálos a hangyák számára, mivel még semmit nem gyűjtöttek maguknak és ha átadják a később felhalmozott élelmet, akkor ők éhen fognak halni.

Fürge egy felszólalásával tovább súlyosbítja a helyzetet, így már a kétszeres mennyiséget kell összeszedni, ezáltal még reménytelenebbé válik a helyzet.

Nincs mit tenni: a sáskák távozása után a bolynak háromszor annyi magok kellene szereznie, mint eddig (hiszen a sáskák adagja mellett nekik is kell valamit enniük), Fürge pedig a hangyák tanácsa elé áll. Mivel tudja, hogy nem tudnak elég magot gyűjteni, új tervet eszel ki: el akar menni a folyón túli városba, hogy erős bogarakat szerezzen, akik reményei szerint majd elkergetik a sáskákat.

Persze Atta hercegnőnek eszében sincs teljesíteni a kérését, de a tanács többi tagja meggyőzi, hogy így legalább nem fogja zavarni a munkát, ezért beleegeznek a kérésbe.

Fürge elindul és el is ér a városba, ahol viszont nem törődnek vele, de kutatása végül sikerrel jár. Egy újabb balul elsült akció miatt a cirkuszosokat P.T. Bolha kidobja és mivel az előadásuktól lelkendező Fürgé-ről azt hiszik, munkát kínál nekik (és mivel a legyek meg akarják verni őket), rögvest vele tartanak.

Amikor visszaérkeznek a bolyba, a hangyák először félnek tőlük, de hamarosan megmentőknek kijáró ünneplés kezdődik. Ez azonban nem tart sokáig: a cirkuszosok rájönnek, hogy harcolniuk kéne, de ők csak előadó-művészek, ezért lelépnek.


Ekkor feltűnik a bogarak és rovarok legrettegettebb ellensége: a legyőzhetetlen, mindig éhes kismadár és csak a csapat közbelépésének köszönhető, hogy a szkeptikus Atta húga, Pötty nem válik madár-eleséggé. A csapat ismét hősként tér vissza és új tervük van: a hangyák segítségével egy ál-madarat készítenek és az a tervük, hogy ezzel halálra rémítik a sáskákat.

Ez sikerül is, de a visszatérő porondmester, P.T. Bolha felgyújtja a levél-madarat, így lelepleződik a csel és bár a kitörő eső miatt mindenki elmenekül, Szökken, a sáska Fürge elpusztítására indul (ráadásul egy igazi madár is felbukkan)...Apróságok:

Ahhoz képest, hogy az elmúlt évezredben készült, az Egy bogár élete rendkívül mozgalmas és szórakoztató történet, melyet a közönség is megkedvelt és ma is sokan ismerik (a másfél hónappal előtte bemutatott hasonló Dreamworks-ös Z, a hangyá-ra viszont alig emlékeznek, hiába kölcsönözte a főszereplő hangját Woody Allen).

Az Egy bogár élete nem csak a történet miatt remek rajzfilm: elég csak a számtalan háttérben sürgő-forgó hangyát figyelnünk, még az is egy jól koreografált, táncszerű részlet (ebben nincs semmi meglepő, a készítők hosszan tanulmányozták a hangyák viselkedését, mozgását).

Még egy gondolat erejéig visszatérve a Z, a hangyá-ra: bár az a felnőttesebb, az Egy bogár élete pedig inkább a kicsiknek szól, azért utóbbiban is van egy-két érdekesség. Ilyen például a sombrero (mexikói kalap) alatt lakó sáskák, akiknek arany életük van: raktáruk tele maggal, boldogan, mástól nem zavartatva élnek.

Igazából nem is akarják újra megtámadni a hangyákat, Szökken azonban egy látványos akció keretében demonstrálja, hogyha nem vigyáznak, a hangyák lerázzák magukról a rabláncot.

Ha már Szökken, a kisgyerekek ugorják át ezt a bekezdést. A fő-sáska ugyanis a film végén csúnya véget ér: akárcsak a természetben, az édes, bolyhos kis madár-fiókák megeszik - persze ez várható volt és nem sokan sajnálják, de azért mindenképpen érdekes egy fiataloknak szóló rajzfilmben.

A Hangya és a szöcske, sőt, Kuroszava Akira legendás Hét szamuráj-a által inspirált történeten nagyítóval kell keresni a hibákat. Ilyen kicsinység például a távcső - Fürge tudja, mi az, tehát egyszerű hangya létére már látott távcsövet, a többiek, beleértve Atta-t mégsem ismerik. Most akkor hogy van ez?

De hogy pozitívan zárjuk a történetet: az Egy bogár élete végén a mára általánossá váló (rajzfilm) bakiparádé kapott helyet és a film végén Herrmann átalakulása is elég meglepő.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Pixar Animation Studios

Rendező: John Lasseter, Andrew Stanton

Megjelenés éve: 1998 (Magyarországon 1999)

Hossz: 90 perc

Költségvetés: 45 millió $ (~ 10 milliárd forint, a reklám további 5,5 milliárd forint)

Ajánlott: a fiatalabb korosztálynak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.