Derült égből fasírt

„Értsd meg, hogy ez már túl nagy falat nekünk!”


A világ:

Az emberek nagy része gyerekkorában óriási álmokat dédelget: megtalál elveszett dolgokat, akár egész városokat, kiássa a legnagyobb dinoszaurusz-csontvázat, vagy akár feltalálja a legeslegjobb dolgot az egész univerzumban.

Persze egy szuper dolgot megtalálni vagy feltalálni nem is olyan egyszerű és a legtöbb tudós és feltaláló éveken, évtizedeken át dolgozik, mire a tervből, majd prototípusok sorából megalkotja azt a dolgot, ami aztán gyártásba kerülve megváltoztatja a világot, de többségük már egészen kicsi korától érdeklődik a feltalálás (a szétszedés, összerakás, új dolog megalkotásának) tudománya iránt.

Erről szól a Sony 2009-es animációs filmje, a Derült égből fasírt, még ha a mese címe kissé félrevezetőnek is tűnik. Az egész egy kitalált szigeten, de a mában játszódik, pontosabban a mi világunkban, csak néhány évvel korábban, bemutatva a főszereplő, Flint Lockwood gyerekkorát.

Flint igazi zseni - már kisgyerek-korában kifejlesztette a cipőszórót, amely megoldja a civilizált világ egyik legnagyobb problémáját: a lógó cipőfűzőt! Meglepő módon a szórópisztollyal felvitt cipő ténylegesen működött, ám társai mégsem estek hanyatt a dologtól, ugyanis - mint arra egy osztálytársa volt szível felhívni rá a figyelmét - a lábra fújt cipőt nem lehet levenni!

A kisfiú, Flint szégyenében hazáig fut, otthon viszont az anyukája megvigasztalja és ad neki egy (felnőtt) köpenyt azzal, hogy egy nap majd belenő a köpenybe, akárcsak a tudóskodásba és egyszer ő is fel fog találni valami remek dolgot.

Flint ezt követően életcéljának választja, hogy feltaláljon valamit, amivel segíthet az embereknek. Sajnos további kísérletei, így a lábas TV, a hajnövesztő-szer és a repülő autó sem váltja be a hozzá fűzött reményeket (sikeresen létrehozza a patkánymadár-fajt, ám azok meg elszabadulnak és rátámadnak az emberekre).

Évek teltek el így, de Flint csak nem talált fel semmi fontosat. Halfalva, a kis sziget így a fiú találmányai nélkül volt kénytelen élni. Sokáig látszólag minden rendben ment; a városka jól megélt a szardíniából, egy nap azonban a Baby Brent konzervgyár bezárt, mert a világ rájött: a szardínia undorító és senki nem kér belőle.

Halfalva lakosai kínjukban maguk kezdték enni a szardíniát, de bárhogy dolgozták is fel, a végeredmény továbbra is undorító maradt, hatalmas csapást mérve a városkára. Flint azonban nem esett kétségbe, sőt, rájött, hogy mi az életcélja, mit is kell feltalálnia: egy készüléket, ami a vízből ételt csinál! Mindebben az a legmeglepőbb, hogy Flint sikerrel járt, ám ezzel hamarosan jókora kalamajkába keveri Halfalva lakóit.

Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni a Derült égből fasírt-ról, hogy nem egy mélyen szántó történet, de a hangsúly ezúttal a látványon és a humoron van, nem pedig a szuperdrámai történetmesélésen (ami nem is baj, ez ugyanis nem egy tragédia, hanem egy gyerekfilm).


Szereplők:

A történet Halfalván játszódik, azon belül is Flint Lockwood-ra és környezetére koncentrál. Flint kiskora óta feltalálóként éli az életét, sorban valósítva meg az ötleteit, bár eddig sajnos egyik sem lett átütő siker.

Flint alapvetően rendes srác, aki nem a pénzért dolgozik, hanem azért, hogy segítse Halfalva lakóit, de csak egyenlőre annyit ért el, hogy van egy nagyon bonyolult laborja és egy majma, Steve, akire felszerelt egy kütyüt, amivel az állatka beszélhet (más kérdés, hogy Steve nem túl intelligens).

Flint tökéletes ellentéte apja, a kopasz, bajszos, bozontos szemöldökű Tim Lockwood. Tim-nek (valószínűleg a városból egyedüliként) nincsen baja a szardíniával, szeret horgászni és egy csali-boltot működtet. Ez már eleve súrlódások forrása, ráadásul Tim azt szeretné, ha fia a csali-boltban dolgozna.

Halfalva nem nagy város, de mellettük még sokan élnek a szigeten. Ott van például az aprócska, de nagyravágyó polgármester és nem túl eszes fia, Brent. A rövidnadrágos rendőr, Earl Devereaux (és kisfia, Cal) szintén a városkában élnek, akárcsak mások, például Earl-nek - a történet szempontjából teljesen lényegtelen - felesége, Regina Devereaux vagy Joe Towne, egy egyszerű járókelő.

Náluk fontosabb a lelkes (ideiglenes) időjárás-jelentő, Sam Sparks, aki viszont nem helyi lakos: ő a kontinensről (Amerikából) érkezik, hogy Halfalváról tudósítson a Jóidő TV-nek. A tanoncként dolgozó Sam teljesen felpörög első munkájáról, az őt kísérő apró Manny, az operatőr viszont halál-nyugodt és a feladatnál még az is jobban érdekli, hogy sokadszorra is megtisztítsa a kamerája lencséjét.


Történet:

Halfalva nagy napra készül: a polgármester bemutatja új ötletét, amivel felvirágoztathatja a koszos kis szigetet, miközben Flint megpróbálja rákötni a Flamó-gépet a városka erőművére, mert a szerkezet működéséhez az otthon elérhetőnél több áram kell.

A polgármester közben leleplezi az ötletét, amely nem más, mint egy szardínia-park: amolyan élménypark, csak szardíniával. A gond az, hogy Flint szerkezetének az egész város árama már túl sok: a szerkezet rakétaként végigpattog a városon, majd kilő a felső-légkörbe. Egyrészt Flint elveszi a szuper találmányát, de ennél nagyobb gond, hogy a baleset közben a szardínia-élménypark megsemmisül, tönkretéve Halfalva egyetlen lehetőségét a kitörésre.

A polgárok dühösek, akárcsak Sam Sparks, a fiatal riporterlány, akinek Flint tönkretette az első TV-s megjelenését, de a lány azonnal felvidul, amikor meglátja a fiú lábát, amin még mindig ott van a ráfújt cipő (ez idővel lekopik, de Flint dacból immár cipő helyett hordja). A lány rögtön felismeri, hogy a lábbeli elasztikus bio-polimerből van, Flint pedig éppen ilyen lányra vágyott.

Beszélgetni kezdenek, de ekkor furcsa dolgok kezdenek esni. Fint először nem érti: uborka zuhan le és sajt, de aztán rájön: a gépe működik! A felhők lilás színben játszanak, miközben a szivárvány minden színében játszó fények világítanak belőlük és egész hamburgerek kezdenek potyogni: pont, ahogy Flint beprogramozta (még mielőtt a gép kilőtt volna a levegőbe).

A polgármester és Earl, a túlzásokba eső rendőr nem örül (ahogy Flint apja sem), a többiek viszont odáig vannak a földre hulló hamburgerektől, amelyek ráadásul összehasonlíthatatlanul jobbak, mint a szardínia. Sam megkéri Flint-et, hogy csináljon még egyszer kajaesőt, amit a srác meg is tesz. Ismét teljes a siker, ám ekkor beindul a kajavonat: mindenki különböző ételeket akar, így napról napra újabb és újabb kajaesők készülnek.

Mindez persze látszólag mindenkinek jó: Flint-et az egész település szereti, Sam folyamatosan gyártja a híradásokhoz az időjárás-jelentéseket, a városka pedig remekül él (Halfalváról átnevezik Nyalva-falvára). A sziget lakói kihasználják Flint jószívűségét, mind több és több ennivalót gyártatva vele. Csakhogy a felhőkbe felküldött kajacsináló gépezet nem bírja az egyre nagyobb termelést és végül eléri (majd meghaladja) a biztonságos határértéket.

Az ennivalók kezdenek egyre nagyobbak lenni, de a polgármestert csak az új nagy nap érdekli: amikor végre bemutathatja a világnak, milyen remek helyi lett a városkája. Hiába próbálja Sam figyelmeztetni, Flint-et is teljesen magával ragadja a dolog, ám a további erőltetéstől a gépezet megzavarodik és beköszönt a káosz korszaka: hatalmas kaja-hurrikán zúdul a kis szigetre.

Az ifjú tudós megpróbálja megakadályozni a katasztrófát, de a becsavarodott polgármester rátámad, végleg megpecsételve a gépezet (és a sziget, sőt, az egész világ) sorsát. Az első kaja-vihar csak ízelítő volt: egymás után jönnek az étel-hurrikánok, ráadásul az égből aláhulló legkülönbözőbb gigászi ennivalók már önmagukban is képesek egész épületeket letarolni, az egész világon óriási pusztítást okozva.

Flint teljesen maga alatt van, de apja lelket önt bele, ezért az ifjú tudós elindul, hogy (mivel a távvezérlő megsemmisült), saját kezűleg állítsa le a felhőkből ételt gyártó masináját. Útjára egy kis csapat kíséri: vele tart Sam, Bébi Brant és Manny is, de szükség is van rájuk, mert az akció alatt szembe kell nézniük legrosszabb rémálmukkal, sőt, ellenséges élő sült-pulykákkal is...


Apróságok:

Aki kételkedett volna a dologban, fontos leszögezni, hogy a Derült égből fasírt nem egy mestermű és ami még fontosabb, nem egy komoly rajzfilm. Pedig valójában mindenből kapunk egy kis ízelítőt: a látványvilág a felhőknél lenyűgöző, vannak érdekes karakterek, mindenki villanthat, van karakterfejlődés is és persze sok-sok kaja.

Más kérdés, hogy a szigeten mindenki idióta. Vegyük a film legeleji cipőfújót. Igen, ha ráfújod a lábadra, hozzátapad és nem tudod többé levenni. De erre nem az a válasz, hogy ez egy rossz találmány, egyszerűen fel kell húzni egy szatyrot vagy más vékony dolgot az ember lábára, ráfújni a cipőt és voilá: le lehet venni a cipőt (arról nem is beszélve, hogy mint kiderült, a szer gyakorlatilag mindenálló: fantasztikus lenne például bukósisakok külső rétegének). Az egy dolog, hogy ez az egy találmány nem tette milliomossá a kisgyerek Flint-et, de felháborító, hogy a tanárnő hagyta, hogy az ijedt kisfiút a fél osztály megalázza.

Persze lehet, hogy az egészbe nem kell ilyen sokat belegondolni és már annak is örülni kellene, hogy az eredeti változatban Earl Devereaux, az afro-amerikai rendőrt Lawrence Tureaud (Mr. T) szólaltatja meg.

A kelekótya alapgondolat ellenére a Derült égből fasírt többször villant: ott van például a szuper-menő Manny és fantasztikus a fél perc alatt felvázolt anyuka karaktere is (akárcsak a Tarkavidék hősé-ben).

Vicces (bár más részről viszont nagyon is valóságos), hogy a fiatal, csinos Sam hiába ért az időjáráshoz és az ezzel kapcsolatos tudományhoz, úgy kell tennie, mintha egy buta kis fruska lenne (ezzel egyben azt is cselesen megoldották, hogy a kisebbek is értsék a sztratoszférát és a diszperz rendszereket, magyarul a magasban található felhőket).

Még lehetne lovagolni a film utalásain és kifigurázásain (csak hogy két példát mondjak: amikor elkezdődik a kaja-eső, Flint, majd sorban az összes fontosabb karakter a kamera felé fordulva drámaian eltátja a száját, vagy a gép szárnyát szétszedő kis lények), de elégedjünk meg annyival, hogy akibe még fér a film után egy desszertre való, az kukkantsa meg a szintén nem olyan rossz második rész.

Oh, majdnem elfelejtettem - aki esetleg kíváncsi, hogy mi Flint masinájának a neve, íme: Flint Lockwood-féle Diatonikus Szuper Mutáló Dinamikus Flamo Replikátor (röviden FLDSZMDFR, kimondhatóan Flödszömdöför).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Sony Pictures Animation

Rendező: Kevin Munroe

Megjelenés éve: 2009

Hossz: 92 perc

Költségvetés: 100 millió $ (~ 22,0 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban iskolásoknak, bár igazából mindenkinek, aki szeret enni


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.