Csizmás, a kandúr

„Egy régi adósságot akartál törleszteni? Én úgyszintén.”


A világ:

Amikor a nézők beülnek a moziterembe, többnyire ma (ahogy korábban) is csak egy jó kis mesét akarnak látni, csakhogy egy ilyen alkotást létrehozni nem is olyan egyszerű. Egyrészt kellenek hozzá forgatókönyvírók, rendező, animátorok, satöbbi, de még ennél is fontosabb a pénz.

Egy-egy modern animációs film elkészítése horrorisztikus összegekbe került: egy hollywoodi megaprodukció (egy sima egész estés, azaz másfél órás) Disney- vagy Pixar- rajzfilm ma már szinte minden esetben több mint harmincmilliárd (30000000000) forintba kerül, ez pedig a végtermék szempontjából többet számít, mint az, hogy elég jók-e a szinkronhangok vagy szerethetők-e a karakterek.

Ennek az oka igen egyszerű: egy teljesen új film óriási kockázatot jelent, a készítők ugyanis azt kockáztatják, hogy a nézőknek esetleg nem tetszenek az új karakterek, ami a jegyeladásokban, végső soron a bevételekben mutatkozik meg (márpedig részben ebből finanszírozzák a következő filmet).

Mivel az újdonság hatalmas kockázatot rejt magában, az utóbbi években a piacot elárasztották a folytatások, lévén itt az első film már bizonyított. Az ilyen rajzfilmek kiváló példája a Madagaszkár és a Jégkorszak, ahol a film sikere újabb és újabb folytatásokat szült.

Egy másik kockázat-kerülési megoldás az ún. spin-off mozik készítése: olyan (animációs)filmeké, amely önálló történettel rendelkezik, de egy korábbi film mellékszereplőire koncentrál. Ilyen volt például a Gru-ból született Minyonok vagy a Verdák-ból létrejött Repcsik.

A folytatások nem kerülték el a nagy sikerű Shrek-et sem, amelyből összesen 4 nagyfilm (és több kicsi) született, majd 2011-ben bemutattak egy spin-off filmet is, Csizmás, a kandúr címmel, amely a Shrek-ben is feltűnő harcias macskáról szól (a karakter alapja egyébkénr egy gyerekmese).

Ebben a történetben a macskínó egy spanyol bandita, akit számos néven ismernek, de többnyire Csizmás, a kandúr-ként hivatkoznak rá. Csizmás állandóan szökésben van, menekül a törvény elől: saját bevallása szerint is egy rossz cica, aki (szó szerint) fut a törvény elől, de szeretné tisztára mosni a nevét.

A Festival del Fuego (a tűz ünnepe) alatt betér egy fogadóba. A kocsma törzsközönsége kineveti, mert tejet kér és el akarják kapni, ugyanis vérdíjat tűztek ki a fejére, de Csimás megmutatja, hogy ki a macska a háznál.

A harcias macsek új célpontot keres. A helyiek a Szent Mihály templom aranyszobrát, illetve az árvaház ezüst gyertyatartóit ajánlják neki, de Csizmás kijelenti, hogy ő nem lop sem templomból, sem pedig árvaházból.

Végül az egyik rosszarcú alak felveti, hogy két rettenetes bűnözőtől, Jani-tól és Juli-tól szerezze meg a varázsbabokat. Sikerül is belopóznia Jani és Juli hotelszobájába, de a bandita-párt éppen egy másik macska-tolvaj próbálja kirabolni.

Ez oda vezet, hogy egyikük sem tudja megszerezni a babot és menekülniük kell, de Csizmás nem adja fel és a tolvaj után ered. Egy macska-bárban éri utol, ahol összecsapnak (karddal és tánccal, ugyanis éppen egy kedd esti táncpárbajra érkeznek). Csizmás győz, de kiderül, hogy a macska-tolvaj igazából macska-tolvajnő. A senorita eltűnik a függöny mögött: Csizmás követi, de nem azt találja, akit várt: a másik macsek helyett egy régi ismerős, Tojás Tóbiás várja...


Szereplők:

A Csizmás, a kandúr története három fő karakter körül forog. A főszereplő maga Csizmás, az érzőszívű rosszfiú, a nők bálványa, aki tollas kalapban, csizmában és köpenyben, egy szál karddal járja a világot. Csizmás nem egyszerű gonosztevő: ahogy az a bevezetőből is kitűnik, a képességei is széles skálán mozognak: kiváló harcos és akrobatikus ügyességgel mozog, gyors és tolvajnak sem utolsó.

Csizmás párja (nem szó szerint) az ügyes macskanő, Puhapracli Cicus, akinek gyerekkorában elvették a karmait, ezáltal kiváló tolvajjá vált (képes lelopni Csizmás lábáról a csizmát, fejéről a kalapot), de ő is ért a fegyverforgatáshoz.

A kis csapat harmadik tagja a gömbölyded Tojás Tóbiás. Tojás egy hatalmas tojás: lassú, nehézkesen mozog és ha a hátára esik, fel sem képes állni. Tojás-t nem is az erejéért tartják, hanem az eszéért: mindenféle fantasztikus repülő-szerkezetet tervezett és ő a csapat agya. Agyra szükség is lesz, ugyanis Juli-t és Jani-t (eredetileg Jack-et és Jill-t) próbálják kirabolni: két mindenre elszánt gazfickót, akik vaddisznók-húzta lovaskocsival közlekednek.


Történet:

Tojás Tóbiás nem ok nélkül jelenik meg a macska-bárban: alkut ajánl Csizmásnak, ám a macska nem akar belemenni. Ekkor még nem sejti, hogy Tojás Tóbiás egy sokkal nagyobb tervet eszelt ki. Ő nem a varázsbabokra hajt - mármint igen, de nem azért kell neki, mert rendkívül értékesek.

Ha megszerezte a varázspaszulyt (a babot), elülteti, ami fel fog érni az égig, ahol az óriás kastélya található. Nem is maga az óriás kastélya, hanem a kastélyban található legendás aranytojást tojó tyúk a lényeg, ami a végtelen gazdagság forrása.

Tóbiás látszólag előnyös üzletet ajánl, Csizmás mégsem akar társulni. De a kandúr nem ok nélkül ódzkodik. Mindez a gyerekkorukig vezet vissza, ami mindössze 7 évvel korábban volt (igaz, ez macskaévben 35).

Cicus a távozó Csizmás után ered és mivel minden áron be akarja szervezni a bandába, megkérdezi, miért nem bízik Tojás-ban, így hát Csizmás elmeséli az egész történetet. Minden San Ricardo-ban kezdődött, ahol Tojás és Csizmás élt. Mindketten kitaszítottak voltak, de kiálltak egymásért és később megfogadták, hogy örökre bajtársak lesznek (Tojás volt az ész, Kandúr pedig az erő).

Tojás egészen kicsi (tojás) gyerekkorától egyetlen dologról álmodott: hogy szerez egy varázsbabot, Csizmás pedig igyekezett segíteni neki (meglopták a kereskedőket, csak hogy szerezzenek pár babot, hátha egyszer szerencséjük lesz).

Tojás egyre komolyabb gaztetteket eszelt ki, de amikor Csizmás megmentette a parancsnok anyját egy őrjöngő bikától, a közösség hősként ünnepelte (ekkor kapta a csizmáit, az igazság és becsület jelképeit).

Ez viszont tönkretette a két jó barát viszonyát: Tojás irigy volt a cicusra és el akarta hagyni San Ricardo-t, míg Csimás nem akarta kirabolni a helyi embereket, akik immár szerették. Egy éjjel Tojás magával vitte Csizmás-t. A macska azt hitte, csak beszélgetni fognak, de hamarosan kiderült, hogy egy rablás részese lett: Tojás kirabolta a San Ricardo-i bankot, ő pedig segített neki elszökni.

Az őrség utolérte őket, a szajré elveszett, a katonák gyűrűjébe került Csizmás pedig levetette magát a hídról. Úgy érezte, aznap minden elvesztett: a régi életét, a városlakók tiszteletét, a becsületét és egyben legjobb barátját, Tojás-t (nem szó szerint, Tóbiás börtönbe került).

A gógyis tojás végül meggyőzi Csizmás-t, aki beszáll a balhéba, de csak azért, hogy segíthessen San Ricardo lakosain. Cicussal sikeresen megszerzik Jani és Juli varázsbabjait, Tojás pedig megtalálja a helyet, ahol el kell ültetni a varázsbabot.

A bab kinő, a trió feljut a kastélyba, ráadásul az óriással sem kell megküzdeniük, mivel már nem is él. Még a Nagy Iszonyt is sikerül kicselezniük, aki az aranytojást tojó ludat őrzi, majd földet érve jókora ünnepséget csapnak. Mindenki boldog, másnap viszont Csizmás a sivatag közepén ébred és varjak köröznek a feje fölött.

Azt hiszi, Jani és Juli elkapta Tojás Tóbiást, Cicust és az aranytojást tojó tyúkot, ezért a nyomokat követve elér San Ricardo-ba, de itt egy még nagyobb meglepetés várja...


Apróságok:

A Csizmás, a kandúr egy érdekes mese: ahogy fent olvasható, egy spin-off; az egész történet a Shrek egy mellékszereplőjéről szól, aki szinte semmilyen szerepet nem játszik az első filmben (legalábbis nem sok mindent tudunk meg róla).

Ilyen körülmények között a legtöbben az egyszerű utat választják: elmesélnek egy harmatgyenge kis mesét, amit azzal próbálnak feldobni, hogy behozzák az első filmből megismert karaktereket, ami persze gyakran teljes bukást jelent.

A Csizmás, a kandúr esetében ennek elébe mentek azzal, hogy egy teljesen különálló történetet kreáltak: itt nincs Shrek, se Fiona hercegnő, sőt, Szamár sem, kapunk viszont egy egyszerűnek látszó, de fordulatokban gazdag mesét becsületről, szerelemről és bosszúról (a film csúcspontja, amikor Csizmás rájön, miről is szólt ez az egész és ekkor még nem is sejtik, hogy egy még nagyobb ellenség tart feléjük).

A film komoly jeleneteit macskás viccekkel próbálják feldobni, bár a történet elején az aranytojásos poén kifejezetten nem gyerekeknek való, nem is értjük, hogyan kerül be a filmbe. Néhány ilyen és ehhez hasonló jelenet miatt a Csizmás, a kandúr leginkább a felsősöknek szól, akik értik a becsület vagy a bosszú szerepét a filmben (a legkisebbekkel inkább más filmeket érdemes megnézni, bár néhány, a macska-akrobatikára épülő poén érdekes módon pont nekik lett kitalálva).

A Csizmás, a kandúr pozitív kritikákat kapott és 2018-re beterveztek egy folytatást is, ez azonban végül nem valósult meg (nem magát a második részt vetették el, csak a bemutatás dátumát).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Chris Miller

Megjelenés éve: 2011

Hossz: 90 perc

Költségvetés: 130 millió $ (~ 28,6 milliárd forint)

Ajánlott: felsős iskolásoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.