Csingiling és a kalóztündér

„Klassz, már kalózok is vannak”


A világ:

A Celluloid mesék (rajzfilmek) menüpontot böngészve az olvasó újra és újra szembetalálhatja magát a Walt Disney Animation Studios, röviden Disney nevével. Ebben nincsen semmi meglepő, a Disney ugyanis egy birodalom évi 15000 milliárd forintnyi bevétellel és számos alvállalattal.

Az általuk készített filmek száma több száz, ezért a tisztánlátás érdekében négy kategóriába soroltuk őket. A legismertebbek a Disney által készített egész estés rajzfilmek: ilyen a Hófehérke és a hét törpe vagy a Mulan, de a Zootropolis is. Az óriásvállalat emellett számos élőszereplős filmet is piacra dob: van köztük rajzfilm élőszereplős változata (pl.: a Hamupipőke vagy a Tarzan), de akad köztük több mint egy tucat (2007 óta Disneynature cím alatt futó), gyermekeknek szánt természetfilm is.

A harmadik kategória azokat a kézzel készített vagy számítógéppel generált animációs filmeket takarja, amelyekben a Disney (általában terjesztőként) vesz részt: itt rendkívül széles a paletta, szerepel köztük A Hihetetlen család a Pixar-tól, de például a Vanguard Animation Vad galamb-ja és az indiai Roadside Romeo is (utóbbi egy hamisítatlan bollywoodi alkotás, a film félig angolul, félig hindi nyelven készült).

Végül (utolsó sorban) a Disney számos kis költségvetésű, eleve DVD-re szánt (mozikban többnyire be sem mutatott) animációs filmet is legyártott az elmúlt évtizedekben (pl.: Bambi 2, Kis hableány 2, Oroszlánkirály 3). A legtöbb (kvázi) folytatást megélt Disney rajzfilm nem más, mint az 1953-as Pán Péter. Mármint az alaptörténet bemutatását követő majdnem fél évszázadban nem történt semmi e téren a Disney háza táján, de 2002-ben elkészült a Pán Péter folytatása is, Pán Péter: Visszatérés Sohaországba címmel.

Ez a film mérsékelt sikert aratott, viszont a kis tündért, Csingiling-et mindenki imádta (akárcsak az eredetiben), ezért megkezdődött a Csingiling spin-offok kora - olyan animációs filmeké, amelyek Sohaországban játszódnak, ám ezúttal nem Pán Péter vagy Hook kapitány a főszereplő, hanem Csingiling és a többi tündér.

A temperamentumos kis tündér ugyanis nem az egyetlen tündérke, sőt, egy egész falunyi él belőlük a levelek takarásában (több városuk is van, az egyik ilyen Tündérzug). Mind közül a legkíváncsibb tündérke a Tündérzug-beli Csingiling, aki emiatt aztán számos kalamajkába keveredik. Ezúttal viszont az esemlnyek nem (csak) Csingiling, hanem Zarina körül forognak, aki Csingiling-hez hasonlóan rendkívül érdeklődő típus, ráadásul folyton kísérletezik, ami hamarosan rossz véget ér.


Szereplők:

A tündérkék birodalmában számos tündér él, a történet egy kis lánycsapat körül bonyolódik. A tündérek első látásra nagyon hasonlóak (szinte kizárólag fiatal lányok), de különböző képességekkel rendelkeznek - Csingiling például barkácstündér, ezért folyton valami szerkezeten ügyködik.

Zarina, a mese egyik kulcsfigurája hozzá hasonlóan kissé furcsa, szétszórtnak tűnő tündérke. Folyton gyalog jár, ami azt jelenti, hogy elfogyott a tündérpora (hiszen azzal tudna repülni) - ez azért különösen furcsa, mert Zarina egyike a tündérpor őreinek (azoknak a tündérkéknek, akik készítik és szétosztják a tündérport), ezért ha valakinek, neki be kellene tudni osztani a port.

Csingiling (és Zarina) többi barátja mind különböző képességekkel bírnak. A barnaruhás Gida kiválóan megérti az állatokat, a piros ruhás tündérke, Rozetta képes növényeket növeszteni a földből, Ezüstcsepp, a fekete hajú, kékruhás tündér a vizet és a felhőket irányítja, a sziporkázó Szivárványlány a napsugarakat manipulálja, a lilába öltözött Vidia pedig forgószelet képes kelteni.

Persze rajtuk kívül számos további tündér él Tündérzugban, a tündérek településén, például Csörge és Kajla a két kissé kelekótya, de segítőkész és ügyes kezű (fiú) barkácstündér, de Klarion királyné, minden tündér ura és a kedves Tündenéni (a barkácstündérek vezetője) is, sőt, ezúttal ismét emberek is feltűnnek a mesében.


Történet:

A tündérpor őrzőinek legfontosabb feladata a kék por őrzése. Ez egy rendkívül ritka por, amelyből elég néhány szemnyit beleszórni a lassan csordogáló sárga porba (amely a repülésért felel) és az máris tengerként zubog, így az eredetileg kevéske por minden tündér számára elég. A tündérpor őrzői közül szépen sorban kiválasztják a tündérkéket, akik egy rövid időre elvégezhetik a folyamatot - ezúttal pedig (egy tündérport-allergia miatt) Zarina-n a sor. A lány rendkívül izgatott, hiszen őt is lenyűgözi a kék por sokszorosító ereje, de ennél tovább megy: szeretné tudni, hogy hogyan működik, hogy vannak-e más porok is.

Tündi-bündi, a tündérpor őrzőinek vezetője egyértelművé teszi, hogy nincsen más színű, más képességű por, de Zarina titokban már hosszú ideje kísérletezik, hogy ő maga hozzon létre egy új port (erre megy el az összes tündérpora). Eddig az összes kísérlete kudarcba fulladt, ám most szert tesz egy szem kék tündérporra. Újra kísérletezni kezd, ám ezúttal a kék tündérport is belekeveri mindegyik kísérletébe, ami óriási áttörést hoz.

Kiderül, hogy többféle tündérpor létezik: a narancssárga meghajlítja a fényt, a lila szelet vet, a pink pedig megnöveszti a növényeket. Zarina teljesen felpörög (hiába figyelmezteti Csingiling, hogy ennek rossz vége lesz) és hamar be is következik egy baleset: a rendkívül erős pink tündérpor ráömlik egy növényre, ami pillanatok alatt olyan elképesztően megnő, hogy behálózza Tündérzugot, jókora felfordulást okozva.

A pocakos Tündi-bündi nem tehet más: kizárja Zarina-t a tündépor őrzői közül, aki ezért elhagyja Tündérzugot és elbújdosik. Eltelik egy év és bár Zarina nem tér vissza, Tündérzug élete visszatér a rendes kerékvágásba: éppen a Négy évszak fesztivál zajlik, amelyen az összes tündér rész vesz (még a korábbi részekben megismert téltündérek is).

Az eseményen azonban feltűnik egy furcsa ruhás tündér is, aki virágaival álomba küldi az összes tündért (csak a főszereplő lányok és Csörge marad ébren, mivel az altatóport szétszórása alatt a lányok elbújtak, Csörte pedig éppen kiszaladt WC-re).

A lányok rögtön rájönnek, hogy Zarina az, aki ellopta a kék tündérport, ezért a nyomába erednek, de arra nem számítanak, hogy a renegát lány egy kalózhajón köt ki, arra pedig még kevésbé, hogy Zarina nem az áldozatok - épp ellenkezőleg, ő a kalózok vezetője! Az öt tündér könnyedén visszaszerzi a kék tündérport, ám ekkor olyasmi történik, amire álmukban sem gondoltak: Zarina mindenféle port szór rájuk, majd eltűnik a kék tündérporral.

A kis csapat utána eredne, de az erejük nem működik. Vagyis működik, de összekeveredett, akárcsak ruháik színe. Csingiling lett a víztündér, Ezüstcsepp a széltündér, Gida a fénytündér, Szivárvány a kerttündér, Rozetta az állattündér, Vidia pedig a barkácstündér.

De mindez (és az, hogy vizes szárnnyal nem tudnak repülni) sem tudja megállítani a tündérkéket, hogy a kalózhajó után eredjenek, és ezzel megkezdődik a harc a lányok és a kalózok között, akik arra készülnek, hogy a hajójukat az égbe emelve csaphassanak le az áldozatukra, felhasználva a tündérporok mágikus erejét...


Apróságok:

A Csingiling-mesék a Mattel Barbie-filmjeire hasonlítanak: mindkettőt eleve DVD-re szánták, kifejezetten fiatal lányoknak (női főszereplőkkel), az egyes részek pedig csak a főszereplőkben azonosak. 1987 óta több mint 30 Barbie-film készült (az utóbbi időben átlagosan évente kettő, 2016-ban már három), míg Csingiling kalandjaiból ”csak” hat: a Csingiling (2008-ban), a Csingiling és az elveszett kincs (2009-ben), a Csingiling és a nagy tündérmentés (2010-ben), a Csingiling: A szárnyak titka (2012-ben), a Csingiling és a kalóztündér (2014-ben), valamint a Csingiling és a Soharém legendája (2014-ben).

A Disney alkotásai lényegesen egységesebbek, mint a Mattel-é: mivel nem olyan rövidek a határidők és a társaság több pénzt áldoz rájuk, a Csingiling filmek látványvilága közelíti a moziban bemutatott animációs filmek színvonalát. Az utóbbi filmekben a főszereplőgárda is többé-kevésbé azonos volt, de a Csingiling és a kalóztündérben a hangsúly Csingiling-ről a csoportdinamika felé tolódott el (4 film után már éppen ideje volt váltani).

A lányoknak igyekeztek jól elkülönülő személyiség-jegyeket adni: Ezüstcsepp például bohókás, Szivárvány félénk, Vidia viszont egy kemény, belevaló csajszi. Azért a minden nézőcsoportnak kényszeredetten megfelelni próbálás itt is tetten érhető: hogy-hogy nem, a főszereplők között pont akad európai és amerikai arcú tündérke éppúgy, mint afrikai és ázsiai felmenőjű.

A Csingiling és a kalóztündér egy tipikus kislány-mesének tűnik, ami nem bevállalós, de azért tart egy színvonalat. Vagy nem is, mert egyértelműen ez a leg-bevállalósabb (és véleményem szerint emiatt legjobb) Csingiling-történet, amit némi munkával Disney-nagyfilmmé fejleszthettek volna (a félreértések elkerülése végett: a mesét bemutatták mozikban, de nem tartozik a Disney egész estés animációs filmjeihez és nem a Walt Disney Pictures, hanem a DisneyToon Studios készítette).

Ezúttal nem csak gondtalan, dalolászó tündérkéket kapunk: mindenkinek megvan a maga feladata, amit serényen végez. A mesében van dráma, árulások, barátság, egyszóval szép kis egyveleget kapunk a pénzünkért (külön jó pont, hogy nem kevertek bele felesleges szerelmi szálat). Apró kikacsintás, hogy a Pán Péter előtt játszódó mesében a kalózok (emberi) vezetője a fiatal James Hook (a későbbi főgonosz, Hook kapitány) és feltételezhetjük, hogy Csingiling-ben kikelő krokodil is azonos a későbbivel.

Végül még egy dicséret: a tündérkék jól elvoltak a maguk kis varázslataival, a hókusz-pókusszal meg a tündérporukkal, de Zarina (aki mellesleg barátból válik ellenséggé, majd ismét baráttá) az egyetlen, aki kísérletezik, aki mindezt tudományos, logikus alapra helyezi és igaza is van. Munkája gyümölcseként újabb tündérporok születnek, amit aztán mindenki felhasználhat (hasonlóan Csingiling-hez, aki korábban tiltottnak számító elveszett tárgyakból barkácsolt, amelyek később viszont előnyeik miatt gyorsan elterjedtek és az 5-ik filmre már mindenki használja őket). Egy szó mint száz, a Csingiling és a kalóztündér aranyos kis alkotás, amiben több van, mint elsőre várnánk.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DisneyToon Studios

Rendező: Peggy Holmes

Megjelenés éve: 2014

Hossz: 78 perc

Költségvetés: 30 millió $ (6,6 milliárd forint - hozzávetőleges érték)

Ajánlott: lányoknak és 12 éven aluliaknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.