Csibefutam

„Az összes csirkét meg akarod szöktetni? Egyszerre?!”


A világ:

Ahogy az élőszereplős filmeknél, úgy a gyerekeknek szánt rajzfilmekre is jellemző a rendkívüli forma- és méretgazdagság. A múlt század közepi Disney-filmek ugyan gyakran középkori tündérmeséket takartak (pl.: Hófehérke és a hét törpe, Csipkerózsika, A fekete üst), de játszódhat a történet az őskorban (Croodék), a mában (Volt), egy alternatív világban (Zootropolis), vagy akár több idősíkon is (A Robinson Család titka).

Maga a történet szólhat egyetlen kis ellenállóról (Robin Hood), de akár egy nemzet sorsáról is (Mulan) - lehet színes (Rio), de éppúgy lehet sötét és kilátástalan is, mint jelen írás tárgya, a 2000-es Csibefutam, amely a gyurma-animációs filmjeiről ismert Aardman Animations és a Dreamworks Animation első közös filmje.

A mese látszólag egy börtöntáborban kezdődik, pedig valójában erről szó sincs: a helyszín egy észak-angliai Tepsi-tanya, amely egy átlagos csirkefarm. Vagyis valójában nem teljesen átlagos, ugyanis a tulajdonos házaspár kénytelen kutyás őrséget tartani, lévén az egyik csirke, Rozsda folyton meg akar szökni.

Rozsda, a 17-es barakk lakója újra és újra megpróbál kikerülni a fogságból: egyszer alagutat fúr, máskor a kerítés alatt próbál átjutni, vagy éppen fémhulladéknak álcázva magát igyekszik kijutni, de minduntalan lebukik, ezért magánzárkába kerül, mielőtt visszadobnák a többiek közé.

Az ifjú hölgy azonban nem adja fel, mert tudja, hogy a kerítésen kívül, a dombokon túl végtelen, szabad mezők terülnek el, ahol nincsen kutya, nincsen gazda és ahol nincsenek bezárva, csakhogy soha, senkinek nem sikerült megszöknie a nyomasztóan színtelen és unalmas farmról.


Szereplők:

A Csibefutam főszereplője Rozsda, a zöld-sapkás csirke. Rozsda egy teljesen hétköznapi tojó (leszámítva rozsda színét), nincsenek szuper-képességei, de kiolthatatlanul lobog benne a szabadság lángja és eltökéltsége a csirkék de facto vezetőjévé teszik (igaz, ebben annak is része van, hogy ő főzi ki a szökési terveket).

A tervek végrehajtásában segítségére vannak más csirkék: Mac, a fehér, minduntalanul számolgató csirke, a folyton kötögető Csipa, a jól megtermett Husi és persze Taréj, az ősöreg kakas, aki egykor a KLE, a (birt) Királyi Légierő tagja volt. A szökési kísérlethez azonban szükség van külső segítségre is - ezt a szerepet tölti be Csóró és Csali, a két patkány, akik jó pénzért (mármint tojásért) kisebb-nagyobb dolgokat lopnak a gazdától.

Az, hogy eddig a csirkék nem tudtak megszökni, az őrök miatt van. A ház ura névleg Tepsi gazda, aki sejti, hogy a csirkék szervezkednek, sőt, távcsövén azt is látja, hogy a rozsdaszínű (Rozsda) a főszervező, mégsem tehet semmit, ugyanis a döntés joga a felesége, a kegyetlen Tepsiné kezében van, míg az őrséget két szörnyűséges vérebe biztosítja.


Történet:

Rozsda új ötlete az, hogy ha nem tudnak a kerítés alatt átjutni, akkor felette haladjanak el egy katapulttal. Sajnos a modell demonstrációja során felmerül egy igen komoly kérdés: a landolás. A többi tyúknak viszont már kezd elege lenni a műsorból, az újabb és újabb bukásokból és Rozsda is teljesen elkeseredik.

Ekkor azonban nem várt helyről érkezik a segítség: az égből! A tanyára ugyanis egy kakas pottyant, aki elmondása szerint képes repülni, ezért Rozsda fellelkesül: nem kell többé katapult vagy bármilyen más segédeszköz - egyszerűen meg kell tanulniuk repülni, a tanár pedig nem lesz más, mint Rocky, a repülő kakas.

Az amerikai először nem akar segíteni, de hamar kiderül, hogy nincs választása, ugyanis kificamodott a szárnya, ezért ő sem tud repülni. Rocky hamar lebukik - Rozsda rájön, hogy ő nem valami világot átrepülő szabad madár; nem sokkal korábban a cirkuszból szökött meg. Mivel a cirkusz-igazgató eljött a tanyára, hátra ott megtalálja elveszett sztár-kakasát, Rocky kénytelen megegyezni Rozsdá-val: a csirkék elrejtik, cserébe megtanítja őket repülni.

Az oktatás megkezdődik: amíg Rocky szárnya gyógyul, a csirkékkel különböző testgyakorlatokat végeztet, hogy kellően fittek legyenek a repüléshez. Rocky kissé talán túlzottan is élvezi, hogy a csirkék minden kívánságát lesik, maguk a repülő-leckék azonban nem nagyon haladnak - a lányok még az irányított zuhanást sem tudják elsajátítani.

A legrosszabb ráadásul még hátravan: a tanyán megáll a Baromfi termékek vállalat teherautója, ugyanis megérkezett Tepsi gazda feleségének rendelése. Eddig időről-időre levágtak egy csirkét, de csak azt, amelyik a legkevesebb tojást tojta, azonban a gazda felesége kiszámolta, hogy az általuk tojt tojásért tartott csirkékkel nem tud nagy hasznot termelni, ezért megrendelt egy szerkezetet, amely egy csapásra megoldhatja a gondjaikat.

Mac, a szemüveges csirke ráadásul osztott, szorzott és az jött ki, hogy egy csirke nem képes repülni. A gazda felesége közben új szabályt vezet be: mostantól a csirkék dupla adag magot kapnak. Mindenki azonnal ráveti magát az ételre, ám ettől még kövérebbé válnak. Rocky és Rozsda végül egy spontán szervezett bálban kibékülnek és Rocky szárnya is meggyógyul, csakhogy közben Tepsi gazda befejezte a szerkezetet, amely - mint kiderül - tyúkokból gyárt pitét.

Rocky és Rozsda bekerülnek a darálóba, de együtt éppen hogy csak megússzák a pipi-feldolgozó szerkezetben tett látogatást, azonban kiderül a turpiság: Rocky valójában nem képes megtanítani a többieket a repülés rejtelmeire, mivel ő maga sem tud repülni - anno a cirkuszban ágyúból lőtték ki.

Rozsda magába roskad, de aztán új ötlete támad: ha a csirkék nem képesek repülni, akkor majd építenek egy repülő szerkezetet. Ezzel megkezdődik a harc, amelyben a csirkék léte a cél, de kérdéses, hogy képesek lesznek-e megfelelő szerkezetet eszkábálni azelőtt, hogy mind Tepsiné pitéjében végeznék...


Apróságok:

A Csibefutam egy érdekes rajzfilm. Technikailag egy gyerekfilm az Aardman Animations-től és a DreamWorks Animation-től, maga a történet viszont egyértelműen a második világháborús német haláltáborok allegóriája, az olyan részletekig, mint a hatalomnak birkaként engedelmeskedő, ártatlan elítéltek, a végső megoldás vagy a film végi atom-szerű-robbanás.

Mindez persze nem ront a filmen, az Aardman-ra jellemző szóviccek pedig ezúttal sem maradhattak el, de több helyen úgy tűnik, a Csibefutam inkább a felnőtteknek, semmint a gyerekeknek próbál megfelelni, amit az olyan mellékszálak is erősítenek, mint Tepsi gazda, aki kezdi megkérdőjelezni épelméjűségét a csak általa látott szervezkedő csirkék (később pedig törpék) miatt.

A Csibefutam a gyártó számára fontos tapasztalatokkal szolgált, ezért aki nem szeretné kisgyermekét kitenni a Csibefutam valóságának, annak a kiforrottabb, de gyerekesebb Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény, az időben következő Aardman-Dreamworks gyurma-mese (és folytatásai) ajánlható.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation és Aardman Animations

Rendező: Peter Lord és Nick Park

Megjelenés éve: 2000

Hossz: 84 perc

Költségvetés: 45 millió $ (~ 9,9 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban idősebbeknek és felnőtteknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2020 | Minden jog fenntartva.