Croodék

„Mi nagyon jól elboldogultunk eddig ész nélkül is!”


A világ:

A mai, modern ember számára az élet (bár semmiképpen sem egyszerű, de) könnyű és relatív veszélytelen. Persze, egy autós könnyen elgázolhat, és ha romlott tejet iszunk, utána fél napig a vécén fogunk gubbasztani, de nem abból áll a napunk, hogy szaladunk mindenféle sokfogú, szőrös lény elől és a ragadozókkal nap nap után szó szerint megküzdünk a betevő falatért.

Persze nem volt ez mindig így: több mint százezer évvel ezelőtt eleink még távolról sem uralták a bolygót, sőt, csak egyek voltak a számos új faj közül. Még a nemzetek, társadalmak és városok sem léteztek, mindenki egyedül vagy maximum kis csoportban kereste a boldogulását.

Ehhez pedig rendkívül sokat kellett keresni, mert az ősemberekre számtalan veszély leselkedett: ebben a korban már a létezés is életveszélyes volt, nem beszélve az óriási mamutokról, kígyókról és moszkítókról.

Ilyen körülmények között élnek Croodék is: egy teljesen átlagos kis ősember-család, akik számtalan veszéllyel dacolva válnak területük utolsó túlélőivé. Ezt két dolognak köszönhetik: egyrészt minden éjszaka és minden veszély elől bemenekülnek egy barlangba, a bejáratot pedig lezárják egy kővel, ezáltal a szörnyűséges fenevadak nem tudják őket felfalni.

A másik fontos dolog, hogy a túlélés érdekében szigorú szabályokat követnek, melyet a barlang falán olvasnak. A szabályok lényege, hogy minden új dolog tilos, kíváncsiskodni tilos, éjjel kimenni tilos, stb.. Ezzel egyrészt elejét vehetik annak, hogy valami megölje őket, másrészt viszont a világból sem ismernek meg semmit, hiszen nem is kísérleteznek.

Csakhogy a Föld ekkor még nem nyerte el ma ismert alakját: folyamatosan (rendkívül gyorsan) változik, és mint ahogy azt a főszereplő, Eeb narrációjából megtudjuk, ez ellen a szabályok már nem védték meg őket.

A mese elején a Crood család tagjai három nap után újra kimerészkednek a barlangból, de csak annyi időre, amíg élelmet szereznek, mert kint minden veszélyes: a különféle lények (vagy akárcsak egy sima nátha) sorban végzett is a szomszéd családokkal. A baj csak az, hogy a kamaszlány Eeb-nek már elege van a barlangban gubbasztásból, ő valami újat szeretne kipróbálni.

A DreamWorks 2013-as alkotása, a Croodék egy egyszerűbb korba kalauzolja nézőit, ám a problémák egy része ma is jelen van: egyszerre kell dacolni és adaptálódni az új dolgokhoz. Maga az animációs film részletesen kidolgozott és bár a számos alkotó kedvencei, a kissé nyomott fejű karakterek itt is megjelennek, ősemberekként ez teljesen normális.

A színvilág és a környezet folyton változik: a történet egy kietlen, sárgás kanyonban kezdődik, majd sűrű, ezerszínű erdőségeken haladnak, később pedig egy kősivatagon is átkelnek, aminek nincs túl nagy jelentősége (lévén a kaland maga az utazás), ám a látvány mégiscsak hozzáad az élményhez.


Szereplők:

A Croodék központjában maga a hattagú Crood család áll. A családfő Grug, a jól megtermett ősember, tipikus főleg izom, nem túl sok ész típus, ám ő felel családja életéért és ételéért. Neki nincs baja a szabályokkal, sőt, úgy gondolja, ez az egyetlen esélyük a túlélésre.

A történet kvázi főszereplője Eeb, Grug legnagyobb lánya azonban egészen más tészta. Ő is erős és gyors, akár az apja, ugyanakkor nyitott az új dolgokra és nagyon érdekli, mi történik a világban: ez számos vitát szül apjával.

Ezeket elsősorban Ugga, Grug felesége (az anya) próbálja meg elsimítani. Ugga általában meghúzódik a háttérben és hagyja, hogy mindenki menjen a saját feje után, de valójában ő az egyik legfontosabb családtag: összetartja az amúgy öt felé széledő társaságot és igyekszik csillapítani a súrlódást apa és lánya között.

Ugga anyja, Gran is a csapat tagja: az egyfogú öregasszony folyton bosszantja a családfőt, aki örülne, ha sikerülne végre lerázni idegesítő anyósát.

Eeb mellett Grug és Ugga két további gyerekkel is rendelkezik - a nagyobb (középső) Thunk, a jól megtermett fiú, aki viszont mindentől fél és folyton csak nyafog. Vele ellentétben Sandy, a legkisebb gyermek sosem siránkozik: már csak azért sem, mert nem tud beszélni. A kicsi Sandy leginkább egy kontrollálhatatlan vadállatnak tűnik, ami mindent megtámad és megharap, ezért Ugga idejének jó része a hajkurászásával telik.

A család mindennapjait különféle ősállatok keserítik meg: vannak itt kisméretű, rágcsálókhoz hasonló lényektől az óriási kardfogú macskáig mindenféle szörnyeteg, emberrel viszont mindössze eggyel futnak össze.


Történet:

Croodék minden, a barlangon kívül töltött napja kemény küzdelmet jelent a természettel, éjjel pedig a barlangjukban húzzák meg magukat. Az egyik éjszaka azonban, amikor Eeb kiszökik, felfedezi a tüzet és összefut egy furcsa fiúval, Guy-jal.

Kiderül, hogy az idegen srác elég puhány, viszont egy csomó dolgot ismer: többek között képes tüzet csiholni és van egy rózsaszín lajhárja, Csimpa (aki Guy szerint főz, szórakoztat és navigál, de általában csak a nadrágtartó szerepét tölti be).

Guy közli, hogy véget fog érni a világ és minél hamarabb el kell menekülniük, de Eeb nem hagyhatja ott a családját. Másnap viszont a föld valóban remegni kezd, pont, ahogy Guy megjósolta és ami mindennél szörnyűbb: egy hegyomlástól elpusztul a barlang, az egyetlen hely, ahol a család menedéket lelt.

Croodék ezért az életükért futnak egy óriási ősmacska elől, míg egy dzsungelbe nem jutnak. A korábbi kietlen vidékhez képest a fával és egyéb növényekkel tarkított terület rendkívül izgalmasnak tűnik, ám olyan veszélyeket rejt, amelyeket eddig el sem tudtak képzelni (mindenféle nagyfogú, óriás-agyarú lényt).

Mind közül a legveszélyesebbek az apró vörös madarak, melyek csak naplementekor szállnak fel, ám rajokban a legnagyobb állatot is pillanatok alatt megeszik (egy lábas bálnából pár másodperc alatt csontig lerágják a húst). Megtámadják a családot is, de Eeb egy kürttel jelez Guy-nak, aki visszatér és a tűzzel elkergeti a madarakat.

Guy a hegy irányába menekülne és a családfőnek sincs ínyére az új jövevény, ezért már szét is válnának, ám Eeb felismeri, hogy a fiatalember jó szolgálatot tenne nekik: képes lenne újra elkergetni a madarakat, ezért elfogják és magukkal viszik Guy-t.

Eeb nagyon jól kijön a fiúval, aki igencsak jól alkalmazkodott a környezethez, Grug viszont cseppet sem boldog: nem elég, hogy trükkjeinek köszönhetően a család minden tagja gyorsan megkedveli Guy-t, rá egyre kevésbé lesz szükség.

Guy elmenekülne, de végül megszánja őket és tesz egy ajánlatot: ne fogják el folyton, cserébe segít nekik eljutni a hegyig, ahol ő továbbmegy, a család pedig megkapja a barlangját.

Kalandos úton el is jutnak egy elképesztően magas sziklákkal szegélyezett területre, ahol véletlenül szétválnak, így mindenkinek a maga erejéből kell kijutnia. Eeb gyorsan nyomul előre, Ugga, Gran és Sandy a természetet megfigyelve veri át a húsevő növényeket, sőt, még Thunk is szerez egy kis krokodilkutyát, Grug viszont bent reked.

Végül ő is kijut, de már torkig van Guy sikerével, és ha mindez nem lenne elég, amikor hajba kap a fiúval, eltávolodnak a csapattól és mindketten belezuhannak egy szurokfolyóba, ahonnan látszólag nincs kiút. De legalább kibékülnek...


Apróságok:

A Croodék egy üde színfolt a DreamWorks palettáján: egy humoros, érdekes, egyszerű alkotás (még a család neve, a Croodék is primitívet, megmunkálatlant jelent, de nyilván a Primitívék kalandjai elég pejoratívan hangzott volna).

Ilyenek a lépten-nyomon felbukkanó, igaz, kicsit primitív, de a történetbe szervesen illeszkedő poénok is, ennek ellenére a Croodék nem egy egyszerű mese.

Persze, a felszínen az, a gyerekeknek bő másfél órányi szórakozást jelent, ám a hasonló alkotásokkal (pl.: a Jégkorszak-kal) szemben érdemi mondanivalója több mint a jónak lenni jó vagy az együtt erősebbek vagyunk.

A Croodék központi eleme a családi dinamika, ami számos konfliktus forrása, de rávilágít annak előnyeire is. A legfontosabb mégsem ez, hanem Grug küzdelme. Bár a mesében a hangsúly Eeb és Guy bimbózó kapcsolatán van, a felnőttek számára jóval érdekesebb lehet, ahogy Grug elveszíti régi helyét a csoportban, mivel a klasszikus, izomerőre építő karakterre az új világban már egyre kevésbé van szükség.

Amíg az anyákra továbbra is óriási szükség van, az apák szerepét újra kell gondolni - alkalmazkodniuk kell, ami sokak, így Grug számára is szinte lehetetlen feladatnak tűnik, pedig nem az: meg kell őrizni a korábbi értékeket, mindössze nyitottnak kell lenni az újdonságokra (csak az ötletet kell kicserélni például az okostelefonokra).

Ez szép gondolat, egy gyerekeknek készült történetben kicsit már talán túl sok is, de legalább a szülők is elgondolkozhatnak kicsit és a Croodék mindenképpen párját ritkító alkotás, egyedül a rajzfilm vége, Grug menekülése sikerült kicsit talán túlságosan is drámaira (túl gyors a váltás és pillanatok alatt kéne átélni a tragikus veszteséget, amikor tudjuk, hogy az apa nem is halt meg - bár ettől még a jelenet könnyfakasztó).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Kirk DeMicco és Chris Sanders

Megjelenés éve: 2013

Hossz: 99 perc

Költségvetés: 135 millió $ (~ 29,7 milliárd forint)

Ajánlott: a gyerek mellett (középkorú) szülőknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.