Bébi úr

„Nincs elég szeretet mindkettőnknek - nincs elég bigyó a készletben!”


A világ:

Minden gyerek tudja, még a legkisebb is, hogy gyereknek lenni jó. Amikor egy házaspárnak gyereke születik, életük egy részét feláldozzák a gyerek oltárán: nem csak etetik, itatják, ruháztatják, tetőt építenek a feje fölé, de a pénzüket és idejüket; a szeretetüket is mind rá költik. Az összes játék a kisgyereké lesz, az összes szeretet és gondoskodás anyutól és aputól is az egyetlen gyerekre jut.

De azt is mindenki tudja - legalábbis mindenki, akinek van kistestvére - hogy egy baba születése kész katasztrófa a nagyobb gyereknek. Egy bébivel ugyanis rettenetesen sok munka van. A bébi nem tud egyedül enni, járni, de még aludni sem, sőt, azt sem tudja elmondani, hogy mi a problémája. A legrosszabb a gyerek számára az, hogy a szülők energiája nem nő a duplájára, viszont immár nem egy, hanem két gyerek felé kell a meglévő szeretetet szétosztani, ezért átlagosan csak feleannyi idő és törődés jut a nagyobb testvérre, ráadásul mivel ő már egyedül eszik, alszik és megy vécére, általában csak a szülői energia harmada, negyede vagy még kevesebb jut rá.

A rajzfilmek világában már számos történet megelevenedett az óriás robottól az űrlény-támadásig, de az idősebb testvér babával kapcsolatos érzéseivel és helyzetével egy sem foglalkozott kiemelten. Egészen mostanáig.

A DreamWorks új animációs mesefilmjében ugyanis éppen ez a konfliktus áll a középpontban, a világ-megváltás mondhatni csak másodlagos. E mese egyik kulcsfigurája Tim, aki egy szerető családba született - anyukája és apukája is sokat dolgozik, de minden szabadidejüket egyetlen fiukra fordították: meséltek neki, zenéltek, együtt élték át az összes kalandot.

Egy nap a szülők megkérdezik, hogy Tim mit szólna egy kistestvérhez, de a fiú magabiztosan közli, hogy elég egyetlen gyerek ebbe a házba. A gond csak az, hogy, hogy mindezek ellenére az égben készülő babák egyike mégis a Templeton családnál landol és az új jövevény fenekestül felforgatja a kisfiú életét.

A 2017-es Bébi úr egy eddig elhalgatott családi konfliktust feszegető mese, de elsősorban természetesen egy könnyed, humoros családi komédia - ezúttal szó szerint.


Szereplők:

A Bébi úr a Templeton család életébe enged betekintést. A család legfontosabb tagja Timothy Vivián Templeton, röviden Tim; egy 7,5 éves, élénk képzelőerővel megáldott kisfiú. Tim családjával nagyrészt otthon, vagy a környékükön játszott, de a fiú így is hatalmas kalandokban vett részt, hiszen ahhoz, hogy nindzsának érezze magát, elég pár játék és egy félhomályos folyosó.

Tim szülei gondoskodók, de mindvégig a háttérben maradnak: asszisztálnak a fiú kalandjaihoz és folyamatosan kiszolgálják, hogy a lehető legjobban érezze magát.

Ebbe az idillbe csöppen bele a bébi, hogy tönkretegye Tim boldogságát. Ez a bébi ráadásul különleges: nem csupán egy egyszerű kisbaba; egy igazi bébi főnök. Már az is feltűnő, hogy menedzser-ruhát visel: egy kis öltönyt, apró fekete zoknival és mini-lakkcipővel, órával és nyakkendővel. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy az öltöny nem csak a szülők hóbortja és a háttérben ennél is több dolog van.


Történet:

A menedzsernek öltözött bébi tönkreteszi Tim életét, ráadásul mindezt mintha szisztematikusan, előre eltervezett módon tenné. Amikor egy éjszaka a fiú telefoncsörgést hall a bébi szobájából, benyit, hogy kiderítse az igazságot. Szörnyű látvány fogadja: a bébi főnök valójában tényleg egy bébi főnök! Egy apró testben élő, de máskülönben középkorú férfi, aki még úgy is beszél (merthogy tökéletesen tud beszélni).

Mint kiderül, a bébit egy fontos feladattal küldték a Templeton családhoz, ami viszont súlyos krízist okoz a családban. Régen az összes figyelmet Tim kapta, de a bébi megjelenésével a szülők ideje és energiája fokozatosan átcsoportosult a bébihez - míg végül Tim-nek semmi nem maradt.

A bébi megfenyegeti Tim-et: ha nem lapul meg és hagyja dolgozni, akkor elsöpri a fiút. Tim viszont nem adja olcsón a bőrét és elhatározza, hogy bizonyítékot szerez arról: a bébi nem is egy bébi, így a babát majd elviszik, ő pedig ismét a figyelem középpontjába kerülhet.

A baj csak az, hogy közben a család babazsúrt tart, ezért Tim-nek egy egész csapatnyi bébit kell kifigyelnie. Rájön, hogy a többi baba is beépített ügynök, még ha nem is olyan okosak, mint a fő-bébi. A bébi-meetingen az is kiderül, hogy a felnőttek törődnek azokkal a dolgokkal és lényekkel, akik cukik. A babák ősidők óta központi szerepet töltöttek be, de az utóbbi időben vetélytársuk akadt: a designer-kutyusok, akik a felnőttek mind több szeretetét kapják, így viszont a babáknak egyre kevesebb jut.

Francis-Francis, a kutyusfarm (felnőtt) vezetője drámai bejelentést tett: a kisállat-expón be fogják mutatni minden idők legcukibb kutyusát.

A bébi-találkozó minden babájának szülei a kutyusfarm dolgozói, de a baba-csapat nem jut semmire: közben viszont Tim sikeresen kazettára veszi, ahogy a bébi úr beszél, de egy intenzív üldözést követően duplán is rosszul jár: egyrészt a kazetta megsemmisül, másrészt a szülőknek úgy tűnik, hogy minden ok nélkül rátámadt az öcsikéjére, ezért szobafogsága ítélik.


Amikor viszont úgy tűnik, hogy minden elveszett, Tim börtöncellának gondolt szobájába meglepő látogató érkezik. Maga a bébi főnök jött el, de nem azért, hogy bosszantsa a foglyot, sőt, fegyverszünetet ajánl. Kiderül, hogy a bébi nem akarja ellopni Tim családját, őt csak a feladat érdekli és minél előbb teljesíti, annál gyorsabban térhet vissza a bázisra, vagyis annál gyorsabban szabadult meg Tim a zavaró tényezőtől.

Miután a páros tesz egy szellem-látogatást a Bébi Rt-ben, összefognak, de kérdés, hogy ez elég lesz-e az ördögien gonosz Francis Francis és bulldogszerű testvére ellen abban a harcban, amiben szerepet kap még egy szuper-titkos bébi tápszer, ráadásul a valaha volt legnagyobb főnök-bébi (Szuper kolosszális nagy kövér főnök bébi) is képbe kerül.


Apróságok:

A Bébi úr nem egy mélyen szántó vagy bonyolult mese, viszont a meglepően kiskaliberű történetben a cukormáz alatt nagyon is valós kérdések merülnek fel arról, hogyan éli meg az idősebb gyerek, hogy a szülők, akik addig minden szabadidejüket rá áldozták, most nagyrészt a bébire fognak koncentrálni. Jópofa ötlet a valóság és a gyerek képzeletének összemosása is, például az életre kelő mágus-figura vagy az autós üldözés a gyerekek, illetve a felnőttek szemével.

Sajnos a tökéletességtől a Bébi úr is messze van és hiába térnek vissza újra és újra az üzleti életből vett menedzser-poénok, ahogy Tim is megjegyzi: „Hűű, most már hogy így elmagyaráztad - így is unalmas”. És nehogy a Dreamworks azt gondolja, hogy az Ace Ventura-lopást senki nem vette észre, hogy Indiana Jones-ról és a többiekről már ne is beszéljünk (a kontextusából kiragadott, a műben értelmetlen és felesleges másolás ugyanis nem azonos a hommage-zsal).

Nem feltétlenül hiba, de a film zenéje tipikusan semmilyen rajzfilm-zene, pedig a szerzője Hans Zimmer. Az a néhány másodperces jelenet viszont meglepően emberszerű, amikor Tim számára kiderül, hogy a bébi főnök sohasem volt gyerek, nemhogy gyerekszobája, de még gyerekkora sem volt (az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt Csankó Zoltánt, a bébi úr magyarhangját illeti dicséret, az eredetiben Alec Baldwin lényegesen gyengébb).

Végül a film egyszerűségét és kissé talán túlságosan gyerekes poénjait nagyrészt ellensúlyozza, hogy amikor mindenki elnyeri jutalmát (vagyis azt, amit akartak), még nincs vége a filmnek, megmutatva a gyerekeknek, hogy a kompromisszumos megoldások a legsikeresebbek: amikor egy keveset odaadva mindenki nyer.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Tom Grath

Megjelenés éve: 2017

Hossz: 97 perc

Költségvetés: 125 millió $ (~ 27,5 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban idősebb testvéreknek, babát váró családoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.