Bambi

„Szerbusz, Uhu bácsi. Lehet, hogy nem ismersz rám?”


A világ:

Walter Elias Disney 1923-ban alapította meg cégét, a The Walt Disney Company-t, amelynek egyik fő tevékenysége mindig is a rajzfilmek (1937 óta az egész estés rajzfilmek) készítése volt. A Disney az elmúlt több mint 80 év alatt számos rajzfilmet gyártott, de többségük besorolható néhány jól definiálható kategóriába.

A legkevésbé sikeresnek a történelmi témák feldolgozása bizonyult (pl.: Notre Dame-i toronyőr, Pocahontas), de idővel kihaltak a Disney eredeti figuráira fókuszáltak alkotások is (pl.: a Mickey egeres Fantázia vagy a Goofy). Ennél jóval sikeresebbnek számítanak a klasszikus meséken alapuló feldolgozások: a Pinokkió, A bátor kis kenyérpirító vagy éppen az Aladdin, de legalább ilyen sikeresek a máig fel-feltűnő tündérmesék (Csipkerózsika, Szépség és a szörnyeteg, Jégvarázs).

életét meséli el.

A Disney azonban szintén ismert a sokak által ismert állatmeséiről, amelyek között vannak, ahol az állatok emberként élnek (Robin Hood, Zootropolis), de olyanok is akadnak, ahol az állatok ha beszélnek is, többé-kevésbé állatokként viselkednek: ahogy teszik ezt a 101 kiskutya, a Macskarisztokraták vagy Az oroszlánkirály szereplői.

Ebbe a kategóriába tartozik a Disney 5., 1942-ben készített egész estés filmje is, a mára kultikussá vált, kisgyerekeknek készült Bambi, amely egy őz életét meséli el (a mesefilm Felix Salten 1923-as, Bambi című mesekönyvén alapul).

A Bambi egy egyszerű erdőben játszódik, ahol éppen beköszöntött a tavasz, ezért majdnem minden állatnak kicsinye született: apró mókusok, nyuszik, énekesmadarak picinyeitől roskadnak a fák. A mese egy őz-anyával kezdődik, akinek éppen kisfia született - ő a címszereplő Bambi. Mindenki az újszülött csodájára jár, mert ő az erdő legbölcsebb állatának, a Nagyherceg őznek a fia.

Bambi idővel megismerkedik az állatokkal Fürj asszonyságtól az ugri-bugri nyuszikig. Ahogy Bambi eljátszik a nyuszikkal, megismeri az oposszumokat, a lepkét és még sok más állatot, lassan megtanul beszélni és járása is biztosabbá válik. Bambi első hónapjai csupa móka és kacagás - még a nyári eső sem árthat neki, hiszen anyjához bújhat egy ágakkal bélelt odúban.


Szereplők:

A Bambi rajzfilm főszereplője nem meglepő módon maga Bambi, aki bár nemesi származása révén a kis herceg nevet viseli, szinte semmiben nem hasonlít apjára: lépései sokáig suták, egyáltalán nincsen agancsa és mindentől megijed.

Bambi legjobb barátjává Toppancs, az oktondi kis nyuszigyerek válik, de megbarátkozik a Virág nevű borz-fiúval is. Idővel Bambi-t anyja összeismerteti Patácskával, a korban hozzáillő őzgidával, aki sokkal életrevalóbb, mint a félénk Bambi. Bambi apja nem más, mint a Nagyherceg - a legbátrabb, legbölcsebb, legöregebb szarvas, akit ezekért mindenki tisztel, de aki sokáig nem vesz részt fia nevelésében, így Bambi anyjával él.

Az őzek mellett persze számtalan más növényevő is él a vadonban: a nyuszik, köztük Tappancs, akit mindig emlékeztetni kell apja szavaira, az aluszékony borz, Uhu bácsi, a kissé furcsa, öreg bagoly, de vakond, mókus, sőt, még kecskebéka is.


Történet:

Miután megismerkedett az ifjú őzsutával, Bambi egy nap szembe találja magát apjával, az erdő Nagyhercegével, A herceg délcegen lépked, agancsa minden őzénél hatalmasabb, ami még Bambi-t is lenyűgözi. A látogatás végen azonban hirtelen megváltozik a hangulat: károgó varjak lepik el az eget, a sötétség terjed, minden állat menekül. Futnak a nyuszik, inuk szakadtából verdesnek az énekes madarak, rohannak az őzek. Fut Bambi is, csatlakozva anyjához és a Nagyherceg-hez, mert jönnek a vadászok.

Úgy tűnik, ha utolsóként is, de mindhárman elérik a tisztás szélét, a fák között pedig már biztonságban lesznek, amikor eldördül egy puska. Szerencsére mindhárman megmenekülnek, Bambi mamája pedig elmagyarázza kisfiának, hogy az erdőben ember járt. Hónapokkal később a fák leveli lehullanak, majd a hó is leesik. Ez Bambi első hava, ezért jól elszórakozik a nyakig érő hóban Toppancs-csal, a nyuszi-gyerekkel: csúszkálnak a befagyott tavon, játszanak a hóban, még a téli álmát alvó borz-barátjukat, Virág-ot is meglátogatják.

Bambi számára úgy tűnik, a hosszú, sötét éjszakák soha nem érnek véget, de anyja megnyugtatja, hogy a télnek is vége lesz, bármilyen hosszúnak tűnik is. Az őzmamának igaza lesz: nagysokára a havazás véget ér, majd melegedni kezd a levegő, felolvasztva a talajt. Ahogy a hó lassan elolvad, az első fűszálak kikandikálnak a hó alól.

Bambi és anyja békésen legelészik egy hó alól kibújó fűcsomón, ám ekkor valami elindul feléjük. bambi anyukája érzékeli a veszélyt is fiával együtt megpróbálnak elinalni, a vadász azonban ezúttal nem hibázik.

A hó ismét szakadni kezd, a kis Bambi mégsem marad teljesen egyedül: rátalál a Nagyherceg, aki magához veszi, és ezután együtt járják a vadont. Amikor végül újra kitavaszodik, Toppancs, a nyuszi, Virág és a többiek már ifjakká serdültek, az erdőben pedig egy új, őz-fiú jár, akinek fején már agancs is ágaskodik. Uhu bácsi, a bagoly először fel sem ismeri, de aztán rájön: a délceg őz nem más, mint Bambi!

A nagy tudású bagoly figyelmezteti őket, a triót mégis eltalálja a szerelem, egy-egy gyönyörű borz- és nyuszi-lány képében. Bambi is összefut a nővé érett Patácskával, aki azonnal elcsavarja az őzfiú fejét, ahhoz azonban, hogy elnyerje a kegyeit, meg kell mérkőznie egy másik őzzel, a morcos Ronno-val. Bambi végül legyőzi a dúló-fúló őzet, de neki is meg kell küzdenie az anyja életét követelő vadásszal és éles fogú, gyors lábú falkájával...


Apróságok:

A Bambi ékes példája a Disney korai tevékenységének: bár a történet rendkívül egyszerű, a hatalmas munkával, kézzel rajzolt mesefilm gyönyörű, kortalan látványt biztosít: már a film eleji fák is meseszerűek, erősítve az érzést, hogy a nézőnek most nem egy hétköznapi erdei kalandban lesz része.

A mese meglepően realisztikus: persze a szereplők rendkívül eltorzított, ”cukisított” külsőt kaptak, de testük és maga a mozgás is megfelel a valóságnak, akárcsak a méretarányok, sőt az állatok viselkedése is - Bambi első lépései őzgidásan tétovák, míg a Nagyherceg agancsát az égnek meresztve, rátartian lépked.

A Bambi minden előnye és hátránya abból fakad, hogy a rajzfilm nem egyszerűen gyerekfilm, hanem kifejezetten kisgyerek-film. Itt nincsen bonyolult történet, mellékszálak, morális kérdések, kikacsintás a felnőtteknek: Bambi kisgida, majd felnő, a vadászon kívül nincsenek komoly leküzdendő akadályok, ráadásul a játékidő is barátságos, alig hosszabb egy óránál.

A gyönyörű látvány és a kicsikre optimalizált történet mellett az olyan apróságok már elsikkadnak, mint a rendkívül elavult dalok, az, hogy a vadászok miért lőnek egy kisgidás ünőre, amikor a Nagyherceg pompás agancsot visel, vagy hogy egy ilyen egyszerű mesének miért kellett 7 rendező. A fentiek persze nem feltétlenül hibák, sőt, ezáltal a Bambi remek első rajzfilm-élmény lehet a óvodások és kisiskolások számára (ha nem kapnak sokkot Bambi anyjának halálakor), a 64 évvel később készült Bambi 2-ről pedig inkább nem beszélünk.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney

Rendező: David Hand, James Algar, Samuel Armstrong, Graham Heid, Bill Roberts, Paul Satterfield és Norman Wright

Megjelenés éve: 1942

Hossz: 70 perc

Költségvetés: 3 millió $ (~ 0,66 milliárd forint)

Ajánlott: óvodásoknak és alsós iskolásoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.