Az új generáció

„Elfogyott a memórián - nem volt mit törölni, ami nem te vagy”


A világ:

A rajzfilmek világa rendkívül változatos: akadnak közöttük klasszikus tündérmesék (pl.: Hófehérke és a hét törpe), mesék újrafeldolgozásai (pl.: Aranyhaj és a nagy gubanc), de e klasszikus meséket kifigurázó, azokat a feje tetejére állícó címek is (pl.: Shrek). Számos mesefilmben a szereplők állatok, de ezen belül is akadnak kalózos, autóversenyzős vagy éppen nyomozós címek, ahogy játszódik rajzfilm az őskorban, a középkorban, a jelenben, a földön, a levegőben, sőt, egy másik galaxisban is.

Néhány alkotás (pl.: WALL-E, Hős6os) a jövőben játszódnak, ahol az emberiség kisebb-nagyobb mértékben gondolkozó, érző robotokra támaszkodik, ám a hús-vér lények és a gépek kapcsolata nem feltétlenül zökkenőmentes - a 2018-as Az új generáció (eredeti stilizált címén: NEXT GEN) részben szintén ezt a kérdéskört járja körül.

A mese a nem túl távoli jövőben kezdődik, amelyben az emberiség gondolkozó és érző robotok egész sorát fejlesztette ki, amelyek az élet minden területén elterjedtek. Ebben a világban él Mai Su, egy fiatal lány anyjával, Molly Su-val. Az anyuka, Molly imádja a robotokat: tucatszámra vásárolja a legkülönbözőbb egységeket, hogy megkönnyítsék az életét; még olyan dolgokat is robotizál, mint a kertkapu, a levesestál vagy a fésű.

Anyjával szemben lánya, a lázadó tinédzser Mai gyűlöli a robotokat, Molly mégis elviszi magával a robotokat gyártó IQ Robotics központjába, ahol bemutatják a cég legújabb termékét, Mai viszont nem akar órákig várakozni, ezért amíg anyja nem figyel, elindul lefelé a mozgólépcsőn, majd felugrik az őt figyelmezető repülő robotra. Öröme nem tart sokáig, ugyanis a robotot nem emberek szállítására tervezték, ezért a gépezet lezuhan, őt pedig üldözőbe veszik a (szintén robot) rendőrök.

Mai nem adja fel, sőt, ismét menekülőre fogja: a robot-zsaruk elől a tisztító-robotoknak fenntartott szervízalagutakon keresztül egy titkos földalatti laboratóriumba jut, ahol véletlen aktivál egy kísérleti robotot, a 77-es projektet. Mai-t a nagydarab robot sem nyűgözi le, ezért szarkasztikusan megjegyzi, hogy persze, végig kövesse és a végén még legjobb barátok lesznek, de ekkor a rendőr-robotok útólérik és visszahurcolják az anyjához, a táskája azonban a laborban marad és a nemrég bekapcsolt robot, a 77-es projekt elsődleges feladatának tekinti, hogy visszajuttassa a lánynak a hátizsákot, ami jókora galibát okoz.

A Wang Nima 7723 című online képregényen alapuló történet nem a nagy rajzfilm-gyártó cégek (pl.: Disney, DreanWorks, Pixar) alkotása: a készítőket a Netflix online film-kölcsönző portál karolta fel, ezért (Kína kivételével) a filmet nem mutatták be a mozikba, csak a Netflix-en volt elérhető, azonban a tartalomszolgáltató mások mellett magyarra is lefordíttatta a mesét. Érdekességként megmlíthető, hogy Wang Nima, az eredeti történet kitalálója fején egy jellegzetes, gömb alakú maszkkal több ál-műsort készített, ami a filmben is megjelenik (Nima a maszkban készít beszélgetős műsort a robotgyártó cég vezérével).

Szereplők:

Az új generáció főhőse Mai Su, egy fiatal lány. Mai boldog, átlagos kisgyerek volt, de miután apja elhagyta a családot, anyja, Molly egyre több robottal vette körbe magát, amelyek teljesen kitöltötték az életét, ezért már nem maradt ideje a saját lányára. Mai igyekezett felhívni magára anyukája figyelmét, de minden próbálkozása kudarcba fulladt, ezért idővel egyre elkeseredettebbé vált, amíg Mai-ből igazi kis lázadó lett rövid, rózsaszínre festett hajjal.

Mai és Molly világának robotjait az IQ Robotics vállalat gyártotta, amelyet a magas, hosszú hajú Justin Pin vezet, a tényleges fejlesztést azonban nem ő, hanem a pocakos tudós, Dr. Tanner Rice vezeti, aki azonban az utóbbi időben egyre jobban szembefordult a vezető jövőképével.


Történet:

Mai Su-t kis kalandja után a robot-rendőrök visszaterelik anyjához, aki éppen Justin Pin bemutatóját hallgatja: az IQ Robotics legújabb marketing-fogásaként az összes résztvevő ajándékba kapja a cég legújabb robotját. A hír hallatán mindenki extázisba kerül - mindenki, csak Mai nem, mert tudja, hogy ezen túl anyja még kevesebbet fog foglalkozni vele.

Hazafelé menet Mai észre sem veszi, de a korábbi robot a laborból, 77-es projekt igyekszik visszaadni Mai-nek a táskáját, ezért nagy sebességgel követi a lányt. A rendőr-robotok megpróbálják megállítani, de hiába üldözi egyre több rendőrségi gépezet, a robot csakis a táska visszajuttatásával foglalkozik. A rövid idő alatt kész háborúvá váló országúti harc végén a tucatnyi becsapódó rakétától a magasan a levegőben futó út leszakad, a robot pedig a táskával együtt a mélybe zuhan.

A 77-es projekt fázis-plazmafegyverével képes kirobbantani magát a romok alól, de megsérült a memóriája, ezért csak egy minimális kapacitású egysége maradt, amelyet az új emlékek kevesebb, mint 3 nap alatt megtöltenek.

Mai-nek sincsen könnyű dolga. A lány egyedül focizik, de a focicsapat nem hajlandó bevetni, sőt, a csapat vezetője, Greenwood fellöki. Mai nem hagyja magát, de Greenwood ráuszítja a lányra a robotjait, akik jól helybenhagyják. Mai este keserűen fekszik le, csakhogy közben a korábbi robot utóléri és visszaadja a táskáját. A lány először el akarja küldeni, mivel gyűlöli az összes robotot, de amikor rájön, hogy a robot katonai fegyverekkel is rendelkezik, alkut köt vele.

Mai új robot-barátjával végre bosszút állhat mindenkin, aki bántotta: másnap a 77-es projekt fegyverei könnyedén elpusztítják Greenwood apró Gembot-jait, akik előző nap megverték, később pedig a postás-robottól a rendőr-botokig mindent szétrobbantanak. Mai remekül érzi magát, amíg rá nem jön, hogy robot-barátjának memóriája megsérült. A 77-es projekt éjszakánként kiválogatja a feleslegesnek ítélt emlékeket, amelyeket megsemmisít, ezáltal helyet szabadíthat fel, de a lányról készült emlékeit nem dobja ki, ezért egyre kevesebb szabad memóriája marad.

Még ennél is nagyobb problémát jelent, hogy Justin Pin tudomást szerez a robotról és arról is, hogy a gépezet nem semmisült meg, ezért Dr. Tanner Rice segítségével felkutatja a Su családot. A tudós megpróbálja egyedül elintézni a dolgot, mert ismeri Justin ördögi tervét, a férfi azonban szintén eljut a családi házba és magával hozta hatalmas biztonsági robotját, Ares-t is, aki összecsap a 77-es projekttel.

Mai barátja eddig minden ellenfelet könnyedén legyőzött, de a harc alatt végig hátrányban van, ezért Justin elrabolja Mai anyját, Molly-t. A robot Mai-vel el tud menekülni, ahol elmagyarázza a lánynak, hogy azért nem tudott harcolni, mert betelt a memóriája és mivel nem akarta kitörölni a Mai-ről készült emlékeit, ezért jobb híján letörölte a fegyver-irányító rendszerét, ezért többé képtelen a harcra.

Mai dühös a robotra, ezért ott hagyja a csatornában és egyedül indul anyukája kiszabadítására: később a 77-es projekt mégis csatlakozik hozzá, de kérdéses, hogy egy tinilány és egy fegyverzet nélküli robot képes lesz-e legyőzni az IQ Robotics összes robotját...


Apróságok:

Az új generáció alapját egy kínai történet adja, ezért az animációs film nem követi az amerikai és európai értékrendet. A film egyes jelenetei rendkívül erőszakosak: a robotok rendszeresen halálos fegyvereket használnak és kisebb csoda, hogy a harcoknak nincsenek halálos áldozatai. A másik, nyugatiak számára furcsa elem a rendkívüli hangulat-ingadozások: Mai és a többi karakter is rendkívül szélsőséges és gyakran bármiféle átmenet nélkül váltanak boldogból gyűlölködővé vagy fordítva.

Az érem másik oldala, hogy Az új generáció rendkívül komoly témád dolgoz fel. A film középpontjában a fiatal lány, Mai áll, aki csak szeretetre, törődésre vágyik, de nem elég, hogy az iskolában zaklatják, ami ellen semmit nem tesznek a tanárai, de még a saját anyja is elhanyagolja, ami számos gyerekkel megtörténi, az amerikai rajzfilmekben viszont jóformán tabunak számít. Mai mellett a nézők a robotért is aggódhatnak, aki szintén csak barátra vágyik, de sokáig nem értik meg egymást a lánnyal és szintén egyedi módon (szemben például a hasonló Hős6os című filmmel) Az új generáció végén a 77-es robot elveszti az emlékeit.

A film közel sem tökéletes, például Mai a film elején hatalmas sebességgel, fejjel előre belecsapódik az acél padlóba, de nemhogy nem lapul szét a feje vagy törik ki a nyaka, észre sem veszi a sérülést, de a szülők által elhanyagolt vagy csonka családban felnövőknek érdekes lehet látni, hogy mások is hasonló problémával küzdenek és nincsenek egyedül.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok, Kína

Stúdió: Baozou Manhua, Netflix

Rendező: Kevin R. Adams és Joe Ksander

Megjelenés éve: 2018

Hossz: 105 perc

Költségvetés: 30 millió $ (~ 6,6 milliárd forint)

Ajánlott: idősebbeknek, elhanyagolt gyerekeknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.