Az öt legenda

„Milyen vagy legbelül?”


A világ:

Gyerekkorában szinte kivétel nélkül mindenki hisz különböző sosem látott, varázslatos lények létezésében: ilyen például a Mikulás, a Jézuska vagy a Húsvéti nyúl. Persze a fiatalság nem csak pozitív entitásokban hisz, elég csak a mumusra, a Karácsonyi lidércnyomás majdnem összes szereplőjére vagy Kőhalmi Zoltán Lapos emberére gondolni.

Az öt legenda című 2012-es animációs film is egy ilyen varázslényről szól, sőt, nem is csak egyről: ebben a világban nem kevesebb, mint nyolc különleges képességű alak létezik (bár a Zöld törpéről vagy Róka Rudiról csak említést tesznek).

A mese elején megismerjük egyiküket: Dér Jankót, aki egy sötét, hideg helyen esett csapdába, ahol magatehetetlenül, félelemben létezett, de aztán meglátta a holdat, amely elűzte a sötétséget és kiemelte a jég fogságából. Jankó egy időtlen varázslény, aki rendelkezik egy egyszerű, fából készült bottal, amely varázslatos képességekkel ruházza fel: amit csak botjával megérint, azon kivirágzik a dér, képes terjeszteni a telet és még repülni is tud.

A fiatal srác így gondtalanul járja a nagyvilágot, terjesztve a jeges szeleket, a hószünetet, no meg a dért (innen kapta a nevét is), de valójában olyan, mint egy szellem, amelyet senki nem lát, sőt, még csak nem is érez, mivel senki nem hisz benne. Ez Jankót nem zavarja túlságosan (vagyis valamennyire igen, de úgysem tud ellene tenni) és rendületlenül suhan faluról falura, városról városra: immár több száz éve.

A modern világban azonban olyan gonosz ébred, amely még nála is régeb óta létezik, ám róla elsőként nem Dér Jankó szerez tudomást, hanem maga a Mikulás! A Mikulás északi sarki bázisán ugyanis található egy hatalmas földgömb, amelyen minden kis fénylő pont egy gyereket jelöl, aki hisz benne és társaiban. Csakhogy a fények se szó, se beszéd elkezdenek kihunyni és egy sötét árny képe vetül a földgömbre, ezért a Mikulás az északi fény segítségével összehívja szövetségeseit: a Fogtündért, a Húsvéti nyulat és a Homokembert.

Úgy sejtik, régi ellenségük, Szurok tér vissza, amit az őrzőket vezető Holdbéli ember (maga a Hold) is megerősít. Ő nem tud közvetlenül segíteni, hiszen milliónyi kilométerre van a Földtől, de nem hagyja cserben a négy varázslényt: kijelöl egy ötödik őrzőt, aki majd segít legyőzni Szurkot, visszaállítva az egyensúlyt. Ez az őrző nem más, mint Dér Jankó, ezért Mikulás nem késlekedik és jetijeivel elraboltatja a fiút, hogy az tagja lehessen az őrzők kicsiny társaságának.


Szereplők:

Ez a mese a (magyar) címében is szereplő öt karakter megpróbáltatásairól szól, de az eseményeket Dér Jankó szemszögéből figyelhetjük meg. Jankó egy alacsony, fiatal fiú hófehér bőrrel, fogakkal és hajjal, de alapvetően egy ”egyszerű” embergyerek - imád szórakozni, kíváncsi és semmire sincsen gondja.

Vagyis mégiscsak van két problémája. Egyrészt a fentebb említett dolog: senki nem hisz benne, ezért az emberek számára láthatatlan, másrészt semmit sem tud előző életéről - amikor a Hold kiemelte a jég fogságából, csak a nevét (Dér Jankó) mondta el, azt nem, hogy ki volt korábban vagy hogy mit is kellene tennie.

Vele szemben az őrzők vezetője, a Mikulás (vagy más néven az Északi) pontosan tudja, mi a feladata: vezetni az őrzőket és az északi-sarki ajándékgyártást. Az öt legenda Mikulása nem az a kedves, duci figura, kit oly sok mesében (pl.: Polár Expressz, Karácsony Artúr) megismerhettünk: sokkal inkább egy kalózra (eredetileg oroszra) hasonlít: karjait tetoválások borítják és az optimista énje mellett brutális is tud lenni (már a mese elején is egy kardot lóbálva lépked).

A Mikulás azonban ritkán dolgozik, hiszen az ajándékokat nem ő készíti: erre sokan rávághatnák, hogy persze, hiszen mindenki tudja, hogy a játékokat a manók állítják elő, de ez nem igaz - kiderül, hogy az ügyefogyott kis lények csak azt hiszik, hogy ők dolgoznak, valójában minden munkát a jetik végeznek. De nem csak az északinak vannak segítői: a kolibriszerű Fogtündér (röviden Fog) megszámlálhatatlanul sok kis tündérkével dolgozik, akik kiveszik a gyerekek párnája alá rejtett kiesett tejfogait és ajándékokat rejtenek a helyükre.

A Húsvégi nyuszi szintén nem egyedül ügyködik, az utolsó (egyben legrégebbi) őrző, a gyerekek álmait megédesítő, sosem beszélő Homokember viszont igen. A Homokember, röviden Hohó azonban nem az egyetlen, aki képes a homok manipulációjára: immár a rémálmok terjesztője, a mumus (fekete) Szurok is, aki a középkor óta vár a visszatérésére.


Történet:

Dér Jankó-t tehát bezsákolják és egy portálon keresztül az északi sarkra szállítják, hogy Mikulás bejelenthesse: a Holdbéli ember őt választotta ötödik őrzőnek. A gond csak az, hogy Jankó nem kér az őrzőségből: ő nem akar a határidőnek élni és örökké dolgozni - az ő világa a rosszcsontkodás és a hóhányás. Mikulás azonban nem hagyja annyiban a dolgot: megmutatja Jankónak a műhelyét (amelybe a fiú mindig is be akart törni, de sohasem sikerült) és bemutatja, mi is tette őt őrzővé, hogy mi van legbelül.

Csevegésre azonban nincs idő, ugyanis a Fogpalotát megtámadták! Dér Jankó a többiekkel együtt (Mikulás szánjával) a palotához siet, de elkéstek: rejtélyes éjfekete lovak elragadták a pici fogmanókat, akik közül Dér Jankó csak egyetlenegyet tud megmenteni. A fogak és tündérkék elrablása mögött nem más áll, mint Szurok, akinek valójában nem a kis tejfogak vagy az apró segítők kellenek. Tudja, hogyha a gyerekek reggel arra ébrednek, hogy a párnájuk alá rejtett foguk nem tűnt el és kaptak helyette ajándékot, úgy fogják gondolni, hogy a Fogtündér nem is létezik!

Szurok eltűnik a zsákmánnyal, de az őrzők nem adják fel: Dér Jankó-val együtt maguk kezdik begyűjteni a fogakat - ez olyan jól sikerül, hogy Szurok dühösen látja, hogy a gyerekek továbbra is hisznek az őrzőkben.

A mumus ezért támadásba lendül, de az őrzők képesek visszaverni a - ám mindez csak elterelés volt: közben Szurok elkapja a Homokembert. Nélküle a gyerekek álmaiban beférkőzik Szurok a rémálmaival, akik gyorsan elvesztik a hitüket a télapóban.

Az őrzők másnap megpróbálnak visszavágni: éppen húsvét következik, ezért a Húsvéti nyúl azt javasolja, hogy mindannyian fogjanak össze egy parádés ünnepért. De Szurok ezúttal is megelőzi őket: csapdába csalja Jankó-t, mert tudja, a fiú mire vágyik mindennél jobban - hogy megtudja, ki is ő valójában, hogy miért választották ki a feladatra és hogy miért nem hisz benne senki.

Jankó megszerzi az emlékeit tartalmazó tejfogait, de közben Szurok elpusztította az összes tojást és állítja be, mintha mindez a Dér Jankó hibája lenne. A megmaradt három őrzőtől elszakadt Jankó-t megkísérti Szurok, de a fiú nem akar csatlakozni a mumushoz, aki ezért eltöri az erejét adó botot és egy mély jégverembe taszítja.

Itt Jankó (az általa megmentett kis fogtündérke segítségével) megismeri a múltját; hogy hogyan mentette meg (az élete árán) a húgát - egyben rájön, hogy a Hold önfeláldozása miatt választotta őt. Jankó képes összeforrasztani a botját és az ílyesformán visszaszerzett erejével elindul, hogy megállítsa a mumust, aki már az északi sarki bázist is elfoglalta.

Ám látszólag ezúttal is későn érkezett: már csupán egyetlen gyermek, a kis Jamie hisz az őrzőkben (egyedül ő látja őket) és úgy tűnik, a gyerekek nélkül legyengült őrzőknek nincs esélyük Szurok hatalmas rémálom-serege ellen...


Apróságok:

Az öt legenda nem egy kiemelkedően jó rajzfilm, de a látványvilágával nincs baj és több újdonsággal szolgál (igaz, ezek nem elsősorban a DreamWorks munkatársainak, hanem az alapművet író William Joyce-nak a keze munkáját dicsérik). Érdekes megoldás például, ahogy újragondolták, vagánnyá tették az egyes lényeket. Az oroszosított Mikulásról már esett szó, de a Húsvéti nyúl-hoz például az ausztrál kultúrából merítettek (elég csak Nyuszi fegyvereire, a bumerángokra gondolni).

Más kérdés, hogy annyi ilyen kis utalást és háttértörténetet kapunk, hogy végül már túl sok a jóból. Az egész mese híján van a fókusznak: jó, ha nem csak egy szálon fut a történet, de ezúttal kissé túlzásba estek a készítők: ott van Jankó története, de mellette az őrzők harca és Mikulás munkája, a fogak szerepe, a hit kérdése, a Fogtündér vonzódása Jankóhoz és még sok minden más - emiatt persze egyik kibontására sincs idő.

A magyarok számára jóformán ismeretlen Homokember-ről például semmit sem tudunk meg, Jankó történetét is a fenti egy mondatban össze lehet foglalni - valójában Mikulás az egyetlen, akinek érthető a motivációja és aki rendesen ki is lett dolgozva - a film eleji matrjoska babás jelenetben mindent megtudunk, ami számít (az viszont furcsa, hogy az egész mese Dér Jankó halálával kezdődik).

Végül nem a készítők hibája, de a film magyar címadása sem a legszerencsésebb. Valamilyen érthetetlen módon ugyanis az eredeti (teljesen jó) „Az őrzők felemelkedése”-ből „Az öt legenda” lett, pedig igazából csak négy legendáról van szó, hiszen pont az Dér Jankó gondja, hogy a gyerekek nem hisznek benne (más kérdés, hogy az őrzők felemelkedése sem a legjobb cím, lévén Dér Jankón kívül a többiek már legendák).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Peter Ramsey

Megjelenés éve: 2012

Hossz: 97 perc

Költségvetés: 145 millió $ (31,9 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban a kisebbeknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2020 | Minden jog fenntartva.