Az oroszlánkirály

„A múlt is fájhat, de az én filozófiám szerint vagy elugrasz előle, vagy tanulsz belőle”


A világ:

A világ meséi közül számos fabula, azaz állatmese, amelyben a különböző élőlények emberi tulajdonságokkal rendelkeznek és a történet célja valamilyen tanulság átadása. Az igen kedvelt mese-típus művelői között megtalálható az ókori görög Aiszóposz és a francia Jean de La Fontaine is, de a XX. század végén az amerikai rajzfilm-ipar is felfedezte a bennük rejlő lehetőséget.

Az egyik első, a Disney által vászonra vitt gyerekmese a Felix Salten történetét feldolgozó, 1942-es Bambi volt és ennek sikerét látva később is egyre-másra születtek a hasonló történetek (pl.: 101 kiskutya, A róka és a kutya, Mickey egér, Mackótestvér, stb.).

A Disney legsikeresebb rajzolt meséje szintén egy állatmese: Az oroszlánkirály. E történetben a szavannán járunk, ahol az állatok éppen összegyűlnek. A királyság ünnepel: az állatok királyának gyermeke született: az oroszlán (király) Mufasa büszkén mutatja be az újszülöttet, Szimba-t.

Az öröm mégsem felhőtlen, ugyanis Szimba hím oroszlán, ezért egy nap ő fogja örökölni a királyságot, átvéve a trón várományosának szerepét Mufasa testvérétől, Zordon-tól. Zordon-nak a trónra fáj a foga, ám tisztában van azzal, hogy bátyját nyers erővel nem győzheti le, ezért egyenlőre kivár.

Mufasa tanítgatni kezdi fiát a királyi teendőkre, de ez nem könnyű dolog, ugyanis az oktatást unos-untalan félbeszakítják királyi teendői - többek között a királyság, a Büszke Birtok védelme a hiénáktól (ilyenkor Mufasa maga ered a vihogó ragadozók után, fiát pedig hazaküldi).

Csakhogy Szimba otthon unatkozik, ezért Zordon könnyen rábeszéli, hogy menjen el az (amúgy tiltott, de) izgalmas és veszélyes elefánttemető nevű helyre. Szimba barátjával, az oroszlán-lány Nala-val el is jut a királyságon kívüli területre, de Mufasa nem véletlenül tiltotta meg, hogy fia betegye a lábát a helyre: kis híján megeszik őket a hiénák (az utolsó pillanatban azonban Mufasa megjelenik és megmenti a két oroszlánkölyköt). Ezt a kalandot így ép bőrrel, megússzák, ám Zordon hiéna-seregével bosszút forral.

Az 1994-ben bemutatott Az oroszlánkirály (továbbiakban: Oroszlánkirály) egyike a Disney klasszikus meséinek. Minden itt van, amiről az egeres-bagázst már messziről meg lehet ismerni: többek között az iszonyúan béna és értelmetlen dalok, a szülő eltüntetése és a lényegtelen női szereplők éppúgy, mint a gyönyörű rajzolást és azt is, hogy a mese egy már létező alkotás feldolgozása (ez esetben Tezuka Oszamu Kimba, a fehér oroszlán című műve szolgálhatott alapul).

A szavanna és az állatok látványán túl az eredeti verzióban a dalokat neves színészek adták elő: a leginkább a szülőknek ismerős Whoopi Goldberg, Jeremy Irons és Rowan Atkinson, sőt, a vége főcím alatt Sir Elton John énekel (a magyar verzióban a dalokat szinkronizálták, kivéve az Elton John által énekeltet).


Szereplők:

Az Oroszlánkirály címével ellentétben nem a királyt, hanem fiát, Szimba-t helyezi a középpontba. Szimba tipikus oroszlán: naiv és nem túl okos, azonban erős, bátor és kész harcolni szeretteiért.

Jellemvonásait apjától, Mufasa-tól örökölte, aki a Büszke Birtok korlátlan ura: alattvalói tisztelik és felnéznek rá, ő pedig rendet tart birodalmában. Ebben komoly segítséget jelent számára Zazu, egy (az oroszlánokhoz képest) apró szarvcsőrű madár, afféle hírnök, tanácsos és komornyik egy személyben.

Szimba és Mufasa mellett további oroszlánok is feltűnnek (például Nala), de komolyabb szerepet csak a király öccse, Zordon játszik. Ő is nagy és erős, ám közel sem annyira, mint bátyja, cserébe viszont okos és ravasz (meg gonosz is): a hús ígéretével maga mellé állítja a falkányi hiénát és egyetlen vágya, hogy eltüntesse az útból a királyt (sőt, most már a fiát, Szimba-t is).

Később újabb állatokkal ismerkedhetünk meg, ám a fókuszba ezúttal is csupán két új szereplő kerül: Timon, a nagyszájú szurikáta és Pumbaa, a varacskos disznó, akik szabadon élnek, a Hakuna Matata tanításai szerint, a királyság határain túl.


Történet:

Nem sokkal az elefánttemetős kaland után Zordon ismét elcsalja Szimbát: ezúttal a szurdokba, ahová beözönlik a hiénák által kergetett gnúcsorda: a megvadult patások pedig könnyedén eltaposhatják az oroszlánkölyköt. Zordon ráadásul értesíti Mufasa-t a történtekről: a király azonnal fia segítségére rohan, de ez az életébe kerül és bár Szimba elmenekül, egy kihalt, sivatagos területen összeesik.

A kis oroszlánt már majdnem megeszik a keselyűk, amikor rátalál a Timon-Pumba páros. Pumba megmentené a kölyköt, de Timon nem hülye: tudja, hogy a kis oroszlánból egyszer nagy oroszlán lesz, aki többek között szurikátát és varacskos disznót is eszik.

Végül mégis megkegyelmeznek Szimba-nak, akit nemcsak megmentenek, de magukhoz vesznek és felnevelnek. Évekkel később a trió még mindig együtt barangol, mit sem sejtve a világ dolgairól. Pedig a Büszke Birtok minden állata szenved, mert a király és a szintén halottnak hitt Szimba nélkül a hatalom Zordon kezébe jut, aki a hiénák seregével mindenkit rettegésben tart.

Egy nap azonban a vidám hármas két tagját kis híján megeszi egy nőstény-oroszlán, akiről kiderül, hogy ő Nala, Szimba gyerekkori barátja. Szima és Nala nagyon megörülnek egymásnak és a lány fellelkesül: azt szeretné, hogy Szimba térjen vissza vele a birodalomban és törvényes örökösként vegye át a királyság irányítását, véget vetve a hiénák (és Zordon) rémuralmának.

Csakhogy Szimba egyáltalán nem akar hazamenni: számára már Timon és Pumba a világ közepe, ráadásul még mindig erős bűntudatot érez apja halála miatt, ezért elutasítja Nala-t.

Az állatoknak, de legfőképpen az oroszlánoknak azonban óriási szükségük lenne Szimba-ra. Tudja ezt Rafiki, a mandrill bölcs is. A majom Rafiki egyfajta sámán: ő mutatta be az állatoknak Szimba-t a születésekor és bár messze, magányosan él, egy látomásban megérezte, hogy a trónörökös még életben van.

Rafiki azonnal útra kel és meg is találja Szimba-t, aki magányosan rágódik az éjszakában. A bölcs majom megmutatja az oroszlánnak, hogy az égre költözött apja bízik benne és abban, hogy segít a népének (valamint hogy a fejbe verésnek van előnye is).

Szimba végül visszaindul, hogy megküzdjön a trónért Zordonnal, de ez nem lesz egyszerű, mert a fiatal hímnek nemcsak apja gyilkosával és a hiénák seregével kell szembenéznie, de az uralma alá hajtott nőstény oroszlánokkal is...


Apróságok:

Az Oroszlánkirály kritikusi szemmel nézve nem egy remekmű, mégis minden idők egyik legismertebb rajzfilmje. A szereplők teljesen egyértelműek: a nagysörényű Mufasa a bölcs és erős király, Zazu a tudálékos segítő, míg Zordon-ról már kilométerekről süt, hogy ő a mesebeli gonosz.

A túlzás végletekbe menő: Mufasa nem egyszerűen jó király: ő maga a tökéletes uralkodó, vigyáz alattvalóira, védi a területét, de van emberi (állati) oldala is - félti fiát a veszélytől. A másik oldalon viszont a Zordon előtt náci katonákként menetelő hiénák kicsit túlzásnak tűnnek egy gyerekmesében.

Az oroszlán, mint az állatok királya is kissé erőltetett, ugyanakkor a sok mesés elem között felsejlik az élet körforgása, amit a Disney (egy kisgyerekeknek szóló mesében) a kelleténél kicsit komolyabban vett.

Azért mindenképpen dicséretet érdemelnek a rajzolók, hogy még Afrikába is elutaztak és igyekeztek a lehető legpontosabban bemutatni az oroszlánokat (pl.: az állatok méretaránya valós és a rajzolt karakterek hasonlítanak az igaziakra, de olyan kisebb részletek is pontosak, mint hogy a falka csak nőstényekből áll és a két domináns hím, Mufasa és Zordon egymással küzd).

Az oroszlánok mellett központi elem az élet végtelen körforgása: a mese elején láthatjuk a nagy oroszlánt a kölykével, majd az apa halálát, a felnövő oroszlánt, az utolsó jelenet pedig az első párja: Szimba és Nala állnak a csúcson, Rafiki pedig ezúttal nem Szimba-t, hanem az ő fiát emeli a magasba. Ahogy Mufasa el is mondja Szimba-nak, bár ők megeszik a növényevőket, haláluk után bekerülnek a földbe és testükből fű nő, táplálva a növényevőket és újraindítva a kört.

Ezen előnyök mellett az, hogy az oroszlánkirály máig a legnagyobb bevételt hozó kézzel rajzolt filmnek számít, egyvalamit jelentett: folytatásokat. Sajnos második és harmadik rész (Az oroszlánkirály 2 - Szimba büszkesége, Az oroszlánkirály 3 - Hakuna Matata) felejthetőre sikerült és a filmmel majdnem egy időben megjelenő, az Aladdin-hoz hasonló számítógépes játék nehézségével is inkább csak fejfájást okozott (igaz, a Windows-on nem futó program miatt alkották meg a DirectX keretrendszert).

Mindezek ellenére a bátor oroszlánkölyök kalandjai mégis megmaradtak a gyerekekben, akik felnőve megmutathatják az ő gyermekeiknek Az Oroszlánkirályt, újraindítva a kört.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Roger Allers és Rob Minkoff

Megjelenés éve: 1994

Hossz: 88 perc

Költségvetés: 45 millió $ (~ 9,9 milliárd forint)

Ajánlott: főleg a fiatalabb korosztálynak)


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.