A Willoughby testvérek kalandjai

„Hogy milyen csodálatra méltó bajusza van - tényleg ez a tökéletes otthon!”


A világ:

A rajzfilm-készítők egyik legnehezebb megoldandó feladata a mese felütése. Egyrészt meg kell ragadni a nézők fantáziáját, hogy érdekelje őket a történet, másrészt a lehető legrövidebb idő alatt be kell mutatni a világot, ami jóformán bármilyen korban, bárhol játszódhat. Az első részben a fontosabb szereplőket is meg kell ismertetni a nézőkkel, de még ennél is fontosabb, hogy el kell indítani a történetet; okot adni a karaktereknek, hogy részt vegyenek egy kalandban.

Ezt a Disney óriásvállalat számos esetben a szülők megölésével intézi el: mivel egy szerető család mindenben segítené az ifjú kalandort, a cég gyakran ”eltávolítja” egyik, másik, vagy akár mindkét szülőt (pl.: Bambi, Az oroszlánkirály, Pocatontas, Ariel, Jégvarázs, stb.). A szülők eltüntetésének tragédiája nemritkán egyben motivációt is ad a főszereplőnek és elkerüli az egyik rajzfilm-tabut, a diszfunkcionális családot.

A rajzfilmekben gyakoriak a csonka családok (az előbb említett módon egyik szülő, általában az anyuka korán meghal), vannak gonosz mostohák, míg néhány esetben, például az Adams family-nél a család összes tagja lökött, az viszont rendkívül ritka, hogy a vér szerinti család bánik rosszul a gyerekkel. Ez a nem éppen vidám felállás nem jellemző sem a Disney, sem a Pixar, sem pedig a Dreamworks rajzfilmjeire, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne léteznének megnézésre érdemes efféle rajzfilmek: jelen cikk alanya, 2020-as A Willoughby testvérek kalandjai például éppen ilyen.

A nem a nagy rajzfilm-gyártó cégek, hanem a Netflix online tartalomszolgáltató által forgalmazott A Willoughby testvérek kalandjai egy macskával kezdődik, aki a történet narrátora lesz, és aki egy modern nagyváros közepébe, két felhőkarcoló közé ékelődött családi házba vezeti a nézőt. Ez a furcsa kertes ház a Willoughby-család otthona. A Willoughby név nagy múltra tekint vissza, de a történet kezdetére a família már csak árnyéka egykori önmagának. A kúria falai között él a jelenlegi Willoughby feleségével, akik imádják egymást, azonban a pár minden szeretetét egymásnak adja, ezért a gyerekeiknek más semmi nem marad: az első gyerek, Tim például csak a nevét kapta a szüleitől.

Tim-nek idővel 3 testvére is született: a húga, Jane és az ikerpár Barnaby, valamint Barnaby. Tim isteníti az elmúlt korok Willoughby-jait: a család férfi és női tagjai egykor a legkülönbözőbb szakmák mesterei voltak, de ami a legfontosabb, mindig együtt ettek, mint egy igazi család (ráadásul minden Willoughby-nak isteni bajusza volt; még a nőknek is).

A jelenkori Willoughby-családból ebből semmi nem maradt: az aktuális családfő semmit nem ért el, nincsen bajusza (felesége ebből készít fonalat) és a szülők egyáltalán nem foglalkoznak a gyerekeikkel, sőt, utálják őket. A Willoughby-gyerekek sanyarú sorsa azonban éles fordulatot vesz, amikor egy esős éjjelen (a narrátor szerepét betöltő macska közbenjárására) valaki egy dobozt nem hagy a család portája előtt.

A gyerekek először szörnynek hiszik a lényt, de a kalandos lelkű Willoughby-lány, Jane-t ez sem állíthatja meg a doboz kinyitásában, amelyből azonban nem egy rémlény, hanem egy elárvult kisbaba kerül elő, aki a feje tetejére állítva a Willoughby-család életét.


Szereplők:

A Willoughby testvérek kalandjainak középpontjában nem meglepő módon maga a Willoughby-család áll. Az anyukáról és apukáról nem sok információ derül ki (kivéve az anya kötési mániájáról), de nem is ők a főszereplők, hanem a négy gyerekük.

A legidősebb gyerek, Tim szereti a testvéreit és mindent megtesz, hogy megvédje őket, de ő is ugyanúgy szenved, mint a többiek, sőt, nem egy esetben őt büntetik meg a kisebbek csínyeiért is. Tim arról álmodik, hogy egy nap ő is egy legendás Willoughby lesz; egy családfő, hatalmas bajusszal.

Tim húga, Jane ábrándos lélek, aki imád énekelni és az esze helyett általában a szívére hallgat, ugyanakkor gondoskodó és találékony. A legfiatalabb Willoughby-k az egyetlen pulcsin osztozkodó ikerpár, Barnaby és Barnaby, akik sülve-főve együtt vannak és ifjú koruk ellenére kiváló feltalálók, akik különböző mechanikus ketyerék egész sorát alkották meg


Történet:

A kis árva érkezése felkavarja a Willoughby család életét. A gyerekek gyorsan megszokják a babát, sőt, Jane anyai ösztönnel azonnal meg akarja védeni, Tim azonban meg akar tőle szabadulni és félelme nem alaptalan: a meglepően gyors csecsemő rövid úton lejut a földszintre és a szülők cseppet sem örülnek egy újabb baba érkezésének. Az apuka a jövevényért a gyerekeit hibáztatja és mind a négyüket kirúgja otthonról.

A gyerekek csak azután térhetnek haza, hogy megszabadultak a váratlan jövevénytől: Tim egyszerűen kirakná a gyereket a kertkapun túlra, ahol találták, Jane-nek viszont támad egy ötlete - a lehető legjobbat akarja a babának, ezért elhatározza, hogy elviszi a szivárvány tövéig, ezért mind a négyen felkerekednek.

Mint kiderül, a szivárványt egy hatalmas cukorkagyár eregeti. Tim elnevezi Ruth-nak a kisbabát, akit otthagynak a cukorkagyár ajtajában, de Jane becsönget, mire kiront az üzem hatalmas, vérvörös orcájú tulajdonosa, majd a babával együtt eltűnik az ajtó mögött. A négy gyerek a munka végeztével hazasétál, de útközben álmodozni kezdenek: mi lenne, ha ők is Ruth-hoz hasonlóan élnének: egy hatalmas gyárépületben, szerető család részeként, óriási bajusszal. Mivel azonban ezt a rettenetes szüleik semmiképpen nem engednék, megszületik a nagy ötlet: egyszerűen elárvítják magukat.

A probléma tehát adott: meg kell szabadulni a szülőktől és Jane azt is kitalálja, hogyan csinálják: több utazási iroda szórólapjait szétvágva, összeragasztva és kiszínezve megalkotnak egy igazi halál-túrát; egy romantikus utazást a világ legszebb, de egyben legveszélyesebb helyeire.

Miután Tim elkészíti, a Névtelen Utazási Iroda gigászi méretű brossúráját becsempészik a szülőkhöz. A két felnőtt először megijed, de aztán beveszik a cselt és elhatározzák, hogy világkörüli útra indulnak, ahová a gyerekeiket nem viszik magukkal. Már csak egy problémájuk maradt: félnek, hogy ha egyedül hagyják a gyerekeket a házban, azok mindent tönkretesznek, ezért dadust fogadnak, de mivel nem akarnak költeni rájuk, a legolcsóbb és valószínűleg legrosszabb dadust bérlik fel, majd azon nyomban el is indulnak.

Abban a pillanatban, ahogy a két felnőtt kiteszi a lábát az ajtón, a gyerekek szinte megőrülnek: árváknak kiáltják ki magukat és törni-zúzni kezdenek, mert végre bármit megtehetnek, akkor és ott énekelhetnek, táncolhatnak, futkározhatnak és játszhatnak, ahol csak akarnak. A négyes egész nap szórakozik, de éjjel Tim álmot lát, amelyben az elmúlt korok Willoughby-jai szólnak hozzá és amikor másnap a gyerekek ételt akarnak, kihirdeti, hogy ő lesz a ház új ura, aki ételt szolgáltat a kicsiknek. Sajnos a fiú erre a feladatra nem igazán alkalmas, ugyanis nem tud főzni, de hamarosan ez lesz a legkisebb gondjuk, lévén befut a szülők által felbérelt dadus, aki rövid úton átveszi Tim helyét, de szerencsére kiderül, hogy a furcsa hajú nő igazából csak jót akar a gyerekeknek.

A Willoughby-testvérek kezdik megszeretni a dadát, akivel meglátogatják Ruth-ot és a végén még Tim is hozzászokik a nőhöz, de egy félreértés miatt értesíti a gyámügyet, akik begyűjtik az elárvult a Willoughby-tesókat, amíg a szüleik vissza nem térnek. Úgy tűnik, mindennek vége, de a mesélő macska apró segítségével a dadus és a Willoughby-testvérek felveszik a harcot a gyámhatósággal...


Apróságok:

A Willoughby testvérek kalandjai meglepően komoly témát dolgoz fel, a mese legnagyobb erénye azonban nem ez, hanem a meglepő fordulatok sora. A mese kezdete az Adams family-t idézi egy furcsa, de összetartó családdal, de kiderül, hogy a szülők nem szeretik a saját gyerekeiket. Később úgy tűnik, Ruth, a baba is a család része lesz, de egy a szál éppen olyan félrevezető, mint a papa bajusza, a cukorkagyáros, Melanoff kapitány, vagy maga a dada.

A Willoughby testvérek kalandjai nem a megszokott amerikai mesefilmeket követi; a film sokkal lassabb folyású és a világ sincsen veszélyben, de ettől még érdemes lehet megnézni a Lois Lowry azonos című regényén alapuló mesét.

Érdekességként megemlíteni, hogy A Willoughby testvérek kalandjai tele vannak utalásokkal. A filmben például Jane egy Interstellar című könyvet olvas, utalva arra, hogy a 2014-es Csillagok között (eredeti címén Interstellar) című, nem gyerekeknek szóló tudományos-fantasztikus filmben megjelenik A Willoughby testvérek kalandjai könyv, míg a cukorkagyárban rohangáló Ruth, a baba utalás a klasszikus Pac-man videójátékra.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Stúdió: Bron Animation, Netflix Animation

Rendező: Kris Pearn

Megjelenés éve: 2020

Hossz: 92 perc

Költségvetés: ismeretlen

Ajánlott: elsősorban az idősebb gyerekeknek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.