Aranyhaj és a nagy gubanc

„Neked nem is kell a hajam?”


A világ:

Amíg a Pixar mindig is az újító szándékáról és a legendásan magas színvonalú animációs filmjeiről volt ismert (amíg a Disney fel nem vásárolta), a DreamWorks az állatos történetekre koncentrált, a Disney pedig elsősorban a gyerek (és felnőtt) könyvek adaptálásában volt erős.

A Disney nem egyszerűen mozgóképesíti e történeteket: kisebb-nagyobb részben át is írja őket - így lett például a semmiképpen nem gyerekeknek való, a szereplők nagy részének halálával végződő Notre Dame-i toronyőrből egy vidám színjáték - igaz, ezekre a változtatásokra, modernizációkra gyakran szükség is van a családbarát végeredményhez. A 2010-es Aranyhaj és a nagy gubanc is ebbe a kategóriába tartozik, mivel az eredeti műben (a Rapunzel című Grimm-mesében) a hős királyfi szemét például kiszúrja egy bokor (később visszanyeri a látását).

Ilyen durva dolgok nincsenek az Aranyhaj és a nagy gubanc-ban, sőt, ez a mese már csak főbb elemeiben hasonlít a könyvhöz. A főszereplőt itt Aranyhaj-nak hívják, aki nevéhez híven varázslatos, aranyló hajkoronával rendelkezik, de a történet teljes megértéséhez kicsit vissza kell utazni a múltba.

Egy középkori királyságban egyszer egy csepp napsugár esett le az égből, ebből pedig egy halhatatlan virág nyílt ki. A virágot egy vén szipirtyó találta meg - ő senkivel nem osztotta meg a csodatévő növényt: inkább arra használta, hogy megfiatalítsa magát, így évszázadokon át élhetett.

Egy nap azonban a királynő megbetegedett és állapota egyre súlyosbodott. Szerencséjére katonák megtalálták a varázslatos virágot, kiásták és egy főzetet készítettek belőle, amely nemcsak meggyógyította a királynőt, de a virág varázsa tovább élt születendő lányában. A királyi pár boldogsága azonban nem tartott sokáig. A banya tudta, hogy a virág nélkül megöregedne és meghalna, ezért belopózott a kastélyba, hogy lopjon egy keveset a lány hajából, de kiderült, hogy a kislány hajának mágiája abban a minutumban véget ér, ahogy elválik a testétől. A boszorkány nem sokat teketóriázott és magával vitte a csecsemőt.

Hiába keresték, a katonák nem bukkantak a boszorkány nyomára, aki így több mint egy évtizeden át élt a közben fiatal lánnyá cseperedett Aranyhajjal. A boszi sajátjaként tekintett a lányra, aki bármit megtehetett, de egész életét egy toronyban kellett töltenie, mert az öreg nő elhatározta, hogy kétszer nem követi el ugyanazt a hibát: másodjára nem hagyja kicsúszni a keze közül az örök fiatalság titkát.

Aranyhaj élete emiatt rettenetesen unalmas: szinte mindent kipróbált már, amit otthon, egyedül is lehet űzni, de kisbaba kora óta nem járt a külvilágban: mindössze azt a kis mezőt és erdőséget látja, amelyre a torony ablaka nyílik. Minden másnál jobban vágyik arra, hogy kijusson: legeslegjobban azt a száz meg száz csillagként világító távoli pontot szeretné közelebbről megnézni, ami évente egyszer jelenik meg az égen.

Miközben Aranyhaj arról álmodik, hogy egy nap elindul világot látni, a városban egy háromfős rabló-banda éppen a királyi őrség orra elől lopja el a királynő koronáját, de lebuknak és menekülniük kell az őrök elöl. Útközben összekülönböznek, így a nyápic fiatalember, Flinn most már nem csak az őrség és egy túlbuzgó csataló elől menekül, de volt tolvaj-társai elől is.

A dolgok akkor kezdenek bonyolódni, amikor Flinn megtalálja a tornyot, amelyben Aranyhaj él és lakójáról mit sem sejtve felmászik, hogy elbújjon, Aranyhaj azonban egy serpenyővel jól fejbe kólintja az illetéktelen betolakodót.

Az Aranyhaj és a nagy gubanc (eredeti címén: összegubancolva) a Disney 50. alkotása, így nem meglepő módon a Walt Disney nevét viselő cég beleadott apait-anyait és egy tipikus, könnyed Disney-mesét kerekítettek gyenge történettel, szerethető karakterekkel és spontán énekléssel. Plusz ez máig minden idők legdrágább animációs filmje (a filmen 2002 óta dolgoztak).


Szereplők:

Az Aranyhaj és a nagy gubanc-ban a főszereplője Aranyhaj (a könyvben Rapunzel) egy 18 éves lány, aki azonban rendkívül gyerekes, hiszen anyján kívül senkit sem ismer, a külvilágról pedig szinte semmit nem tud. Mivel rengeteg szabad ideje van, Aranyhaj megtanult festeni, agyagozni, sakkozni és táncolni is, ugyanakkor főz és takarít is magára, mivel az anyjának hitt boszi csak ritkán tér haza (ráadásul a világ egyik legaranyosabb pofijával rendelkezik).

Aranyhaj úgy tudja, mindenki aranyló fürtjeire vadászik, mivel az világít a sötétben és képes bárkit meggyógyítani, de ha levágják, elveszti az erejét. A lánynak van egy kaméleonja, Pascal, aki félúton található egy segítőtárs és egy háziállat között.

Aranyhaj-at végig a szipirtyó neveli, törvényes nevén Nyanya Banya: egy önző, ám okos vénasszony, aki elhitette Aranyhaj-jal, hogy ő a vér szerinti anyja és az emberek mind a lány hajára vágynak, ezért Aranyhaj sosem próbált megszökni.

A vadászós dolog persze nem igaz, a fent említett Flinn Rider (született Nyálas Eugén) mit sem tud a lányról és igazából nem is érdekli: ő csak a koronára vágyik, hogy azt eladva gazdaggá váljon.

Mivel övé lett a korona, a kér másik bandita, a nagydarab Szurka-Piszka fivérek mindent megtesznek, hogy elkapják Flinn-t és visszaszerezzék a koronát (hogy ők adhassák el és éljenek boldogan).

Mellettük banditák és katonák egy-egy csoportja is felbukkan, ám náluk sokkal fontosabb szerepet játszik Maximus, a fehér paripa, aki mindenre képes, hogy elkapja Flinn-t.


Történet:

Miután Aranyhaj leütötte a tornyába bemászó Flinn-t, jól megkötözi, mivel azt hiszi, a férfi a hajáért van itt. Amikor Flinn felébred, tisztázza, hogy még csak nem is hallott Aranyhaj-ról, ezért a lány alkut ajánl.

Évente egyszer a királyi pár lámpásokat enged a levegőbe, emlékezve elveszett lányukra: ezeket látta távolról Aranyhaj, akinek legfőbb vágya, hogy közelről is megcsodálhassa az eseményt (nem is sejti, hogy a lámpások kifejezetten neki szólnak).

Aranygah azt ajánlja, hogy Flinn vigye el a következő fesztiválra (ami két nap múlva lesz), cserébe utána visszaadja Flinn-nek a táskáját, benne a koronával (amit korábban egy ismeretlen helyen elrejtett).

Flinn először nem akar belemenni a dologba, de nincs választása, mivel mindenáron szeretné visszakapni a koronát, így végül együtt elindulnak. Ez nem is olyan egyszerű dolog, mert Aranyhaj mindenre rácsodálkozik; még a fűre, a fákra és a nyulakra is.

Egyrészt elképesztően örül, hogy végre kijutott a toronyból, ugyanakkor lelkiismeret-furdalása is van, mert ezt az anyja biztosan nem engedné (kicsit be is csavarodik: oda-vissza ugrál az eufória és a letargia, a túláradó öröm és a teljes levertség között).

Közben a boszorkány visszatér a toronyhoz és teljesen kétségbe esik, mert Aranyhaj nélkül hamarosan meg fog halni, hiszen visszaöregszik valós, több száz éves korára. Szerencséjére Flinn nem szeretné sokáig pesztrálni a lányt, ezért azt találja ki, hogy Aranyhaj-jal ellátogat egy erdei kocsmába, hogy a lány a helyi banditáktól megijedve, hazafusson, ő pedig visszakapja a táskáját.

A gond csak az, hogy Aranyhaj gyorsan túllép a kezdeti félelmén és összebarátkozik a frusztrált haramiákkal, akik segítenek nekik elmenekülni a Flinn-t üldöző őrség elől. A fiatalok egy titkos alagúton át szaladnak, mögöttük a királyi őrség, de a Szurka-Piszka testvérek is a nyomukban vannak, a sort pedig Nyanya Banya zárja.

A közeli gátnál kemény harc bontakozik ki (először Flinn és a katonák, majd a fiatalember és Maximus, a ló között, de végül Aranyhaj és Flinn is szerencsésen (ismét) meglógnak. Miután csapdába esnek egy földalatti tárnában, Flinn rájön, hogy Aranyhaj fürtjei ragyognak, ha énekel.

Ki-ki elmeséli a maga történetét, a betoppanó lovat pedig Aranyhaj meggyőzi, hogy még egy nap haladékot adjon nekik. Végül a lány tényleg testközelből láthatja, ahogy az égbe engedik a lámpásokat és a két fiatal kezd egymás egymásba szeretni, ám nem számolnak sem a két martalóc-testvérrel, sem pedig Nyanya Banyá-val...


Apróságok:

Az Aranyhaj és a nagy gubanc egy kedves, ártatlan kis mese szuper-aranyos főszereplővel, amely kiskaliberű történettel operál, de így is megéri a pénzét - igaz, ettől még nem mentes a kisebb hibáktól (és érdekességektől).

Először is: kedves Disney, elmondaná valaki a cégtől, miért kell Aranyhajnak királykisasszonyi múlt? Eredetileg Rapunzel egy egyszerű házaspár gyereke volt (mint Mulan esetében) - mit ad hozzá a történethez, hogy királylány lett? Semmit, hiszen a boszorkány a lányra hajt, nem pedig a trónra. Mit venne el, ha az Aranyhaj és a nagy gubancban a lány szülei egyszerű polgárok lennének? Semmit, attól még a katonák kereshetnék őt.

Hasonlóan problémásak az egy-egy karakter által előadott dalok, amelyek nem fülbemászóak és igazából nincs is rájuk szükség, de egy Disney film se lehet teljes éneklés (és királykisasszony) nélkül, úgyhogy végülis ez megbocsátható. Az viszont már zavaró, hogy Flinn éneke alatt a fiatalember nem nyitja ki a száját. Megint csak: miért? Aranyhaj láthatóan tényleg énekel, Flinn miért nem? Lehetne mondani, hogy erre már nem volt keret, de a Disney soha nem szemvedett pénzhiányban és ez minden idők legdrágább animációs filmje.

Akadnak egyéb furcsaságok is: a banya például miért nem ásta ki a virágot, ha annyira kellett neki? Mert akkor elvesztette volna az erejét? Ez nem lehet az ok, ugyanis a királynő azután gyógyul meg a virágtól, hogy kiásták.

Na jó, már csak még egy, aztán vége, de az első dal külön kihangsúlyozza, hogy Aranyhaj naponta kétszer elolvassa az összes könyvét, de ez nem olyan nagy munka, mivel összesen 3 könyve van. Ha egész életét otthon tölti, legalább egy jókora könyvtárat szerezhetett volna neki a banya.

Végül még egy kérdés: miért van Aranyhaj végig mezítláb? Ennek igazából nincs semmilyen hatása a filmre, de a film időről-időre emlékeztet, hogy a lány a lábán nem visel semmit, de sose esik róla szó, hogy miért. Biztosan kellemes a lágy füvön meztelen lábbal sétálni, de a lány egész eddigi életét egy toronyban töltötte, ahol a jéghideg kőlapokon járkált.

Ezek persze csak csipkelődések és azt sem szabad elfelejteni, hogy a látványvilág gyönyünyű, a történet családbarát és a mesébe bekerült egy remek párbaj, amelyben Flinn egy serpenyővel harcol egy karddal felfegyverzett paripa ellen, ami pont olyan abszurd módon komikus, mind amilyennek hangzik.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Nathan Greno és Byron Howard

Megjelenés éve: 2010

Hossz: 100 perc

Költségvetés: 260 millió $ (~ 57,2 milliárd forint)

Ajánlott: fiatal lányoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.