A Madagaszkár pingvinjei

„Határtalan cukiság? De hát hol lehet azt megtalálni?”


A világ:

A rajzfilmek igen széles skálát ölelnek fel, de az alapmű szempontjából négy kategóriába sorolhatók. Vannak közöttük, amelyek - ha merítettek is az adott műfaj sajátosságaiból, alapvetően teljesen önálló történettel rendelkeznek, amit még senki nem látott/halott (pl.: A hihetetlen család, Derült égből fasírt). Ez biztosítja a legnagyobb művészi szabadságot, de az animációs filmek hatalmas költsége miatt ehelyett gyakran választanak egy mesekönyvet alapul, amit már sokan ismernek és szeretnek és ha át is alakítják valamennyire, az alapot mindenki felismerheti (pl.: Pirosszka, Kincses Bolygó).

A harmadik lehetőség, hogy a készítők folytatnak egy már megkezdett történetet, de legalábbis átemelik a szereplőket egy második, harmadik rész erejéig (Így neveld a sárkányodat 2, Sherlock Gnomes). Emellett azonban létezik egy negyedik út is, még ha az egész estés rajzfilmek ritkán élnek is e lehetőséggel: ez nem más, mint a spinoff, amikor egy vagy több mellékszeplő saját filmet kap. Ez általában igen gyenge rajzfilmeket eredményez (pl.: Repcsik, Minyonok), de a Dreamworks az ellene szóló érvek ellenére erre az útra lépett.

Az egész a 2005-ös Madagaszkár című rajzfilmmel kezdődött, amelyben egy csapat állat megszökik az állatkertből, mert úgy gondolják, hogy az életük szörnyű a rácsok mögött és majd milyen jó lesz a szavannán, aztán persze amikor végre eljutnak Afrikába, kiderült, hogy mégsem fenékig tejfel az ember, bocsánat, állat élete, ha nem lesik minden nyerítését.

A Madagaszkár csúnyácska karakterei ellenére igen sikeressé vált: a 2005-ös eredeti után megjelent a 2008-as folytatás, majd a 2012-es harmadik epizód. A filmek mellett tucatnyi játék, rövidfilmek és egyéb alkotások is gazdagították a palettát. A film egyik kabalái az időről-időre felbukkanó pingvinek voltak: négy frakkos fazon, akik esetlenségüket meghazudtoló módon egyszerre katonák, titkos ügynökök, valamint nindzsák és számos alkalommal megmentették a filmek szereplőit.

A közönség imádta a fekete-fehér csapatot, amit a Dreamworks nemcsak külön róluk szóló számítógépes játékokkal és A Madagaszkár-pingvinek és a karácsonyi küldetés című rövidfilmmel jutalmazott, de egy egész rajzfilm-sorozattal is, amely 2008-2015 között három évadot élt meg (A Madagaszkár pingvinjei néven). A nézőknek még ez sem volt elég, ezért a Dreamworks 2014-ben bemutatott egy egész estés spinoff-rajzfilmet, ismét A Madagaszkár pingvinjei néven.

A pingvinek eredettörténetét és további kalandjait meséli el ez az egyszerre előzmény- és utózmányfilm, amely minden korábbi Madagaszkár-rész előtt indul. Az animációs film a jelenben játszódik, de távol az emberektől, az Antarktiszon, amiről a mesélő megállapítja, hogy csupán egy fagyott, hófehér pusztaság, de még ennek a világtól elzárt, mostoha részén is felbukkant az élet: konkrétan a pingvinek.

Az aranyos kis fekete-fehér frakkos pingvinek nem túl okos állatok: sorban haladnak valami felé, amiről maximum a legelső tudhatja, hogy merre van, de senki nem akar kiállni a sorból. Vagyis az mégsem igaz, hogy senki, ugyanis egy, sőt, egyszerre három kis pingvin is eltér a többiektől. Ők, név szerint Kapitány, Kowalski és Rico - három apró kis pingvin, de Kapitány korához (és pingvin létéhez képest) meglepően agyas és nem úgy gondolkozik, mint a többiek.

Amikor átgurul rajtuk egy tojás, a többiek csak legyintenek: mindig elvesztenek pár tojást, a Kapitány azonban úgy dönt ezúttal magasról tojik a természetre és a veszélyekkel dacolva megmenti a tojást. A többi pingvin nem foglalkozik vele, Rico és Kowalski viszont némi hezitálás után követik ki nem mondott főnöküket egy meglepően hosszú kaland-sorozatra.


Szereplők:

A Madagaszkár pingvijnei filmcím elég árulkodó: ez a mese nem másról szól, mint - bizony - a Madagaszkár rajzfilm mellékszereplőiről, a pingvinekről. A négy jómadárból a film elején hárommal ismerkedhetünk meg: ott van Kapitány, az ifjú pingvinként is öregember-hanggal megáldott vezető. Kapitány felel a az irányításért, ő mondja meg, hogy mi legyen, de azért hallgat társaira és néha ő is csinál humoros vagy fárasztó dolgokat, mert nincs mindig tisztában a helyzettel.

A bajban hű társai Rico, a lelkes, de kissé bárgyú pingvin, aki képes bármit lenyelni és utána felöklendezni, valamint Kowalski, az okos elemző (a hármas legmagasabb tagja), emellett nemsokára a csapat hamarosan még egy cuki kis pingvinnel bővül. Meglepő módon a Madagaszkár többi szereplője (Julien király-t és Mort-ot leszámítva) nem szerepel a filmben, viszont a pingvinek évekkel később összefutnak egy Dr. Oktáviusz Víz nevű tudóssal, akiről kiderül, hogy igazából nem is ember, hanem egy polip: Dave, aki a legádázabb ellenfelük lesz. Szerencsére a négyesnek érkezik segítsége, másik négy állattól, akik ráadásul szintén a sarkkörről származnak.


Történet:

A három kis pingvin követi a guruló tojást, de az lezuhan a sziklaszirten és bár csodával határos szerencsés véletlenek egész sorozatának köszönhetően végül nem törik össze, viszont a hajóroncson ér földet, ahonnan még madár nem tért vissza (mivel pingvin-evő leopárdfókák lakják). A trió végül lejut a hajóra és némi akciót követően nemcsak megszerzik a tojást, de még fel is robbantják a hajóroncsot. Ekkor jönnek rá, hogy piszkosul jók ebben, ám ekkor megreped a tojás és hamarosan kibújik belőle a negyedik kis pingvin, csak az a baj, hogy közben egy jégtáblán kötnek ki, ami lassan sodródik a naplemente, egy új kaland (vagy a biztos pusztulás) felé - így került a csapathoz Közlegény, a legfiatalabb pingvin.

A film ekkor ugrik egy nagyot az időben: egészen pontosan a harmadik Madagaszkár-film utánra (10 évvel későbbre). Ekkorra a pingvinek már felnőttek és a Kapitány, Rico és Kowalski mellett a csöppség (Közlegény) is felcseperedett a csapat értékes tagjává vált. A négy frakkos muskétás az amerikai Fort Knox-ba megy, megünneplendő Közlegény 10-ik születésnapját. Itt tárolják az Amerikai Egyesült Államok aranytartalékát, de ők csak a büfé kínálatára kíváncsiak, ám ekkor nem várt dolog történik: a profi nindzsa-pingvineket fogjuk ejti az életkiadó-automata, amelyet elszállít egy helikopter, hogy aztán Velencében egy tengeralattjáróra tegye őket.

Itt aztán kiderül a turpisság: elrablójuk, a Dr. Oktáviusz Víz nevet felvevő Dave nem más, mint egy dühös polip. Dave a négyes nagy ellensége, legalábbis azt hiszi - a pingvineknek viszont gőzük sincs, hogy kicsoda az a Dave. Kiderül, hogy Dave ugyanabban az állatkertben lakott, ahol a pingvinek is. A gyerekek szerették, mert bár nem volt túl aranyos, rengeteg mutatványt tudott, de amikor megérkeztek a röpképtelen nindszák, Dave-et a cuki pingvinek miatt kirakták az állatkertből. Új állatkertbe került, ám aztán oda is hoztak pingvineket és Dave-et onnan is kirakták: bárhová ment, az édes kis pingvinek mindenhol elhomályosították.

Végül Dave szörnyű bosszút esküdött: létrehozott egy szert, amivel kiszúrhat a pingvinekkel, az viszont egyenlőre nem derül ki, hogy mit is tud a zöld trutyi, mert a csapat megszökik és magával viszi a szuperszert is. A polipok végül sarokba szorítják a pingvineket, de ekkor a semmiből felbukkan egy másik szuper-csapat, ami egy-egy farkasból, jegesmedvéből, fókából és hóbagolyból áll - ők az Északi Szél nevű titkos akciócsoport.

A Titkos nevű szürke farkas, Pukkancs, az apró fóka, Éva, a hóbagoly és a Tizedes jegesmedve alkotta csoport célja, hogy megvédjék az összes fajt, így a pingvineket is a gonosztól, jelen esetben Dave-től, de a pingvinek nem kérnek a védelemből. Amíg a két csapat egymást piszkálja, Dave akcióba lendül és nemcsak az derül ki, hogy hatalmas mennyiségű Medúza szérumot halmozott fel, amely képes szörnyeteggé változtatni a frakkos kis lényeket, de már meg is kezdte a pingvinek begyűjtését - a világ összes állatkertjéből.

Ha tetszik, ha nem, az Északi Szél és a pingvin kommandó tagjainak össze kell fogniuk, ha meg akarják állítani Dave-t és szörnyű tervét, amivel minden pingvin életét romban döntené, csakhogy ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik...


Apróságok:

Ahogy a spinoffok általában, A Madagaszkár pingvinjei sem igazán állja meg a helyét egymagában, bár mivel a pingvineket az eredeti filmben csak egy-egy humoros jelenet erejéig használták és nem igazán derült ki róluk semmi, ez kevésbé zavaró. Annál nagyobb probléma, hogy A Madagaszkár pingvinjei szétesett, olyan, mintha a rajzfilmsorozat különböző részeiből próbáltak volna egy összefüggő történetet alkotni. Az első képsorokon például felbukkannak az emberek, konkrétan egy természetfilmes csoport, akik nemcsak egy poén erejéig jelennek meg, de ők adják meg a kezdő lökést az egész filmhez - hogy aztán eltűnjenek és soha többé ne lássuk őket.

Másik probléma, hogy hiányzik a fejlődés érzése: a film gyakorlatilag a pingvinek egész életét felöleli, mégis, amikor először megismerjük őket, ugyanolyan kissé hebehurgya, de borzasztóan profi nindzsa-pingvinek, mint a film közepén, vagy a végén. A látvány a Madagaszkár-filmek közül a legjobb, de ez nem meglepő, hiszen egyrészt az eredeti is inkább humorával, semmint Disney-t idéző látványával hódított és az sem ártott, hogy ez a film készült el utolsóként.

Ha viszont elfogadjuk, hogy egy spinoff-ról van szó és nem kell tőle sokat várni, netalántán az amúgy időnként tényleg jópofa pingvinek rajongói vagyunk, esetleg tudjuk élvezni a néhány percenként (általában a Kapitány által beszúrt) felnőtteknek szóló poénokat, akkor A Madagaszkár pingvinjei egy egészen kellemes rajzfilmet.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: DreamWorks Animation

Rendező: Eric Darnell és Simon J. Smith

Megjelenés éve: 2014

Hossz: 92 perc

Költségvetés: 132 millió $ (~ 29,0 milliárd forint)

Ajánlott: főleg kicsiknek és azoknak, akik szeretik a Madagaszkár pingvinjeit


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.