Állati jó kekszek

„Régi avas keksztől szörnyé változunk”


A világ:

A tömegek szórakoztatásának egyik legelterjedtebb módja évezredek óta a különböző mutatványosok: artisták, tűzfújók és zsonglőrök, akik már az ókorban is komoly tömegeket vonzottak, míg a rómaiak a cirkusznak nevezett arénákban gladiátorok harcoltak, illetve ló- és fogatversenyeket rendeztek. A mutatványosok a középkorban sem hiányoztak, de a világ első modern értelemben vett cirkusz-épületét, Philip Astley amfiteátrumát csak 1773-ban építették. A középen nagyméretű, nyitott porondon a legkülönfélébb attrakciók szerepeltek, föléjük pedig köteleket feszítettek, amelyeken kötéltáncosok adták elő a számaikat.

A cirkuszok az 1800-as években élték virágkorukat: ekkor számos nagy nevű utazócirkusz alakult, amelyek az egész világot bejárták. Idővel az előadóművészek száma és típusa is jelentősen nőtt: az összes már említett mellett például igen népszerűek voltak a csetlő-botló bohócok, illúzionisták, valamint a lovak mellett a legkülönbözőbb állatok is az előadás részévé váltak: oroszlánok, elefántok, majmok és még számos más egzotikus élőlény.

Mára a cirkuszok száma drasztikusan megfogyatkozott és a fennmaradók szinte mind fix épületekbe költöztek (Magyarországon például ilyen a budapesti Városligetben található Fővárosi Nagycirkusz), az állatos számok pedig szinte teljesen eltűntek, de a patinás hivatás máig létezik, egyszerűen a modern világban ritkán kerülnek rivaldafénybe.

Egész estés rajzfilmekben sem gyakori a cirkusz, mint fő elem (a ritka kivételek egyike a Madagaszkár, illetve a Nagyon vadon című mesefilmek 3. részei), az Állati jó kekszek viszont éppen itt játszódik, kivételesen nem (mindig) állati főszereplőkkel.

Az egész történet több mint fél évszázaddal ezelőtt, az 1960-as évek elején kezdődik, a Huntington cirkuszban. A sikeres utazó cirkusz vezéregyénisége az öntelt Horatio Huntington, a nézők, valamint a cirkuszi mutatványosok azonban sokkal jobban kedvelik visszahúzódó, de sokkal kedvesebb testvérét, Bob-ot. Horatio imádja a csillogást, míg Bob meghúzódik a háttérben, de amikor a cirkuszi jósnő, Esmeralda beprotezsálja unokahúgát, Talia-t, minden megváltozik. Horatio hiába próbálja magára vonni a csinos lány figyelmét, ő a gondoskodó Bob-ba szeret bele és össze is házasodnak.

Horatio megpróbálja megzsarolni testvérét, akinek választania kell a cirkusz és a lány között, de Bob utóbbi mellett dönt, ráadásul így sem kell cirkusz nélkül maradnia, ugyanis Esmeralda egy varázslatos dobozzal ajándékozza meg őket, amely segítségével Buffalo Bob csupa-csoda állat-cirkusza 30 éven át rendkívül sikeresen működhetett.

A cirkusz legnagyobb rajongója Bob unokaöccse, a kékhajó Owen volt. Owen imádta a cirkuszt és nem volt egyedül: egy vele azonos korú lány, Zoe az apjával együtt járt a cirkuszba. A két fiatal az évek alatt egymásba szeretett és Owen szerette volna elvenni a lányt, azonban Zoé apjának már az elején sem tetszett a románc (pontosabban a cirkusz), ezért feltételt szab: Owen dolgozzon neki, a kutyakeksz-gyárában, amit a fiatalember el is vállal, nem is sejtve, hogy évekkel később az állati kekszek kóstolása terén szerzett gyakorlata még jól fog jönni.

Az Állati jó kekszek mese címe kapcsán érdemes megjegyezni, hogy bár a rajzfilm angol címe Animal Crackers (~ állati kekszek), ennek ellenére az egész estés filmnek nincsen köze az 1997-99 között futó, szintén Animal Crackers nevű rajzfilm-sorozathoz (utóbbi afrikai állatokról szól).


Szereplők:

Az Állati jó kekszek főszereplője Owen Huntington, Horatio és Buffalo Bob unokaöccse. A kékhajú, vékony fiatalember mindent megtesz a családjáért: értük 7 éven át felesége apjának a kutyakeksz-gyárában dolgozik, kutyakeksz-kóstolóként, noha gyűlöli a munkáját (de főleg a szörnyű ízű kutyakekszeket). Owen és felesége, Zoe is visszavágynak a cirkuszba, hogy újra átélhessék annak varázsát, de időközben gyerekük is született, a torzonborz hajú Mackenzie képében és most már az ő felnevelése a cél, bár a kislány szintén él-hal a cirkuszért.

A Huntington család Mr. Woodley-nál dolgozik, Zoe apukájánál: Owen a cég tudósával, Binkley-vel együtt egy új kutyakekszet fejlesztenek, de életüket megkeseríti Brock, a nagydarab, ostoba majom (ember), aki mindent megtesz, hogy tönkretegye Owen és Binkley kutatását, ráadásul Owen-nek hamarosan még nagyobb ellenféllel kell szembenéznie Horatio és csatlósai képében.


Történet:

Owen betartotta Zoe apjának tett ígéretét és minden nap kutyakeksz-kóstolóként dolgozott a gyárban. Közben Binkley-vel egy újfajta kutyakekszen dolgoznak, de Brock, a munkatársuk mindig keresztbe tesz nekik, ezért az újabb kísérlet ismét balul sül el, ráadásul Owen este tragikus telefonhívást kap. Mint kiderül, tűz volt a cirkuszban és Bob, Owen bácsikája és a felesége, Thalia a tűzbe vesztek.

Owen feleségével és kislányával elmegy a temetésre, de a gyászbeszéd alatt felbukkan Bob rég nem látott testvére, a kirúgott Horatio, aki kijelenti, hogy hogy övé a cirkusz, amit azonban a társulat tagjai ezt nem hagynak annyiban. Owen feleségét és lányát kimenekíti a kialakuló harcból, de a társulathoz tartozó kutya és macska a távozásuk előtt átad neki egy apró dobozt. Hazafelé menet Owen kinyitja a fadobozt, de csak egy maroknyi régi állatos keksz van benne. Először nem is tudja mire vélni a dolgot, de amikor megállnak egy út menti zöldségárusnál, Owen akaratlanul bekap egy kekszet, amitől egy csapásra hörcsöggé változik.

Szerencséjére egy üzenet is tartozott a dobozhoz, amelyből megtudják, hogy a cirkusz fő bohóca, Chesterfield ismeri az állatok titkát, ezért miután Zoe lerázza az őket követő Zucchini-t, Horatio emberét, visszatérnek a sérült cirkuszba. Chesterfield elmondja, hogyan tudott Bob évtizedeken át annyi állatot szerepeltetni a cirkuszában: mint kiderül, egyáltalán nem voltak állatok, ehelyett Bob és Thalia változott át a dobozka kekszei segítségével.

A bohóc azt is elárulja, hogy amikor valaki megeszik egy állatos kekszet és állattá változik, egy emberes keksz kerül a helyére a dobozba, amibe beleharapva az átváltozott ember visszanyeri eredeti alakját - e tudással felvérterve Owen-t is képesek visszaváltoztatni emberré. Az állati kekszes doboz megszámlálhatatlanul sok cirkuszba járónak okozott örömet, de Chesterfield tisztában van vele, hogy Horation mindent meg fog tenni, hogy megszerezze, ráadásul Bob és felesége halálával Owen megörökölte a cirkuszt, így Horatio-nak két okból is gyűlöli.

A férfi nem akarja feladni az állását, bármilyen rossz is neki, Zoe viszont a kislányukkal ott marad és a társulattal együtt újjáépítik a sátrat. A nagy megnyitóra még Owen-t is elcsalogatják és nézők is érkeztek, de a modern közönséget már nem érdeklik az artisták és bohócok; ezért Owen immár önként megeszik egy ló alakú kutyakekszet, amitől lóvá változik.

A férfi az első mutatvány alatt borzasztóan izgul és a nagy ugrás kis híján katasztrófával végződik, de gyorsan belejön és egymás után változik át a legkülönfélébb állatokká, hogy aztán orrszarvúként biciklizzen, vízilóként balettezzen és oroszlánként gitározzon. A közönség imádja az attrakciót, akárcsak Owen kislánya, Mackenzie, sőt, maga az apuka is és az előadás után eldönti: nem fog többé a kutyakeksz-gyárban szenvedni, hanem felmond és ő is a cirkusz tagja lesz.

Owen úgy érzi, végre szabad, csakhogy felmondása után a gyárépületből kifelé menet a főnök bunkó talpnyalója, Brock ellopja a varázssütiket tartalmazó dobozt és véletlen majommá változik. Owen oroszlánként veti magát a majom után, Horatio csatlósa, Zucchini azonban elemenekül a majommal és ami rosszabb, magával viszi az emberes kekszet is.

Owen így kénytelen állatként tovább élni és bár a cirkusz virágzik, a férfi egyetlen vágya, hogy újra ember lehessen. Horation ismét felkeresi Owen-t egy visszautasíthatatlan ajánlattal: nála van az emberes keksz és kész a cserére; visszaváltoztatná, de cserébe a cirkuszt és az összes varázskekszet kéri. Owen a családjára gondol, ezért visszautasítja az ajánlatot, de Horatio erre is gondolt: négy csatlósát különböző lényekké változtatta, akik nekiesnek a gorilla Owen-nek...


Apróságok:

Az Állati jó kekszek hányattatott sorsú rajzfilm. A mese 2017-re készült el és be is mutatták be Kínában egy filmfesztiválon, de nyugaton nem találtak rá vevőt, majd a kiválasztott forgalmazók csődbe mentek, ezért a mese 2018-as kínai vetítéseit leszámítva jóformán feledésbe merült. Ebben a helyzetben a Netflix vásárolta meg a film forgalmazási jogait, aki azt mások mellett magyarra is szinkronizáltatta, majd 2020-ban világszerte elérhetővé tette.

Az Állati jó kekszek amerikai-kínai koprodukció: a filmet nagyrészt amerikaiak készítették és több ismert színész kölcsönözte a filmhez a hangját: Owen feleségét, Zoe-t Emily Blunt, Horatio-t Sir Ian Murray McKellen, Chesterfield-et pedig Danny DeVito szólaltatja meg, bár ez a magyar verzióban értelemszerűen nem hallható (emellett a hibás magyar fordítású Golyómen hangját az angol változatban Sylvester Stallone kölcsönzi).

Az már kevésbé pozitív, hogy a film rendkívül anakronisztikus módon indul: az 1950-as éveket idéző kommunista jelképekkel, de szerencsére a Netflixes változatból ezt kihagyták.

Az Állati jó kekszek egy kicsit furcsa rajzfilm a kínai animációs filmekre jellemző szélsőséges hangulat-ingadozásokkal, de a történet a maga módján aranyos, a problémák pedig néha még hozzá is adnak a film sármjához (Horatio rettenetes daláról például nehéz eldönteni, hogy készítők mindent beleadtak, de csak ennyire tellett vagy direkt ilyen rossz). A Disney- vagy Pixar-filmek minőségét persze nem üti meg, de azért érdemes tenni vele egy próbát.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok-Kína

Stúdió: Blue Dream Studios, Netflix

Rendező: Scott Christian Sava és Tony Bancroft

Megjelenés éve: 2017

Hossz: 105 perc

Költségvetés: 17 millió $ (~ 3,7 milliárd forint)

Ajánlott: a kisebbeknek és a cirkuszok kedvelőinek


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.