Alfa és Omega

„Beleszerettem egy omegába”


A világ:

Több oka is van annak, amiért az emberek kiemelkedtek az állatok körül, noha nem mi vagyunk a föld leggyorsabb, legerősebb, sőt, még csak nem is a legnagyobb faja. Ennél sokkal fontosabb a tárgyhasználat, de ide sorolható az összefogás képessége is: az, hogy képesek vagyunk egy közösségként élni és megosztani a feladatok.

Erre bizonyos szintig egyes állatok is képesek: általában ilyenkor a csimpánzokat vagy más főemlősöket hoznak fel példaként, de például a farkasok sem azok a magányos bestiák, akiknek sokszor lefestik őket. A farkasok életébe nyújt betekintést a 2010-es Alpha és Omega című rajzfilm is, még ha meseként kicsit ki is színezi a valóságot (bár nem annyira, mint a Disney-s Mackótestvér a medvékét).

A történet a Jasper Nemzeti Parkban kezdődik, ami furcsa neve ellenére egy ténylegesen létező nemzetik park Kanadában (területe több mint 10000 négyzetkilométer, azaz több mint kétszer nagyobb az összes magyar nemzeti part egyesített méreténél). Egy békés völgyben láthatjuk, ahogy ifjú farkas-fiúk és farkas-lányok játszanak. Semmire sincs gondjuk, hiszen fiatalok, bőségesen van élelem és egyenlőre nincs is semmi dolguk.

A farkasok egyike, a különösen játékos Humphrey szeretné közelebbről is megismerni a falkavezér gyönyörű és talpraesett lányát, Kate-et, ám falba ütközik: a farkaslánynak Alfa-iskolába kell mennie, hogy ő maga is alfává váljon.

A farkasok között ugyanis (farkas)törvény uralkodik - viselkedésük alapján minden farkast besorolnak két osztályba. Felül vannak az alfák: nagy, erős farkasok, akik feladata a vadászat, a falka védelme és az irányítás - egy alfának okosnak, gyorsnak és kötelességtudónak kell lennie, hogy elláthassa a többieket.

Ha viszont csupa alfából állna a falka, a morcos alfák gyorsan egymásnak esnének, ezért a másik fajta farkas-csoport az omegák. Ők nem vadásznak vagy vonyítanak és egyáltalán: teljesen éretlenek. Az omegák feladata ugyanis nem a komolyság és a harc, hanem épp ellenkezőleg; hogy felvidítsák társaikat, elsimítsák az ellentéteket és mosolyt csaljanak az alfák arcára (a nevük is utal különbözőségükre: az alfa a görög ÁBC első, az ómega az utolsó betűje).

Így amikor Kate egy évvel később visszatér az alfa-suliból, már komoly érett vadásszá vált, míg Humphrey ugyanaz a pajkos, kelekótya omega marad, aki volt. A bizonyítási vágyban égő Kate egy vadászaton azonban összefut a keleti farkasokkal, akik saját területükön nem találtak elég élelmet, ezért betörtek az ő területükre.

Ez kis híján háborút eredményez a két falka között, ezért Kate-nek össze kell házasodnia a keletiek vezérének fiával, Garth-al. A lány tudja, hogy csak így mentheti meg a falkáját, ezért beleegyezik, de amikor kiderül, hogy az amúgy kedves és erős Garth borzasztóan vonyít, otthagyja a farkasfiút.

Mindezek ellenére Kate kész lenne összeházasodni vele, de ekkor megtörténik a baj: a nemzeti park emberei altatónyilakkal meglövik Kate-et és a vele bóklászó Humphrey-t, majd kocsira teszik az ájult farkasokat.

A 2010-es Alfa és Omega a Crest Animation Productions alkotása: ezt a céget nagyon kevesek ismerik, pedig (Rich, majd RichCrest néven) több (mérsékelten sikeres) filmet (és számos, eleve VHS-re vagy DVD-re kiadott címet) készítettek: ilyen az 1994-es Hattyúhercegnő, az öt évvel későbbi A király és én, illetve több vallásos rajzfilm.


Szereplők:

Az Alfa és Omega - címe ellenére nem egy alfáról és omegáról szól (hanem két alfáról és két omegáról). A ”főszereplő” Humphrey egy kis omega-csapat kvázi vezetője. de ez ne tévesszen meg senkit: a szürke szőrű farkas ugyanolyan játékos és gyerekes, mint barátait.

Vele szemben a rézszínű Kate csak a falkának él: igazi vezéregyéniség, aki az alfák új generációját vezeti a vadászatokon és igyekszik mindig komoly maradni. Kate-nek van egy húga: Lilly, a hófehér szőrű farkaslány. Lilly rendkívül félénk és kissé ügyetlen, ezért szinte mindig az erősebb Kate társaságát keresi, noha ő maga (nem meglepő módon) nem alfa, hanem omega.

Kate és Lilly apja Winston, a farkasfalka vezére, aki igyekszik tanácsaival segíteni a csapatot. Winston régi barátja Tony, is feltűnik, mint a keleti farkasok vezére: egy rivális falkáé, akik kénytelenek Winston-ék földjein vadászni, mert odahaza már nincs elég élelem.

Végül ott van Garth, Tony (valószínűleg egyetlen) fia, a keleti törzs jövendőbeli vezére. Mellettük további farkasok is felbukkannak (például Winston felesége és két lányának anyja, Eve), de a mese szempontjából sokkal fontosabb az ütődött francia-kanadai tollas és kacsa-segédje.


Történet:

A történetre visszatérve: Kate és Humphrey egy ideig zötyögnek egy ládában, majd a vadőrök új otthonukban szabadon eresztik őket. Rövid bóklászás után meglátnak egy golfozó ludat, ezért rajtuk ütnek azzal, hogy válaszokat akarnak, ha pedig a kérdezgetés nem jár sikerrel, maximum megeszik őket.

A szárnyasok megpróbálnak elmenekülni, de nem jutnak messzire, ám mégsem lesz belőlük eledel, mert kiderül, hogy a két fiatal farkas messze került otthonuktól. Ez ugyanis az idahooi Fűrészfog Nemzeti Vadon, ahová azért vitték őket, hogy egy párt alkossanak és benépesítsék a jobbára farkas-mentes övezetet.

Humphrey-nak nincs ellenére a dolog, Kate-et viszont nem csak a farkasfiú éretlensége taszítja: semmiképpen sem maradhat, hiszen ha nem ér haza rövid időn belül, a két otthoni farkasfalka között háború törhet ki.

Az előkészületek már meg is történtek: a jasperi falkák egymásnak feszültek: Kate eltűnését Tony, a keleti farkasok vezére úgy értelmezi, hogy fel akarják rúgni az egyezményt, míg a lány szülei Tony-ékat vádolják. Hogy oldja a feszültséget, Lilly, a félénk kis farkas felajánlja Garth-nak, Kate jövendőbeli férjének, hogy amíg megkerül nővére, körbevezeti a területen: amit Garth el is fogad.

Látszólag idővel minden jóra fog fordulni, hiszen újdonsült tollas barátaikkal Kate és Humphrey feloson egy lakóautóra, ami éppen Jasper-be tart. A bohókás házaspár észre sem veszi, hogy a lakótérben egész nap két farkas honol - még akkor sem, amikor egy megállnak egy útszéli kisboltban.

Humphrey-nak viszont már nagyon ki kell mennie (pisilni) és ha már ott van, eszik kicsit. Emiatt viszont észreveszi őket a bolt dolgozói és ha Kate nem lép közbe, a farkasfiút biztosan lepuffantják.

Ezt sikerül elkerülni, de így a Jasper-be tartó lakóautó nélkülük indul tovább, így a farkasoknak lábon (gyalog) kell átkelniük Kanada egyik jókora hegyén. Miközben otthon Lilly és Garth egyre közelebb kerül egymáshoz, Kate-nek és Humphrey-nak egy dühös medvével kell szembenéznie, de még idejében elérik a Kanada Expressz-t: egy vonatot, amellyel hazajuthatnak.

Ez végül sikerül is, de hiába szeretett bele Kate Humphrey-ba, Garth pedig Lilly-be, nem kelhetnek egybe, mert ezt tiltja a falka törvénye. Kate és Garth viszont mégsem házasodnak össze, mert már mindketten egy-egy omegát szeretnek, ezért miközben a kétségbeesett Humphrey megpróbál elmenekülni, kirobban a két farkasfalka közötti háború, amit csak a fiatal szürke farkas visszatérése állíthat meg...


Apróságok:

Az Alfa és Omega nem egy kiemelkedően jó film, de (főleg a legfiatalabb korosztály számára) szórakoztató mese lehet. Nem tömték tele utalásokkal (mint például az 51-es bolygót) és a látványvilág sem ér fel a Disney-Pixar szinthez, de összességében egy aranyos kis állatmese, ahol (a madarakat leszámítva) az állatok tényleg állatokként viselkednek.

A filmben néhány egyedi, rajzfilmekben ritkán látott ötlet is felbukkan: ilyen például maga az alapötlet, hogy Kate-nek és Humphrey-nak az lenne a feladata az új nemzeti parkban, hogy sok kis farkaskölyköt csináljanak, de a farkasmama, Eve kiborulása is hasonló - amikor lánya eltűnik, az amúgy végtelenül nyugodt asszonyból kitör a vadállat (amit teljesen megérthető és reális).

Persze itt vannak a kis, független filmek hibái is: a kacs-lúd páros teljesen érdektelen és felesleges, ahogy a főszereplő-négyesen kívül minden más farkas is. Kate rendkívül kompetens női karakter, Lilly pedig eszméletlenül aranyos és az ő történetszálát ráadásul nagyon jól kidolgozták Garth-tal (noha ő csak azért létezik, hogy Garth se maradjon hoppon), viszont a történetet mozgató események nagy része értelmetlen.

Kate-nek és Humphrey-nak haza kell jutnia, erre a semmiből feltűnik egy házaspár a lakóautóval, akik véletlenül pont arra mennek, majd amikor a teherautó nélkülük indul tovább, kiderül, hogy van egy arra tartó vonat is - meg egyénként is, hogy képes kilyukasztani egy puskalövés egy drótkerítést anélkül, hogy bármi baja lenne a farkasoknak?

Még lehetne sorolni a problémákat (meg az is jó kérdés, hogy a magyar fordításban az ómegáról hogy maradt le az ékezet), de hiába fanyalogtak a kritikusok, a keveset vállaló, de azt szállító Alfa és Omega sikeressé vált (végül is nem kell minden mesének még nagyobbnak, még látványosabbnak lennie).

A fiatal farkasok által termelt pénzhegyet látva az alkotók újabb (mozikban nem vetített) folytatásokat gyártottak: 2013-ban például az Alfa és Omega 2: Ünnepi farkaskaland debütált, majd jött az Alfa és Omega 3: A Nagy farkas játékok, de azt el kell ismerni, hogy a féltucatnyi folytatás rettenetesen gyenge minőségű (ami az eleve DVD-re szánt folytatásoknál sajnos általános).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Crest Animation Productions

Rendező: Anthony Bell és Ben Gluck

Megjelenés éve: 2010

Hossz: 88 perc

Költségvetés: 20 millió $ (~ 4,4 milliárd forint)

Ajánlott: minimális története miatt főleg a legfiatalabbaknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.