A Lego-kaland

„Csoda-Kitty, most szigorúan az útmutató szerint haladunk!”


A világ:

LEGO. Egy játék, amely milliókkal ismertette meg az építés, a kreativitás fogalmát. A több mint fél évszázada gyártott építőelemek (melyek a mai napig kompatibilisek egymással) hatalmas márkanévvé nőtték ki magukat.

A Lego, a legkisebbeknek szánt Duplo és az idősebbek játékszere, a Lego Technic révén mindenkinek tud valami érdekeset mutatni, legyen az városos készlet, lovagos, pónilovas vagy akár űrhajós. Sajnos ezeket az utóbbi időben háttérbe szorították a tematikus készletek, emiatt a Lego szerepe csökkent (helyét a számítógépes játékok között új kategóriát teremtő Minecraft vette át), igaz, máig a Lego az egyik legsikeresebb játékgyártó a világon.

A Lego ráadásul nem kizárólag építőelemeket gyárt: hatalmas népszerűségét és ismertségét kihasználva születnek Lego-témájú számítógépes játékok és filmek, sőt, sorozatok is.

Az utóbbi időben a legtöbb számítógépes Lego-játék ugyanazt a sémát követi: egy már ismert világban (pl.: Gyűrűk Ura, Star Wars, Harry-Potter) rohangálhat a karakter és üthet szét vagy építhet össze dolgokat. Ezeknek a számítógépes játékoknak ha nem is túl népes, de mindenképpen stabil piaca van, a Lego filmekkel azonban más a helyzet.

A Lego Bionicle animációs filmek teljesítménye a folytatásokkal a középszerűből csúszott le, de a 2010-es Clutch Powers kalandjai, a Lego Hero Factory két része vagy a (Lego) Batman: A film már rendkívül gyengére sikerült, emiatt szinte senki nem is nézte meg őket.

Ezen igyekezett segíteni a 2014-es „A Lego-kaland” (eredetileg simán Lego-film) című alkotás, amely messze az eddigi legjobb Lego-film humorral, akcióval és egyéb föld jóval fűszerezve.

A Lego-kaland látványvilága elképesztő: tényleg azt hisszük, hogy mindent valóban megépítették és képkockáról képkockára mozgatnak (pedig nem is, majdnem az egész számítógép-generált).

A magyar fordítás nem rossz, de ha valaki tud angolul, érdemes eredeti nyelven megtekintenie, ráadásul ekkor olyan nagyágyúkat hallgathatunk, mint Will Ferrel, Liam Neeson vagy Morgan Freeman.

A karaktereket megszólaltató színészek terén a készítők nem vicceltek: a Csillagok háborúja-szereplő Lando Calrissian hangja Billy Dee Williams, míg C-3PO-é Anthony Daniels: ugyanazok, akik annak idején az eredeti szereplőket is megszólaltatták (a kosárlabdázó Shaquille ”angolhangja” pedig tényleg Shaquille O’Neal).


Szereplők:

A Lego-kaland főszereplője Emmet nem egy szuperhős, még csak nem is gonosztevő, csupán egy átlagos építőmunkás, akik nap nap után bont és épít. Nem valami fontos ember, sőt, tulajdonképpen egy senki: külsőre és képességeit tekintve is olyan, mint ezernyi másik Lego-emberke a városban.

Emmet-nek fogalma sincs róla, hogy az Octan konszern (meg a világ elnöke), Lord Biznisz egy mindenre elszánt gonosztevő, aki ördögi terve megvalósításán dolgozik, hiszen a felszínen kedves, az embereket szerető üzletembernek mutatja magát.

Pedig irdatlan magasságú felhőkarcolójában egy egész robot-hadserege van, ám legjobb katonája nem közülük került ki. Lord Biznisz jobb keze egy rendőr: Rossz zsaru akit nem zavar, ha át kell hágni a törvényeket (a rendőr skizofrén, testén két tudat osztozik: a másik Jó zsaru, egy kedves, de nem túl okos rendőr, akit Rossz zsaru rendre elnyom).

Lord Biznisz szinte mindenható, ám egy kis csoport, az Ellenállás megpróbálja felvenni vele a harcot. Ők az építőmesterek, akik képesek bármilyen elemből motorkerékpárt, virágot vagy akár egy űrhajót építeni.

Az ellenállás életben tartója Vitruvius, a vak öregember, aki néha előre látja a jövőt, ám ő már túl öreg és nem is teljesen épelméjű, ezért egy fiatal és ambiciózus építőmester-lányra, Lucy-ra hagyja a munkát.

A folyton nevet változtató Lucy (a történet folyamán Vadóc) kiváló építőmester, ráadásul remek társai vannak: ott van a fiúja, a csak fekete kockákból építő Batman, Benny, a régi, kissé szétszórt űrhajós, Fémszakáll, a mechanikus kalóz, Csoda Kitty, az óriás Lego-cica és még sokan mások.


Történet:

Emmet boldogan éli mindennapjait a Lego-városban. Nem is sejti, hogy Lord Biznisz ördögi tervet eszelt ki: megszerezte ugyanis a világ legpusztítóbb fegyverét, a kérglit, amely a város minden lakóját veszélyezteti.

Az építőmesterek szembeszálltak Lord Biznisz-szel, de alulmaradtak, így egyetlen reményük Vitruvius jóslata: eszerint létezik az ellenállás eleme, amely hatástalanítja a rettegett kréglit - egy nap majd valaki, egy építőmester megtalálja ezt az elemet és seregével legyőzi Lord Biznisz-t.

8 és fél évvel később Emmet egy újabb átlagos napját éli. Emmet már alapból boldog, ráadásul Biznisz elnök bejelenti: a következő héten Taco-kedd lesz, amikor mindenki ingyen kap a mexikói ételből. Az építkezés remekül megy, de Emmet útmutatóját elfújja a szél, ezért este egyedül visszamegy az építkezési területre.

Itt lát egy csinos lányt, aki láthatóan nem építőmunkás, de amikor szólni akar neki, véletlenül bezuhan egy irgalmatlanul mély gödörbe, ahol megérint egy fénylő tárgyat. Ez nem túl jó ötlet: a Lego-fiatalembernek látomása lesz a fenti emberről, a jóslatról és egyebekről, amitől elájul.

Egy rendőrszobán ébred, ahol Rossz zsaru faggatja, mivel azt hiszik, ő is az ellenállók bűnszervezetének tagja. Emmet hiába tagad, a hátán ugyanis ott van a rejtélyes ellenállás eleme, ráadásul a fiú le sem tudja vakarni magáról.

Kiderül, hogy három nap múlva, Taco-kedden Biznisz elnök, azaz Lord Biznisz el fogja pusztítani a világot, ám Emmet nem fog addig élni, mert Rossz zsaru egy óriási fűrésszel le akarja vágni az munkás hátáról az ellenállás elemét.

Emmet óriási szerencséjére újra feltűnik az a bizonyos lány, Vadóc és harcművészeti tudásával, valamint építőmesteri képességeivel megmenti, mivel azt hiszi, ő a kiválasztott. Sikeresen el is menekülnek, csak egy baj van: Emmet csak egy egyszerű fickó, nem az a szuper-építőmester, akiről a legenda szól.

Vadóc elviszi Emmet-et Vitruvius-hoz, aki az elem láttán szintén azt gondolja, a fiú a kiválasztott. Egyrészt Emmet még soha nem épített semmi egyedit (kivéve a nem túl hasznos emeletes kanapét), másrészt emiatt az elméje teljesen üres, nincs szüksége több évnyi gyakorlásra ahhoz, hogy elcsendesítse a gondolatait.

A kiképzésre mégsincs nincs idő, mert Rossz zsaru hatalmas rendőr-serege élén üldözőbe veszi őket és csak egy hosszú menekülés végén sikerül lerázniuk, így megérkeznek Flúgország-ba, az építőmesterek utolsó menedékébe.

Itt Emmet megpróbálja lelkesíteni a tömeget, de ezzel pont az ellenkezőjét éri el, ráadásul nem vette észre, hogy egy nyomkövetőt tettek rá, így Lord Biznisz emberei megtalálják Flúgország-ot és porig rombolják.

Az építőmesterek kicsiny csapata gyorsan összedob ugyan egy tengeralattjárót, de ez a víz alatt szétrobban és úgy tűnik, az építőmesterek számára itt a vég.

De sem ők, sem Lord Biznisz nem számolt Emmet-tel és az ő hasznavehetetlen emeletes kanapéjával, meg azzal, hogy az építőmesterekkel szemben a egyszerű segédmunkás minden helyzetben igyekszik követni az építési útmutatót...


Apróságok:

A Lego-kaland egy remek alkotás, amelyet nem csak a Lego-fanatikusoknak érdemes megnézni. Sőt, a gyerekek mellett számos poén kifejezetten a felnőtteknek készült. Az alkotás érdekessége, hogy Magyarországi bemutatója 2014. február 6-án volt - hogy ez miért meglepő? Hát azért, mert bár a film hivatalos premierje február 1-én volt a kaliforniai Los Angelesben, az amerikai mozik csak egy nappal a magyarok után kezdték vetíteni (ennek oka nem ismert). De ez nem is fontos, ahogy Vadóc mondja: „Blablabla személynév, földrajzi név, háttértörténet” stb., kifigurázva a mai túlzsúfolt szupehős-előzmény/utózmány-filmeket.

Ha már szuperhősök: a filmben számos karakter feltűnik: Csodanő-től Robin Hood-ig, Batman-ig és másokig, de ők általában csak egy-egy jelenet erejéig szerepelnek (pl.: Superman és az őt folyamatosan idegesítő Zöld Lámpás). A lego-animációs alkotások között ezen műnek ráadásul szinte kuriózumként van értelmes, összefüggő, ötletes története és meg kell hagyni, a végső poén is el lett találva.

Egyedül az időzítés furcsa kissé: akkor jelent meg A Lego-kaland, amikor a Lego-készletekből egyre kevésbé lehet különféle dolgokat építeni. Mert bár bele lehet magyarázni a filmbe több tanulságot (nem feltétlenül kell mindenkit legyőzni, fogjunk össze, stb.), de a lényeg a Lego eredeti értelme: a kreativitás, hogy egy kupac elemből közel végtelen számú fantasztikus dolgot lehet létrehozni, akkor is, ha ez eredetileg nem szerepelt az összerakási útmutatóban. Összefoglalva A Lego-kaland egy rendkívül ötletes animációs film (ami ráadásul a Lego-világban játszódik) és a rendkívüli sikerre való tekintettel a készítők legyártottak egy (az elsőtől független) filmet (Lego Batman) címmel és harmadszor is összeáltak (ezúttal a Lego Ninjago-ért).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Village Roadshow Pictures (és mások)

Rendező: Phil Lord és Christopher Miller

Megjelenés éve: 2014

Hossz: 100 perc

Költségvetés: 60 millió $ (13,2 milliárd forint)

Ajánlott: minden korosztálynak. Bezony.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.