Aladdin

„Fenomenális kozmikus erő - egy icipici kis helyen”


A világ:

Ahogy régen, úgy ma is számtalan mese születik, de idővel csak a legismertebbek, legjobbak, legfurcsábban és leg-varázslatosabbak maradnak fenn. Ilyen mesegyűjtemény az 1881-ben megjelent amerikai Rémusz bácsi meséi, vagy a Grimm fivérek évtizedekkel korábbi történetei, de léteznek ezeknél sokkal, sokkal régebbi mesék is.

Az egyik legismertebb mesegyűjtemény nem más, mint a több mint 1200 éves (arab) Az Ezeregyéjszaka meséi, amelyben a fitalat lány, Sahrazád (más néven Seherezádé) az életéért cserébe minden este elmond egy mesét a szultánnak.

E mesekönyv egyik története az Aladdin és a bűvös lámpa címet viseli, amelyből a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalata, a The Walt Disney Company (röviden Disney) Aladdin néven forgatott rajzfilmet: most ez utóbbiról lesz szó. Az Aladdin rajzfilm a sivatagban kezdődik, ahol egy vándor-kereskedő elmesél egy történetet.

Éjszaka van: egy sötét alak áll a sivatagban és roppantmód örül: végre megszerezte az arany szkarabeusz másik felét. A csillogó, színarany remekmű már önmagában is értékes, de emellett elvezet egy kincses barlanghoz!

A sötét alak beküldi rosszarcú társát a barlangba, mondván: minden kincs az övé lehet, amit csak talál - egyedül egy lámpást hozzon fel neki. A barlang tigrisfejű szája életre kel és figyelmezteti őket - csak az léphet be, kinek a szíve kincs, egy csiszolatlan gyémánt.

Gazeem, a magas férfi segédje mégis megpróbál belépni, de érdemtelennek bizonyul és a barlang elnyeli, így a másik férfi feladata lesz, hogy megtalálja a kincset érő szívű embert, aki felhozza számára a lámpást.

A közelben található Agrabah városa, ahol többek között a fiatal tolvaj, Aladdin is él. Aladdin, egy utcagyerek, aki tolvajlásból él: még a napi betevőt is lopással szerzi meg, amiért a katonák üldözőbe veszik, de sokadszorra is sikerül meglógnia előlük.

A szegény fiú önzetlen és jószívű, a lopott ételt megosztja a többi utcagyerekkel, ám otthonából, egy ház lepusztult tetőteréből vágyakozva tekint a város palotájának arany hagymakupoláira - még nem sejti, hogy élete hamarosan óriási fordulatot vesz és álma először valósággá válik, majd szertefoszlik.

Az Aladdin 1992-es rajzfilm, ennek megfelelően mindenki és majdnem minden rajzolt, a háttér statikus (festett). Egyszerűsége ellenére a film jól visszaadja az arab hangulatot, mindenhol sárga túlsúly érződik, legyen szó a fehér-arany palotáról, vagy a sivatag homokjáról - emellett hangsúlyos a kék és a vörös szín is.


Szereplők:

Nem meglepő módon az Aladdin főszereplője maga Aladdin, a fiatal utcagyerek, aki tolvajlásból tartja el magát, de láthatóan csak az azért veszi el a másét, mert ennie neki is kell. Aladdin-nak nincsen különösebb célja, csak tengeti veszélyes mindennapjait a városban: a bajban társa a kis majom, Abu, aki a lopásokban is segédkezik.

Vele szemben ott van a hasonló korú Jázmin, aki a szultán egyetlen leánya és épp házasulandó korban van, de ő sem boldog: sorra kosarazza ki kérőit. Neki is van egy állat-segítője, de Rádzsa nem éppen az a kedves kis állat, mint Abu - ő ugyanis egy rettenetes tigris, aki csak a hercegnőnek engedelmeskedik.

Az öreg szultán apró, bohókás ember, akit csak lánya boldogsága érdekel, ám hatalmas veszély leselkedik rájuk a hataloméhes Jafar, a szultán udvari varázslója képében. Ő a magas férfi a történet elejéről, aki mindent megtenne célja elérésében és nemcsak a legmagasabb körökben mozog, de egy-két varázslat is van a tarsolyában.

Mellettük megelevenedik a középkori arab városok színe-java a kofáktól a táncos lánykákig, a palotaőrségen át a nincstelenekig, de ők nem játszanak komolyabb szerepet a történetben: ellentétben egy kék színű, nagyhatalmú dzsinnel, Dzsini-vel.


Történet:

Aladdin tehát arról álmodik, hogy gazdaggá válik és sosem lesz semmi gondja, míg a palotában Jázmin hercegnő épp az ellenkezőjéről: szeretne kijutni a palotán kívülre, hogy megtapasztalja az igazi életet. Jázmin eddig minden kérőjét elutasította, pedig törvény írja elő: a hercegnőnek meg kell házasodni a születésnapjáig, ráadásul csakis herceget vehet feleségül.

A szultán már nem bírja Jázmin ellenállását, ezért Jafar-t, az udvari varázslóját kéri, hogy találjon ki valamit. Eközben viszont Jázmin kiszökik és magát egyszerű asszonynak álcázva elvegyül népe tagjai között.

A lányt elbűvöli a bazár forgataga, majd miután egy félreértésből Aladdin megmenti, azonnal beleszeret a fiatal férfiba (Aladdin-t is lenyűgözi a gyönyörű lány). De az idill nem tart soká; felbukkan az őrség, visszaviszik Jázmin-t a palotába, Aladdin-t pedig láncra verik.

Vele Jafar-nak vannak tervei: a varázsló megtudja, hogy Aladdin az a csiszolatlan gyémánt, az igazszívű ifjú, aki képes élve kijutni a barlangból. Így hát a varázsló egy öregember képében megkísérti a börtönben Aladdin-t és végül egyezséget kötnek: ő kijuttatja és elviszi a barlanghoz Aladdin-t, hogy az elhozza neki a lámpást.

Aladdin be is jut a barlangba, ahol elképesztő mennyiségű kincs várja és nem is nyúl semmihez (kivéve a magányos, varázslatos repülő szőnyeghez), de Abu, a majom megpróbál ellopni egy jókora rubintot, ezért a barlang rájuk omlok.

Megpróbálnak kijutni, ám végül a föld alatt rekednek, mégis ez Aladdin szerencsenapja: kincsük nem lett, de egy lámpásuk igen: Aladdin megdörzsöli a kopottas lámpást, amiből 10000 év után kiszabadul Dzsini, a dzsinn. Eközben Jafar ördögi tervet forral: ő maga lesz a herceg, aki elveszi Jázmin-t, így két legyet üt egy csapásra - eltávolíthatja a szultánt és magához ragadhatja a hatalmat.

De vissza Aladdin-hoz: a tolvaj első kívánsága hogy váljon herceggé megvalósul, így ő maga óriási pompával bevonulhat Agrabah-ba. Gazdagsága mindenkit elbűvöl, kivéve azt az egyetlen embert, akinek mindez szól: Jázmin dühös, számára az Aladdin által megformált Ali Ababwa herceg is csak egy az érdemtelen kérők közül.

Dzsini azt javasolja, hogy Aladdin vallja be az igazat, mert a nőket humorral lehet levenni a lábukról, nem pedig hazugsággal, ezért Aladdin visszamegy és csodásan érzi magát Jázmin-nal. Ám Jafar nem nyugszik: elintézi a herceget, akit a vízbefúlástól csak Dzsini ment meg.

Aladdin visszatér, így ütött Jafar utolsó órája: úgy tűnik, minden jóra fordul - amíg Jafar rá nem teszi a kezét a lámpásra - de ha kell, a fiú szerelméért a világ másik feléről is visszatért...


Apróságok:

Az Aladdin a Disney 31-ik egész estés rajzfilmje: ez is egy már létező mű feldolgozása, ám ezúttal kicsit más a helyzet, mint általában. A szereplők, sőt maguk a helyszínek is a Közel-Keleten találhatóak - bár jócskán kifehérítették a főszereplőket, ők attól még arabok és bármilyen felszínes és karikaturisztikus is, Aladdin mesés világa kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölhet (hasonlóan a távol-keleti Mulan rajzfilmhez).

Az érem másik oldala, hogy a szereplők (főleg a negatív karakterek) elég durva karikatúrái a valóságnak és sértőek az arabokra nézve. Meg aztán Jázmin is inkább egy buja táncosnőre hasonlít, mint egy hercegnőre (nevetséges csípő-derék arányáról már nem is beszélve).

Pozitívum viszont, hogy a főhős nem egy általános iskolás: Aladdin 18 éves, róla el lehet hinni, hogy kisgyerek kora óta így él, a gyerekek mégis beleképzelhetik magukat a bőrébe (ez a tizenegy-két éves tökéletes főhős dolog csak az utóbbi években szaporodott el ennyire).

Szó esett már Jázmin hibáiról (pontosabban annak a hiányáról), de őt is meg kell dicsérni: a lányt nem vakítja el az arany - maga akar dönteni arról, hogy kihez menjen feleségül, válogatós, kíváncsi, egyszóval nem az a tipikus megmentésre váró, tehetetlen és szerencsétlen Disney-hercegnő.

Aladdin kalandjait (és a sztár Dzsini-t) a közönség is imádta, így nem meglepő, hogy már mindössze egyetlen évvel később, 1993-ban bemutatták a folytatást (Aladdin 2. - Aladdin és Jafar), majd ’96-ban jött az Aladdin 3. - Aladdin és a tolvajok fejedelme (+ a ma már jóformán elfeledett számítógépes ügyességi játék).


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Ron Clements és John Musker

Megjelenés éve: 1992

Hossz: 90 perc

Költségvetés: 28 millió $ (~ 6,2 milliárd forint)

Ajánlott: kicsiknek és nagyoknak egyaránt (elsősorban kisebbeknek)


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.