A hercegnő és a béka

„A sármos herceg elintézte, hogy egy vudu varázsló békává változtassa”


A világ:

A The Walt Disney Company, ismertebb nevén Disney az elmúlt évtizedek során számos egész estés rajzfilmet készített. Ezeket különböző kategóriákba sorolhatók (pl.: állatmesék, gyerekkönyvek feldolgozásai), de mind közül a legismertebb a (Disney-re leginkább jellemző) hercegnős tündérmesék.

Ezekben egy-egy királykisasszony kalandjait követhetjük végig, akiket egy gonosz erő elfog és tehetetlenül várják, hogy megmentse őket egy gyönyörű herceg, akibe beleszerethetnel és boldogan élhetnek, amíg meg nem halnak. Az idők során a Disney hercegnő-felhozatala egyre hosszabbra nyúlt: közéjük tartozik többek között Hófehérke, Hamupipőke, Csipkerózsika és Belle, de a Kis hableány is.

Amellett, hogy ezek a karakterek nem a legjobb üzenetet sugallják a kislányoknak (legyél szép, de magatehetetlen, aki folyamatosan megmentésre szorul), gyakran éri őket az a vád, hogy kizárólag szőke, minden kétséget kizárólag európai főszereplőt szerepeltetnek, annak ellenére, hogy az europid nagyrassz a kisebbek közé tartozik (magyarul a világ legtöbb lánya nem fehér bőrű és szűke hajú).

A Disney időről-időre próbálkozik más rasszú főszereplőkkel (ld.: arab Jázmin, indián Pocahontas, kínai Mulan), de ők is inkább átszínezett európai modellekre emlékeztetnek (az egyes rasszok arc- és testfelépítése rendkívül eltérő), bár az esetek többségében enne oka a stilizálás, ahogyan a szintén kislányokat célzó Barbie figurák sem a valóságot mutatják.

Érdekes, hogy amíg az európai kinézetű lány főszereplőket gyakran máig jóformánt magatehetetlennek állítják be (pl.: Aranyhaj az Aranyhaj és a nagy gubanc-ból), Pocahontas és Mulan is erős, kompetens személyiségek, akik nem csupán szépek, de okosak és ügyesek is. A pozitív példaképek közé tartozik a Disney 2009-es rajzfilme, a Hercegnő és a béka is, amely egy afro-amerikai ”hercegnőről” szól: az alkotás látszólag egy újabb Disney-tündérmese, amelyet azonban a készítők több váratlan csavarral toldottak meg.

E mese főszereplője, ”apu kis hercegnője” Tiana, egy sötét bőrű kislány szerető szülőkkel, viszont kevés pénzzel. Évekkel később a család boldogsága már a múltté: Tiana gyönyörű fiatal hölggyé cseperedett, akinek azonban nincs ideje fiúkat kergetni, mert minden áron meg akarja valósítani apja álmát: pincérnői fizetéséből annyit félre akar rakni, hogy megvásárolhasson egy düledező épületet, amelyeben aztán saját éttermet nyithasson.

Amíg Tiana éjjel-nappal dolgozik, a városba érkezik Naveen herceg, egy nemesi család fiatal sarja, aki minden hölgyet levesz a lábáról: legjobban Tiana gazdag barátnője, Charlotte La Bouff indul be a hírre, mivel feltett szándéka, hogy egy valódi herceghez mehessen feleségül. Csak egyetlen aprócska probléma van a tündérmesével: Naveen herceg nem az, akinek mutatja magát. Mármint ereiben valóban nemesi vér csörgedezik, csakhogy nincs egy garasa sem és mindössze egyetlen szolgálóval érkezett, célja pedig az, hogy minél hamarabb hozzámenjen egy gazdag lányhoz, mivel e nélkül munkát kellene találnia.

A kavarodás akkor válik teljessé, amikor a hercegi páros belefut Dr. Facilier-be, a sötét varázslóba, aki nemcsak a múltjukat képes kiolvasni a kártyákból, de a jövőről is fellibbenti a fátylat és azt ígéri, megváltoztatja mindkettőjük életét.

A Herceg nő és a béka a Disney 49. egész estés alkotása, amelynél másfél évtized után visszatértek a 2D-s, kézzel rajzolt stílushoz: ahhoz, ami annak idejét (a Pixar előtti időkben) a céget naggyá tette. Ez helyenként kissé olcsónak tűnik kevésbé kidolgozott figuráival, de összességében teljesen rendben van, a tiritarka, szemkápráztató látványvilág sajátos hangulatot kölcsönöz a filmnek, a rajzolt jelleg pedig lehetővé teszi, hogy a szereplők reakcióit a végletekig eltúlozzák.


Szereplők:

A hercegnő és a békában (a címmel ellentétben) egyáltalán nincsen (valódi) hercegnő, lévén a főszereplő, Tiana egy teljesen átlagos lány. Mármint átlagon felüli munkabírással rendelkezik, évek óta szinte megállás nélkül dolgozik, hogy végre megszerezhesse az eladásra kínált épületet, hogy valóra váltsa álmát, de alapvetően egy hétköznapi lány.

Barátnője, Charlotte La Bouff egy kis hercegnőként él, mert rendkívül gazdag apja mindenáron a kedvében akar járni, ezért bármit megengedhet magában, de ő sem igazi hercegkisasszony. Charlotte álma, hogy egy nap egy valódi herceg jöjjön el érte, aki majd feleségül veszi (kedvenc történetében a lány megcsókolja a békát, aki csodaszép herceggé változik) - azért, hogy lányát boldognak lássa, apja még egy bált is rendez, csak azért, hogy Naveen herceget meghívhassa.

Naveen, Maldonia hercege a pénznek ugyan híján van, de máskülönben a királyi sarjjak gondtalan életét éli: önfeledten táncol és szórakozik, végtelenül naiv figura, aki életében nem dolgozott. Naveen nem is sejti, hogy folyton ugráltatott kövérkés szolgálója, Lawrence legszívesebben megszabadulna tőle, hogy végre egyszer ő élhessen hercegként.

A történet fontos szereplője még Dr. Facilier, a sötét varázsló, akivel - mint megjegyzi - spanol a másvilág, ezért számos varázslatra képes, hiszen szükség esetén alvilági erőket idézhet meg. Facilier mindenáron meg akarja kaparintani a várost, hogy visszafizesse tartozását a sötét erőknek. Egy átváltozással később a történet a mocsárban köt ki, ahol varázslatos öregasszony, aligátorok és sok-sok segítőkész szentjánosbogár él.


Történet:

Naveen herceg és Lawrence túlvilági szerződést kötnek Dr. Facilier-rel, a La Bouff család pedig bált tart, amelyen végül felbukkan a várva várt herceg is. Mindez azonban átverés: a gazdag lány, Charlotte nem a valódi herceggel táncol, csupán az átváltoztatott Lawrence-szel, ugyanis Naveen békává változott! Tiana Charlotte szobájában búslakodik, mert valaki megvásárolja azt az épületet, amire ő évek óta gyűjt, így hiába szerezné meg a még hiányzó pénzt, álma, a saját étterem akkor sem valósulna meg.

A béka-Naveen azt hiszi, Tiana a gazdag lány, ezért ráveszi, hogy csókolja meg, hiszen így minden gondja megoldódna. Tiana-nak nincs ideje a szerelemre és mindig is gyűlölte a békás mesét (és amúgy sem szeretne egy békát puszilgatni), de végül beleegyezik egy csókba. A varázslatos transzformáció azonnal aktiválódik, csak nem éppen úgy, ahogy Naveen és Tiana gondolták: nem a béka alakul vissza herceggé, hanem a lányból is béka válik. Tiana szörnyű haragra gerjed és ráront Naveen-ra: a két kis kétéltű átbukdácsol a partin, majd néhány lufin elrepülnek.

Mindenki haragszik mindenkire: Naveen, mert nem alakult vissza, Tiana, mert ő viszont átváltozott, Lawrence, mert elveszítette a békává vált herceget és Dr. Facilier, mert a komornyiknak végeznie kell a herceggel, hogy végre átvehesse a hatalmat a városban.

A két békává vált fiatal közben egy mocsárban köt ki, ahol nincs idejük egymást utálni, ugyanis a helyi aligátorok ebédnek nézik őket. A páros veszekedve halad a fák között: nem csak az átváltozás okoz problémákat, de az is, hogy nagyon eltérő világokból származnak: Tiana egész életében dolgozott, két munkája volt, hogy végül, évekkel később elérhesse álmát, míg Naveen-nek soha semmiért nem kellett megdolgoznia.

A duó több alkalommal is kis híján otthagyja a fogát, de szerencséjükre belefutnak Louis-ba, a kissé kelekótya mississippi-aligátorba. Louis kiváló trombitás, minden álma, hogy együtt zenélhessen az emberekkel, de ez lehetetlen, mert az emberek azonnal menekülőre fogták a dolgot, ha csak meglátták. Naveen meggyőzi a jól megtermett hüllőt, hogy segítsen eljutni Odie Mama-hoz: a mocsár közel 200 éves vudu királynőjéhez, mert ő lehet az egyetlen, aki megtörheti a párost sújtó átkot.

Először rossz irányban indulnak, de szerencséjükre Ray, a szentjánosbogár útbaigazítja őket. Miután sikeresen kiszabadulnak a rájuk találó békavadász csapat ketrecéből, végül elérik Odie Mama furcsa házát, egy hatalmas fán álló csónakot. A kissé szétszórt, de bölcs asszony elmondja, hogyan változhatnak vissza: Naveen-nek meg kell csókolnia a bál hercegnőjét, Charlotte-ot, de ez nem lesz könnyű, ugyanis Dr. Faciliel mindenáron meg akar szabadulni a hercegtől, aki viszont a Tiana-val eltöltött idő alatt ráébred, hogy valójában nem is pénzre vágyik legjobban...


Apróságok:

A Hercegnő és a béka érdekes színfolt a Disney-mesék között. Egyrészt visszatérés a rajzolt stílushoz, ami manapság már kivesző állatfajnak számít, hiszen rengeteg befektetett munkát igényel, másrészt a főszereplője végre nem egy újabb fehér lány, ráadásul Tiana remek példakép, aki kemény munkával szerzi meg, amit szeretne, nem pedig csak várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön (mint Naveen).

A Disney ezúttal is lekoppintott (feldolgozott) egy már meglévő történetet (a békakirály című Grimm-mesét), de az egészet az 1920-as évek Amerikájába helyezte át. A rajzfilmben az afro-amerikai kultúra korabeli színe-java felvonul: számos utalás történik a jazz-re és a nagy fekete zenészekre, sőt, a történet is New Orleans városában játszódik.

Persze ez az alkotás sem tökéletes és egyszerűen nem értem, hogy a lefordított dalokban a „Sunshine”-t miért nem hagyták benne (ahelyett, hogy ezt is lefordították volna az amúgy passzoló napfény-re), de alapvetően A hercegnő és a béka egy egészen jó rajzfilm, amely ügyesen modernizálja a Disney-tündérmeséket, megtartva a kulcselemeket. Külön kiemelendők a dalok, amelyek nem érződnek olyan erőltetettnek, mint általában - azért sem, mert sikeresen integrálták őket a történetbe.

Végül még egy fontos részlet: Tiana mellett Charlotte szinte ellopja a show-t, akárhányszor csak felbukkan a vásznon. Igen, egyrészt egy gazdag, hiperaktív, elkényeztetett csemete, de ütődöttsége mellett (vagy éppen ezért) egyszerűen nem lehet nem szeretni a csacska, kissé becsavarodott lányt. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a látszat ellenére Tiana igaz barátnője, aki a maga módján mindig igyekszik segíteni a lánynak.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Productions

Rendező: John Musker és Ron Clements

Megjelenés éve: 2009

Hossz: 97 perc

Költségvetés: 105 millió $ (~ 23,1 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban lányoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.