101 kiskutya

„Hogy lettetek ilyen sokan?”


A világ:

Ha valaki a 2010-es évek rajfilmjei között böngészik, szomorúan tapasztalhatja, hogy manapság az újdonságok helyét mind jobban átveszik a folytatások: Kung Fu Panda 3, Madagaszkár 3, Shrek 3, Toy Story 3, Repcsik 2 (ami gyakorlatilag a Verdák 4), Jégkorszak 5 és még sorolhatnánk. A folytatásokkal elméletileg nincs probléma (a Kung Fu Panda 2-t, a Shrek 2-t vagy az Így neveled a sárkányodat 2-t sokan jobbnak tartják az eredetinél), de az esetek többségében ezek minősége elég gyenge. Az első részben jópofa karakterekkel, humorral és gyakran ügyes történetvezetéssel találkozhatunk, de a legtöbb folytatás már csak abban hasonlít elődéhez, hogy beleerőltetik a történetbe a már megismert és megszeretett karaktereket.

A bejáratott szereplők újrafelhasználásában kétségtelenül a Disney a legpofátlanabb rajzfilm-készítő (majdnem minden ismert nagyjátékfilmjüknek készült folytatása), viszont ezek szinte sohasem kerültek a mozikba, eleve egy szűkebb közönségnek szánták VHS-en, majd DVD-n.

Persze ahhoz, hogy ezek a harmatgyenge folytatások létrejöjjenek, először a Disney-nek létre kellett hoznia számos sikeres és közkedvelt rajzfilmet. Ezek közül a közönség által egyik legjobban szeretett és emiatt a legtöbb folytatást, újrafeldolgozást megélt alkotásuk az 1961-es 101 kiskutya, amely Dodie Smith öt évvel korábbi, azonos című regényét ültette át a vászonra.

E rajfilm az (akkori) jelenben, azaz az 1960-as években játszódik, az Egyesült Királyságban. Egy kis lakásban, London közepén él Pongo, a kan dalmata, aki egy ”kis kedvencet” is tart: Roger Radcliffe-et, egy önjelölt zeneszerzőt (a gazdáját). Pongo és Roger is agglegények: éveken át boldogan, kötöttségek nélkül éltek, de a kutya kezdi unni a szürke, egyhangú hétköznapokat. Kétségtelenül van előnye, ha nincs asszony a háznál, de most már mindkettejüknek ideje lenne párt találnia.

Mivel Roger naphosszat új művén dolgozik, Pongo veszi kezébe az ügyet. Megszemléli az utcában elvonuló kutyás nőket és meg is pillant egy gyönyörű dalmatalányt, akit egy fiatal hölgy sétáltat. Mivel a lány-duó éppen a parkba igyekszik, Pongo ráveszi Roger-t, hogy éppen itt az ideje egy sétának a parkban. A gazdi nem veszi a lapot, de Pongo minden igyekezetét összeszedve úgy összekötözi a párt, hogy hamarosan Roger feleségül veszi a fiatal hölgyet, Anitá-t, ő maga pedig Perdita kegyét nyeri el. A kutyalány hamarosan 15 apróságnak ad életet.

Üröm az örömben, hogy a kis családot meglátogatja Anita gyerekkori osztálytársa, Szörnyella de Frász, a gazdag úrinő, aki lefitymálja Roger-t és azt, hogy a férfi apró házában élnek. Azért, hogy sorsuk jobbra forduljon, a szőrmeimádó Szörnyella felajánlja, hogy megveszi a kutyakölyköket, de Roger szembeszáll vele és a nő hiába köti az ebet a karóhoz, a ház urának döntése végleges.

A 101 kiskutya nem mai alkotás (sőt, több mint 50 éves), ezért a rajzolása elég kezdetleges: a szereplők nem túl kidolgozottak és a festett háttér sincs túlkomplikálva. Ez azonban nem feltétlenül baj: ha az ember állóképeket néz a filmről, zavarónak tűnhet a minimalista rajzolás-mód, de ez a rajzfilm közben nem feltűnő és az egyes karaktereket könnyű megkülönböztetni (a pörgős akciójelenetek hiánya sem von le a film értékéből, sőt, növeli a realitás érzetét).


Szereplők:

A 101 kiskutya című film neve ellenére egyáltalán nem 101, csupán két kutyával indít, akiknek ”csak” 15 gyerekük (mármint kiskutyájuk) születik. Látszólag a film középpontjában Pongo, a kan (fiú) dalmata (fehér alapon fekete pöttyös kutya) áll. Pongo felnőtt létére gyakran játékos és szeleburdi, de azért össze tudja szedni magát, ám ezúttal nem ő kerül a rivaldafénybe.

Pongo felesége Perdita, a fiatal dalmata szuka (kutyalány), aki mindent megtenne a családjáért, ám nem is ő a mese központi figurája, hanem a tucatnyi dalmata. Pongo és Perdita 15 kiskutyája egyetlen nagy, fehér alapon fekete pettyes kupacként éli életét, de néhányan kitűnnek a tömegből.

Paca egy túlmozgásos dalmata, egy igazi vezéregyéniség, akit mindenki elsőre felismer, ugyanis a jobb szeme körül jókora fekete folt látható. Pelyhes-t szintén nem kell sokáig keresni: ő az egyetlen beszédes lány a csoportban, míg Pufi, a bélpoklos csöppség puszta méretével tűnik ki. Végül ott van Kuksi, akit szintén könnyű észrevenni: ő 15-ikként világra jött kiskutyus, aki naphosszat csak a TV-t nézné és mindkét füle koromfekete.

A nemrég világra jött kutyusok nem is sejtik, hogy hamarosan összehozza őket a sors Szörnyella de Frásszal, aki bármit megtenne azért, hogy a birtokába kerüljenek a kutyák. Ez hamarosan össze is jön neki és a környék összes kutyájának, sőt, más állatoknak is össze kell fognia, ha vissza akarják szerezni a pettyes jószágokat.


Történet:

Szörnyella de Frász távozásával úgy tűnik, a Roger-Anita házaspár lakásában minden visszatér a rendes kerékvágásba. Arra azonban nem számítanak, hogy a gonosz némber bármi áron meg akarja szerezni a kutyákat. Még arra is képes, hogy felbéreljen két gazfickót: Horace-t és testvérét, Jasper-t, akik aztán elrabolják a kölyköket, amíg Roger és Anita megsétáltatják Pongo-t és Perdita-t.

A kétségbeesett Roger mindent megtesz és az újságok címlapjára kerülnek az ellopott kutyusok, de a tolvajokon (és Szörnyellán) kívül nincs élő ember, aki tudná, hogy hová lettek - mintha a föld nyelte volna el őket. De nem csak a kétlábúak keresik a csöppségeket: Pongo éjszaka vonyítva kéri a többi kutyát, segítsenek megtalálni kölykeiket.

A kutyák ugatása a Londontól távoli, vidéki tanyákra is elér. Az ugatólánc segítségének a kutyarablás hírei éjszakára eljutnak a Smedley farmra is, ahol meghallja a Kapitány nevű ló, aki felébreszti Tibs őrmestert, a macskát, ő pedig az Ezredes-t, egy kiszolgált ebet, aki le tudja fordítani az üzenetet.

Megtudják, hogy elloptak 15 pudlit és Tibs megjegyzi, hogy két napja kölyökkutyák ugatását hallotta a közeli Rémlak felől, ezért a kutya és a macska felderítésre indulnak. Hogy, hogy nem, a közeli Rémlak éppen Szörnyella de Frász családi birtoka, de már évek óta nem használják, régen üresen áll. Vagyis csak állt, mert már távolról látni, ahogy füst gomolyog a kéményből és amikor Tibs bekukkant, fényt lát az épületben.

Az őrmester beszökik a kastélyba és ott nemcsak Horace-t és Jasper-t találja meg, de vagy 100 dalmatakölyköt is, köztük a 15-öt londoni kutyust. Még aznap érkezik a jó hír Pongo-ékhoz. Azonnal kiszöknek és megtudják, hogy a gyerekeik megvannak, csakhogy jó messze, Suffolk-ban. A felnőtt dalmaták azonnal rohanni kezdenek és a helyi kutyák segítenek nekik, hogy mindenképpen célba érjenek.

Sietniük kell, ugyanis Szörnyella gonosz tervet eszelt ki: nem azért gyűjti a kutyusokat, mert szeretne dalmatákat tartani, sőt, a kis állatkák hamarosan szörnyű véget érhetnek, ugyanis a nő egy új, pöttyös szőrmebundát szeretne csináltatni belőlük, ezért a rablóknak az éjjel végezniük kell a kutyákkal.

Pongo és Perdita még nagyban loholnak, de a hó és a jeges, áradó folyó is lassítja őket, de szerencsére az Ezredet a helyszínre küldi Tibs-et, aki a falon vágott lyukon át sorban kimenekíti a kiskutyákat. Pongo és Perdita éppen jókor érkezik: sikerül a kicsikkel együtt meglépniük, de a nyomukban lohol a Horace-Jasper páros és mivel már nem csak 15, hanem legalább 100 kölyköt kell menteniük, lassan haladnak.

A legnagyobb gondjuk, hogy mire elérik Dinsford-ot, üldözőik beérik őket, hiszen Szörnyellá-ék két autóval jönnek. A 101 dalmata elbújik az egyik épületben és a helyi labrador (gyakorlatilag egy fekete dalmata) talál nekik egy teherautót, ami hazavinné őket, de ekkor megérkezik Horace és Jasper, ráadásul pont a teherautó mellett vernek tanyát. Az idő sürget, ezért gyorsan ki kell találniuk, hogyan lehetne 101 dalmatát átjuttatni a némber és kelekótya emberei orra előtt úgy, hogy ne vegye észre őket...


Apróságok:

Ahogy az első bekezdésében is olvasható, a 101 kiskutya immár több, mint 50 éves alkotás, ami meg is látszik rajta. A női karakterek (a tehenek, de Perdita és Anita is) gyakorlatilag semmit sem tesznek, csupán aggódnak (jobb esetben asszisztálnak), az pedig mosolyt csalhat a szülők arcára, amikor Perdita megdorgálja a csúnyán beszélő Pacát (aki nem átallott a „Szétkapnám, mint majom a zsebórát” káromkodást használni).

A felbérelt bűnöző-páros, Horace és Jasper tipikus csetlő-botló figura, de a magas-buta dagi párosa az 1960-as évek elején még nem számított annyira elcsépeltnek, mint manapság. Szintén a rajzfilm korát mutatja, hogy nem csak Szörnyella és Jasper, de a pozitív szereplő Roger is dohányzik (méghozzá sokat). Piros pont jár viszont a készítőknek azért, mert Szörnyella ugyan azért gonosz, mert...mert csak, de legalább a motivációja reális: nem akarja elfoglalni a világot vagy kiirtani a világ összes kutyáját, ”csupán” a pettyes dalmatákra vadászik (de ez is elég szörnyű).

Más kérdés, hogy a rajzfilm magyar címe kissé félrevezető: 101 kiskutya. Igen ám, de ha valaki figyelt, a történetben csak 99 kiskutya található, a maradék kettő (Pongo és Perdita) felnőttek - nem is értem, miért kellett az eredeti Száz és egy dalmata címet átírni. Disney-ről lévén szó azért egy borzasztó dalbetét is becsúszott (de a szörnyű dal legalább Szörnyellá-ról szól), ám bármennyi kisebb hibája is van a filmnek, ezeket két akkora pozitívummal ellensúlyozza, amelyek szinte a többi rajfilm fölé emelik.

Egyrészt a 101 kiskutya története nem túl bonyolult, de éppen ezért követhető, a legkisebbeknek is bátran ajánlható és ami a legfontosabb: kortalan - egy mai csöppségnek éppen olyan szórakoztató, mint fél évszázaddal ezelőtt és a sok mai bárgyú rajzfilm között igazi felüdülésnek számít.

A másik pont éppen a kedveltségéből fakad: a 101 kiskutyát nem csupán egyszer, de rögtön 5(!) alkalommal mutatták be a mozikban: 1961-ben, 1969-ben, 1979-ben 1985-ben, végül a 30-ik évfordulón, 1991-ben. Az eredeti novellából született egy második kötet, a rajzfilmből élőszereplős film, ennek egy folytatása, 2003-ban a rajzfilmnek lett egy (eleve DVD-re szánt) második része, de készült belőle sorozat, musical és több videojáték is.


Adatok:

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok

Stúdió: Walt Disney Pictures

Rendező: Wolfgang Reitherman, Hamilton Luske és Clyde Geronimi

Megjelenés éve: 1961

Hossz: 79 perc

Költségvetés: 4 millió $ (~ 0,9 milliárd forint)

Ajánlott: elsősorban a legkisebbeknek és lányoknak


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.