Manufacture Nationale d’Armes de Tulle MAT-49

„Ázsiai dzsungelek ásza”


Tervezés:

Franciaország modern kori történelmében több háborúban is rendkívül súlyos veszteségeket szenvedett, amiből hosszú ideig tartott a kilábalás. Az első világháború különösen mély sebet ejtett a köztársaságon, ugyanis a nyugati front éveken át az ország területén tombolt, hatalmas anyagi károkat és milliók halálát okozva.

A világháborút követően Franciaországban megkezdődött az ország újjáépítése és bár a háború után erősen csökkentették a hadsereg létszámát, az 1920-as évek közepétől nagyratörő modernizációs programokat indítottak, amelyek azonban rendkívül lassan haladtak és csak az 1930-as évektől (a német nemzetiszocialista munkáspárt hatalomra kerülését követően) gyorsultak fel.

A franciák több átfogó fejlesztési tervet dolgoztak ki, hogy szárazföldi, légi és tengeri haderejüket a létező legmodernebb felszereléssel láthassák el, ám ezen programok többsége a várttól elmaradó teljesítményű eszközöket és járműveket eredményezett, illetve a rendkívüli késések miatt csupán minimális számban készültek, mielőtt az ország kapitulációja miatt leállították volna a gyártásukat.

E fejlesztési program kiterjed a francia kézifegyverekre is - az ország mások mellett új szolgálati pisztolyt, puskát és könnyű géppuskát rendszeresített, de ezek többségének gyártásba kerülése szintén rendkívül elhúzódott, ezért csak a másodlagos fegyvernek szánt MAS-36-os ismétlőpuska készült jelentős számban.

Az ország lemaradását még jobban növelte, hogy a németek által irányított Vichy bábállam a legtöbb (modern) eszköz gyártását leállíttatta, mivel a nácik gyors győzelemben bíztak, ráadásul emiatt Franciaország felszabadítását követően nem rendelkezett sem a szükséges iparral, sem a tudásbázissal, sem pedig nyersanyagokkal, ezért a francia haderőt (elsősorban amerikai) felszereléssel szerelték fel.

A háborút követően a franciák ismét átfogó, de a korábbiaknál gyorsabb ütemű fejlesztésekbe kezdtek, hogy lemaradásukat mihamarabb pótolják. Ennek részeként olyan kevésbé fontosnak tartott fegyvereket is létrehoztak, mint a géppisztoly, amely a második világháború alatti városi harcokban sikeresnek bizonyult és előállítása is olcsó volt, de az új fejlesztésű öntöltő puskák és gépkarabélyok a legtöbb országban fokozatosan kiváltották őket.

Franciaország géppisztoly-fejlesztése az 1920-as évekig nyúlt vissza, de csak 1938-ban rendszeresítették a MAS-38-ast, amelyet további egy évvel később kezdtek gyártani. A MAS-38-as hosszú és nehéz, de alapvetően pontos fegyver volt, azonban minőségi, esztergált alkatrészeinek előállítása lassú és drága volt, ráadásul a kizárólag Franciaország által használt, erőtlen 7,65x20 mm-es töltényt tüzelte, amelyet a géppisztoly mellett egyedül a Modéle 1935 pisztoly használt.

Az ennek kiváltására indított háború utáni pályázaton mindhárom francia állami fegyvergyár (Chatellerault, Saint-Étienne, Tulle), valamint a magánkézben lévő (francia) Hotchkiss vállalat vett részt: ezek közül a Manufacture Nationale d’Armes de Tulle (röviden MAT) fegyvergyár modelljét választották ki, amelyet MAT-49 néven állítottak szolgálatba. A fegyver teljes hivatalos neve Pistolet mitrailleur de 9 mm modéle 1949 (francia: 1949-es mintájú 9 mm-es géppisztoly) volt.


Konstrukció:

A korábbi MAS-38-assal szemben a MAT-49-est a kezdetektől olcsó géppisztolynak szánták, ezért tervezésekor törekedtek a lehető legtöbb alapanyagot és munkaórát megtakarítani, azonban emiatt a fegyver hasonlóvá vált a második világháború alatt gyártott, tömegtermelt géppisztolyokhoz (az amerikai M3-ashoz és a szovjet PPSz-43-ashoz).

A MAT-49-es tisztán fém házzal készült, amelyet túlnyomórészt préseléssel állítottak elő, ennek köszönhető a géppisztoly jellegzetes, szögletes formája. A fegyver teljes hossza 720 mm (betolt tusával 460 mm), a cső hossza 230 mm (a géppisztoly csövét perforált hűtőköpeny veszi körbe). A MAT-49-es kompakt mérete és egyszerűsége ellenére (géppisztolyok között) nehéznek számít: üres tömege 3,5 kg, a szabványos, 32 töltényes tárral együtt 4,2 kg.

A MAT-49-es a 9 mm-es Parabellum töltényt tüzel, amely egyrészt jobb ballisztikai jellemzőkkel rendelkezik, mint a korábbi 7,65 mm-es Longue töltény, másrészt világszerte a de facto pisztolylőszernek számít, megszüntetve az egyedi lőszerből adódó ellátási problémákat. A géppisztoly egyszerű, tömegzáras reteszelésű, elméleti tűzgyorsasága 600 lövés percenként.

A MAT-49-es markolata a fegyver többi részéhez hasonlóan préselt acél, amelynek két oldalára egy-egy bakelit panel került (a későbbi változatnál a markolat tisztán fémből készült). A markolat hátsó részébe épített biztosító érdekessége, hogy nem az elsütő-billentyű mozgását akadályozza, hanem magát a zártömböt akasztja meg. A fegyver jobb oldalán található hüvelykivető nyílást hátrahajtható takarólemez védi a szennyeződésektől, ez a zártömb hátrasiklásakor automatikusan kinyílik. A MAT-49-es nem rendelkezik tűzválasztó karral, kizárólag automata (sorozatlövő) üzemmóddal rendelkezik.

A fegyver egyedi megoldása a tár-kialakítás. A géppisztoly 20 vagy 32 töltényes tárból tüzel, amelyet markolat vesz körbe. ez ugyan megnöveli a fegyver méretét (különösen szállításkor), azonban előnye, hogy amíg más géppisztolyoknál a lövész a tárat fogja, addig a MAT-49-esnél a markolatot (ez azért fontos, mert a tárat elfeszítve a lövő akadályozhatja a töltést, elakasztva a fegyvert, míg a francia géppisztolynál ezt kiküszöbölték).

Azért, hogy szállításkor csökkentsék a fegyver méretét, a tárat a fegyverből épp csak eltávolítva az első markolat a tárral együtt előrehajtható és rögzíthető a csőköpenyre. A tár kioldó gombja magán a markolaton található, míg az első markolat mögötti gomb a markolat előredöntését teszi lehetővé.

A géppisztoly minimalista fémhuzal-tusával rendelkezik, amely körbeöleli a fegyver házát és amelyet szállításkor be lehet tolni, csökkentve a helyigényét. A két állapot között az elsütő-billentyű előtt, bal oldalon található gombbal lehet váltani (az első vagy hátsó állapotban történő rögzítés automatikus). A géppisztoly fém irányzéka 100 vagy 200 méterre állítható, optikai irányzékkal nem szerelhető fel. Szintén egyedi megoldás, hogy a géppisztoly vállpántja a válltámaszba és az első irányzékba ütött, visszagörbített végű csapba kapcsolódik.


Életút:

A második világháború után Franciaország géppisztoly-készlete rendkívül színes képet mutatott. Az ország hadereje rendelkezett háború előtti francia MAS-38-asokkal, a német megszállás idejéből származó MP 38-as és 40-es géppisztolyokkal, valamint a felszabadítás utáni Lend Lease szállítmányok részét képező amerikai Thompson és M3-as fegyverekkel, ami komoly ellátási problémákhoz vezetett.

Ezek helyett állt rendszerbe a MAT-49-es, amelynek sorozatgyártását azonnali hatállyal beindították, aminek politikai-katonai oka volt: Franciaország gyarmattartó ország volt, azonban megszállását követően lehetetlenné vált ezek ellenőrzése (az ázsiai gyarmatokat ráadásul Japán lerohanta). A világháborút követően a franciák megpróbálták visszaállítani fennhatóságukat, de ez ellen a helyiek fellázadtak és a kezdeti szórványos felkelések egész országokat érintő szabadságharccá fokozódtak (pl.: Első indokínai háború, Vietnámi háború, Algériai polgárháború).

A géppisztoly előállítása kezdetben a gyár életben tartását is szolgálta: más nagyhatalmakkal szemben Franciaország állami fegyvergyárai nem exportálták jelentős számban az általuk gyártott fegyvereket, így bevételük kizárólag a francia hadsereg megrendeléseiből volt. A MAT-49-es így arra is szolgált, hogy munkát adjon a gyár dolgozóinak, elkerülve a leépítésüket, amíg az újjáépítés és gazdasági fellendülés miatt megnövelt katonai kiadások révén a gyár ismét komolyabb megrendelésekhez jut.

A harcokban a MAT-49-es beigazolta a várakozásokat és a katonák is kedvelték, mivel kis mérete miatt gyakorlatilag mindenki használhatta (a gyalogság mellett ejtőernyősök és járművek személyzetei is), emellett szinte elnyűhetetlennek számított. A géppisztolyból a MAT-49 bázismodell mellett kialakítottak egy hangtompítós változatot, valamint a MAT-49/54-est. Ez utóbbi a Gendarmerie nationale (~ rendőrség) számára készült és több ponton módosították: a fémhuzal tusát nem betolható fatusával váltották fel, megnövelték a fegyver csövének hosszát és a géppisztolyt tűzváltóval is felszerelték, ezáltal képessé vált egyeslövések leadására.

A Vietnámi háború alatt a MAT-49-esből a Viet Minh jelentős mennyiséget zsákmányolt és ezek egy részét (K-43-as jelöléssel) átalakították a szovjet 7,62 mm-es Tokarev töltényre (emellett a MAT-49/54-eshez hasonlóan megnövelték a cső hosszát és a változtatások hatására a fegyver tűzgyorsasága is nőtt).

A géppisztolyt a fejlett országok közül kizárólag a francia haderő rendszeresítette, de emellett több százezer MAT-49-es jutott el hivatalos és nem hivatalos csatornákon több mint két tucat kisebb ázsiai, afrikai és dél-amerikai országba, ahol egyes példányokat (gyakran lázadók) máig használnak. A MAT-49-es szinte kizárólag acélból gyártott elemei télen problémásnak bizonyultak, ugyanis a fém markolatra ráfagyhatott a katona keze, emellett a géppisztoly nehéz és egy minőségtelen fegyver látszatát keltette, de előbbi a meleg éghajlatú ázsiai területen ez kevésbé okozott gondot.

A géppisztoly egyszerű, nehéz és csúnya volt, ez nem gátolta a használatát, miközben rendkívül tartósnak és olcsón előállíthatónak bizonyult. Ennek köszönhetően gyártása egészen 1979-ben folyt és akkor is csak azért szüntették be, mert a francia haderő rendszeresítette a FAMAS gépkarabélyt, amelyet (bullpup kiviteléből fakadó rövidsége miatt) a korábbi gépkarabélyok mellett a géppisztolyok kiváltására is szántak.


Műszaki adatok:

Gyártó: Manufacture Nationale d’Armes de Tulle (MAT)

Típusnév: Pistolet mitrailleur de 9 mm modéle 1949 (MAT)

Típus: géppisztoly

Megjelenés éve: 1949

Tervező: Pierre Monteil

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 3500 g

Teljes hossz: 460 mm

Csőhossz: 230 mm

Kialakítás:

Működési elv: tömegzáras

Tárkapacitás: 32 lőszer

Irányzék: fém irányzék 100 és 200 m-re állítható

Lőszer:

Neve: 9 mm Parabellum

Mérete: 9x19 mm

Tömege: 7,45 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: 600 lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: 354 m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2020 | Minden jog fenntartva.