IMI Desert Eagle

„Öntöltő kézi ágyú”


Tervezés:

A pisztolyok néhány évszázaddal az első kézi tűzfegyverek után jelentek meg, de széleskörű katonai alkalmazásuk csak a XIX-ik században kezdődött, miután az egyesített lőszer lényegesen egyszerűbbé tette a használatukat. A katonák számára az egylövetű pisztolyok azonban nem bizonyultak praktikusnak, mivel nem rendelkeztek elég tűzerővel a támadó (karddal vagy más hidegfegyverrel felszerelt) ellenség megállítására, a minimális hatásos lőtávolság miatt az újratöltésre pedig nem volt idő.

Emiatt - hasonlóan a puskákhoz - a fegyvertervezők a pisztolyokon is kísérletezni kezdtek az öntöltő rendszerekkel, amikor a tüzeléskor keletkező erőhatás egy részét felhasználva automatikusan megtörténik az elhasznált hüvely kivetése és új töltény betöltése a töltényűrbe.

A kezdeti próbálkozások nem jártak sikerrel, ezért az Amerikai Egyesült Államokban ezek helyett az egylövetű és öntöltő pisztolyok között átmenetet képező revolverek, más néven forgópisztolyok terjedtek el. Ezek 5-6 töltényes tárát a kakas ismételt felhúzásával (később az elsütő-billentyű kétszeri meghúzásával) relatív gyorsan több lövést adhattak le, miközben egyszerű szerkezetük megbízható működést szavatolt, ráadásul aránylag olcsók voltak, azért minden haderőnem összes katonáját elláthatták velük. A hadseregek részére számos revolver készült (pl.: amerikai Colt Single Action Army, orosz Nagant M1895), de az 1900-as évek elején Európában elkészültek az első sikeres öntöltő pisztolyok (pl.: Luger P08).

Miközben Európában (néhány kivételtől eltekintve) az öntöltő pisztolyok kiszorították a revolvereket, ez az Amerikai Egyesült Államokban ez csak valamivel később történt meg (pl.: Colt M1911). Az öntöltő pisztolyok előnye a nagyobb tűzgyorsaság és az akár kétszeres tárkapacitás, ezért gyorsan kiszorították a revolvereket a katonaságok fegyvertárából és ma már szinte csak polgári és rendészeti célokra használják őket.

Egy területen azonban a revolverek sokáig megőrizték előnyüket: a nagy erejű töltényekkel az öntöltő mechanizmusok sokáig nem tudtak megbirkózni, a forgópisztolyoknál ez azonban sosem jelentett problémát, mivel itt a töltést nem a tüzeléskor keletkező energiákat felhasználva végzik, a hüvelykivetés pedig manuális.

1979-ben azonban a Magnum Research-alkalmazott Bernard C. White és Arnolds Streinbergs kifejlesztettek egy nagy erejű töltény tüzelésére képes félautomata pisztolyt, amelyre 1983-ban kértek szabadalmat. Ezt később az izraeli IMI (Israel Military Industries) kismértékben módosította és maga is szabadalmat kért a pisztolyra, amelyet mind az amerikai Magnum Research, mint pedig az izraeli IMI gyártott, Desert Eagle, azaz sivatagi sas néven.


Konstrukció:

A Desert Eagle önmagában fényképezve egy egyszerű öntöltő pisztolynak tűnik, de más pisztolyokkal összehasonlítva vagy kézbe fogva azonnal kitűnik oldalfegyverhez képest kiemelkedően nagy mérete: a korábbi változat (Mark VII-es) hossza 269,2 mm, az újabb (Mark XIX-es) 273 mm-es, ráadásul utóbbiból létezik egy hosszított kivitelű verzió is, amely 374,6 mm-es. A 6 hüvelykes alapváltozat csövének hossza 152,4 mm, a nyújtott, 10 hüvelykes változaté 254 mm.

Méretéhez híven a Desert Eagle kiemelkedően nehéz: a legtöbb modern pisztoly tömege töltve sem haladja meg az 1 kg-ot, ezzel szemben a Desert Eagle üresen is legalább 1766 grammot nyom, a legnehezebb modell pedig 1897 grammos.

A fegyvert eredetileg a 9x33 mm-es töltényű .357 Magnum kaliberhez, illetve a 10,9x33 mm-es .44 Magnum kaliberhez tervezték: mindkettőt revolverekben használják és ismertek nagy erejükről (ezen töltényekkel nagyvadakat is el lehet ejteni).

Később a Desert Eagle-ből további kaliber-variánsokat is létrehoztak (pl.: 41 Remington Magnum, .440 Cor-Bon), a jelenleg elérhető legerősebb kaliber a .50 Action Express, amely 12,7×33 mm-es töltényt tüzel és egyike az elérhető legerősebb töltényeknek (a Desert Eagle volt a világon az első, ezt a töltényt használó öntöltő pisztoly).

A legtöbb öntöltő pisztoly szabad hátrasiklású tömegzáras működési elvű, mivel ez a létező legegyszerűbb kialakítás, de ezek alkalmatlanok a nagy kaliberű töltényekhez, mivel e töltények energiáit nem tudják elvezetni. A Desert Eagle-ön ezért ehelyett gázdugattyút használnak kettős hátrasiklást csillapító rugóval: ezen az elven működnek a lényegesen nagyobb gépkarabélyok is. A Desert Eagle csöve alatt található a gázdugattyú és a két (kisebb kaliberben egy) helyretoló rugó, amelyek szemből rendkívül jellegzetes, háromszögletű formát adnak a pisztolynak.

A gázdugattyú ugyan bonyolultabbá és drágábbá teszi a fegyvert, de járulékos előnye, hogy hatékonyan csillapítja a lövészt érő erőket (a különösen nagy kaliberű töltényeket tüzelő revolverek egyik közös problémája a rendkívül erős visszarúgás, mivel a revolverek esetében ezt az erőt semmi nem csökkenti). A gázdugattyú mellett a pisztoly forgó reteszelésű, amely szintén gépkarabélyokban használnak (ezzel biztosítva a tökéletes zárást).

A Desert Eagle csöve fixen beépített, tüzelést követően a nagyméretű szán siklik hátra. A szokatlanul nagyméretű töltények további nehézsége, hogy méretük és tömegük miatt a kilőtt töltények hüvelye problémákat okozhat. Ezt a Desert Eagle-ön úgy oldották meg, hogy a szán felső része teljesen nyitott, ezért hátrasikláskor kivetett hüvely viszonylag szabad szögben távozhat a töltényűrből (emiatt az elhasznált töltényhüvely nem akadhat be a kisméretű hüvelykivető nyílásba).

A Desert Eagle öntöltő pisztoly, csak egyeslövés leadására alkalmas. A nagyméretű, kisebb kapacitású gépkarabély-tárra hasonlító tár eredetileg 9 db .357-es töltényt tartalmazott, de a nagyobb .41 és .44 kaliberből csak 8, a .440 és .50 kaliberekben pedig csak 7 töltény fér a tárba. A Desert Eagle kialakítása miatt rendkívül egyszerű .44-esből .50-esre átalakítani, ehhez mindössze a fegyver csövét (valamint a tárat) kell lecserélni.

A nagyméretű töltények miatt a Desert Eagle rendkívül széles és hosszú markolatot kapott, ami gátolja a kisebb kezű (elsősorban női) lövészeket a biztos fogás megtalálásában.

Az állítható elsütőbillentyűs Desert Eagle szánja tüzelést követően hátrasiklik: azért, hogy ne okozzon sérülést a lövő kezében, a szán alá egy hajlított fém elem került. Az ezt nélkülöző pisztolyoknál tapasztalatlan lövők keze a szán magasságába kerülhet (a pisztolyt túl magasan vagy két kézzel markolják), ezért amikor a szán tüzeléskor nagy sebességgel hátrasiklik, nekicsapódik a lövő ujjának (ezt a jelenséget az angol nyelvben slide-bite-nak nevezik).

A Desert Eagle beépített fém irányzékkal rendelkezik, a csőre optikai irányzék erősíthető (öntöltő pisztolyokra általában nem érdemes optikai irányzékot szerelni, mert a hatásos lőtávolság ritkán haladja meg az 50 métert, de a Desert Eagle nagy kaliberű töltényei nagyobb, akár 200 méteres távolságból is halálosak.


Életút:

A Desert Eagle-t 1982-ben mutatták be, gyártása máig folyik. A fegyverből három fő változat készült: az eredeti Mark I-est kizárólag .357 és .44 Magnum kaliberekben kínálták, még nem állítható elsütőbillentyűvel. Ez utóbbi először a Mark VII-esen jelent meg (de a Mark I-esre utólag is felszerelhető), míg a harmadik sorozat, a Mark XIX-es már a legnagyobb, .50 AE kaliberben is elérhető. A kezdeti alumínium, acél és rozsdamentes acél kivitel mellett később krómozott és aranyozott kivitel is készült.

A megtévesztő marketing miatt egyesek úgy gondolják, hogy a Desert Eagle-höz hasonló külsővel rendelkező, de annál kisebb méretű Baby Eagle kapcsolódik e pisztolyhoz, de ez nem igaz: a 2008-ig kínált Baby Eagle valójában egy Jericho 941-es pisztoly, amely a cseh CZ 75-ös izraeli másolata és hagyományos, rövid hátrasiklásos működési elvű. A Magnum Research által 2009-ben bemutatott Micro Eagle szintén csak külsőre hasonlít a Desert Eagle-höz, de a Baby Eagle-höz hasonlóan ez sem gázdugattyús rendszerű és lényegesen kisebb, .380 ACP lőszert tüzel.

A Desert Eagle rendkívül drága pisztoly, ezért bár rendkívül komoly megállító-erővel bír, részben ára miatt csak az Izraeli Hadsereg rendszeresítette, valamint kisebb mennyiséget rendeltek belőle fegyveres szervezetek, pl.: a lengyel JW GROM terror-elhárító egység.

A Desert Eagle pisztoly gyártási száma igen alacsony, ennek ellenére máig a világ egyik legismertebb pisztolyának számít. Ennek oka az amerikai filmekben és videójátékokban keresendő, amelyre jó példa az 1955-ös Piszkos Harry című film és folytatásai. Ezen filmekben a főszereplő egy .44 Magnum kaliberű Smith & Wesson Model 29-es revolver használ, amely megjelenésekor a világ legerősebb oldalfegyverének számított. A filmek hatására a Model 29-es iránt rendkívül komoly érdeklődés alakult ki és a fegyvert magas ára ellenére nagy számban vásárolták (ahogy fentebb is olvasható, a revolverek esetében a tüzeléskor keletkező erőhatásokat semmi nem csökkenti, emiatt a Model 29-essel rendkívül kellemetlen lőni, ezért az érdeklődés hamar elhalt, majd a folytatások bemutatása után újraéledt).

A Desert Eagle (mint a legerősebb elérhető öntöltő pisztoly) számos videojáték kedvelt fegyvere, a valóságban azonban a haderők a lényegesen olcsóbb, igaz, kisebb kaliberű, de így is hatékony pisztolyokat, pl.: a Glock 17-est részesítik előnyben.

A Desert Eagle mellett néhány további, akár .50-es kaliberben is kapható öntöltő pisztoly készült (pl.: az AMT Automag V-öse vagy az L.A.R. Manufacturing Inc által gyártott Grizzly Win Mag), de az ekkora kalibert tüzelő pisztolyok már inkább státusszimbólumnak számítanak, semmint praktikus pisztolynak. Mindez természetesen nem befolyásolta a Desert Eagle nimbuszát, amelyet sokan máig a pisztolyok királyának tartanak és emellett kétségtelenül komoly mérnöki teljesítmény egy olyan öntöltő pisztoly megalkotása, amely ilyen erős töltényekkel is megbízhatóan működik. A fegyver gyártását egy időben a Magnum Research és az IMI mellett az Israel Weapon Industries (IWI) és az amerikai Saco Defense végezte.


Műszaki adatok:

Gyártó: IMI

Típusnév: Desert Eagle

Típus: (nagykaliberű) öntöltő pisztoly

Megjelenés éve: 1982

Tervező: ismeretlen

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 1897 g

Teljes hossz: 273,1 mm

Csőhossz: 152 mm

Kialakítás:

Működési elv: öntöltő (félautomata)

Tárkapacitás: 8 db

Irányzék: fém irányzék, lehetőség optikai irányzék felszerelésére

Lőszer:

Neve: .44 Magnum

Mérete: 10,9x33 mm

Tömege: 16 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: ismeretlen lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: 470 m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.