Hämmerli x-esse

„Kényelem és pontosság”


Tervezés:

A lőfegyverek kapcsán gyakran kerülnek szóba a legnagyobb példányszámban gyártott fegyverek (pl.: AK-47), az előremutató konstrukciók (pl.: Sturmgewehr 44) vagy a megszokottnál erősebb modellek (pl.: IMI Desert Eagle), ugyanakkor ritkán esik szó a tréning-fegyverekről.

Ezen kategóriában meghatározó szerepet játszik az 1800-as évek vége óta gyártott .22 Long Rifle kaliber, amelyet immár több mint 100 éve használnak kiképzési célokra a hadseregek, ugyanakkor a polgári körökben szórakozásra, kikapcsolódásra, kisállatok vadászatára és rágcsáló-írtásra, de a sportlövészek is szívesen használják.

A .22-es lőszer számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: kis mérete miatt az ereje korlátozott, ezért szabadabban használható, mint a teljes értékű puskalőszer, ráadásul annál lényegesen halkabb és a fegyver visszarúgása is jóval kisebb. Mindezek mellett a .22-es lőszer talán legnagyobb előnye olcsósága: egyike a világ legolcsóbb lőszereinek, ezáltal széles körnek teszi lehetővé a gyakorlást.

A katonaságok számos ”teljes értékű” lőfegyvert rendeltek meg .22-es kaliberben is, kiképzési célokra, a sportlövészetnél viszont fontosabb a pontosság és az ergonomikus kialakítás, ezért számukra több vállalat eleve sportlövészet céljára tervezett, .22-es kaliberű fegyvereket gyárt. Ezek közé tartozik jelen cikk tárgya, a Hämmerli x-esse is.

Magát a Hämmerli gyárat 1863-ban alapította a svájci Johann Ulrich Hämmerli és a cég évtizedeken át más svájci fegyvergyártóknak készített puskacsöveket. A Hämmerli nevet a világ 1897-ben ismerhette meg, amikor az általuk átalakított Martíni puskákkal nyerték meg az 1897-es sportlövő világbajnokságot.

A következő 18 évből (az első világháború kitöréséig) 17-et szintén Hämmerli-Martini puskákkal nyertek. Az első világháborúban (ahogy később a második világháború alatt is) a Hämmerli svájci állami megrendelésre dolgozott, 1933-ban viszont elkészítették a (.22-es kaliberű) 33MP-as (egylövetű) szabadpisztolyt, amely éveken át szintén kiemelkedően sikeresen szerepelt. A következő évtizedekben a Hämmerli több pisztolyt is gyártott, 1961-től pedig nagyöblű sportpuskákat is készített (Hämmerli-Tanner márkanéven).

A céget 1971-ben felvásárolta a SIG vállalatcsoport, amely profiltisztítást hajtott végre és három cégbe szervezte lőfegyver-gyártását: a vadászpuskákat ezt követően a Sauer készítette, a SIG-Sauer felelt a pisztolyokért, míg a Hämmerli a sportpisztolyokat gyártotta. 2006-ban a Hämmerli-t kivásárolta a Walther márkanevet is birtokló német Carl Walther GmbH, de ez a fegyverek gyártása és értékesítése terén nem jelent érdemi változást.


Konstrukció:

A Hämmerli évtizedek óta foglalkozik sportlövészetre fejlesztett pisztolyokkal és a cég ismert magas minőségéről, pontosságáról és ergonomikus kialakításáról, amely alól az x-esse sem kivétel. Első látásra az x-esse nem különbözik a modern félautomata pisztolyoktól, de jobban szemügyre véve látható, hogy azoknál hosszabb, ugyanakkor a fegyver teste keskenyebb.

A 800 gramm tömegű pisztoly két alapvető kivitelben készül: az alapváltozat 197 mm hosszú (ebből 115 mm-t tesz ki a cső), míg a hosszabb modell 235 mm-es (152 mm-es csővel), ami 950 grammos üres tömeggel párosul.

A cső ez utóbbi modellnél azért nem hosszabb, mert a pontlövészetnél maximum 6 hüvelykes (152 mm-es) cső megengedett. Az x-esse csöve kaliberéhez képest relatív vastag, ezáltal érdemben nem melegszik. Katonai fegyvereken ismeretlen részlet, hogy az x-esse jobb oldalába a "READ MANUAL BEFORE USE", azaz használat előtt olvassa el a használati utasítást feliratot vésték

Az x-esse öntöltő (félautomata) pisztoly, a fegyver a fentebb is említett .22 Long Rifle kalibert használja, amely egy kisméretű (5,6x15 mm-es) töltényt takar - ez teszi lehetővé az x-esse keskenyebb testét.

A Hämmerli műanyag elsütőbillentyűvel készíti az x-esse-t. Az elsütőbillentyű rendkívül érzékeny (ezt a fegyvert szétszedve egy csavarhúzóval lehetőség van 1000-1360 g között állítani), ami egy hadipisztolynál nem feltétlenül előnyös, céllövészetre azonban kiváló.

Az x-esse elfogadható sebességgel szedhető szét és rakható össze, ám ehhez csavarhúzó szükséges: ez egy hadi pisztolynál szintén problémákat okozhat, de a Hämmerli kizárólag sportcélú lőfegyvereket készít, ezért a fegyver tisztítását a tulajdonos általában ideális körülmények között, egy asztalon végzi, a megfelelő szerszámokkal.

A pisztoly tára kisméretű, 10 lőszer befogadására alkalmas. Az x-esse tárrögzítője és biztosítókarja a fegyver bal oldalán található, akárcsak a szánakasztó karja. A pisztoly csöve alá csősúly került, amelyet más csősúlyra lehet cserélni, ezáltal létrehozva a lövő számára kedvező egyensúlyt.

Az x-esse célgömbje a cső szerves része, a hátsó mikrométeres nézőke állítható, emellett picatinny-sínnel is ellátható, amely lehetővé teszi bármilyen ezzel kompatibilis optikai irányzék felszerelését. Ennek hatékonysága ugyanakkor megkérdőjelezhető, mert pisztollyal eleve nem lehet nagy távolságon pontos lövéseket leadni és a .22-es lőszer 150 méter után már rendkívül pontatlan.


Életút:

A Hämmerli eredetileg (2004-ig) Trailside néven kínálta az x-esse pisztolyt (annak olcsóbb változatát) az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet négy változatban gyártanak: x-esse néven (rövid és hosszú változatban), a kifejezetten sportlövőknek készített x-esse IPSC-ként, valamint x-esse Sport változatban. Ez utóbbi egy enyhén módosított variáns: amíg az alapmodell fekete polimer tokkal készül, a Sport változat rendkívül látványos, vörös-fekete, illetve kék-fekete polimer tokkal.

Már az alapmodell is remek, csúszásmentes fogást biztosít, amelyet a Sport változatnál egy még inkább kézhez simuló, aszimmetrikus markolatra cseréltek, amely egyben a tenyér megtámasztására is szolgál. E speciális markolat hátránya, hogy kizárólag jobbkezesek számára használható, fordított, balkezes kivitelt a Hämmerli kezdetben nem gyártott, ám ezt mára orvosolták.

Az 1999 óta készített típus meglepően könnyű, ugyanakkor kiemelkedően pontos pisztoly, amelyet a Hämmerli elérhető áron kínál (a pisztoly neve, az x-esse kimondva az angol access szóra hasonlít, amely elérhetőt, hozzáférhetőt jelent).

Az x-esse pisztoly relatív széles körben ismert és egyike a legjobb .22-es céllövő pisztolyoknak. Miközben a fegyver kiemelkedően pontos, (kalibere miatt) beltérben is használható, a lőszer pedig olcsón beszerezhető.

Az x-esse Közép-Kelet-Európában, köztük Magyarországon is megjelent, de a helyi sportlövők többsége lényegesen vékonyabb pénztárcával rendelkezik, ezért más modellek, például a számos hibája ellenére (részben rendkívül alacsony ára miatt) kedvelt, külsőre a Hämmerli pisztolyhoz hasonló Izmas MCM miatt mérsékelt iránta a kereslet.

Maga az x-esse megbízható pisztolynak számít, azonban nem ritka a sátorvas törése. Ennek oka, hogy az x-esse sátorvasa a Hämmerli Model 208-as könnyített változata, egyben a szétszerelést lehetővé tevő kar, amelyből erősebb ütés hatására könnyen le-, illetve kitörhet egy darab. Egyes tulajdonosok állítása szerint a 2006 utáni (német) x-esse-k minősége elmarad a korábbi (svájci) példányokétól.

Mindezek ellenére a Hämmerli x-esse máig rendkívül népszerű pisztolynak számít a sportlövők körében és a legtöbb tulajdonos elégedett a pisztollyal, amelyet kisméretű, párnázott műanyag táskában árulnak.


Műszaki adatok:

Gyártó: Hämmerli

Típusnév: x-esse

Típus: (sportlövészetre tervezett) pisztoly

Megjelenés éve: 1999

Tervező: ismeretlen

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 800 g

Teljes hossz: 197 mm

Csőhossz: 115 mm

Kialakítás:

Működési elv: öntöltő (félautomata)

Tárkapacitás: 10 db

Irányzék: állítható fém irányzék, picatinny sín (lehetőség optikai irányzék felszerelésére)

Lőszer:

Neve: .22 Long Rifle

Mérete: 5,6x15 mm

Tömege: 2,5 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: ismeretlen lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: ismeretlen m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.