Gabilondo y Urresti Ruby

„Amerikairól másolt spanyol a franciáknak a németek ellen”


Tervezés:

Az egymást követő inkompetens uralkodók és a felvilágosodás eszméje Franciaországban a XVIII. század végén az egész országot átformáló forradalomhoz vezetett. A Jakobinus terrort követően a monarchia intézményét elvetették, de egy évtizeddel később Bonaparte Napóleon magához ragadta a hatalmat és 1804-nem császárrá koronázta magát. Franciaország ekkor a világ legerősebb szárazföldi haderejével és anyaországával rendelkezett, ráadásul realitássá vált a spanyol trón megszerzése, amellyel (a dél-amerikai gyarmatok révén) a világ messze legerősebb országa jött volna létre, ezért a többi európai nagyhatalom folyamatosan nyomás alatt tartotta Franciaországot.

A számos háború alatt a franciák igyekeztek a taktikai mellett technológiai fölényre is szert tenni: egyes kísérleteik (köztük a géppuskák egyik ősének tekintett Mitrailleuse) kudarcnak bizonyultak, az addig alkalmazott sűrű, fekete füstű, tökéletlen égésű lőport kiváltó füst nélküli (technikailag gyér füstű) lőpor azonban az 1800-as évek végén technológiai forradalmat indított el.

A világon elsőként Franciaország állított rendszerbe füst nélküli lőport tüzelő ismétlőfegyvert az 1886-os Lebel puska képében, de ezt hamarosan felülmúlták a német és más külföldi fegyvergyártók újabb, kiforrottabb modelljei. Franciaország számára komoly problémát jelentett a központosított kézifegyver-gyártás, amely verseny hiányában nem törekedett újításokra, de még ennél is fontosabb volt, hogy a hatalmas létszámú haderőt jelentős erőfeszítés árán átfegyverezték a Lebel puskára, amely azonban néhány év alatt elavult, ezért a következő, helyettesítő fegyvereket is nagy mennyiségben kellett gyártani.

Ennek mások mellett a maroklőfegyver-gyártás vallotta kárát: amíg a XIX. század utolsó éveiben több országban már megkezdődött a füst nélküli lőport tüzelő öntöltő pisztolyok előállítása, addig a francia hadsereg még mindig a 11 mm-es fekete füstű lőporos töltényt tüzelő 1873-as Chamelot-Delvigne revolvert használta és utóda, a 8 mm-es (már füst nélküli lőporos) lőszert használó 1892-es fegyver is forgópisztoly volt. A francia ipari kapacitást lefoglalta a puskák és géppuskák előállítása, ezért a franciák ezek kiváltására 1914-ben rendszeresítették a spanyol Star Model 14-et, amely az osztrák Mannlicher m/1901 pisztoly több lépésben továbbfejlesztett változata volt.

Spanyolország alapvetően fejletlen iparú ország volt, azonban az ország északi részén található Eibar községben számos kis, független fegyvergyártó műhely létesült. Ezen cégek kihasználták, hogy Spanyolország elutasította a nemzetközi jogot: csak abban az esetben ismerte el jogvédettnek egy fegyver tervét, amennyiben azt helyben (Spanyolországban) gyártották és mivel erre értelemszerűen a legnagyobb (elsősorban amerikai) vállalatok nem voltak hajlandóak, az eibari műhelyek Spanyolországban legálisan gyárthatták külföldi pisztolyok rossz minőségű, de olcsó másolatait.

A legtöbb így készült kézifegyver, különösen a századfordulót követően rendkívül népszerűvé váló öntöltő pisztolyok Spanyolországon belül, illetve a környező országokban, a civil piacon találtak gazdára, a spanyol Gabilondo y Urresti (későbbi nevén Llama) vállalat Ruby pisztolyát azonban többek között a francia hadsereg rendszeresítette; Pistolet Automatique de 7 millim.65 genre „Ruby” néven (francia: 7,65 mm-es lőszert tüzelő automata pisztoly, Ruby).


Konstrukció:

A világ egyik legsikeresebb kézifegyver-tervezőjét, John Moses Browning-ot foglalkoztató, forgópisztolyairól ismert Colt vállalat az 1800-as évek legvégén elutasította a félautomata pisztolyokat, ezért Browning első tervét a belga FN vállalat kezdte gyártani, M1900 néven.

Az M1900-as óriási sikert aratott, ezért a Colt átértékelte az álláspontját és megvásárolta Browning következő pisztoly-tervét, amelyet Colt M1903 „Pocket Hammerless” néven gyártottak - a Ruby pisztoly e fegyver másolata, de több részletében megváltoztatták (a módosítások szinte mind egyszerűsítéseket jelentenek, megkönnyítve a fegyver gyártását), emiatt a két pisztoly alakját és méreteit tekintve is különbözik.

A Ruby pisztoly hossza 170 mm (szemben a Colt 180 mm-ével), 80 mm hosszú csővel tömege 850 gramm (a spanyol pisztoly kisebb mérete ellenére nehezebb az amerikai eredetinél, aminek az oka a rosszabb minőségű acél, ami miatt a fegyvert vastagabbra tervezték, valamint a nagyobb tárkapacitás).

A Ruby a Colt vállalat .32 ACP lőszerét tüzeli, amely 7,65x17 mm-es méretű (erre utal a fegyver francia nevében a „7 millim.65”): ez a kaliber az 1900-as évek elején rendkívül népszerűnek számított (mások mellett az említett FN és Colt pisztolyok is használták). A spanyol fegyver egyszerű, tömegzáras rendszerű: a megfelelő zárást a szán és a zártömb tömege (valamint a cső alatti helyretoló rugó ereje) biztosítja (e rendszer hátrányos tulajdonsága, hogy csak kisebb erejű pisztolytöltényekhez használható, .32 ACP lőszer miatt ez azonban a Ruby esetében nem jelent problémát).

A spanyol pisztoly megjelenésekor előnyös tulajdonsága volt a kortársainál nagyobb, 6-8 helyett 9 töltényes tárkapacitása. A Colt 1903-as hátsó markolat-biztosítóját és a szánt megakasztó biztosítókarját a Ruby pisztolyon elvetették, ezek helyett egy egyszerű, az elsütőbillentyűt megakasztó biztosítókart terveztek a fegyverre. A Ruby pisztolyra kortársaival szemben nem lehet tusát rögzíteni.


Életút:

Ruby-jellegű (Colt 1903-másolat) pisztolyokat Spanyolországban már az első világháború előtt is gyártottak, de kizárólag a spanyol polgári piacra. A Gabilondo y Urresti vállalat 1914-ben alkotta meg a Ruby pisztolyt, mint egy továbbfejlesztett, 9 töltényes katonai modellt. Eredetileg a cél a kisebb, balkáni országok számára történő értékesítés volt, 1914-ben azonban kitört az első világháború.

A nagy hadviselő felek, köztük Franciaország gyors győzelemre számítottak, de hamarosan kiderült, hogy súlyosan alábecsülték a veszteségek, különösen a felszerelés amortizációjának ütemét - amíg az elesett tömegeket a sorkötelezettség révén kezdetben probléma nélkül pótolták, a meglévő gyártókapacitást rövid idő alatt túlterhelte a veszteségek pótlása.

Mivel Európában minden szabad ipari kapacitást lefoglaltak, több ország az Amerikai Egyesült Államokhoz fordult, amit azonban Franciaország három okból is ellenzett. Egyrészt az amerikai cégek (felismerve a vásárlók kiszolgáltatott helyzetét) magas árakat szabtak, emellett a gyártás beindítása és a kész termék áthajózása hosszú időt vett igénybe (pl.: az Orosz Birodalom a rendelt puskák többségét a háborúból történő 1917-es kilépéséig nem kapta meg), ráadásul a német tengeralattjárók számos teherhajót a rakományukkal együtt elsüllyesztettek.

Ebben a helyzetben a Ruby ideális pisztolynak tűnt. Gyártására a tervező cég már be volt rendezkedve, kifejezetten olcsó fegyvernek tervezték és Spanyolország közvetlenül határos volt Franciaországgal, így a szállítás viszonylag gyors és biztonságos volt. Franciaország ezért már 1915-ben havi 10000 db Ruby pisztolyt rendelt a Gabilondo y Urresti vállalattól, amelyet néhány hónappal később 30000, később pedig 50000 darab/hónapra növeltek.

A megrendelés igen jövedelmező volt a spanyol cégnek, de a kis vállalat képtelen volt ilyen jelentős mennyiség ellőállítására, ezért alvállalkozóként megbízott négy további Eibar-régióbeli céget a fegyver gyártásával (Armeria Elgoibaressa y Cia, Echealaza y Vincinai y Cia, Hijos de Angel Echeverria y Cia és Iraola Salaverria y Cia).

Ahogy azonban a Gabilondo y Urresti jogdíjjak nélkül gyártotta a Pocket Hammerless másolatát, úgy hamarosan az Eibar-régió számos spanyol cége is másolni kezdte a Ruby pisztolyt, amelyeket Franciaország (amelynek a drasztikusan növekvő veszteségek pótlására minden fegyverre szüksége volt) szintén megvásárolt.

Maga a Ruby név ezért nem egyetlen pisztolyt takart: összesen több mint 45 spanyol műhely épített számos többé-kevésbé azonos kézifegyvert, ami viszont új problémát eredményezett, mivel a különböző cégek pisztolyainak alkatrészei nem voltak csereszabatosak. Ideiglenes megoldásként a franciák kódjelekkel jelölték a pisztolyokat és a tárakat, ezáltal egy-egy alakulat katonái nem cserélték össze a különböző variánsokat (ami extrém esetben használhatatlanná tette volna a pisztolyokat, mert az egyik cég pisztolya egy másik cég tárából nem feltétlenül töltött; az eredeti gyártó kódjele ”GU”).

Az alapul szolgáló Colt Pocket Hammerless pisztollyal szemben a Ruby külsőre elnagyolt, alacsony minőségű maroklőfegyvernek tűnt (pl.: a Colt pisztoly kiváló minőségű acélból készült házára gömbölyített, a sarkokon lekerekített markolat-panelek kerültek - ezzel szemben a Ruby egyszerűbb, szögletes paneleket kapott, amelyet egyszerűen két csavarral rögzítettek), ugyanakkor a fegyver egyszerűen használható és megbízható volt.

A pisztolyt az első világháború alatt Franciaország jelentős számban vásárolta, emellett az Olasz Királyság is rendszeresítette. Az első világháború végén Franciaország több mint fél millió Ruby-típusú pisztollyal rendelkezett, a teljes gyártási darabszám kb. 900000 volt (ezek harmadát a Gabilondo y Urresti. gyárotta).

A Ruby pisztoly az első világháború végével fokozatosan háttérbe szorult, de számos példányát több országnak, köztük Finnországnak és Jugoszláviának értékesítették, emellett a Unique vállalat (szintén .32 ACP lőszert tüzelő változatban) létrehozta a Ruby pisztoly továbbfejlesztett másolatát. A finn Ruby pisztolyokat még bevetették a második világháborúban a Szovjetunió ellen, akárcsak a francia példányokat a németek ellen, a spanyol fegyver utolsó példányait pedig csak az 1950-es évek végén selejtezték le.

A Ruby pisztolyt rövid idő alatt elhomályosították a lényegesen jobb kortárs pisztolyok (pl.: az amerikai Browning M1911 és a német Luger P08), azonban a fegyver (hasonló egyes második világháborús géppisztolyhoz) rövid idő alatt nagy mennyiségben, olcsón gyártható, elfogadható minőségű fegyverként kiválóan megfelelt az első világháború alatti francia igényeknek.


Műszaki adatok:

Gyártó: Gabilondo y Urresti Ruby

Típusnév: Ruby

Típus: (félautomata) pisztoly

Tervező: John Moses Browning

Megjelenés éve: 1915

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 850 g

Teljes hossz: 170 mm

Csőhossz: 80 mm

Kialakítás:

Működési elv: tömegzáras

Tárkapacitás: 9 db

Irányzék: fém

Lőszer:

Neve: .32 ACP

Mérete: 7,65x17 mm

Tömege: 4 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: ismeretlen lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: ismeretlen m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2020 | Minden jog fenntartva.