FNAB-43

„Pó-völgyi mestermunka”


Tervezés:

A mai Olaszország területe már az őskorban is lakott volt, később itt alakult meg az ókori Római Birodalom, mielőtt a középkort követően a területen erős, egymással is versengő független városállamok jöttek létre. A modern Olasz Királyság (továbbiakban: Olaszország) csak 1861-ben jött létre, miután a Giuseppe Garibaldi tábornok vezette erők elfoglalták, majd egyesítették az ekkor már külföldi birodalmak által uralt területeket.

Az egyesítését követően az olaszok (a velük párhuzamosan egyesült németekhez hasonlóan) nagyratörő elképzeléseket szőttek az új ország központi irányítású hadseregére és gazdaságára támaszkodva. Ennek részeként Olaszország az első világháborúban - területszerzés reményében - megtámadta regionális riválisát, az Osztrák-Magyar Monarchiát, az előrenyomulás azonban szinte azonnal kifulladt és a nyugati fronthoz hasonlóan több évig tartó, rendkívül véres állóháborúba torkollott.

Ennek egyik fő oka az olaszok rosszul felszerelt hadserege volt. Olaszország ekkor túlnyomórészt mezőgazdasági ország volt, ahol jelentősebb ipari kapacitással csak a Pó-síkság (Észak-Olaszország) rendelkezett. Az olaszok ennek ellenére az első világháború alatt több sikeres fegyvert és harcjárművet gyártottak: ezek közé tartozott a Caproni Ca.1-es bombázó és a Cannone da 65/17 modello 13 hegyi löveg.

Az olasz kézifegyver fejlesztés sajátos utat járt be: amíg más országok rendkívül nagy hatótávolságú puskalőszert használtak (pl.: 7,92 mm Mauser, 7,7 mm-es .303 British), addig az olaszok a lényegesen kisebb, 6,5 mm Carcano lőszert használó ismétlőpuska-családot rendszeresítettek. Az ezt tüzelő Carcano puskák maximális hatásos lőtávolsága ugyan elmaradt riválisaitól, de a gyakorlatban kiderült, hogy optikai irányzék és speciális kiképzés hiányában az akár 1000 métert is meghaladó lőtávolságot nem lehetett kihasználni, miközben a fegyver és lőszere is könnyebb volt, kevésbé terhelve használóját.

Olaszország számára azonban komoly problémát jelentett a fegyverek gyártása, ezért az új technológia mellett elavult eszközöket is bevetettek: a Carcano-k mellett egylövetű M1870 Vetterli puskákat, a Beretta Modello 1915 és Glisenti Modello 1910 félautomata pisztolyok mellett pedig még Bodeo Modello 1889 és (fekete füstű lőport használó) Chamelot-Delvigne revolvereket.

Az egyik érdekes kényszer-megoldás a Villar Perosa nevű, eredetileg repülőgépekbe szánt, pisztolytöltényt tüzelő, kétcsövű fegyver szárazföldi használata volt. Az első világháború végén Olaszország korlátozott számban gyártani kezdte a Villar Perosa-ból átalakított OVP 1918, valamint önálló fejlesztésű Beretta Modello 1918 géppisztolyokat.

Az első világháborút követően a háborúba belerokkant Olaszország is káoszba süllyedt, amit kihasználva az 1920-as években a Benito Mussolini vezette fasiszták ragadták magukhoz a hatalmat. Mussolini álma egy nagyméretű, a Mediterráneumot uraló olasz birodalom létrehozása volt, ezért a hadsereget igyekeztek új fejlesztésű fegyverekkel felszerelni - ennek részeként bevezették az új, 7,35 mm-es Carcano lőszert, valamint megalkották a Beretta M1918 fejlesztett változatát, a Beretta Modello 38-at.

A MAB 38-ként rövidített fegyver első változata, a Modello 38A a második világháború egyik legjobb géppisztolyának számított, de ezt a két világháború között tipikusnak számító kialakításával érte el (ld.: francia MAS 38, amerikai Thompson): az alkatrészek többségét precíziós esztergálással alakítottak ki, nehéz fa házat és hosszú csövet alkalmaztak.

Olaszország számára intő jel volt az Etiópiával 1935-36-ban vívott Abesszíniai háború, amelyet az olaszok ugyan megnyertek, de teljes technológiai fölényük ellenére súlyos veszteségeket szenvedtek. A második világháború alatt Olaszország korlátozott teljesítőképességű ipara számára minden korábbinál nagyobb problémát okozott a hadsereg igényeinek kiszolgálása, ezért új, a korábbiaknál gyorsabban és olcsóbban gyártható fegyvereket rendszeresítettek.

Ezek közé tartozott a MAB 38-as kiváltására szánt FNAB-43 is, amelyet az Fabbrica Nazionale d’Armi di Brescia (olasz; Brescia Állami Fegyvergyár, röviden FNAB) készített.


Konstrukció:

Az FNAB-43 a géppisztolyok új generációjához tartozott: a korábbi MAB 38-cal szemben (a markolatot leszámítva) tisztán fémből készült és dimenzióit is csökkentették: a géppisztoly hossza 790 mm-re (behajtott tusával 526 mm-re), tömege 3,2 kg-ra csökkent, ráadásul a korábbi fix fa tusát behajtható fémhuzal-tusára cserélték, a 198 mm hosszú csövet pedig perforált csőköpennyel vették körbe (a csövet csőszájfékkel és kompenzátorral egyaránt ellátták).

A fegyver háza részben fémlemezből, préseléssel készült, ami ugyanúgy csökkentette a gyártási időt, mint a már említett markolat (a markolat középső része fémből készült, amelyre mindkét oldalt egy-egy fa panel került).

Az FNAB-43 a világszerte elterjedt 9x19 mm-es Parabellum lőszert tüzeli, akárcsak a többi olasz géppisztoly, ami jelentősen csökkentette az ellátási problémákat, ugyanakkor (alacsony árunak szánt világháborús géppisztoly létére) a fegyver nem az általánosan elterjedt nyílt tömegzáras elven működött.

Az FNAB-43 ehelyett egyedi, emelőkarral késleltetett tömegzáras géppisztoly. A fegyver zárteste két fő elemből áll: tüzeléskor két elforduló reteszelő-szemölcs ideiglenesen megakasztja a zárat, amelynek ezért először csak a hátsó szekciója siklik hátra, amelyet az első elem kis késéssel követ. Az FNAB-43 zártömbje szokatlanul tömzsi, hátsó szekciója négyzet keresztmetszetű (a hagyományos tömegzáras géppisztolyok általában nagyméretű, tömör zárral rendelkeznek, mivel a tűzgyorsaságot elsősorban a zártömb tömege és a helyretoló rugó ereje határozza meg).

Ez a kialakítás és a nyitott zár hiánya egyrészt pontosabb tüzelést tesz lehetővé (mivel az elsütő-billentyű meghúzását követően a zárnak nem kell előresiklania), emellett a tüzelési ciklus hosszabb, ezáltal alacsonyabb a fegyvert tűzgyorsasága: az FNAB-43 percenként mindössze 400 lövés leadására képes. A fegyver rendelkezik tűzváltó karral; egyes- és sorozatlövés leadására egyaránt alkalmas.

A géppisztoly az MAB 38-as 20, illetve 40 töltényes tárait használhatja, ami az alacsony tűzgyorsasággal párosítva hosszabb sorozatokat tesz lehetővé. Az FNAB-43 tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a könnyű szállíthatóságra: a géppisztoly behajtható tusája mellett a tár előrehajtható és a csőre rögzíthető. A különleges zár-kialakítás miatt a fegyver az üres töltényhüvelyeket nem oldalra, hanem függőlegesen felfelé üríti (hasonlóan a csehszlovák Scorpion géppisztolyhoz).

Az FNAB-43-ra optikai irányzékot vagy bajonettet nem lehet rögzíteni - a fix fém irányzék érdekessége, hogy szokatlanul elöl, közvetlenül a hüvelykivető nyílás mögött kapott helyet.


Életút:

Olaszország a második világháború alatt fokozatosan egyre nehezebb helyzetbe került: észak-afrikai terjeszkedését a britek megállították, majd (a jelentős német támogatás ellenére) teljesen kiszorultak a kontinensről, a háború második felében pedig már hazájukban, a túlélésért küzdöttek.

A felduzzasztása miatt tapasztalt tiszteket nélkülöző, ezért rosszul vezetett, motiválatlan olasz csapatok olasz eredetű eszközeinek többsége reménytelenül elavult volt (ez egyaránt igaz volt a repülőgépekre, harckocsikra és hadihajókra). Az olasz géppisztolyok relatív sikeresnek számítottak, különösen Olaszország hegyvidéki területein, azonban soha nem sikerült belőlük elegendő példányt gyártani.

A MAB 38-ast több lépésben átalakították a behajtható fémtusát MAB 38/43-assá, de mivel érdemben nem tudták növelni a gyártás volumenét, 3 további géppisztoly gyártását kezdték meg: az FNAB-43-ast (más néven F.N.A-B Modello 1943), a Societá Anonima Revelli Manifattura Armiguerra által készített Armaguerra OG-43-ast, valamint a Fabbrica Fratelli Giandoso TZ-45-öst.

Ezen típusok közül a TZ-45-ös csak 1944-től készült, az OG-43-ast és OG-44-es változatát pedig minimális példányszámban gyártották az Olasz Szociális Köztársaságban (a németek olaszországi bábállamában).

Az olasz géppisztolyok, így az FNAB-43 mellett az MAB 38/43 és az OG-43 ugyanazoktól a problémáktól szenvedett: kiváló típusok voltak, amelyet a katonák kedveltek, de precíziós megmunkálással készültek és megoldásaik (például az egyes és sorozatlövésre egyaránt alkalmas kialakítás) rendkívül megnövelte a gyártási időt és költségeket.

Az FNAB-43 korában kiemelkedően jó géppisztolynak számított, amelyben fontos szerepet játszott, hogy a késleltetett tömegzáras kialakítás miatti alacsony tűzgyorsaság következtében sorozatlövés esetén is könnyű volt kézben tartani. Amíg azonban az Amerikai Egyesült Államok milliószámra készítette a végtelenül egyszerű (szinte kizárólag fémlemezből préselt tömegzáras, csak sorozatlövésre képes) M3-as géppisztolyt fegyvergyártásra alkalmatlannak tartott üzemekben, addig az FNAB-43-at kizárólag egyetlen fegyvergyár építette.

Egyes források szerint a fegyverből kb. 7000 darabot gyártottak, azonban valószínűbb, hogy csak kevesebb, mint 1000 példány készült el (nem ismert 5000 alatti sorozatszámú FNAB-43-as). A géppisztolyból csekély darabszáma miatt nem alakítottak ki változatokat, bár néhány példány minimális részletekben (pl.: a sátorvas alakjában) eltért a korábbiaktól.

A legyártott példányokat az olasz katonák nagy becsben tartották, de az olasz ellenállás tagjai és az Olaszországban harcoló németek is előszeretettel használták. Minimális darabszáma miatt a fegyver a gyártás helyén, Észak-Olaszországon kívül gyakorlatilag ismeretlen (néhány példányt Algériában használtak) és a második világháborút követően szinte azonnal eltűnt. Néhány későbbi fegyver, köztük a hidegháborús német Heckler und Koch G3-as gépkarabély szintén görgős késleltetést használ, de ezek nem kapcsolódnak az FNAB-43-ashoz.


Műszaki adatok:

Gyártó: Fabbrica Nazionale d’Armi di Brescia (FNAB)

Típusnév: FNAB-43

Típus: géppisztoly

Megjelenés éve: 1943

Tervező: nem ismert

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 3200 g

Teljes hossz: 790 mm (behajtott tusával 526 mm)

Csőhossz: 198 mm

Kialakítás:

Működési elv: késleltetett tömegzáras

Tárkapacitás: 20 vagy 40 db

Irányzék: fém irányzék (egyállású)

Lőszer:

Neve: 9 mm Parabellum

Mérete: 9.19 mm

Lövedék tömege: 7,45 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: 400 lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: 381 m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.