Colt Single Action Army

„A fegyver, amellyel meghódították a Vadnyugatot”


Tervezés:

Annak ellenére, hogy európai gyártók már az észak-amerikai kontinens elfoglalása előtt gyártottak kézi lőfegyvereket, a világ több, hosszú ideje fennálló lőfegyver-gyára is az Amerikai Egyesült Államokban található. Közülük az egyik legpatinásabb a Colt fegyvergyár, teljes (korábbi) nevén Colt's Patent Firearms Manufacturing Company, amelyet 1855-ben alapított Samuel Colt.

Colt már ezt megelőzően is foglalkozott fegyvertervezéssel: 1836-ban szabadalmaztatott egy 5 vagy 6 lőszer befogadására alkalmas forgó dobtáras marokfegyvert, amely gyártására még abban az évben létrehozott egy gyárat. A Colt vállalat működése során több alkalommal csődbe jutott: először 1842-ben. Ezt követően Samuel Colt megkísérelte a hadsereg érdeklődését felkelteni egyéb találmányaival, például egy (a mai zárt, fémhüvelyes töltények előtti) vízhatlan lőszerével, illetve vízi aknájával felkelteni, de ez nem volt sikeres.

A mentőövet az 1846-ban kitört mexikói háború jelentette, mivel ekkor a (lovas) texasi Ranger alakulatok egyik kapitánya, Samuel Hamilton Walker felkereste Colt-ot, hogy készítsen egy lovassági forgópisztolyt. Ez lett a Colt Walker revolver, a világ egyik legerősebb fekete lőport használó revolvere, egyben Colt első átütő sikere. 1955-re Samuel Colt Hartfordban felépített egy komoly lőfegyver-gyárat, amelyért Connecticut állam kormányzója tiszteletbeli ezredesi ranggal tüntette ki (emiatt Samuel Colt-ot az angolszász forrásokban Colt rendszeresen „Az ezredes”-ként említik).

Amikor Samuel Colt 1962-ben elhunyt, egy virágzó birodalmat hagyott feleségére és bár 1964-ben a gyár porig égett, ezt három év alatt újjáépítették és a csappantyús pisztolyok mellett (a hadsereg megrendelésére) már Gatling géppuskákat is építettek. Ezeket a revolvereket azonban csak rendkívül lassan, furatonként külön-külön lehetett megtölteni, ám Colt nem gyárthatott a ma ismert, átmenő furatos tárú revolvereket, lévén ez szabadalmi oltalom alatt ált, a Colt család pedig nem kívánt fizetni érte.

A szabadalom tulajdonosa, Rollin White korábban a Colt gyárban dolgozott és itt alkotta meg (két Colt tárból) az első teljesen átfúrt tárral rendelkező, fémhüvelyes lőszert használó revolvert, ám a gyártás jogát végül nem Colt-nak, hanem a rivális Smith & Wesson gyárnak adta el.

1972-re azonban lejárt a szabadalmi oltalom, a Colt fegyvergyár pedig két legjobb mérnökét, William Mason-t és Charles Brinckerhoff Richards-ot már korábban megbízta egy ilyen típusú revolver megtervezésével, ezért az amerikai hadsereg 1972-ben megtartott tesztjén már a Colt vállalat új Colt Single Action Army modellje is szerepelt. A számos névvel illetett revolvert többek között New Model Army Metallic Cartridge Revolving Pistol (angol; új, fémtöltényes katonai forgópisztoly) és Single Action Army Model 1873 néven is ismerték, emellett közismert beceneve máig a Peacemaker (angol; békecsináló).


Konstrukció:

A Colt Single Action Army mai szemmel nézve rendkívül elavult kézifegyvernek tűnik, lévén gyakorlatilag átmenetet képez egy rövidebb puska (karabély, kurtály) és egy pisztoly között. Ennek oka, hogy ezek a fegyverek kezdetben lovassági fegyvernek számítottak (ld. Colt Walker), amellyel nagyobb távolságra is pontos lövést kellett leadni, illetve amellyel szükség esetén le kellett tudni teríteni az ellenfél lovát.

Ezt jól mutatta a fegyver métere is - a Single Action Army több mint 1 kg-ot nyomott és kezdetben három csőhosszal gyártották: 121, 140 és 191 mm-es csővel (utóbbi esetben a fegyver teljes hossza 318 mm-t tett ki: ez utóbbi kifejezetten a lovasság részére készült).

A pisztolyt később számos különböző kaliberben gyártották, de eredetileg a revolverrel egy időben kifejlesztett .45 Long Colt (röviden .45 Colt) kaliberű töltényt tüzelte. Ez egy 11,48x33 mm-es, tompa hegyű, peremes fémtöltény volt, amely az akkoriban használt fekete lőport tartalmazott. Az új (a Union Metallic Cartridge Company-val közösen kifejlesztett) töltény és az átmenő furatos tár kulcsfontosságú volt a revolver gyors újratöltése értekében.

Ezt megelőzően a revolverek ugyan több tölténnyel rendelkeztek, de ha ezeket ellőtték, minden furatból el kellett távolítani a visszamaradt égésterméket, majd egyesével ki kellett mérni és betölteni a lőport, betölteni a golyót és a fojtást, végül behelyezni a tár végébe a gyutacsokat, ami éles helyzetben, a fronton rendkívül nehéz és veszélyes művelet volt.

Ezzel szemben a Single Action Army-t a ma is ismert módon lehetett tölteni: a kilőtt töltényhüvelyeket el kellett távolítani a tárból (ezek a revolvert függőlegesen tartva kiestek), majd az új töltényeket be kellett tölteni a tárba. Emiatt - a korábbi Colt Walker-rel szemben - a Single Action Army már nem kapott beépített töltőlécet, hiszen nem kellett a furatba döngölni az egyes elemeket, ugyanakkor egy ezzel szinte azonos elem könnyíti meg a kilőtt hüvelyek gyors kilökését.

Ennek a kialakításnak nem csak az újratöltési idő jelentős csökkenése az előnye: a fém tárak kevésbé érzékenyek a környezeti hatásokra (szennyeződésre, hőre, nedvességre), használatukkal megszüntethető a töltési hiba (lévén nem lehet egy furatba két golyót tölteni vagy kifelejteni egy részegységet) és a fronton is relatív egyszerűen újratölthetők.

A Single Action Army nevének megfelelően egyszeres elsütőszerkezettel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a tüzelés két lépésből áll: a használónak először kézzel fel kell húznia a kakast, majd elsütheti a revolvert, amit ismét fel kell húzni, hogy újra tűzkész állapotba lehessen hozni (a kétszeres működésű revolvereknél az elsütő billentyűt meghúzva is fel lehet húzni a kakast, erre a Colt ezen modelljénél nincs lehetőség).

Korai típusú revolverként a Single Action Army valóban gyors újratöltésére azonban nincs lehetőség. Az erős töltény miatt a fegyver forgótára ”fixen” beépített: a pisztoly tárát nem lehet ”letörni” (előrefelé-), sem pedig oldalra kihajtani, valamint töltőkeret sem használható hozzá. Ezek helyett a Single Action Army jobb oldalán egy kisméretű, oldalra dönthető töltőkapu található, amely egyszerre csak egy töltény betöltését teszi lehetővé.

Maga a fegyver hatlövetű, de a legtöbb tulajdonos csak 5 töltényt tölt a fegyverbe, mert menet közben előfordulhat, hogy a félig felhúzott kakas visszacsapódik és elsüti a revolvert (5 töltény esetében a tárat úgy fordítják, hogy a kakas a töltény nélküli cső fölé kerüljön). A Single Action Army is a revolverekre jellemző, erősen hajlított markolatot kapta, amely megkönnyíti a kakas felhúzását (szükség esetén egy kézzel is). E fegyver kora okán egyszerű, nem állítható fém irányzékkal rendelkezik, irányzék nem szerelhető rá.


Életút:

A Colt Single Action Army 1973-ban állt szolgálatba, miután az amerikai hadsereg (a Smith & Wesson Model 3-assal együtt) az új alapvető szolgálati pisztolyként rendszeresítette, leváltva a korábbi, még külön gyutacsot és golyót használó Colt Army Model 1860-ast (idővel a Colt kiszorította a Smith & Wesson-t is). A katonaság részére a Colt gyár 1873-tól 1891-ig készítette a Peacemaker-t, mielőtt leváltotta volna a Colt Model 1892, más néven Colt Double Action Army; az elkészült Single Action Army revolvereket a gyalogos katonák és a lovasság mellett a tüzérség is használta.

Samuel Colt már korábban jelentős méretű értékesítési hálózatot hozott létre, ezért a Colt gyár ezt használva a Single Action Army-t a polgári piacra is értékesítette. Több alváltozatot készítettek: a Frontier Six-Shooter 1973-ban jelent meg és abban különbözött az alapváltozattól, hogy a .45 Colt helyett a .44-40 Winchester lőszert tüzelte, ezért használójának nem kellett a puskatöltények mellett egy második kalibert is hordania a revolveréhez.

1894-ben debütált a Colt Bisley, amelyet céllövészetre terveztek és hosszabb markolatot, kakast és elsütő billentyűt kapott, míg a Buntline Special egy vadnyugati mítoszon alapuló variáns volt rendkívül hosszú, 300 mm-es csővel (hasonló a Luger P08-as pisztoly tüzérségi változatához).

A jelentős számban gyártott és igen erős Single Army Aciton óriási tűzerőt jelentett a korábbi egylövetű, elöltöltő fegyverekhez képest, 6 töltényes tárát pedig egy speciális, legyező mozdulat használatával gyorsan eltüzelhették (a lövő egyik kezével a markolatot fogva tüzel, a másikkal minden lövés után azonnal felhúzza a kakast).

A Colt Single Action Army idővel rendkívüli népszerűségre tett szert és később úgy emlékeztek rá, mint a fegyver, amellyel meghódították a Vadnyugatot (angolul: The Gun That Won the West; tükörfordításban - a fegyver, amely megnyerte a Nyugatot). Annak ellenére, hogy már nem ez volt a hadsereg elsődleges maroklőfegyvere, a Colt az 1900-as évek elején is folytatta a Single Action Army gyártását és egészen a második világháborúig készítette a Peacemaker-eket.

Ekkor, 1941-ben leálltak a Single Action Army előállításával, hogy más fegyverek gyártására koncentrálhassanak, ugyanakkor a fegyver később is népszerű maradt. Ehhez számos ismert amerikai férfi is hozzájárult: George Smith Patton Jr. tábornok például élete végéig egy egyedi, elefántcsont-markolatú Single Action Army-t használt (ld. jobbra).

A második világháború után a Colt gyár nem folytatta a revolver előállítását, lévén az régen elavult, de az 1950-es években - a vadnyugati témájú filmek és sorozatok hatására - komoly érdeklődés mutatkozott a fegyver iránt. A gyár ezért 1956-ban ismét gyártani kezdte a Single Action Armyt, ezúttal már kifejezetten a gyűjtők részére. Ez 1974-ig tartott, az ez alatt az időintervallum alatt gyártott példányokra második generációsként hivatkoznak.

A valaha rendkívül sikeres és előremutató Colt gyár patinája mára megkopott, az 1990-es évektől a vállalatot az M4-es gépkarabélyok licencgyártása tartotta a piacon (ezt a szerződést a hadsereg többször megújította, majd miután 2015-ben végül felmondta, a Colt ismét csődbe jutott). Az egymást váltó tulajdonosok elvonták a Colt cég tőkéjét és a gyors haszonszerzés érdekében leállítottak minden fejlesztést, ezért mára a vállalat csupán árnyéka egykori önmagának és korábbi fegyvereinek különleges változatait gyártja alacsony példányszámban.

Erre jó példa a Colt Single Army is, amelynek harmadik generációját 1976 óta készítik. Amíg az első szériát még mindennapi használatra szánták és kevesebb, mint 1%-ukat díszítették vésetekkel, a mai példányok szinte kizárólag ilyen formában készülnek. Ezek mellett megjelent a 2003-ig gyártott Colt Cowboy, amely a Single Action Army-nál egyszerűbb és olcsóbb, de azzal gyakorlatilag megegyező modell, viszont beépített biztonsági mechanizmusa miatt 6 töltény esetében sem kell a fegyver véletlen elsülésétől tartani. A Colt vállalat jelenlegi helyzetétől függetlenül a Single Action Army a gyűjtők körében máig rendkívül népszerűnek számít, mint a Vadnyugat egyik fontos tartozéka.


Műszaki adatok:

Gyártó: Colt

Típusnév: Single Army Action

Típus: (egyszeres működésű) forgópisztoly

Megjelenés éve: 1873

Tervező: William Mason és Charles Brinckerhoff Richards

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 1048 g

Teljes hossz: 318 mm

Csőhossz: 191 mm

Kialakítás:

Működési elv: egyszeres működésű, manuális forgópisztoly

Tárkapacitás: 6 db

Irányzék: fém irányzék

Lőszer:

Neve: .45 Long Colt

Mérete: 11,48x33 mm

Tömege: 16,5 g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: ismeretlen lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: ismeretlen m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.