Atchisson AA-12

„Automatizált kézi ágyú”


Tervezés:

Az első kézi tűzfegyverek gyakorlatilag kisméretű ágyúk voltak csökkentett méretű csővel, lőporral és kisebb kő, majd vasgolyókkal. Ahogyan az ágyúkhoz, a több évszázados fejlődés alatt a puskákhoz is kísérleteztek más tölténytípusokkal (pl.: gyújtó- és nyíllövedék), de széles körben csak két lőszertípus terjedt el.

Az első és egyben legáltalánosabb a tömör gömb (később a lövegekhez hasonlóan elnyújtott) lőszer, emellett azonban egy másik, eltérő célú tölténytípus is megjelent: a sörét. A sörét - hasonlóan az ágyúkban alkalmazott kartácshoz - nem egyetlen, hanem számos kisméretű golyóból vagy szilánkból áll.

A sörét (és a kartács) nagyságrendileg kisebb erejű, mint egyetlen nagyméretű lőszer, ugyanakkor kis távolságon lényegesen nagyobb a találati arány és jelentős az esély a többszörös találatra.

A vadászok által kedvelt sörét elődje a valószínűleg az 1650-es években megjelent blunderbuss (~ flinta) volt, amely a védők gyakran használt fegyverévé vált. A katonai sörétes puskák széles körben az első világháborúban terjedtek el, mint a lövészárok-hadviselés egyik alapvető eszköze.

A „trench gun”-nak, lövészárok-puskának nevezett Winchester Model 1897 olyan hatékonynak bizonyultak, hogy a németek követelték a betiltását (a rövid hatótávolság a szűk járatokban nem jelentett problémát).

Az M1897-es sikerét követve a második világháború alatt számos további, kifejezetten katonai használatra szánt sörétes puska jelent meg (pl.: M97, M1912), amelyeket a későbbi háborúkban is használtak: az amerikaiak többek között Koreában és Vietnámban is.

Amíg azonban a többi kézifegyvertípus (a pisztolyok, géppisztolyok, gépkarabélyok, sőt, még a gránátvetők) is jelentős fejlődésen mentek keresztül és új, korábban elképzelhetetlennek tartott képességekre tettek szert (pl.: Ingram MAC-10, Steyr AUG, Milkor MGL), addig a sörétes puskák alig fejlődtek.

Töltésük továbbra is rendkívül lassú volt, sokáig papírborítású töltényeket használtak, amelyek könnyen átnedvesedtek és a lőszer-utánpótlásuk is túl kicsi volt, ezért egyre inkább csak a katonák másodlagos fegyvereivé váltak (zárak szétlövésére a mai napig előszeretettel használják őket).

Ezeket a problémákat érzékelve Maxwell Atchisson (ld. balra fent) 1972-ben, a Vietnámi háború tapasztalataiból kiindulva elkezdett kifejleszteni egy új típusú, sörétet tüzelő fegyvert. Találmányát később eladta a Military Police Systems, Inc. vállalatnak, ahol Jerry Baber közel két évtizeden át dolgozott a fegyver továbbfejlesztésén. A sorozatgyártásra kész változatot Auto Assault-12-nek, röviden AA-12-nek keresztelték el, utalva a fegyver automatizált töltésére.


Konstrukció:

Az AA-12-es egyedi tulajdonsága, hogy bár sörétespuska-lőszerrel tüzel, működését és karakterisztikáját tekintve egy automata fegyverhez (pl.: egy gépkarabélyhoz) áll közelebb. A fegyver külsőre is gépfegyverre hasonlít: pisztolymarkolattal rendelkezik, előtte egy kivehető tár található és a fegyver háza egyetlen elemből áll.

A sörétes puskák hagyományosan nagyméretűek és nehezek, ami igaz az AA-12-esre is: az eredeti változat teljese hossza 991 mm (ebből 457 mm maga a cső), a fegyver tömege üresen 5,2 kg, 32 töltényes tárral 7,2 kg.

Az AA-1-es a leggyakoribb sörétespuska-kaliberű: ún. 12 gauge (18,53 mm-es), ezért számos 3-hüvelykes lőszert használhat, köztük a hagyományos sörét mellett tömegoszlatásra kitalált gumilövedéket, nagy robbanóerejű- és páncéltörő lőszert is.

A sörétes puskákon gyakran alkalmazott fa markolat elhagyása nem csak a tömeg-csökkentés jegyében történt - az AA-12-es mechanikája részben itt található. Ez két különböző részegységet takar: az újratöltési mechanizmust, valamint a visszalökés erejét csökkentő elemet.

Ez természetesen nem újdonság, majdnem minden automata fegyver ezt a felépítést követi, sörétes puskáknál viszont nem alkalmazzák (ennek oka a lőszerek rendkívül nagy ereje, ami nem teszi lehetővé a gyors egymásutánban leadott lövéseket).

Az AA-12-esbe viszont egy robosztus gázdugattyús rendszert terveztek, amely a tüzeléskor hátraható erők túlnyomó részét elnyeli, a fennmaraó lökés erejét pedig egy erős rugó még tovább csökkenti: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lövészre csak az eredeti erő kb. tizede hat. Erre szükség is van a pontos tüzeléshez, mivel az AA-12-es nemcsak félautomata, de teljesen automata módban is képes üzemelni: 300 lövés/perc tűzgyorsasággal (a fegyver nyitott zárpozícióból tüzel, hasonlóan egyes géppisztolyokhoz).

Az AA-12-höz többféle tárat fejlesztettek. Az első kettő hagyományos kialakítású, egyenes tár, amelybe azonban csak 5, illetve 8 lőszer fér (azok nagy kalibere miatt). Alternatívaként lehetőség van két speciális dobtár használatára is: ez utóbbiak 20, illetve 32 lőszert képesek befogadni (a 20 töltényes tárat a fegyver 4 másodperc alatt képes eltüzelni).

Az AA-12-est ellátták egy markolatvédővel: ez egyrészt megvédi a lövész kezét, másrészt megkönnyíti a tár behelyezését.

A fegyver felső része teljesen egyenes: az AA-12-esen emelt fém irányzékot használnak, de lehetőség van egy kétszeres nagyítású céltávcső felszerelésére is. Ez a kialakítás azzal az előnnyel is jár, hogy a cső egy vonalba került a tusával, ezért a tüzeléskor keletkező erők hátrafelé hatnak, nem pedig hátra és felfelé, azaz az AA-12 automata módban sem ”vándorol el” a célpontról.)


Életút:

Ahogy az fentebb is olvasható, az AA-12-es eredeti változata már 1972-ben megjelent, de Jerry Baber saját modelljét további 18 éven át módosította és a végleges változat csak 2005-ben debütált (igaz, az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága már egy évvel korábban vásárolt 10 példányt tesztelésre).

Az AA-12-es nem a világ egyetlen teljesen automata sörétes puskája, de kétségtelenül párját ritkító fegyver, amely új lökést adhat a katonai sörétes puskák terjedésének.

A fegyver egyik rendkívül előnyös tulajdonsága (a rendkívül magas tűzerő mellett) az igénytelenség. Akárcsak a szovjet AK-47-es, az AA-12-es is működőképes marad akkor is, ha homokos vagy sáros lesz, sőt, az AA-12-es akár a vízből kivéve azonnal is használható.

További pozitívum, hogy a speciális, különböző típusú rozsdamentes acélokat vegyítő szerkezet nem igényel tisztítást vagy kenést, szervízelésre pedig csak 10000 lövés leadása után lehet szükség, ami egy sörétes puskánál igen jó adatnak számít. Az AA-12-esből nem épültek alváltozatok, de a Jerry Baber által tervezett modell azonocs csőhossz mellett 25 mm-rel rövidebb ls üres tömege csak 4,76 kg.

A rendszerbe állított automata sörétes puskák; pl.: a gyakorlatilag egy felnagyított Kalasnyikovot takaró orosz Saiga-12 vagy a revolver-szerű dél-afrikai Armsel Striker különböző problémákkal küzdenek, de számos katonai szervezet érdeklődik utánuk.

Ezen hátrányos tulajdonságok nagy részét az AA-12-esen kiküszöbölték, ám előnyei ellenére e fegyvert a mai napig nem rendszeresítették (ennek számos oka lehet, pl.: a fegyver jelentős tömege vagy bizalmatlanság egy teljesen automata sörétes puska iránt).

Ez viszont nem akadályozza a cégeket: a fegyvert többek között a „Hammer” becenevű H2X-40-es automata fegyverrendszer is használja (ez gyakorlatilag két AA-12-est takar, amelyeket egy távirányított, forgatható platformra helyeztek). A nagy tűzgyorsaságú, jelentős tárkapacitású fegyvert (minimális hátrarúgása miatt) akár könnyű drónokra is fel lehet szerelni.

Katonai megrendelés hiányában az AA-12-es jövője kétséges. Ennek oka, hogy egy teljesen automata sörétes puskát még a rendkívül hiányos, túlzottan megengedő fegyvertartási szabályokkal rendelkező Amerikai Egyesült Államokban sem birtokolhat magánszemély, a fegyver félautomatikussá alakítása pedig a fegyver éppen legfontosabb tulajdonságától fosztaná meg.


Műszaki adatok:

Gyártó: Maxwell Atchisson

Típusnév: Auto Assault-12 (AA-12)

Típus: automata sörétes puska

Megjelenés éve: 1972

Tervező: Maxwell Atchisson

Fizikai jellemzők:

Fegyver tömege: 5200 g

Teljes hossz: 991 mm

Csőhossz: 457 mm

Kialakítás:

Működési elv: gázelvezetéses

Tárkapacitás: 20 db

Irányzék: 2x-es nagyítású optikai irányzék, fém irányzék

Lőszer:

Neve: 12 gauge

Mérete: 18,53xismeretlen mm

Tömege: ismeretlen g

Teljesítmények:

Tűzgyorsaság: 300 lövés/perc

Lövedék kezdősebessége: ismretlen m/s


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.