Haditechnika


Ez a menüpont különféle katonai eszközökkel, jármű-típusokkal foglalkozik. Célunk elsősorban kevésbé ismert, valamilyen szempontból különleges, esetleg meghökkentő harcjárművek keletkezésének, felépítésének és történetének rövid bemutatása. Reméljük ezen típusok között böngészve a szórakozás vagy pihenés mellett a látogaló esetleg kedvet kap a továbbolvasáshoz. A Harckocsik, Helikopterek és Repülők külön almenüt kaptak.


Az írásokat (továbbiakban cikkeket) különböző csoportokra osztottuk, de ez a kategorizálás teljesen öncélú és egyes járművek több kategóriába is besorolhatóak. Az egyes cikkek megnyitásához kattintson a sárga Mutat/elrejt feliratra, majd a szétnyíló felsorolás harmadik oszlopában található linkre.

Megjegyzés: katonai járművek elszórtan a honlap más szekcióiban is megtalálhatóak, ilyen például az izraeli Tomcar TM-2, amely a SokKKEREKkerék almenüben lelhető fel).


Figyelmeztetés: önkényuralmi jelképek!

A honlap ezen részén az olvasó különböző diktatúrák jelképeivel találkozhat. Ezek használata a korábbi jogszabályok alapján törvénybe ütközött (kivéve - mint ebben az esetben is - ha ismeretterjesztő célt szolgáltak), de az Európai Unió többszöri elmarasztalását követően az új (2012. évi C) magyar büntető törvénykönyvben jelentősen csökkentették az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos tiltásokat.

De mi azért szólunk, nehogy megzavarjuk valaki(k) köznyugalmát.Különleges harcjárművek

Mutat elrejt

A szárazföldi hadviselésben ma főleg terepjárók, teherautók, páncélautók, lánctalpas csapatszállítók, harckocsik és önjáró lövegek vesznek részt, ráadásul az egyes kategóriák típusai egyre inkább hasonlítanak egymásra. Minden korban akadtak azonban szűk, speciális feladatköröket kielégítő harcjárművek, amelyek alakjukban és képességeikben eltértek, eltérnek társaiktól - ez a szekció ezen típusok közül szemezget.Különleges (csöves) önjáró lövegek

Mutat elrejt

Az ágyúkat évszázadokon át lovakkal vagy kézi erővel vontatták, később pedig a gumikerekes és lánctalpas járművek vették át ezt a feladatot. Az angolok azonban az első világháború alatt egy tábori löveget saját nehéz harckocsijukba építettek, létrehozva ezzel a világ egyik első önjáró lövegét. Ezen típusok utódai mára a háborúk szerves részei lettekk, néhányuk viszont - valamelyik dimenziójuk eltúlzása miatt - olyan különlegességgé váltak, amely érdemes a bemutatásra.Harcjármű-fedélzeti gépfegyverek

Mutat elrejt

A katonák kézifegyverei és a vontatott, illetve önjáró tüzérség között félúton találhatók a harcjárművek fedélzeti fegyverei. Ebbe a kategóriában többnyire könnyű, relatív kis méretű fegyverek tartoznak, amelyek szinten teljesen ismeretlenek a nagyközönség előtt, mégis kulcsfontosságú feladatot látnak el a harckocsikban, páncélautókban, repülőgépekben, helikopterekben és számos más harcjárműben.

Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.