Elmanach 2018


Tartalomjegyzék:


1. Bevezető

2. Újdonságok

3. Leltár

4. Statisztika

5. Elfnet mínusz hu

6. Videóink

7. Terveink

8. Zárásképpen1. Bevezető:

7 év, 777 cikk - ez nem más, mint a 2018-as (sorban a 8.) Elmanach! Az Elmanach, azaz az Elfnet.hu almanachja (digitális évkönyve), amely minden évfordulónkon (augusztus 1-én) áttekinti a honlap elmúlt egy éves tevékenységét, múltját, jelenés és jövőjét - mindezt a lehető legtömörebb formában.


2. Újdonságok:

Az Elfnet.hu az elmúlt 12 hónapban elérte, majd meghaladta a 700. cikket (lassan már a 800-ik felé kacsingat) és eközben több kisebb módosításra került sor (pl.: az eddigi felújítás és hibajavítás helyét az Elmanach-ban az újdonságok vették át). Az új írások mellett megváltozattuk a logónkat, háttérbe szorítva Bob-ot, a lángoló hajú pufók emberkét. További újdonság, hogy az elmúlt hónapokban fokozatosan bevezetésre kerültek a bélyegképek: ha a látogató az adott írás linkje fölé húzza a kurzort, megjelenik egy kis fotó, segítve a választást (a magas cikkszám miatt ez a haditechnikai cikkek egy részénél még nem működik, a többi írásnál viszont már igen).

Emellett egy teljesen új almenüvel is bővült az Elfnet.hu: a régóta tervezett Vezetőfülkék kategóriába különböző személy- és teherszállító járművek kerülnek (elsőként mozdonyok, de a kötöttpályás típusok mellett idővel mások is érkezni fognak).


3. Leltár:

Az immár több mint 700 írás és több mint kéttucatnyi videó a honlapon továbbra is 6 főmenüre tagolódik, de az új belépő miatt az almenük száma 19-re nőtt, amelyek az alábbi részekből állnak:

A Főoldal továbbra is a legújabb és várható cikket, valamint az utolsó 3 (heti) frissítést tartalmazza, az Az Elfnetről magát a honlapot és annak múltját hivatott bemutatni, a Menütérkép almenü pedig a weboldalon történő tájékozódást segíti. A Termékeink blokk sajnos továbbra is az oldal fekete báránya; a Játékaink, Kiadványaink és Ruházatunk menükre az utóbbi hónapokban nem sok idő jutott, mivel ezt nagyrészt az utolsó almenü, a Videóink tartalma (youtube videók) emésztették fel.

A Kikapcsolódás menü a két nagy gyűjtőoldal egyike: gyakorlatilag mindennel foglalkozik, ami nem haditechnika. A minden jelenleg számítógépes játékokat (BeKapcs), megtekintésre érdemes rajzfilmeket (Celluloid mesék), anime- és rajzfilm-karaktereket (Pixelhölgyek), gumikerekes járműveket (SokKEREKkerék), társasjátékokat (Társasjáték) és tömegközlekedési járműveket (Vezetőfülkék) mutat be (a megszokott módon a különlegességekre koncentrálva).

Az Elfnet.hu máig legtöbb írást számláló része a Haditechnika blokk: a Hajók, Harckocsik, Helikopterek, Kézifegyverek, Páncélautók és Repülők a címben megadott járművekkel foglalkozik, míg az egyikbe se sorolható különlegességek magában a főmenüben kaptak helyet. Végül a honlap további két menüpontja (Fórum, Impresszum), valamint utóbbi Belépés nevű almenüje is része a honlapnak, de ezek nem tartalmaznak cikkeket.


4. Statisztika:

Az Elfnet.hu-ra az elmúlt 12 hónap alatt (a korábbi évekhez képest) relatív kevés, ”alig” 105 új cikk került feltöltésre, igaz, cserébe 16 új videó is elkészült, ezáltal ma már több min 770 írás és közel 30 videót számlál a kínálatunk, amelyből előbbi több mint 1500 A4-es oldalnyi szöveget takar, ráadásul ezt 7000-nél is több kép színesíti. Ezzel vízválasztóhoz értünk, az idei ugyanis az utolsó olyan év, amikor a honlap teljes tartalma ráfér egy 650 MB-ot CD-re.

A honlap három nagy kategóriája (haditechnika, kikapcsolódás, egyéb) aránya ismét a katonai cikkek irányába változott: 64,51%-os arányával a két évvel ezelőtti 0,19% és a tavalyi 0,32% után idén már teljes 1,58%-kal növelték a részarányukat a korábbiakhoz képest, vészesen közel kerülve a bűvös 66%-hoz. Az olvasók számára ennél talán érdekesebb lehet a kategóriák részletes bontása, amelyet az első torta-diagramm mutat be:Hasonló érdeklődésre tarthat számot a látogatók száma. Ahogy a korábbi években, idén sem használtunk olcsó marketing-fogásokat, mert még mindig bízunk a szóbeszéd alapú marketing erejében: abban, hogy az oldalra látogatóknak megtetszik a honlap által kínált tartalom minősége, ezért esetleg később is visszatérnek, barátainak, ismerőseinek ajánlva terjesztik jó hírünket.A látogatottsági adatok az eúlmúlt évhez képest szintén nőttek: a havi látogatószám jelenleg kb. 5000-5500 közötti; az elmúlt évben összesen több mint 65000-en látogattak a honlapra, ami több mint 2,2 millió kattintást és 120 GB-ot meghaladó adatforgalmat jelentett, ami egy reklámmentes, amatőr honlaptól nem kis teljesítmény.

Az alábbi diagram a honlap egyedi látogatóinak számát és a kattintások számát mutatja, havi bontásban (az adatsorban nem szerepel az automata programok és keresőbotok által generált forgalom, valamint minden látogató csak egynek számít, a látogatások számától, időtartamától és a kattintásoktól függetlenül):


5. Elfnet mínusz hu:

Az Elfnet.hu elsődlegesen cikkeiről ismert, de évek óta szeretnénk bővíteni a kínálatot. Sajnos az egyre kevesebb szabadidő mellett ez évek óta várat magára, de reményeink szerint 2018-2019-ben végre sikerül megvalósítani néhány ötletet (ezek egy része valószínűleg erősen rövidített, audiovizuális alakban, magyarul videó formájában fog napvilágot látni).


6. Videóink:

Az előző évben több mint egy tucat videó készült el és lassanként a tapasztalatok implementálásra kerültek. A 20-30 perces rövid videók idővel maximum 15 percre rövidültek, de nem egy esetben még ez is túl hosszúnak számított, ezért igyekszünk a következőkben maximum 10 perces videókat gyártani.

További változás, hogy a többrészes összefüggő sorozatokat (mivel csekély érdeklődésre tartanak számot, de óriási energiát emészt fel a készítésük), bizonytalan ideig szüneteltetjük, emellett a fotók helyett előtérbe kerülnek a korábban is alkalmazott egyszerű ábrák, valamint a videók egy része angol nyelven is elérhető lesz (önálló csatornán, Elfnet név alatt).


7. Terveink:

Ahogy az előző években, ezúttal is megpróbáljuk megjósolni, hogy mi várható az elkövetkező kb. 1 évben (természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenre lesz is idő, az alábbiak egyszerűen a tervbe vett cikkek közül mazsoláz).

Az elmúlt évben a videó-készítés jelentős energiákat emésztett fel, emiatt szinte minden más háttérbe szorult - az elkövetkező évben ugyan igyekszünk kiegyensúlyozottabban elosztani az erőforrásokat, de a videókat továbbra is kiemelten kezeljük. Ahogy fentebb is olvasható, elsősorban az a cél, hogy kevesebb, változatosabb (rövidebb) videó készüljön, nagyrészt folytatva a már megkezdett sorozatokat.

Konkrétan két új blokknyi (6-6 db) videót tervezünk: folytatódik az érdekes, de sikertelen kézifegyvereket bemutató Elpuskázva sorozat és féltucat mini-videó fog bemutatni néhány régi számítógépes trükköt, azt, hogy hogyan tudták az informatikus néhány évtizedekkel ezelőtt megkerülni a gépek fizikai határait. Ezen kívül néhány különálló videó fogja tarkítani a kínálatot és célunk, hogy (lehetőség szerint) mostantól egymás után ne kerüljön feltöltésre három ugyanolyan témájú videó (színesítve a kínálatot).

A Kikapcsolódás almenüben a következő hónapokban elsősorban az új Vezetőfülke blokkot szeretnénk tartalommal megtölteni, de érkezni fog egy új rajzfilmes blokk is, és hosszú kihagyás után folytatódik a rajzfilmsrácok blokk.

A harcjárművek terén még változatosabb idők következnek: a szinte már kötelező repülős írások mellett további kézifegyverek és hajók fognak bemutatkozni, de emellett jó néhány páncélautó is felkerült a listára és még legalább egy csomag (második világháború előtti) harckocsival fog gazdagodni az oldal.

Ezen kívül magát a honlapot is igyekszünk javítgatni és csinosítgatni, hogy a tartalom mellett külsőre is többé-kevésbé megfeleljen a XXI. századi követelményeknek.


8. Zárásképpen:

Az Elfnet.hu fenntartása, hétről-hétre értelmes, érdekes, független (egyszóval minőségi) tartalommal történő feltöltése nem kevés időt és főleg pénzt emészt fel, de máig sikerült kitartunk azon elvek mellett, amelyek 2011-ben életre hívták a honlapot.

Az Elfnet.hu továbbra is egy hetente frissített, reklámoktól mentes, ingyenes és független honlap, amely kizárólag érdekes, szórakoztató és informatív cikkeivel igyekszik látogatói kedvére tenni: magyar nyelven bemutatva kevésbé ismert különlegességeket és ösztönözve az elmerülésre az adott témában.

A honlap valószínűleg a jövőben is szabadidőnk, energiánk és vagyonunk egy részének feláldozását fogja jelenteni, de a csinosítása és további tartalom való feltöltése remélhetőleg a következő évben is legalább akkora örömet fog okozni Önnek, Neked, kedves olvasó, amekkorát nekünk ezek készítése.


Ezúton is köszönjük minden kedves tagunknak,
rendszeres vagy akár csak egyszeri látogatónknak,
hogy idén is minket választott!


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2019 | Minden jog fenntartva.