Elmanach 2017


Tartalomjegyzék:


1. Bevezető

2. Leltár

3. Felújítás és hibajavítás

4. Statisztika

5. Elfnet mínusz hu

6. Videóink

7. Terveink

8. Zárásképpen


1. Bevezető:

6 év. Több mint 666 cikk! Hatodik Elmanach! Vagyis a 7-ik. A 2017-es Elmanach-ja (az elfnet.hu almanachja, amolyan digitális évkönyve) ismét jelentkezik, hogy tömören bemutassa a honlap elmúlt egy éves munkáját, múltját, jelenét és jövőjét; szóval csak a szokásos.

Az elmúlt évben kiemelkedően nagy esemény nem történt, ”mindössze” átléptük a 600-as cikk-határt, valamint elérhetővé vált az első elfnetes videó (2016. november 26.), illetve a 650-ik cikk kapcsán a páncélautók saját almenübe költöztek (2017. május 20.), ezért a tallózó almenüt elhagytuk, bár a Videóink képében új fejezet kezdődött (ld. lentebb).


2. Leltár:

Az Elfnet.hu továbbra is 6 főmenüből áll, de az almenük száma 17-ről 18-ra nőtt, a következő elrendezésben.

A három legutóbbi frissítést tartalmazó Főoldal-hoz tartozik Az Elfnetről, amely a honlapot hivatott bemutatni, valamint a Menütérkép almenü, amely a tájékozódást segíti. A Termékeink blokk négy almenüvel rendelkezik, amelyek a Játékaink, Kiadványaink, Ruházatunk, illetve Videóink nevet viselik, de energiáinkat eddig az utolsó kettőre összpontosítottuk.

A Kikapcsolódás menüpont egyfajta gyűjtőoldal, a nem haditechnikai jellegű írásokat tartalmazza. Ha a bohókás nevekből nem lenne egyértelmű: a BeKapcs számítógépes játékokkal foglalkozik, a Celluloid mesék rajzfilmekkel, a Pixelhölgyek animékkel és rajzfilmekkel (eredetileg csak hölgyekkel, később már urakkal is), a SokKEREKkerék különleges járművekkel, a Társasjáték pedig...nos, társasjátékokkal.

Az elfnet.hu legnagyobb (legtöbb cikket és legtöbb almenüt tartalmazó) része a Haditechnika blokk. E menüpont speciális járműveket mutat be, a többiek értelemszerűen azzal, amit a nevük is sugall (Hajók, Harckocsik, Helikopterek, Kézifegyverek, Páncélautók és Repülők).

A Kikapcsolódás-nál már csak a honlap Haditechnikai blokkja nagyobb: a különféle érdekességeket tartalmazó menü mellett egész sor Harckocsi, Helikopter és Repülő található, valamint új belépő a Hajók-kal, illetve a Kézifegyverek-kel foglalkozó szekció.

Végül két további menüpont (Fórum, Impresszum), valamint utóbbi Belépés nevű almenüje része a honlapnak, de ezek nem tartalmaznak cikkeket.


3. Felújítás és hibajavítás:

A honlap nem hibátlan, amit nem is rejtünk véka alá: a cikkekben elő-előfordulnak elírások, hibás linkek és bár nem feltétlenül hiba, de sok írás igen rossz minőségű képeket tartalmaz. Ahogy korábban, a jövőben is ezeket ahogy észrevesszük, javításra kerülnek és folytatjuk a rajzfilmes írások képeinek nagy felbontásúra cserélését is.

Emellett a következő 12 hónapban a számítógépes játékokról és gépjárművekről írt írások legöregebbjeit is átnézzük, mert nem egy ma már kissé túl laposnak tűnik vagy aktualizálásra szorul. Folytatni fogjuk a bővítést is: legutóbb a kézifegyverek kaptak kis avatárokat, így az egeret az egyes cikkek fölé húzva ma már egy-egy apró kép mutatja az adott típust - idővel ezt szeretnénk a helikopteres és hajós cikkekre is kiterjeszteni (később a többire, így a repülőkre is, csak az már most is több mint 150 cikk).


4. Statisztika:

Az elfnet.hu-ra az elmúlt 12 hónap alatt 111 új cikk került fel: ugyanannyi, mint egy évvel korábban, 571-re növelve a honlap írásait (-2 hiányzó régi cikk). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minimum 2-3 (maximum 4-5) A4-es oldalnyi szöveget tartalmazó elfnet.hu-n már több mint 1400 oldalnyi írás található, amelyet 5900-nál is több kép illusztrál.

A honlap cikkei három nagy kategóriába tartoznak: haditechnika, kikapcsolódás, egyéb. Ezek aránya gyakorlatilag nem változott az egy évvel ezelőttihez képest: a katonai írások jelenleg 62,93%-ot tesznek ki, a kikapcsolódás menü cikkei 33,48%-ot, az egyéb kategória pedig 3,59%-ot, azaz a tavalyi 0,19% után a haditechnika részaránya ismét nőtt: 0,32%-kal. Ezen belül az egyes almenük részarány az alábbi torta-diagrammon kapott helyet:


Számunkra legalább ilyen fontosak a látogatottsági adatok. Ahogy az elmúlt években, idén sem használtunk semmilyen olcsó marketing-fogást, mert továbbra is bízunk a szóbeszéd alapú marketing erejében: abban, hogy az oldalra látogatóknak megtetszik a honlap, ezért később is visszatérnek és egy részük barátainak, ismerőseinek ajánlva terjeszti jó hírünket.

Az adatokból látható, hogy az elmúlt 1-1,5 évben stabilizálódott a látogatottságunk (4-5000 egyedi látogató/hónapnál). Az alábbi diagram az elfnet.hu egyedi látogató-száma rajzolódik ki, havi bontásban (nem szerepelnek rajta a botok és más automata programok által generált forgalom, valamint minden látogató csak egynek számító, a látogatások számától, időtartamától és a kattintásoktól függetlenül):


A látogatók száma látszólag nem nőtt számottevően, a statisztika viszont mást mutat: az egyedi látogatók száma az elmúlt 12 hónapban a tavalyi 43000-ről 59000 fölé nőtt, az összes kattintás pedig 1,25 millióról 1,6 millió fölé hízott, ami rendkívül jóleső érzéssel tölt el minket (már csak azért is, mert ebből semmi bevételünk nem volt, így az elégedett olvasók száma lehet a honlap egyetlen fokmérője).


5. Elfnet mínusz hu:

A cikkek írása fontos dolog, de időnként nem árt egy-egy más típusú kis projektbe is belevágni. Sajnos a honlapra áldozható időnk véges, ezért még mindig adósak vagyunk a beígért kicsit hosszabb, pdf formátumú fegyveres írással (és mással is).

Előbb-utóbb ezek is sorra kerülnek, bár előbbi videó formájában már elérhető (ld. következő „Videók” bekezdés), de a dolgok jelenlegi állása alapján további pólótervek a legvalószínűbbek, illetve egy 4 paneles harckocsis kis képregény-szerűség. Vagy valami teljesen más.


6. Videóink:

Az elmúlt 12 hónap kétségtelenül legnagyobb újdonsága az elfnetes videók megjelenése volt. Lehetőségként már évekkel ezelőtt felmerült a mozgóképes tartalom gyártása, de gyakorlat és erre fordítható idő hiányában a ”majd egyszer a távoli jövőben” kategóriába kerültek.

Egyszer azonban a majd egyszer is eljött: hosszú nekifutás után 2016. május 1-én regisztráltunk egy youtube-fiókot és megkezdődött a munka. Az első videók kínkeservesen lassan készültek, ezért az első tényleges feltöltésre csak 2016. november 26-án, néhány nappal az első harmad (augusztus-november) vége előtt került sor.

Ezen sorok írásakor 14 videó található az elfnet.hu-s youtube-oldalon. A tartalom nagy részét két sorozat teszi ki: a második világháború kevésbé ismert rakéta- és sugárhajtású repülőgépeiről szóló 4 részes blokk, valamint a jelenleg 5 részből álló Elpuskázva sorozat, amely különböző érdekes, ám sikertelen kézifegyvert mutat be mini-videók formájában (ezek hossza alig 7-10 perc).

Ezen kívül három blokk érdemel figyelmet: két kevésbé ismert film, valamint két sorozat első részei - egyikük fegyverek és kislányok könnyed elegyéből született animéket taglal, a másik viszont jóval komolyabb: hat szörnyű csatáról, az uralkodó politikai légkörről, az alkalmazott fegyverekről, arról, hogy mik vezettek a tragikus végkifejletig.

Eddig adósok maradtunk a beígért számítógépes játékokkal és néhány egyéb címmel is, de nem kell aggódni: a jelenlegi tervek szerint 3 hetente új videóval fogunk jelentkezni és igyekszünk tenni azért, hogy a honlappal ellentétben a haditechnikai videók részaránya ne hízzon túl nagyra. Mármint semmi baj a haditechnikával, de azért a videók között első a szórakoztatás (a konkrétabb tervekről ld. lejjebb).

Felmerült, hogy esetleg nem ártana reklámozni a videókat, mert jelenleg csak egy nagyon szűk kör tud a létezésükről, de úgy döntöttünk, hogy először készüljön elegendő mennyiségű értelmes tartalom, majd utána lehet gondolkozni a terjesztésen.


7. Terveink:

Hosszabb távra nehéz konkrétumot mondani, de azért igyekszünk jósolni, mert tervekből sosincs hiány. A Kikapcsolódás blokkon belül a számítógépes játékok valószínűleg újabb tagokkal bővülnek majd, a túlzsúfolt SokKEREKkerék almenü viszont már nem bír el több kategóriát, ezért a tervezett vonatos írások egy külön tömegközlekedési blokkba fognak betagozódni (amit valószínűleg fel fogunk tölteni további tartalommal is).

Kicsit gatyába kell rázzuk a rajzfilmes írásokat is, illetve a legritkábban új tagot kapó Pixelhölgyek-re is szeretnénk több energiát fordítani (ezzel csak az a baj, hogy egy ilyen íráshoz gyakran 100-nál is több részes sorozaton kell átrágni magunkat azelőtt, hogy egyáltalán az anyaggyűjtés elkezdődne), de a Futurama sorozat Hermes Conrad-ja már készül.

Haditechnikai fronton egyértelműbb a helyzet. A harckocsis és helikopteres szekció gyakorlatilag kész, ezekben maximum egy-két további hatos blokk várható. A kézifegyveres szekciót eredetileg 24 írásra terveztük, de már 30-nál járunk és most úgy tűnik, további legalább 1-2 blokkal fog bővülni a kínálat - akárcsak a hadihajók esetében. Végül, de nem utolsó sorban a repülős cikkek áradata sem fog szűnni, bár a második világháború mellett modernebb típusok is sorra kerülnek (bár előbbiben az olasz Breda Ba.88 és a francia Bloch MB.150 vadászgép már biztosra vehető).

A videók esetében egy nagyon félkész sorozat érkezhet második világháborús különleges álcázási technikáktól, de még idén szeretnénk bemutatni a Desert Punk animét, a Vas ég című filmet és folytatni a megkezdett sorozatokat.


8. Zárásképpen:

Az Elfnet.hu létrehozása, hétről-hétre értelmes tartalom gyártása és maga a fenntartás nem kevés áldozatot követel, de továbbra is büszkék vagyunk arra, hogy immár 6 éve kitartunk azon elvek mellett, amelyek 2011-ben életre hívták a honlapot.

Az Elfnet.hu továbbra is egy hetente frissített, reklámoktól mentes, ingyenes és független magyar nyelvű honlap, amely kizárólag tartalmas (érdekes, szórakoztató és informatív) cikkeivel igyekszik látogatói kedvére tenni: magyar nyelven bemutatva kevésbé ismert különlegességeket és ösztönözve az elmerülésre az adott témában.

A honlap valószínűleg a jövőben is szabadidőnk, energiánk és vagyonunk egy részének feláldozását fogja jelenteni, de a csinosítása és az új tartalom feltöltése remélhetőleg legalább akkora örömet fog okozni a Önnek, Neked, kedves olvasó, amekkorát nekünk a készítése okozott.


Ezúton is köszönjük minden kedves tagunknak,
rendszeres vagy akár csak egyszeri látogatónknak,
hogy idén is minket választott!


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2017 | Minden jog fenntartva.