Elmanach 2016


Tartalomjegyzék:


1. Bevezető

2. Tallózó

3. Leltár

4. Felújítás és hibajavítás

5. Statisztika

6. Elfnet mínusz hu

7. Termékeink

8. Zárásképpen


1. Bevezető:

Eltelt egy újabb év - hogy rohan az idő! Tisztán emlékszem, amikor 5 évvel ezelőtt egy kis hátsó szobában, szombaton a gép előtt kuporogva feltöltöttem az oldal első cikkét. Azóta nagyot fordult a világ, mi viszont még mindig itt tartunk: minden héten szombaton újabb és újabb írásokkal bővül az Elfnet.hu, ennek köszönhetően az 5. évre már több mint 555 cikket kínálunk látogatóinknak.

Ez a kis írás azonban nem egy klasszikus értelemben vett cikk, sokkal inkább egy apró digitális évkönyv, az elfnet.hu almanachja (vagy ahogy mi hívjuk; elmanach-ja), amely az előző születésnap óta eltelt év eseményeit és terveinket szedi csokorba.


2. Tallózó:

Az alábbiakban csokorba szedtük a honlap elmúlt 52 hetének fontosabb eseményeit (erősen zanzásítva):

- 2015. augusztus 15.: a 4-ik születésnap után mindössze két hétnek kellett eltellnie ahhoz, hogy megjelenjen 450-ik cikkünk, amely a szovjet T-64-es harckocsit járja körbe.


- 2016. január 23.: A legendás A Tolvaj és a cipész című rajzfilmmel elérkeztünk az oldal történetének fél ezredik cikkéhez. Mondanánk, hogy még legalább ennyi van hátra, de nem tervezzük, hogy 1000-nél megállnánk. Ugyanezen a napon az Avatár: Aang legendája ikonikus szereplőjéről, Zuko-ról írt cikkel lezárult a Pixelhölgyek almenü 6-os rajzfilmsrácok blokkja (de szűk egy hónappal később már el is indult a következő).


- 2016. április 30.: a hatalmas (brazil) Taurus Raging Bull revolverrel megkezdődött a kézifegyverek feltöltése.


- 2016. június 10.: nem telt el másfél hónap és a honlap egy újabb cikk-kategóriával bővült: a (hadi)Hajókkal (ez nem keverendő össze a Haditechnika menüben található könnyű vízi harcjárművek blokkal).


- 2016. július 9.: a Starbound című (akkor még korai hozzáférésű) számítógépes játék képében az oldal 550-ik cikkét ünnepelhetjük.


3. Leltár:

Az Elfnet.hu jelenleg 6 fő- és 17 almenüből áll, a következő elosztásban:


A híreket tároló Főoldal alá tartozik az eddigi eseményeket summázó Az Elfnetről, valamint a tájékozódást segítő Menütérkép almenük.


A Termékeink blokk immár négy almenüvel rendelkezik (Játékaink, Kiadványaink, Ruházatunk, Videóink), de erre sajnos még nem futotta az erőnkből, úgyhogy a közel három tucat pólótervet leszámítva ezek még üresen állnak. Még...


Vele szemben a Kikapcsolódás menüpont aloldalai csordulásig vannak érdekesebbnél érdekesebb tartalommal. Maga a főmenü csak egy összefoglaló lap, alá a számítógépes játékokat taglaló BeKapcs, a róla frissen levált, rajzfilmek egész garmadáját listázó Celluloid mesék, a világ minden tájáról érkező autócsodákat felvillantó SokKEREKkerék, az immár férfi-karaktereket is tartalmazó (kissé félrevezető nevű) Pixelhölgyek, valamint a magáért beszélő elnevezésű Társasjátékok tartozik.


A Kikapcsolódás-nál már csak a honlap Haditechnikai blokkja nagyobb: a különféle érdekességeket tartalmazó menü mellett egész sor Harckocsi, Helikopter és Repülő található, valamint új belépő a Hajók-kal, illetve a Kézifegyverek-kel foglalkozó szekció.


Végül két további menüpont (Fórum, Impresszum), valamint a Belépés almenü tagja még az oldalnak, de ezek egyenlőre szintén nem tartalmaznak semmi érdekeset.


4. Felújítás és hibajavítás:

Régi olvasóink még emlékezhetnek rá, hogy 2013-ban nem éppen a legszerencsésebb módon kellett otthagynincs régi tárhelyünket, emiatt az első 180 cikket gyakorlatilag egyenként újra kellett írjuk. Ezt a nem kis feladatot tavaly ilyen korra nagyjából sikerült is kivitelezni (ma már csak 2 írás hibádzik), de közben új problémák és kisebb-nagyobb hibák kerültek felszínre.

Ahogy korábban, most is időről-időre (ha találunk), kijavítjuk az apróbb rendellenességeket (elgépeléseket, hibásan megjelenő képeket), néha pedig egy-két cikket újraírunk, hogy még informatívabb és érdekesebb legyen.

Jelenleg a cikkek egy részénél hibásan megjelenő menüsort toldozgatjuk, valamint a távlati tervek között szerepel néhány apróbb ötlet (például hogy az egeret egyes cikkek címe fölé húzva megjelenjen valami kis kép az adott írásról, megkönnyítve a kevésbé tájékozott vagy határozott látogató dolgát). Emellett (lehetőség szerint még idén augusztusban) egy-két rövidebb írást, valamint számítógépes játékról szóló cikket kibővítünk, mert néhányan kissé túl rövidnek érződnek.


5. Statisztika:

Az elfnet.hu-ra egy év alatt 111 cikk került fel (egyel több, mint tavaly), ez pedig kiváló alkalmat teremt arra, hogy sok-sok számot pufogtassunk - tisztára, mint a ”nagyok”. Ezen sorok írásakor honlapunkon 559 írás található, amelyek több mint 1300 A4-es oldalnyi szöveget, valamint 4900-at meghaladó képet tartalmaznak (minden cikk legalább 2 oldal hosszú és minimum 8 képet tartalmaz).

Ez már önmagában komoly bővülés és ezáltal kissé módosultak az arányok is. A honlap három nagy blokkja (haditechnika-kikapcsolódás-egyéb) részaránya jelenleg 62,61%, 33,81%, illetve 3,58%, azaz a katonai járműveket (illetve most már fegyvereket is) körbejáró irományok részaránya 0,19%-kal nőtt - a többiek ennek megfelelően kismértékben csökkentek.

Ezúttal is egy (évről-évre egyre több szeletből álló) torta-diagrammon kaptak helyet az egyes cikkek részarányai, ám ennél számunkra szívmelengetőbb a honlap látogatottsági adatai. Továbbra sem használunk semmilyen marketing-fogást és ehelyett abban bízunk, hogy ha egy új látogatónak megtetszik az oldal, talán máskor is bekukkant, esetleg elmondja, leírja barátainak és az adatokból az látszik, hogy sikerült is kialakítani egy kicsi, de kitartó olvasótábort.

A második diagramon a honlap egyedi látogató-száma rajzolódik ki, havi bontásban (ezen nem szerepelnek a botok és más automata programok, valamint minden látogató csak egynek számító, a látogatások számától, időtartamától és a kattintásoktól függetlenül).

Ebben az évben úgy döntöttünk, megkíméljük az olvasókat a végtelen mennyiségű adattengertől, ezért most csak azt emeljük ki, hogy az elmúlt 12 hónapban az egyedi látogatók száma meghaladta a 43000-et, ami több mint 1,25 millió kattintással járt és napról napra tartani tudtunk a százas látogató-számot (ami valljuk be; borzasztóan jól esett).6. Elfnet mínusz hu:

Az Elfnet.hu remek dolog (legalábbis számunkra), a cikkírás szintén jó dolog, de sajnos ezzel gyakorlatilag véget is ért az erre áldozható szabadidőnk - ez elég komoly probléma, mivel tervekben soha nem szűkölködtünk. Az írások mellett számos más projekt áll félkészen (többnyire negyed- vagy még kevésbé készen), ám ezekkel eddig adósak maradtunk.

Most ahelyett, hogy egyszerre tíz dologra koncentrálnánk, megpróbálunk csak háromra, aztán bízunk benne, hogy előbb-utóbb valamelyik csak elkészül. Erre a legjobb esélye a már évekkel korábban elindított, a cikkekhez hasonló, de azoknál valamivel hosszabb, különálló írásnak van, amely fél tucat különleges kézifegyvert jár körbe.

A másik két program jelenleg még inkább csak terv szinten létezik: az első egy végtelenül egyszerű Asteroid-klón (mármint az 1977-es ős-videójátéké), amely az iON nevet viseli, a másik pedig egy még ködösebb kísérlet, amelynek célja egy (idővel több) Elfnet.hu-s rövid videó elkészítése. Jelenleg két irányvonal körvonalazódik, az egyik számítógépes játékokhoz készített oktatóvideók, a másik lehetőség az írott cikkekhez hasonló, történelmi témájú alkotások. Kell még néhány hét, mire eldöntjük, hogy igazából mit is akarunk és főleg, hogy erre mennyi időnk lesz, de a heti frissítések alatt erről is lesz szó.

A termékeinkről annyit, hogy habár boltot nyitni továbbra sem tervezünk, a kedvező fogadtatást látva igyekszünk további pólótervekkel szolgálni a nagyéremű közönségnek, de valószínűleg csak az év vége felé, mert az imént említett plusz feladatok nem kis munkát fognak igényelni tőlünk (természetesen ötletből itt sincs hiány és csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel egy Ubiszaft-os vagy egy Gonoszt evős póló). Vagy valami teljesen más.


7. Terveink:

Ez az a szekció, ahol sosincs hiány a tartalomból (a megvalósítás - nos, az más tészta). A következő harmadban (2016. december 1-éig bezárólag) valószínűleg 5-6 új hatos blokk fog bekerülni. Ami biztos, az egy magyar kézifegyvereket felsorakoztató csoport olyan kiságyúkkal, mint a FÉG 37 M vagy a Frommel Stop (valamint nagyágyúkkal, mint a Király géppisztoly és a Gepárd romboló puska). A hajós almenüt is felpumpáljuk és ha belefér, akkor az elmaradhatatlan repülők sem fognak hiányozni (ez utóbbi már most is az oldal legnépesebb része, de egyszerűen nem tudunk betelni velük).

A pacifistáknak elsősorban a számítógépes játékokat ajánljuk, mellettük a másik biztos befutók az utóbbi hetekben kissé elhanyagolt autók. Már tavaly volt róla szó, hogy hosszabb távon elképzelhető, hogy heti egyre csökkentjük az új írások számát, de egyenlőre még tudjuk tartani a heti kétcikkes tempót (amennyiben ezen a téren változás lesz, arról a december elsejei hírlevélben lesz szó).

Hosszabb távon nehéz jósolni, de néhány irányvonal azért kezd kirajzolódni. A haditechnika csoporton belül a harckocsik és helikopterek szekció gyakorlatilag készen van, hozzájuk hosszabb távon is csak egy-egy további hatos blokkot tervezünk. Ennél érdekesebb a fiatal hajók és kézifegyverek blokk: utóbbiba kb. 24 cikket tervezünk (azaz a meglévő mellé még kb. 3 blokkot), ebből legalább egy magyar fegyverekről fog szólni, egy másik pedig ikonikus világháborús géppisztolyokról. A haditechnikán belül még annyi biztos, hogy idővel újabb és újabb repülőgépek fognak érkezni.

A Kikapcsolódás menüpontnál már kevésbé egyértelmű a dolog. Itt elsősorban a számítógépes játékokra szeretnénk koncentrálni (egy, talán két 6-os blokkal), egy még nem körvonalazódott gépjárműves csoporttal és természetesen megy tovább a honlap legrégebben futó, mégis legritkábban új taggal jelentkező része, a Pixelhölgyek is (először szeretnénk végre befejezni a második rajzfilmsrácos hatost, hosszabb távon egy anime-srácos, valamint egy második rajfilm-csajos hatos már bizots). Aztán - ahogy tavaly is írtuk - majd meglátjuk.


8. Zárásképpen:

Egy, a miénkhez hasonló méretű weboldal megalkotása és fenntartása némi pénzt és sok-sok áldozatot követel, de büszkék vagyunk arra, hogy mindeddig ki tudtunk tartani azon elvek mellett, amelyek anno életre hívták a honlapot. Az Elfnet.hu ma is egy heti rendszerességgel frissített, reklámoktól mentes, ingyenes és független magyar nyelvű honlap, amely kizárólag tartalmas (érdekes, szórakoztató vagy éppen informatív) cikkeivel igyekszik felkelteni a látogatók figyelmét, ösztönözve a további olvasásra, kikapcsolódásra, okosodásra.

Mi remélhetőleg a jövőben is boldogan töltjük majd el szabadidőnk egy részét az Elfnet.hu bővítésére, csinosítására és bízunk benne, hogy legalább ekkora öröm lesz Neked, Önnek kedves olvasó a régi és új tartalmakat átfutni vagy újraolvasni.

Ezúton is köszönjük minden kedves tagunknak és rendszeres vagy egyszeri látogatónknak, hogy minket választott, hogy kitartott mellettünk!


Ezúton is köszönjük minden kedves tagunknak és rendszeres vagy egyszeri látogatónknak, hogy minket választott!


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2017 | Minden jog fenntartva.