Mi a bannermanó?

avagy reklámhordozók másképp


A látogatók szinte minden honlapon találkozhatnak banner-ekkel. Ezek az internetes felületek hirdetőtáblái, hasonlóan az utcákon láthatók óriásplakátokhoz és molinókhoz. Sajnos többségük kéretlen reklámként jelenik meg: szinte minden oldal tetején, oldalán, alján, egyszóval mindenhol próbálnak ránk sózni számtalan felesleges és értelmetlen vackot.

Nálunk kicsit más a helyzet: az Elfnet.hu-n a banner ad helyet jelmondatunknak, hirdetési (pláne bántó, nem odaillő, pénzsóvár) feladatot viszont nem lát el. Egyes látogatóinknak feltűnhet, hogy néhány oldalon nem az alap-banner látható. Az alábbiakban néhány általunk fontos(-abbnak) tartott ilyen bannert mutatunk be:


DEFAULT*

Az alap-banner - ez található a legtöbb oldalon. Egyszerű, letisztult, jól olvasható betütípus, amely hasonlít a korábbi verzióra.


FIGYEL**

Az első különleges banner, amely az 1932-től gyártott Kit-Cat Klock-okat idéző szemmel rendelkezik (a többnyire fekete, macskát mintázó órák szemei jobbra-balra néztek - hasonló macska több, az ötvenes években készült rajzfilmben is feltűnik).


TÁRSASJÁ

A társasjátékok menüponthoz készült egyszerű banner, amely mindent tartalmaz, amire egy társasjáték-hívőnek szüksége lehet (pl.: egy Elfnet-logó fejjel ellátott sakkbábút).


TŐRPEDÓ*

Ennek a furcsa, montázs-bannernek az ötletét a Spore című számítógépes játékban készített (kitalált) őskori fullánkos lénye szolgáltatta (amely a Tőrpedó neve kapta). A banneren jobb oldalt látható ”izé” egy angol Fairbairn-Sykes harci késből (valójában inkább tőrből), egy VII-es típusú (német második világháborús) tengeralattjáróból és az amerikai Mk 48-as torpedóból áll. Ezt egészíti ki a nagy fehér cápa mellúszója, farok-alatti úszója és holdsarló alakú farok-úszója.


HARCKOCS

A Harckocsi almenü elég egyértelmű banner-je, amelybe korunk három legismertebb harckocsijának, a német Leopard 2-nek, az amerikai M1 „Abrams”-nak és a szovjet T-72 „Ural”-nak az árnyképét integrátuk.


OROSZ***

A Haditechnika menüpont cikkei zászlós bannereket kapnak - ezek amellett, hogy az Elfnet.hu jelmondatát az adott nyelven jelenítik meg, a kép bal oldalán egy zászlóval utalnak az adott országra. Nem minden jármű kapott zászlót: az önkényuralmi rendszerek (pl.: a náci Németország, a Szovjetunió, a Kínai Népköztársaság, stb.) lobogói nem méltóak arra, hogy a banner-sorban szerepeljenek, egyes nyelveket pedig mi nem ismerünk (például a bantu nyelvjárások a Dél-Afrikai Köztársaság típusaihoz).


DELFINES

Maga a Delfinpuki szó a népszerű World of Tanks nevű online számítógépes játék azonos nevű játékosával való virtuális találkozáskor égett a tudatomba - éreztem, hogy ez még jó lesz valamire. A banner ötlete kissé az angol BBC One TV-csatorna Walk on the Wild Side című sorozat delfines reklámjára hajaz (a 30 perces epizódokból álló sorozatban állatokat mutató videók alá kevertek humoros szövegeket).


QUAGSIRE

A banner baloldalán látható fej a Pocket Monsters (Pokémon) franchise Quagsire nevű kék, szájtáti vízi lényére hajaz. Ennyi (elvégre nem lehet mindennek komoly története).


KALANDRF

A kalandra fel c. rajzfilm 2. évadának 6. részében (1. történet; A fagyott pengék barlangja) Finn és Jake belopóznak a Jégkirály barlangjába és az ott található nindzsa-cuccokkal egymásnak esnek (a bal alsó kép alapjául a nindzsa-Finn szolgált). A felirat idézet a sorozat azonos részéből.


Vissza
Ötlet.Minőség.Elfnet.hu | 2011-2021 | Minden jog fenntartva.